Thursday, May 8, 2014

Apa Kriteria Ranking Alexa?

baru-baru ini, akau ada blogwalking ke sebuah blog yang agak popular, yang kalau disebut namanya, mungkin ramai yang kenali beliau. bagi aku, jika dibandingkan blog picisan aku ni dengan blog beliau, ibarat langit dan bumi.

tapi, apa yang aku hairan, bila aku klik toolbar alexa yang aku dah install tu saat aku melawat blog otai tersebut, aku hairan dengan ranking blog beliau yang bagi aku agak tak setanding dengan kehebatan blog beliau.

disitu, aku mula fikir:


apa sebenarnya kriteria yang diambil kira oleh Alexa untuk mengukur ranking sesebuah blog? 


jika trafik, aku kira trafik blog tersebut sudah cukup hebat, lebih hebat dari aku. follower pun ramai, lebih dari 20k (padahal aku 2k pun tak sampai). mungkin, blog tersebut ada  kekurangan dari sudut lain. tapi dari sudut apa?



dan jika kita lihat antara tips dan teknik meningkatkan ranking alexa adalah dengan :
1. daftar blog dengan alexa
2. menulis entri tentang alexa
3. memasang toolbar alexa
4. ......

adakah alexa mengukur ranking sesebuah blog dengan berapa banyak blog tersebut 'mengipas' dan membodek alexa?

p/s : sejak akhir2 ni, ranking blog aku merudum plak.. rasanya macam susah balik nak capai target hari tu.

75 comments:

  1. mls nak check..kecewa tgk..makin menurun..huhu

    ReplyDelete
  2. hissh..xtau pula penting ranking alexa tu...biarlah dulu xretipun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung kepada blogger.. macam saya ni, x de la pnting sangat pun.. yg nk menajana duit buat iklan bagai tu, baru perlu tengok ranking ni.. hehe

      Delete
  3. Kriteria dia aku pun tak faham. Tengok ada certain blog, hari-hari update pun still drop jugak rankingnya. Mungkin, sejak dari tukar design, algorithm Alexa ni pun dah berubah jugak kot?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jadi la.. tapi blog yg saya maksudkan dalam entri tu, rasanya x de tukar apa2 yg drastik baru2 ni.. hmm.

      Delete
  4. ada kriteria sebenarnya tapi alexa baru ni pening kot

    ReplyDelete
  5. bab teknikal ini aga susah juga. tapi tidak di nafikan dari semasa ke semasa mungkin ada perubahan berlaku

    ReplyDelete
  6. persoalan gak tentang alexa ni....pening²

    ReplyDelete
  7. Kena guna kipas yg besar la ye,
    hurmm xpandaila nak m'gipas2 ni,.....;-(

    ReplyDelete
  8. HUHU . Macam mana ni ? Confius *_*

    ReplyDelete
  9. ecah tak pernah check pun sebab tahu.. no blog mesti berpuloh2 gibuu.. hehe.

    ReplyDelete
  10. jarang pon nak check.biarlah.. hihi..
    jnji ada yg singgah mcri info bermanfaat dah syukur sgt..

    thanks pha is. doakan utk ciksu.. smga Allah memberkati kehidupan pha is dunia dan akhirat.aamiin :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. asalkan blog kita dapat dimanfaatkan oleh orang ramai, dah kira baik.. hehehe

      sama2.. amiin..

      Delete
  11. Assalammualaikum... pha,

    mselim3 alexa nie ... ikut pemerhatian dan kajian mselim3, jika blogger nak turunkan ranking.. selain daripada install alexa ...

    ialah ....visit sesama blogger yang ada pasang alexa, rajin blogwalking dan kerap2 updates blog untuk naikkan ranking alexa.. itu aje..

    mselim3

    pls: mselim3 x nak kejar2 sangat..sebab susah nak maintain.. sebb ranking alexa cepat naik, cepat turun... insaallah guna tips mselim3 kasik insallah berjaya..

    ReplyDelete
  12. sis x pernah buat entri psl alexa nih ... hehe

    ReplyDelete
  13. Kalau diikutkan nak mengejar Alexa ni mmg sakit juga.. silap2 boleh hilang kreativiti nak menulis tu... skali sekala check sekadar utk tahu & tetap menulis atas sekadar yg mampu pun dah ok kot... Klu nak tumpu kat dia je mmg tak pasal2 tension jugak jadinya...

    ReplyDelete
  14. Ooo camtu eeaaa baru tau la hehehhee ..
    Kena bodek Alexa la sikit2 kan??
    Usaha tangga kejayaan ..
    Kejar jgn tak kejar ..

    ReplyDelete
  15. Hahahaha... saya pernah tanya soalan lebih kurang macam ni kat samada blog Denaihati atau HH :D... eh bukan... kat Broframestone

    ReplyDelete
  16. tak faham lah Pha is dan tak reti alexa ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun x beberapa pandai sangat... baru nk belajar..

      Delete
  17. Hmm... kadang2 gatal tangan nak cek... tapi tak tau apa pun! hehe... dah la ranking ratus2 ribu.

    ReplyDelete
  18. aku ranking alexa pun aku dah remove semenjak aku tukar domain baru..sebenarnya aku pun tak berapa sure pasal alexa nie...mungkin bro hasrul hassan boleh membantu...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tukar domian, dengar citer ranking alexa kena start dari mula balik. tapi kalau dah domain sendiri, senang nk naik, ok la..

      Delete
  19. serius bro aku dari dlu x paham..dgn benda ni..
    masih tertanya apa kepentingn alexia kpada blog aku..walupun aq ada letak benda ni kat blog aq...

    ReplyDelete
  20. ohh..memang macam tu ke? kena bodek2 dulu baru .. macam2 hal .

    hee..

    ReplyDelete
  21. Part bodek tu hanya sebahagian Pha is..Normallah kan, kalau kita support Alexa, mesti ada juga balasankan. Ada banyak lagi kriteria lain actually..antaranya Bounce rate & loading...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Whisper & Libresse for you..

      Delete
    2. ha ah.. mmg ada kriteria lain, cuma x beberap jelas.. heheh

      Delete
  22. niesa dh mcm malas nk fikir pasal ranking ni..sbb dia cpt btl turun naik..kalau beberapa hari x update mesti jatuh merundum kedebuk!hahaha

    Menabung vanish.whisper dan redbull kat sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. skrg ni dah naik plak. dah lebih dari 1k.. hmm..

      Delete
  23. syukur angka ranking alexa makin mengecil. senang je nak kasi ia kecil:

    update sokmo, BW sokmo, balas komen sokmo, dan psgtoolbar dia. ttg cara nak add blog kat alexa tu abe kie dah cuba tp x leh buat sbb ia suruh bg no akaun kad kredit. x kuasa nak byr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya dulu masa saya daftar, ada yg free.. x tau la kot skrg smua kena bayar, sbb dah lama x ke ruangan alexa tu..

      Delete
  24. tak letak pape.. tak faham bila baca rasa "kosong" "kosong" "kosong" (dengan nada najwa latip) hehehe

    ReplyDelete
  25. pening la..mmg x paham tentang rangking alexa nie

    ReplyDelete
  26. ranking alexa turun naikkan..alexa global rank akak kadang2 mengecil sehingga 10,000 - 5,000. Pernah jugak menaik balik dalam 500. Malaysia rank jangan cakap lah..paling rendah pergi hari tu 1,400++..sekarang dah 1600++ huahuahua...

    ReplyDelete
  27. Ade juga la tengok2 Alexa ni, tapi tak tau sgt ape kaitan sebenar Alexa dgn blog

    ReplyDelete
  28. dh lama x ambil tahu bab2 rank2 alexa ni.. lately mmg masa utk blog terhad sgt

    ReplyDelete
  29. hahaha..alexa pilih kaki bodek kot..:p

    ReplyDelete
  30. 700 sebelum bulan 6, sempat lagi nak ubah ni.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi skrg dah jarang update.. ranking naik merudum.. dah lebih 1k dah.. hmm..

      Delete
  31. mmm kira macam bodek juga la kan...ada give n take...ada juga yg berpendapat alexa ranking ni x berapa penting...x pasti la noe...btw noe ada tag pha is di sini...http://alyadina.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award-by-khirkhalid.html..kalau sudi join la..tp x paksa k

    ReplyDelete
  32. check la jugak, tapi tak faham kenapa and purpose alexa rank pun huhu

    ReplyDelete
  33. Memang penting ek ranking alexa ni bagi seorang blogger? curious. dari dulu sampai sekrang pun, memang saya asyik baca je pasal alexa ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengar citer kalau nk jana pendapatan dengan blog, memang penting la ranking alexa ni..

      Delete
  34. Lantakla dgn alexa tu...tulis cam biasa udahla...x kuasa gua nk bodek

    ReplyDelete
  35. taktau laa belog deeya dok ranking mana. hehe :D

    ReplyDelete
  36. ehemmm, salam alaik. lama nya t ak jenguk siniiii ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. tu la.. lama menyepi.. hehehe

      Delete
  37. Kalau gitu zumal kena buat entri bodek membodek alexa, hehe :))

    ReplyDelete
  38. Saya periksa juga raking alexa blog saya sekadar suka-suka. Pahala daripada Allah s.w.t. lebih bermakna berbanding ranking yang diberikan oleh alexa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. kalau entri kita dapat dimanfaatkan oleh orang lain, itu lebih baik.. x perlu ranking2 semua ni. :)

      Delete
  39. Saya tak daftar dan tak pasang pun.

    ReplyDelete
  40. alexa ni pun pilih kasih gak rupa nyer. hehehe...

    ReplyDelete
  41. masa baru tukar domain mmg teruk ranking alexa, skarang alhamdulilah, kembali mengecil nilainya, setahu CN kena update selalu jer..tak tau lak alexa pun pandai pilih kasih ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau domain sendiri, ranking alexa ni cepat turun.. ok la tu..

      Delete
  42. tak pernah ambik tahu sal alexa. ada bbrp blogger tgk duk update sal ranking alexa.
    tak tahu pulak diorg pilih kasih.lagi la malas nak ambik tahu ni..haha

    ReplyDelete
  43. salam. nak daftar tu macam mana? kena sign-in eh?? hee maaf bertanya sebab sy pun tak arif tentang alexia ni, main pasang cmtu ja dekat blog :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kena sign in kat alexa, pilih yg akaun free punya. kecuali la kalau nk yg pro sikit, ambik akaun yg kena bayar.. lepas tu, kena daftarkan blog kita kat akaun kita tu.. yg ni nk kena main coding sikit. tapi x susah mana pun, cuma pastekan coding yg diberikan kat dalam blog kita..
      saya pun x terrer sangat pasal ni.. baru je nk start belajar. :)

      Delete
  44. oh nak kena bodek alexa dulu rupanya :)

    ReplyDelete
  45. Aww.. camtu ea? xD Saya seminggu tak on.. uv jatuh teruk T_T Tapi yang peliknya Ranking Alexa naik xD

    ReplyDelete
  46. xtau pasal alexa sgt tp byk blogger buat entry kecewa pasal alexa.. hehehee. kena bodek membodek ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la keje bodek saja.. ada lagi bnda lain yg kena buat kalai nk mantap ranking alexa ni.

      Delete