Skip to main content

12 Mei | Hari Jururawat Sedunia

kementerian kesihatan malaysia

hari ni, 12 Mei hari jururawat sedunia. so, saja nak ucap selamat haru jururawat kepada kedua-dua orang adik aku, Sarah Hanim Zakaria dan Sakinah Zakaria, serta kepada semua jururawat2 seluruh malaysia, termasuklah blogger +asha hana (pemilik blog Tentang Cik Hana). eh, ada lagi tak blogger or pembaca blog ini yang bergelar jururawat. ce habaq mai sat. hehehe..

faiz, sarah hanim, sakinah, saufi

family aku ni agak lebih berorentasikan kepada jurusan kesihatan. aku bakal ahli farmasi, 2 orang adik aku bakal jururawat. adik yang bongsu je lain, tetiba ambik engineering. doktor pun ada, tapi sepupu kami la. kadang2, ada jugak adik aku mesej tanya soalan pasal ubat kat aku. tak keje lagi, dah jadi tempat rujukan pasal ubat. sabor je la..

sebelum tu, jom layan lagu sudirman pasal hari jururawat ni...


Rufaidah Bint Sa'ad | Jururawat Pertama Islam


hari jururawat 12 Mei ni sebenarnya sempena hari kelahiran seorang jururawat Inggeris, Florence Nightingale pada tahun 12 Mei 1820. tapi, dunia islam juga ada tokoh jururawat yang tak kurang hebatnya. beliau adalah Rufaidah Bint Sa'ad (570-632 M). 

beliau bertugas sebagai jururawat dalam medan peperangan bersama dengan Rasulullah SAW. antara peperangan yang beliau terlibat secara tak langsung adalah : *
  1. Perang Badr (17 Ramadan 2H=17 March 624M)
  2. Perang Uhud (11 Syawal 3H=26 March 625M)
  3. Perang Khandaq/Ahzab (Syawal 5H=March 627M)
  4. Perang Khaybar (7H=629M) 

*sumber dan rujukan:
Unit Kejururawatan HUSM. (2014 May) Disebalik 12 Mei, Hari Jururawat Sedunia; Laman Web Rasmi Unit Kejururawatan Hospital Universiti Sains Malaysia. dipetik dari http://www.kck.usm.my/nursing/index.php?option=com_content&view=article&id=17%3Adisebalik-12-mei-hari-jururawat-sedunia&catid=1%3Acarta&Itemid=28

Comments

  1. Bagi Nurul, keje Jururawat ni salah satu keje yang paling mencabar.. melayan karenah orang sakit.. memang lah moody sokmo.. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. lagi2 orang tua yg dah nk nyanyuk.. hehehe

      Delete
  2. selamat hari jururawat gak :)
    nice info phais tokoh jururawat Islam :)

    ReplyDelete
  3. yeah.....selamat hri jururawat untuk semua nurse...hihhihi

    ReplyDelete
  4. baru tahuu.. so kepada nurse2 sekalian..

    Selamat hari jururawat!!

    ReplyDelete
  5. Selamat Hari Jururawat. Tanpa jururawat, pening kepala doktor nak handle patient. Hmmm.. Hari Pharmacist lak, berapa hari bulan ye? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dalam bulan september kalau x silap.. hehe..

      Delete
  6. selamat hari jururawat kpd jururawat2 sumer.

    ReplyDelete
  7. selamat hari jururwat...bagus ramai ahli keluarga terlibat bidang medik..ni senang nk berurusn dgn spital bila sakit....

    ReplyDelete
  8. Selamat Hari Jururawat Sedunia kepada semua jururawat di mana saja anda semua berada.

    ReplyDelete
  9. eh.. pha is bakal jururawat ke?? hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. (-_-').. saya bakal farmasi la.. hehe

      Delete
  10. Selamat hari jururawat yer... Eh ade jururawat tak kat sini? Teringat citer kat tv3 tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. citer ke, yg iklan sedih raya tu..? hehe

      Delete
  11. Menarik... beruntunglah, bnyk ahli keluarga dlm jurusan kejururawatan.. apa2 lah mmg mudah. Selamat hari jururawat kpd sekelian jururawat.. :)

    ReplyDelete
  12. Menarik... beruntunglah, bnyk ahli keluarga dlm jurusan kejururawatan.. apa2 lah mmg mudah. Selamat hari jururawat kpd sekelian jururawat.. :)

    ReplyDelete
  13. rie nie hari jururawat upernya...selamat hari jururawat...:)

    ReplyDelete
  14. nanti hari guru wish utk anne pulak ye? walaupun anne bakal guru je.. haha..

    ReplyDelete
  15. Thnx for the wishes. Appreciate bro !! :')

    #psstt. Dah lama tak update blog. Br hr nie dpt terjeh kejap SBB entry nie ada mention nama kt fb. Sobs sobs. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. u're welcome.. x pe, paham.. mesti sibok jadi nurse kan.. heheh

      Delete
  16. Selamat Hari Jururawat buat semua jururawat di luar sana... moga tabah melayan karenah pesakit... byk pahala jadi jururawat ni kan?!

    ReplyDelete
  17. oh..ade ea hari jururawat . hee .
    Dah 13mei hari ni . Nak ucap gak la . Selamat hari jururawat kpd para2 jururawat. =)

    ReplyDelete
  18. Selamat hari jururawat.. semalam.. hehe.. >_<

    ReplyDelete
  19. jururawat adalah insan yang mulia...terima kasih untuk mereka!

    ReplyDelete
  20. Happy Belated Nurse Day..

    Whisper for you...

    ReplyDelete
  21. Selamat Hari Jururawat buat semua jururawat... :)

    ReplyDelete
  22. Selamat hari jururawat kepada para jururawat semua....
    Terima kasih atas perkhidmatan ikhlas dan dedikasi kalian...

    ReplyDelete
  23. kakak sis juga jururawat ...

    ReplyDelete
  24. Selamat Hari Jururawat .sepupu ada yg jadi jururawat.bila fikir ramai jugak saudara mara yg kerja hospital ni.
    adik nik sendiri pun blum jadi doctor dah ramai yg tanya mcm2.hihi..ok la.blaja mcm mana nak terangkan dengan pesakit nnti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. belum jadi ahli farmasi lagi, dah orang tanya macam2.. terutamanya adik saya yg jururawat tu.. kejap2 nnti mesej tanya pasal ubat.. heheh

      Delete
  25. besar pengorbanan seorang jururawat ni..siang malam kena kerja tak tentu masa.

    ReplyDelete
  26. selamat hari jururawat sedunia :)
    mnabungx2

    ReplyDelete
  27. Selamat hari jururawat, kepada semua jururawat..Terima kasih!!

    ReplyDelete
  28. bukan mudah untuk menjadi seorang jururawat..besar jasa jururawat..selamat hari jururawat..

    ReplyDelete
  29. Selamat hari jururawat kepada semua jururawat...

    ReplyDelete
  30. jururawat dan ahli farmasi memang kamcing...selamat hari jururawat

    ReplyDelete
  31. selamat hari jururawat!walaupun dah terlambat..hehehe..

    ReplyDelete
  32. baru tahu ada lagu jururawat...hehehe...anak buah noe yg sedang belajar medic pun...dah jadi tempat rujukan...hehehe...pha is plak..tempat rujukan ubat...nanti leh la noe tanya pasal ubat kt pha is...

    ReplyDelete
  33. selamat hari jururawat buat smeua jururawat di seluruh malaysia.. terutamanya jururawat di hospital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani, Kedah dan Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru.. Eh terbuat ucapan over pulak. hihihi...

    ReplyDelete
  34. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  35. *typo error* :p

    selamat hari jururawat ... tabik kat jururawat yg sabar melayan karenah pesakit tanpa meninggikan suara, especially jururawat bahagian kritikal ni

    ReplyDelete
  36. Owh yeke.. thanks for the info :) Lagu tu lawak tapi benar :')

    ReplyDelete
  37. bru tau pasal jururawat zaman rasul tu.. slmat hari nurse buat adik2 pha is. kalau sakit2 boleh refer kat pha is dan asha.. hehee

    ReplyDelete
  38. Wah, adik beradik satu geng perubatan . Selamat hari jururawat sedunia :D

    ReplyDelete
  39. Selamat Hari Jururawat, Abah dulu beria2 suh Cikna apply nurse tp Cikna bantah keras2 sbb geli+penakut.... Sudahnye adik yg jdi nurse.....;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... apa yg nk gelinya..? heheh

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gaji Ahli Farmasi

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac