Sunday, April 6, 2014

14 April | Jarak Terdekat Marikh Dengan Bumi

tadi, aku terbaca satu artikel yang mengatakan pada 14 April 2014 ini, akan berlaku 1 fenomena di mana kedudukan planet marikh adalah terdekat dengan bumi kita, dengan jarak 92 juta kilometer (92 000 000 km).

Jarak Terdekat Marikh Dengan Bumi



menurut artikel tu, 92 juta kilometer tu bagi ahli astronomi adalah jarak yang sangat dekat secara significant, walaupun jarak ini mengambil masa sebanyak 6 bulan perjalanan dengan roket NASA yang paling pantas.

opposition of Mars


menurut NASA:

"Astronomers call this event an "opposition of Mars" because Mars and the Sun are on opposite sides of the sky.  Mars rises in the east at sunset, and soars almost overhead at midnight, shining burnt-orange almost 10 times brighter than a 1st magnitude star."

untuk maklumat lanjut, boleh tengok video kat bawah ni :


sumber : 
Ruberry E. (2014 Apr 2). One Night Only: Mars Comes Closest To Earth On Same Night As A Total Lunar Eclipse; Science Channel; Inscider.
retrieved from http://blogs.discovery.com/inscider/2014/04/april-14-15-mars-lunar-eclipse.html


p/s : cita-cita aku dulu dari sekolah rendah sampai tingkatan 3, nak jadi ahli astronomi. tapi start dari tingkatan 4 aku ubah nak jadi ahli farmasi.

95 comments:

  1. maksudnya kalau bernasib baik boleh nmpakla kan planet marikh tu nnti guna teropong..ehehe
    cita2 kita masa kecik2 sll berubah2 kan..

    click digi,libress dan pc fair kat sini.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah. cita dulu selalu berubah. kejap nk jadi askar, kejap nk jadi doktor... macam2.. heheh
      thanks

      Delete
    2. Saya tak ingat time kecik2 dulu ada ubah2 x... ke takde langsung..

      Delete
    3. masa kecik2 nak jdi cikgu. hahaha

      Delete
  2. mungkin Allah SWT dah takdirkan bro jadi ahli astronomi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. entah la.. tengok la nnti macam mana.. sbb target sekarang ni bukan nk jadi ahli farmasi, tapi nk jadi pegawai pengautkuasaan farmasi.. heheh..

      Delete
    2. Apa2 pun semoga saudara Pha Is mendapat yang terbaik: )

      Delete
    3. amiin.. thanks. smoga saudara wafi juga mendapat yg terbaik. :)

      Delete
  3. bolehlah tengok planet marikh time ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. boleh nmpak dengan mata asar, tapi nmpak macam planet je la.. x de la nmpak bulat macam bulan tu.. hehehe

      Delete
  4. saya sendiri kerja dgn agensi angkasa..tapi maklumat terperinci pasal angkasa tak mampu nak catch-up ; maklumlah bukan bidang khusus namun gigih kena fahamkan jugak nanti bila org tanya atleast boleh juga jawab...skrg ni dah jadi tumpuan umum sebab MH370 secara tak langsung sikit terlibat dalam menyumbang info kpd umum tentang satelit .

    kalau ada masa mohon like review sy di fbpage
    https://www.facebook.com/mbherbs/photos/a.424193451049358.1073741846.172523436216362/424372661031437/?type=3&theater

    t.kasih

    ReplyDelete
  5. 92juta KM jarak terdekat dengan 6 bulan perjalanan menggunakan Roket NASA paling laju.. urmm.. kalau dalam keadaan biasa agaknye berapa pula jaraknya kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la.. bergantung kepada kedudukan marikh la..

      Delete
  6. psstt: ingatkan balik tarikh tu nanti ek.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk.. hm.. tengok la, kalau saya tak lupa.. hehehe

      Delete
  7. ilmiah sgt nih..jadi astronomi ke pharmacist ke yg penting tetap juga jadi orang heh..heh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. memang la.. x kan jadi beruang pulak.. hehehe

      Delete
  8. org lelaki memang suka fakta gini kot, husband yg bukan ahli astronomi ni pun suka sangat bercerita pasal gini-gini :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. stuju dengan faizal.. kami berpandangan "jaoh".. hahahaha

      Delete
  9. boleh lah pergi planeterium tengok marikh nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. boleh jugak macam tu.. pi balai cerap pun boleh..

      Delete
  10. ingatkan pada tarikh tu.. boleh buat apa yang patut :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok la, kalau saya pun x lupa.. hehehe

      Delete
  11. wow....92 juta paling dekat...erm......kalau bertuah blhlah tgk kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kala ada alat macam telescope tu boleh la nmpak clear.. kalau pakai mata kasar, nmpak macam bintang je la..

      Delete
  12. Dekat tu..Nanti kita sama-sama tengok k..Nway Thanks Pha Is for info..

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. Tu pun dah kira jauh kan, kalau yg biasa lagi jauhlah gamaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. dala dunia astronomi ni, jarak tu relatifnya dah lain..

      Delete
  15. Teringin nak ada telescope boleh zumal tengok planet2 tu :)

    ReplyDelete
  16. jadi ahli farmasi pun bidang sains juga tu pha is..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. tapi kaji ubat orang, bukan kaji bintang.. heheh

      Delete
    2. hehe.. memang jauh benar bezanya ubat dengan bintang tu kan.. hihi.. menabung kfc, churp2, ford.. :D

      Delete
  17. Replies
    1. ha ah.. tu dah kira habis dekat dah tu.. heheh

      Delete
  18. wahh..kena cari teropong nih... thank you for sharing pha is..

    ReplyDelete
  19. Walaupun jarak terdekat tapi tetap sangat jauh!
    Tak ramai orang minat dgn bidang astronomi...tapi ianya satu bidang yg amat menarik dan mencabar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kalau kat malaysia ni, mencabar dari segi pelung pekerjaan.. sbb tu antara faktor kenapa saya beralih dari menjadi ahli astronomi kepada ahli farmasi.. hehe

      Delete
  20. Waaa... menarik ni :) Rupanya banyak fenomena yang saya tak tahu :)

    ReplyDelete
  21. Hahaha...macamn boleh berubah angin tu?
    Singgah menabung ford & digi (^^,)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb masa tingkatan 4 ada subjek kimia kot.. rasa best giler subjek tu.. hehe

      Delete
  22. sy xarif sgt bab2 mcm ni . hee .

    tp sy terdgr satu talk psl ni la dia sebut , dia sebut pasal NASA , bumi berputar makin laju lah, https://www.facebook.com/photo.php?v=857047137654626 . ade kait x dgn info kat ats ni? hehe .

    untung dah menyedari apa y nk jd dr awl kan..sy baru sedar ape y sy nak jadi sekarang . hrpnya tak terlambat uk mengubah haluan . hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. wallahu a'la wa a'lam..:) tapi bab putaran bumi, bab matahari terbit dari arah barat berkaitan dengan putaran bumi pada paksinya. rasa mcm x de kaitan dengan marikh.. cuma kalau x silap, pernah terbaca yg planet lain (x igt dah planet apa) dalam galaksi kita ada yg sudahpun bertukar arah pusingan pada paksi. dan dari situ la, astronomer nasa membuat teory yg bumi juga x mustahil boleh jadi sedemikian rupa.. agin, wallahu a'lam.. :)

      biasa la, dulu masa budak2 selalu orang tanya dah besar nk jadi apa, so, masa tu main sebut je.. sekarang, dah matang sikit, kena fikirkan masa depan. fikirkan perancangan jangka masa panjang.. hehehe

      Delete
    2. oh...okeyh...i see.
      kalau terjadi something y macam ni , mesti teringat ayat , " saintis cakap ini fenomena alam , tapi islam cakap , ini tanda kiamat sudah hampir .." jadi kita perlu bersedia dengan sebarang kemungkinan .wallahu a'lam.. =)

      Delete
  23. Wahh menarik juga ni.. nak cuba jugalah tengok.. baring2 kat laman mlm2 tengok angkasa.. Thanks sharing Pha Is..
    3x digi.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. baring2 dengan orang rumah la.. baru romantik gitu. hehehe

      Delete
    2. Hahaa... mcm tau je neh nk buat mcm tu.. :D :D

      Delete
  24. Masa sekolah dulu pernah belajar sikit ilmu falak syarie

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la.. dulu masa sekolah rendah, masa betol2 bertekad nak jadi ahli astronomi, tiap2 hari masa waktu rehat pergi perpustakaan baca buku (bergambar) pasal astronomi.. minat giler masa tu.. :)

      Delete
  25. Wahhhh . Biasalah Abg Pha Is , dulu cita2 nak jadi Cikgu/Akauntan, tiba2 tukar nak jadi Engineer . HAHA . Nice info ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. perempuan pla tu, tapi nk jadi engineer.. hebat! hehee
      thanks.

      Delete
    2. HAHA . Tulah , dah tak jadi ayu sangat dah . HIHI . Welcome :D

      Delete
    3. hahaha.. kata nk jadi lemah lembut..

      Delete
  26. good information bro..
    kalau ada teropong canggih kan best. boleh tgok..
    mnabung libress ncolgate bro :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..
      ha ah.. kalau la ada telescope sendiri..

      Delete
  27. dulu masa bulan berada palibng dekat dgn bumi...sempat snap gambar bulan yg besar dan terang...ni nak snap marikh...hehe..tak terdaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau snap pun, nmpak macam bintang biasa je la.. kecuali kalau ada teleskop.. :)

      Delete
  28. Kira boleh lihat dgn mata kasar lah ni.. cuma tak tau lah yg mana satu planet marikh tu nanti.. hehe.. lain lah klau tgk guna telescope.. mesti nampak jelas lg kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. boleh nampak dengan mata kasar.. tapi akan npak macam bintang.. kalau pakai teleskop, baru nmpak macam planet.. :)

      Delete
  29. tukar bidang pun dlm sains juga kan.. kira dkat juga la kedudukan tu.

    ReplyDelete
  30. happy besday pha is ! eh.. eh umur kita sebaya la. nina bln 7 bru cukup 24

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. apa, igt pha is ni tua sangat ke..? hehehe

      Delete
  31. agak2 panas tak haritu...ye la sbb matahari dekat dgn bumi kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, matahari x kacau.. bukan matahari yg dekat dengan bumi tapi planet marikh..

      Delete
  32. agak agak boleh nampak piring terbang tak?


    ehh

    ReplyDelete
  33. Menantikan 14/4, nak tgk btl ke x.......;-)

    ReplyDelete
  34. info yg menarik ni, nnti nak kongsi2 dgn anak2 !

    ReplyDelete
  35. Sempat lagi nak tukar profession... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. x sempat dah kot.. lepas grad, ada kontrak dengan jpa.. hmm..

      Delete
  36. Planet warna merah, kena cari teropong lah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh nmpak dengan mata kasar.. tapi nmpak macam bintang je la..

      Delete
  37. 14? dah xlama nie...nak tgk la...

    ReplyDelete