Skip to main content

Syndrome Gila Like


apa itu sydrom gila like?  sindrom gila like ini adalah satu penyakit yang menular dalam masyarakat kita hari ini dimana mereka sangat dahagakan 'like' dari laman sosial seperti IG, FB, dan sebagainya.

ini bukan aku main-main tau! dalam aku dok search, memang ada research pasal sindrom ni, yang dipanggil "likeitus" atau juga disebut sebagai "Facebook Like Disorder". Contoh yang paling mudah, boleh tengok kat sini : Are you a Facebook 'Like' magnet like this girl? 

penyakit ni ni antara beberapa lagi penyakit lain yang berkaitan dengan lama sosial. kalau nak tengok contoh penyakit-penyakit yang lain, boleh tengok kat video bawah ni : 


Facebook Like Disorder


dalam kajian yang dijalankan, didapati penyakit likeitus ni boleh mengancam nyawa jika tidak dirawat. contoh yang paling mudah, ada kes bunuh diri di London sebab gambar selfie beliau tak dapat cukup 'like' dari orang lain. kalau tak percaya, tengok kat sini : Bunuh Diri Gara-Gara "Selfie"

so, bagi sesiapa yg terasa diri tu dah ada symptom-symptom Facebook Like Disorder ni, baik cepat2 bertaubat berubat. sila cepat-cepat sedar diri, sebelum terlambat.

tanya diri, apa motif dan niat nak banyak 'like'? kalau sekadar harapkan pujian dan perhatian manusia, tak ke jadi syirik kecil namanya?

wallahu a'la wa a'lam...



sumber dan rujukan :

1. XpaxChannel. (2014 mar 21). Xpax #nevertimeout #neverquiet ENG; Youtube. retrieved from http://bit.ly/1h43rin

2. Dafty News. (2013). New study reveals social network users who post comments and posts to Facebook suffer from likeitus if they do not receive a ‘like’ or a ‘reply’ within a minute. retrieved from http://www.daftynews.com/facebook-disorder-syndrome/

3. fazlynda S. (2013 Sept 21). Ragam Muka Buku; Youtube. retrieved from http://youtu.be/y1u3TvJggcE

4. RDZ Z. (2014 Mar 24). Bunuh Diri Gara-Gara "Selfie";Blog Santai. retrieved from http://myblogsantai.blogspot.com/2014/03/bunuh-diri-gara-gara-selfie.html

5. Scheraa M. (2013 Feb 25). Hukum Meletakkan Gambar Dalam FB; My Simple Blog. retrieved from http://myrascheraa.blogspot.com/2013/02/hukum-meletakkan-gambar-dalam-fb.html 

Comments

  1. hahaha..haah..mmg ada org berpenyakit mcm ni..sampaikan ada yg sanggup inbox semata2 nk suruh org like status/gmb dia..adoii..mcm2...

    menabung kt sini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sampai inbox nk suruh like tu macam pelik je.. dia ada join aman2 pertandingan kot.. yg tu selalu la dengar..

      Delete
  2. gelak2 juga lihat telatah orang2 baru bermain medium baru...taksubnya. mcm2 karekternya...

    ReplyDelete
  3. tak faham motif nak 'like' banyak2 ni. hmm...

    ReplyDelete
  4. Perangai sangap like ni memang menjengkelkan. Syndrome ni selalu terjadi pada individu yang menjadi attention seekers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kurang kasih sayang la tu..

      Delete
  5. video kelakar..hahaha..
    tp sy tak suka org like my pic post..xtahu napa...seriusly penah remove frendz sbb keja dia like semua status dlm FB sy..apa motipp?? xfaham..ishkk..ishkkk ishkk..

    ReplyDelete
  6. ecah tengok or pikir dlu before main semborono je likes status/ pic orang lain. hehe.. tapi masalah ni makin membarah dalam klgn rakyat msia. tssktskk

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi ayat.. macam masalah negara.. hahaha

      Delete
  7. inshaaAllah tak jadi sampai mcm tu..hihihih....tetapi hakikatnya mmg ada especially kat luar negarakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. yg sampai bunuh diri tu kat luar degara la.. malaysia so far alhamdulillah x de sampai tahap macam tu.. yg ada cuma tahap menjengkelkan je.. hehehe

      Delete
  8. ada je..yg paling parah yang like post/status sendiri tu..hahah..tak menahan betooll

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. yg tu nmpak sangat kot..

      Delete
  9. HAHA . Ada la sikit tapi saya sedar saya tak ada apa-apa pun sebenarnya . HAHA .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..cepat2 la bawak bertobat. hehehe

      Delete
  10. "likeitus" atau juga disebut sebagai "Facebook Like Disorder"...
    sindrom ni memng byak berlaku kat bdak2 baru nak up..kadang status tah apa2 nak like banyak.. batakl ike tu :P
    menabung bro...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la.. tulis entah apa2.. budak2..
      thanks.

      Delete
  11. eee x suka org suruh paksa like2 ni

    org nak like ikut suka hati la kan. heh

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... baru ikhlas dalam meng-like.. hehehe

      Delete
  12. Macam-macam dunia sekarang ni :)

    ReplyDelete
  13. Kena cari pula ubat nak rawat penyakit like ni la pulak..

    ReplyDelete
  14. uish... sampai bunuh diri? biar betul...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. tapi tu kes luar negara la..

      Delete
  15. memang kronik kalau dah sampai stress dan nak bunuh diri tu.. menabung colgate, inti, ford.. semua tabung menari malam ni.. :D

    ReplyDelete
  16. betul2 serius tu..

    menabung sini ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. nnti saya balas menabung.. :)

      Delete
  17. attention seeker.. hmm.. sy lg suka kalau takde like pun, senang jugak hati.. tu tandanya takde stalker. boleh tak mcm tu? hahaha

    ReplyDelete
  18. kalau org nak 'like', nak buat camne? bukan kena paksa pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau orang ikhlas nk like, x pe la.. ni sampai tahap paksa orang like..

      Delete
  19. alhamdulillah , saya bkn kaki like ...

    ReplyDelete
  20. Nasib baik tak pandai sangat bab 'like' meng'like' fb ni... hahahaha... so chances nak kena penyakit tu kurang sikit lah.... :D

    ReplyDelete
  21. Lawak gila video dorang buat nih... hahaha...

    Rupanya, kronik juga syndrom likeitus ni...

    Hohoho... dah tambah satu vocab :) Thanks for the info

    ReplyDelete
  22. Bahaya ni. Berhati-hatilah pengguna FB.

    ReplyDelete
  23. Paling tak suka, tiba-tiba keluar jer page ntah bila masa kita like pun tak tau... Selalunya bertulisan arab!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. xpernah terjadi lagi kat saya.

      Delete
  24. Assalammualaikum...pha,

    mselim3 paling lemah nak baca artikel kalau ada 'like" lepas tu kena tunggu nak baca artikel.. terus aje pangkah keluar..

    mselim3

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..
      itu lain cerita.. tapi lebih kurang samam la jugak.. hehehe

      Delete
  25. Tulah pha is..syndrome tenat tu..boleh dikatakan attention seekers..kurang kasih sayang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. bak kata adik saya, sindrom KKS (kurang kasih sayang)

      Delete
  26. Hehehe... setuju dengan Raudzah... nie golongan orang kurang kasih sayang nie.. :D
    Lately nie syndrome Like laa... Selfie laa.. macam2...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. skrg tgh hot kes selfie.. dulu kes ambik gambar makanan..

      Delete
  27. noe x kena syndrome ni lagi...hehehe...tapi rasanya xkan kena...sbb x berapa nk kisah sgt berapa ramai yg like...mcm2 syndrome skang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. bagus la kalau macam tu..

      Delete
  28. Mmg peninglah dgn org mcm ni.. apalah yg ada dlm pemikiran mereka agaknya.. like bnyk2 dlm fb dgn cara mcm tu bukan dpt apa pun.. glamor merapu je.. wallahualam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah la, apa la yg mereka fikirkan.. sel otang kurang berhubung kot.. hehehe

      Delete
  29. syukur setakat ni belum terkena simdrom ni lagi.. menabung lagi lazada dan inti..

    ReplyDelete
  30. annoy sgt dgn org yg suka sgt dok like nie..komen xde pon..choi!

    ReplyDelete
  31. haha. macam2 ragam manusia. kadang2 nak perhatian je yg lebih.

    ReplyDelete
  32. Cam xde pedoman lak smpi snggp bunuh diri, SEDIH........;-(

    ReplyDelete
  33. dia rasa puas agaknya bila dapat LIKE yang banyak.. kalau tak buat macam tu rasa macam tak lengkap hidup dia agaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh pulak macam tu.. macam2..

      Delete
  34. Pada pandangan saya, jika facebook dikatakan sindrom gila like, maka blogger pula sindrom gila followers :) boleh gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jadi, tapi tak ramai yg macam tu, so, x parah lagi.. heheh

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal