Monday, March 24, 2014

Kepentingan Ranking Blog

sekarang aku tengok dah macam trend semua blogger pakat share ranking blog masing-masing. so, aku pun tak nak kalah nak jugak post pasal ranking alexa aku kat sini. bukannya apa, hanya sebagai penanda aras tahap blog sendiri.


last time aku check sebelum ni, ranking malaysia lebih dari 1k. tapi semalam, Alhamdulillah, dah ada peningkatan. boleh la. lagipun, so far ranking alexa ni bukan lagi target utama aku berblog. 

ada apa degan ranking?


ranking blogs

penting ke ada ranking blog semua ni? rasanya kalau tanya blogger profesional, blogger yg serius berbloging, mesti mereka anggap pencapai yang dapat dicapai dengan ranking Alexa ni sesuatu yg penting. 

tapi bagi aku, so far ranking Alexa ni bukan lagi target utama aku dalam menentukan pencapaian blog aku ni. sekarang, aku masih lagi berblog sekadar suka-suka. tak ada la ambik serius sangat pasal ranking alexa ni.

tapi sekali sekala, apa salahnya kalau nak ambik  tahu pencapaian blog sendiri. yer dok..? sekurang-kurangnya, dapat juga jadi pembakar semangat untuk terus berblog. insyaAllah.. 

korang plak macam mana?
 

102 comments:

  1. Emm secara segannya chegu punya blog ranking jauh ketinggalan

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe.. sama2 kita perbaiki.. saya pun biasa je.. x dapat nk lawan blogger2 hebat :)

      Delete
  2. Walaupun kata tidak penting tetapi setiap angka yang menurun pasti seronok dan memberi semangat. Jika tidak masakan entri ini diterbitkan...Tahniah Pha Is! Ia juga boleh dijadikan target utk meningkatkan prestasi blog...
    Cuba capai bawah 700 My sebelum bulan 6 ni! Sahut cabaran ini ya... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. teruja jugak bila tengok angka tu dah turun.. hehehe..
      tapi macam impossible je nk dapat target bawah 700 tu.. sbb trafik saya rendah je... x sampai 400 pun sehari..

      Delete
  3. tahniah2..! akak pnya ratus2 ribu..jauuuuhhh ke belakang..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. x pe.. akak dotcom.. lagi cepat nk turun.. hehehe

      Delete
  4. perggg...antara 1K terbaik la kan blog ni..tahniah Pha Is..niesa pn mmg jarang ambik tau pasal ranking2 ni..hehe..

    ReplyDelete
  5. Wah dah tiga angka. Tahniah tahniah.

    ReplyDelete
  6. baru nie Fiza punye beribu riban.. mmg jauh la nak ratus2 nie.. tahniah pha is..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe.. saya pun sebelum ni riban2 jugak.. baru je turun.. :)

      Delete
  7. tahniah pha is.. teruskan usaha.. ;)
    akak punya jauh ke belakang.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe kak. sama2 kita mantapkan.. hehhe

      Delete
  8. saya ada check.. tp blum ambik kisah sngt.. sbb berblog pun sekadar nak berkongsi cerita dgn kawan2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. sekadar check je.. x de la nk memikirkan sangat :)

      Delete
  9. Alhamdulliah, congrats pha is akak tumpang happy untuk pha is... to me yes, it is important...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak.. smoga ranking blog akak lebih mantap..:)

      Delete
  10. hebat pha is below 1k in msia !
    syabas bro ! :)

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah...tahniah...saya jauh lagi...ribu2 lagi...hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun baru je turun.. sebelum ni riban2 jugak :)

      Delete
  12. wah..terbaik juga ranking blog bro..teruskan berusaha untuk mendapat angka yang lebih baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. amiin.. smoga blog bro jugak semakin mantap..

      Delete
  13. Hamboi! dahsyatnya ranking Pha Is... tak terjangkau lah dek blog KN! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada lagi yg lebih dahsyat.. hehehe

      Delete
  14. tahniah...ramai peminat nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. siapa la saya tanpa pembaca.. heheh

      Delete
  15. Tahniah Pha Is... semoga terus berjaya.. all the best ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. amiin.. smoga khir khalid juga begitu..

      Delete
  16. Assalamualaikum pha, semoga berjaya dalam ranking blog.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam... amiin... thanks.. smoga sheila juga begitu...

      Delete
  17. Ranking Alexa ni penting bila nak dapatkan advertiser. Makin tinggi ranking blog kita, lebih mudah untuk dapatkan perhatian advertiser-advertiser yang gempak-gempak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. so far saya tak fikir sangat bab advertiser .. hehehe

      Delete
  18. bezanya jarak no. kita... huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ianya hanyalah sekadar nombor.. :)

      Delete
  19. wah good entry..baru test tadi,,jauh sangat ya.. aq kebelakang sangat he..he.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe.. sama2 usaha, insyaAllah..

      Delete
  20. suka jugak check ranking ni ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. check sekadar nk ambik tahu je.. :)

      Delete
  21. Tahniah, Pha Is... Bagi k nrl pula, berblog sekadar suka2 je... ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama la.. suka2 je.. x de la nk memikir sangat soal ranking ni.. buat masa sekarang la.. heheh

      Delete
  22. Salam Pha Is... hmmm rasa macam lama jer tak singgah sini... sejak 'mood swing' hari tu... :D
    Actually congrats sebab Alexa ranking dah cecah below 1k... Honestly, banyak juga dengar orang sebut-sebut pasal Alexa ranking tu penting tapi samapai sekarang tak berapa nak faham camana penting nya... tahu tapi tak faham... err... camana ni? hahahahaahaha... :D
    Gambatte!!! Caiyok!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. sama la.. masih blurr kepentingan ranking ni.. mungkin penting bagi mereka yg serius dalam berblog, bagi mereka yg menjadikan berblog sebagai aktiviti sepenuh masa.. :)

      Delete
  23. Congrats Pha Is...ok dah tu...nak dapat below 1000 tu tak senang sebenarnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. rezeki Dia nk bagi.. :)

      Delete
  24. tahniah. ranking abe kie 450K lg..huhuu..terus mencuba utk mengecilkaan angka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. smoga ranking abe kie cepat turun.. :)

      Delete
  25. Entahlah , saya pun tak kisah blog saya ranking berapa . HAHA .

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat masa sekarang, mungkin la.. tapi masa akan datang, kita tak tahu.. hehehe

      Delete
  26. Replies
    1. saya pun so far x kisah sangat dengan ranking ni.. just nk ambik tahu je nombor berapa.. hehe

      Delete
  27. wah2xx......Tinggi tu bro....Tahniah2xx!!!

    ReplyDelete
  28. tahniah pha is.. semoga terus bersemangat.. bagi akak tak penting sangat, nuffnang bagi cpuv bukannya berdasarkan alexa rank kita pun.. kecuali la kalau pasang iklan lain mungkin ianya penting kot.. menabung digi dan infiniti.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. amiin.. ha ah. kecuali la kalau nk iklan yg pulangan besar2.. nk tarik pengiklan besar2.. baru kena pentingkan ranking ni.. heheh

      Delete
  29. Tahniah Pha is.pencapaian yang membanggakan..blog akak jauh kebelakang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. x pe.. sama2 kita mantapkan.. :)

      Delete
  30. wah tahniah.. jarang check.. kalau check pun saje2 je.. lgpun kalau fikirkan sgt ranking ni mahu pening. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. rilex2 je tengok ranking ni.. x payah nk pening sangat.. hehe

      Delete
  31. wow!!! bestnya bawah 1k hhuhuhuhu.
    betul, saje saje tengok. Tak heran sangat sebenarnya pun hikhik.

    ReplyDelete
  32. Tahniah, kira terbaik rangking tu.

    ReplyDelete
  33. Paling kurang 1000 ada lebih ratus-ratus. x sampai jadi 900++

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. x lama lagi turun la tuh.. :)

      Delete
  34. tahniah..! dah tinggal 3 angka je..yeah!..=)

    ReplyDelete
  35. tgh nak cuba kekalkan bawah 400 MY :)

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. Replies
    1. so far, saya pun macam tu jugak.. :)

      Delete
  38. wah, hebat tu 3 angka!! tahniah!!!

    ReplyDelete
  39. Replies
    1. alhamdulillah.. :) x de la terbaik sangat.. ada banyak lagi blogger yg ranking lebih baik..

      Delete
  40. sekali sekala tgk ranking apa slh nyer. hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. betol2.. sekadar nk tahu je..

      Delete
  41. wahhhh...hebat...tahniah pha is...jauh ngan noe ngan ranking...

    ReplyDelete
  42. Replies
    1. x pe.. setengah orang, x pentingkan sangat pun ranking ni..

      Delete
  43. tahniah diucapkan...Pha Is seorang blogger yang hebat

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. :)x de la hebat sangat.. ada lagi 900++ lagi blogger yg lagi hebat kat malaysia ni.. heeh

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...