Thursday, March 6, 2014

Aku Sudah Tua


situasi 1 :


hampir eksiden moto dengan seorang perempuan dalam lingkungan umur 20-an. belum sempat aku berkata apa-apa, dia bersuara : "sory pak cik.."

situasi 2


pergi sekolah ambil budak yang mak aku mengasuh. sementara menunggu, seorang pak cik datang menegur aku : "tunggu anak ke..? anak darjah berapa?"

situasi 3 :


dalam hospital sementara menunggu untuk berjumpa doktor, setelah aku bangun dari sebuah kerusi menunggu, aku tertinggal sehelai kertas. kemudian, seorang mak cik (aku kira lingkungan umur 40-50an) menegur aku : "abang, ni ada kertas tertinggal"

situasi 4


minggu lepas dalam 1 entri bila dalam entri tu ada gambar muka aku, aku dapat komen yang mengatakan muka aku macam muka bapak orang

situasi 5 :


suatu hari ada geng tabligh datang 'ziarah' bilik aku. dalam kami bersembang, dia bertanyakan umur aku. setelah aku beritahu umur aku, dia membalas ; "owh.. dah tua dah..."

hmm.. dah tua dah.. besday pun dah nak dekat.. bertambah tua la usia aku..

100 comments:

  1. Maybe Pha Is kena kurangkan marah kot sebab orang selalu cakap "jgn marah nanti cepat tua".............:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena kawin ni ... hahaha ... ada orang yang nampak tua bila dah kawin... ni pha is kalau kawin maybe leh nampak muda :p

      eh.. exchange bloglist pls :) hehe

      Delete
    2. eh, mana ada marah2.. rilex2 je nih.. hehehe

      hahha.. mmg hajat hati nk kahwin awal, tapi apakan daya.. heheh...

      Delete
  2. kalo bertambah muda, memang aku terkejut. hahaha

    ReplyDelete
  3. ape lah ada pada angka...semua org akan mengalami...chill pha is ;)

    ReplyDelete
  4. Hye, saya suka baca blog awak, baru-baru ni saya ada buat blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  5. PANGGG~!!! satu tamparan di muka.. hehehe... main2 je taw.. jgn marah... keep cool

    ReplyDelete
  6. Hmm... akan sampai masanya mereka2 akan memanggil kita dengan panggilan2 yang kita tak sangka... tapi lama2 kita akan terbiasa... huhuhu

    ReplyDelete
  7. Apa ada pada angka, yang penting kita mesti happy!!!

    ReplyDelete
  8. bukan ka lelaki cakap "life begins at 40"?? hehehe. Relax bro, mulai arini kenit panggil pha is "bro" nampak cool dan macho skek heeee :D

    ReplyDelete
  9. jangan sedih pha is.. angka bukanlah ukuran untuk kita terus gembira menjalani kehidupan kita.. apa yang penting pha is terus bersemangat untuk menjalani kehidupan seperti biasa.. menabung churp2..

    ReplyDelete
  10. jangan sedih2 adik pha is.. hihi..muka nampak berusia xpe.. yg penting jiwa muda.. :D

    ReplyDelete
  11. aku rasa, elok kalau kau shave misai dengan janggut. baru orang panggil adik. aku yang berjanggut ni pun ada yang ingat budak lepas sekolah. choi...!

    ReplyDelete
  12. xpe la pha is...matang tu...hehehe....neway...bila tarikhnye...Selamat Hari Lahir in advance yea...

    ReplyDelete
  13. takpe lebih nampak matang kan lebih baik :D

    ReplyDelete
  14. hahaha. mai pun orang selalu panggil puan. Bila bawak anak buah jalan2 ,org ingat anak sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. biasa la tuh.. ada gaya macam mak orang kot.. heheheh

      Delete
  15. Saya ada kawan senior dulu yg waktu umur dlm lingkungan 20an dia muka nampak matured, org bnyk panggil dia pak cik.. tp bila usia cecah 46 skrng.. muka dia maintain mcm 30 je.. wife dia pun jeles hehee.. mungkin Pha Is mcm tu nanti kot.. oklah tu.. :) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah. Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Agak2nya bro Pha Is macam ni jugak ke? hehe

      Delete
    2. kalau macam tu, bertuah la badan.. hehehehe

      Delete
  16. mane ade tua.. makin matang tu .. :)

    ReplyDelete
  17. jm pun lalui perkara yang sama. sabar je lah

    ReplyDelete
  18. sib baik aku nmpak muda..so far belum ada yang panggil pakcik kecuali budak2 laa..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. maklumlah, orang awet muda.. heheh

      Delete
  19. Bersabarlah. Ada ganjaran atas segala kesabaran kita: )

    ReplyDelete
  20. org ni mcm2.......sabar bro..:DD senyum selalu awek muda..hihih :D

    ReplyDelete
  21. biaselah tu.. acik selalu orang kata mcm di atas nie ..sabo jelah

    ReplyDelete
  22. tapi jiwa muda kan? yang penting happy c:

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. jiwa muda remaja.. kadang2 macam budak2 pun ada.. hehehe

      Delete
  23. Muda lagi....saya nak jadi muda seperti awak.

    ReplyDelete
  24. Tua biar berbakti, jangan tua di musuhi

    ReplyDelete
  25. bila rasa koi tua lagi takut.. takut sbb amalan sikit :)

    ReplyDelete
  26. Assalammualaikum..pha,

    masa mselim3 tgk muka pha gambar kat katil tu..memang matured.. ok lah.

    mselim3

    ReplyDelete
  27. la sedihnya entry ni pha is...not to worrylah k...kena banyak senyum ni..mesti nampak much younger...sebenarnya rambut banyak mempengaruhi wajah kita tau..pha is kena trim rambut, tapi tak nak botak coz nampak lebih tua. tak sesuai panjang jugak..he..he..dah macam beauty consultant pulak ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. hehehe..
      x pe, bukan botak selalu. kadang2 je..

      Delete
  28. Donate INTI & Journal advisor for you!!!

    ReplyDelete
  29. Chill la bruh xD Macam pernah nampak je kat mana..? .__.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk.. dah orang penang.. mgkin ada pernah ternampak kat mana2 kot.. hehehe

      Delete
  30. Title and number tak penting. Kita tengok hati kan. Ececeh. Hehe

    ReplyDelete
  31. Hahahaha... yang no.3 tu memang tak tahan... entah entah pasal ilmu yang belajar hari tu dak? hahahaaha...
    btw.. tu tanda matured... bukannya tua...ehehehe
    bila boleh jumpa pi mengeteh sekali agaknya :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. x kot.. situasi tu dah lama dah.. ilmu tu baru je belajar.. hhehe

      Delete
  32. Camne nak buat ye.. tips dan amalan biasa, supaya nampak awet muda, senyumlah selalu..kot.. hehe. Takmo sedih2 marah2 sangat, ok? ;)

    ReplyDelete
  33. hahahaha...kelakar la plak...apa la sangat dengan gelaran kan...ok ape...jadi pakcik la...jadi abang la...jadi bapak orang la...hehehe...byk gelaran dapat...tp kan..sesetengah org pompuan bujang...suka dengan lelaki jenis2 pakcik2..bapak2 orang ni... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni yg seronok nk dengar ni.. hehehe

      Delete
  34. Wajah fizikal sekadar biasan dari naluri dalaman. Itu tandanya Pha is ni seorang yang matang.

    ReplyDelete
  35. kadang-kadang itu sekadar gelaran hormat..macam IbuNoey ni,kawan-kawan husband selalu panggil IbuNoey ni 'akak'..padahal dorang lebih berumur.tapi sebab hormat kan...well,muka nampak matured lagi elok..lebih dihormati..

    ReplyDelete
  36. chill pha is chill...muka matured kot...hehehe

    ReplyDelete
  37. ok pe muka matured
    kite ni org asik ingat budak sekolah
    paling sedih bila jpj selalu tahan minta ic LOL

    ReplyDelete
  38. hahah bleh tahan menyengat jugek ek situasi2 ko tu,,kalau aku peluh biru kuo weh depa2 org tu haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam mana boleh keluar peluh biru tu..? hahaha

      Delete
  39. Banyak sgt ilmu sampai terlihat di wajah... :)
    Rupa tidak menggambarkan segalanya, yg penting didalam hati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. x de la banyak ilmu mana pun.. heheh..

      Delete
  40. cool, apa yg penting jiwa kita tenang

    ReplyDelete
  41. relaks ye..ada apa dgn angka..
    ada apa dgn panggilan mcm tu..as long as x melampau..
    just terima tu as satu panggilan hormat ..mungkin..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah.. mmg sebelum ni anggap macam tu pun..

      Delete
  42. anggap sahaja mereka panggil 'abang' atau 'pakcik' kerana hormatkan kita.. jagan sedih-sedih.. akak menabung lagi inti.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg fikir macam tu pun.. hehe
      thanks.. nnti saya balas..

      Delete
  43. Takpe, yg penting jiwa masih 'muda', muka nampak macam pak cik, xde hal lah. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cma takut nnti awek lari.. hehehe

      Delete
  44. tak pe.. setahu Fiza lelaki tak kisah dengan panggilan.. kalau perempuan mmg akan sensitif.. ini bermaksud pha is lebih matang dr segi wajah.. jiwa muda muka matang.. ok la tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer, mmg x kisah sangat pun.. hehehe

      Delete
  45. usia semakin hari semakin bertambah.. membuatkan kit ajadi lebih matang.. jangan risau dengan apa yang diperkatakan :)

    ReplyDelete
  46. Zumal pun dah ramai duk panggil pak cik ;)

    ReplyDelete
  47. ok la tu.. dari saya ni manjang orang ingat umur 12tahun. padahal dah 24tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa.. untung ler kalau org igt muda.. hehehe
      baru awet muda.. hehehe

      Delete
  48. salam pha..lama dah tak datang jenguk sini ..sorry deh..sibuk je..ya ke..hehe...
    jangan merajuk pha..biar ah orang nak panggil apa pun..dia tak kenal kita pun..so jangan berasa hati sangat..

    you are pharmacist right now..of course i'll call you En. Pha Is..:-)

    bagi senyuman kat kita banyak2 coz kita jadi penghibur hati kat sini..:-)

    "sedih la..dah tua dah..ajal dah nak dekat..amalan kurang..sedih"

    kita suka dengan statement nie..bila kita terasa tua kita lebih ingat nak mati..bagus lah macam nie..amalan pun kena perbanyak lah..kalau diri nak dapat kenikmatan disana

    betul tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. xmerajuk pun.. cool je.. hehehe
      eh, belum lagi jadi pharmacist.. masih lagi student.. hujung tajun ni insyaAllah.. :)
      insyaAllah.. :)
      yup.. bila umur makin banyak, ajal makin dekat.. kena sentiasa ingat mati.. :)

      Delete
  49. wow..panjang nya kisah kat sini..tak perasan tadi..semoga anda sihat dan ceria..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe panjang2 pun.. saya lagi suka.. hehehe

      Delete
  50. hidup ibarat putaran roda.. dah sampai masa kita terima hakikat yang kita makin berusia.. hehehe.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedang terima hakikat la nih.. hehehe

      Delete
  51. sebelum dipanggil 'pakcik' biar kita bahasakan diri sendiri dgn panggilan tu...hakikatnya memang akan sampai waktu dengan izinNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. biarlah ianya menjadi perigatan buat kita bahawa usia semakin meningkat, ajal semakin dekat..

      Delete
  52. hahahhaa.. gelak dulu baru komen. rasanya kita sebaya 24 kan? muda lg tu. cuba senyum lebih sikit

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...