Thursday, February 27, 2014

Sembang Bisnes

tak ada idea nak tulis apa2, so, jom kita merapu sat. kat bawah ni adalah sebuah status FB dari member aku. apa yang dia 'merapu' entah. korang baca la sendiri, merapu or tak..

Sembang Bisnes



Modal kecik jadi ler agen produk kerim kuruih. Harga produk mahal, komisen tinggi sekitar rm5-rm10 sebotoi. Tu ha lab kt jln kelang lama nuh. Byk produk ada cuma kena rebranding n tukaq perisa n kaler ja. Produk meletop2 tapi market cepat tepu dlm 3-4 bulan. Lepaih tu owner nak lari, kasi diskaun kt stokis untuk amik byk produk. Last2 stokis jd stoking pasai byk stok berlumut. Stokis kena cpt cari backup produk. Produk cpt bertukaq sat2 felaina, pahtu produk kak tin pulak dan macam2 lagi. Nak buat produk2 camni modal 20k. 10k ntuk produk dan botoi custom-made kt kilang balakong, 10k lg untuk iklan kat newspaper.

Modal besar anak org kaya atau kaki hutang tak reti duk diam, bukak ler kilang bungkuih teloq. Sepapan untung bersih lapan kupang ja. untung slow n steady . Buleh la pakai beemdabelyu dlm 5 tahun. Produk takkan tepu. Tak pernah lg dengaq lg teloq ayam brtukaq jd teloq penyu.

Kaki hutang sambil goyang kaki boleh bukak francais. francais kena pandai pilih. Mekdi 3 juta hinggit, kepsi 1.5 juta hinggit. Hat murah sikit Sapwey 250k hinggit, Tutiferuti 300k hinggit, tet nasi ayam 70k hinggit, burger abg ben 20k . Yg penting cari fraincais yg bukan 'bermusim' dan lokasi musti hotspot. kadang2 tepu jugak mcm tutiferuti tu.

Hat kaki kelentong, sembang muhung , cable satu malaya buleh bukak MLM. Modal 20k buat repacking barang. Stock buleh amik kt lab jln klang lama sama mcm produk kcantikan nuh. Tambahan kena buat plan hierarki downline. 2 bulan punya keje boleh pakai mesedes 2 pintu. Lepaih 2 bulan, lompat pi bukak MLM lain. Org sama jugak. Anak2 buah tergadai anak bini. "TAKPE, asal kite kaya", katanya. Hihi..

Hat kaki mkn gaji, boleh teruih mkn gaji. Hat suka gaji buta buleh keje gomen. Hat kaki kelabing overtaim kt opis boleh keje sewasta. Takdak masa ntuk family tapi gaji masyukk.

Hat suka mencuri kt umah org, mau mkn pelempang sedaih. Mana kasut aku oii..! Pulangkan...Pftttt.. huhuhu..

58 comments:

  1. Replies
    1. haha... paham la juga sikit-sikit. wpun merapu ada point dia tu bab yg modal kecik tu. stokist jadi stokin. kan... semua nak cepat untung je .. dunia oh dunia :)

      Delete
    2. kalau paham, bagus ler.. hehehe

      Delete
  2. Hahahahahah... pasai bengang tang kasut kena rembat kut tu... hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. bengan org curi kasut punya pasal... point dia, banya lagi cara boleh cari duit, tapi curi kasut jugak yg pencuri tu buat..

      Delete
  3. macam2 cara carik duit...dan macam2 cara kita nak kena tipu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh, biar la yg halal..

      Delete
  4. Ni luahan perasaan ke hape?hahaha...tp sekarang musim bisnes online kot...hehehe... #visitmyig kihkihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. dunia dah maju.. skrg pakai bisness online je...

      Delete
  5. ada juga intipati dia....tapi xsemua org gomen makan gaji pree...contohnye doktor, sekgu depa buat kerja...tapi initi pati yang rietta dapat, dia nie hilang kasut nie...ada org balaih...kesian dia...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. part gomen tu mesti ramai yg x puas hati.. sbb x semua mcm tu.. hehe
      ha ah.. maghah kat oghang yg balaih kasut dia.. haha

      Delete
  6. hahaha..ada yg xberapa paham..tp apasal ada pasal kasut tu?? kena curi eh?? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah. kasut kena curi, tu yg bengang tu.. smpai merapu macam tu..

      Delete
  7. sesekali merapu buat gelak...kayo den kayo...

    ReplyDelete
  8. hahaha.. thor~baik..
    owh.. camtu rupanya..

    ReplyDelete
  9. dia geramkan kasut dia kena rembat tu yang tetiba keluar cerita merapu dia tu.. tapi dalam merapu ada betulnya cuma part kerja gomen tu bukan semua.. tapi yelah.. sebab nila setitik rosak susu sebelanga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. jangan maghah.. dia yg kata, bukan saya.. heheh..
      tapi yer la, kerana nila setitik..

      Delete
  10. berkias sungguh... kaki hutang sambil goyang kaki tu bagus..hihi

    ReplyDelete
  11. sembang yang berisi juga pha is.. ada point yang nak disampaikan.. churp2..

    ReplyDelete
  12. haha tedia..ayat dia...piauu punya...

    ReplyDelete
  13. hahaha.. adoiii.. tak pahamm.. paham tang bawah sekali tu jekk.. kasut kena curi ke? hehe

    ReplyDelete
  14. Duit2.. di mana kau duit... kesian org2 gomen tak pasal2 kena petik hehee.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kesian diorang.. kerana nila setitik..

      Delete
  15. Ini baru betul entri hikayat budak pening...memang pening, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. mmg dah macam hikayat..

      Delete
  16. Sembang punya sembang..kasut hilang.!!!

    ReplyDelete
  17. HAHAHA . Susah nak percaya benda-benda macam ni .

    ReplyDelete
  18. sekarang ni banyak cara nak cari duit Pha is..yang halal ada yang haram pun ada..so kena hati-hati..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. banyak lagi cara yg halal untuk cari duit..

      Delete
  19. susah gak la bg aku nak faham kan. kena bc slow2. tp aku paham apa yg dia cuba sampaikan. dia nak sruh org pulangkan kasut dia je. ceh... sembang kencang. hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu point asal dia.. hahah

      Delete
  20. HAHA . macam2 xD pekat molep bagasa utagha nohh .

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi, ni pelat apa pla sampai bahasa jadi bagasa..? hahahaha

      Delete
  21. Assalamualaikum. hahaha pening pening ~~~

    ReplyDelete
  22. pening dgn bisnes . haha . beli ksut baru ye :p

    ReplyDelete
  23. Kalau makan gaji memang seksa hidup kt bandaraya lebih2 lg klau 2 @ 3 org anak belajar kt sekolah menengah sbb kebanyakan yg makan gaji pendapatannya jauh lebih rendah di pendapatan perkapita negara....

    ReplyDelete
  24. Tak seteju, siapa cakap yang makan gaji buta kena kerja kerajaan. Tak semua macam tu tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. x semua macam tu.. kesian org keje gomen.. heheh

      Delete
  25. Iyer yang buat MLM tu boleh kaya? pirahhhhh hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg mula cipta tu, kaya la.. yg follow bawah tu belum tentu.. hehehe

      Delete
  26. Tak setuju gak kata org gomen mkn gaji buta tu :)
    Pasal rebranding tu tak la semua walaupun pernah tgk ada produk siam jd produk Malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg x setuju pasal keje gomen tu.. tapi kerana nila setitik, kesian pekerja yg lain..

      Delete
  27. Tak dapat dinafikan lagi, memang merapu...

    ReplyDelete
  28. amboii,, panjang rapuan dia nyer tu yer.. dari a ke h dari h ke d dari z ke l.. memutar mutar gitu yer.. ade yg betol ada yang benar jugak rapuan dia.., semoga dia dpt semula kasut dia yer.. :0

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. maghah sbb kasut kena curi punya pasal.

      Delete
  29. ayat bawah tu kelakar...hehehehe...walaupun macam merapu...tapi ada isi sebenarnya...fikir2 kan la..

    ReplyDelete