Skip to main content

I klik U, U klik I



secara jujurnya, aku kurang berkenan dengan cara ni. "klik saya punya, nanti saya klik awak punya balik"... terpulang la kepada korang. ada yang tak kisah. tapi aku kisah. tepuk dada tanya diri.

tapi bagi aku, lain halnya kalau korang tulis "dah klik iklan awak" tanpa ada minta balasan. part ni aku tak kisah sangat. (walaupun dalam hati mesti mintak balas klik kan?)  tapi tak nampak la desperate sangat. hehe..

bagi aku, kalau orang dah klik iklan kita, tak kan kita tak boleh nak balas budi dengan membalas klik balik kan? yer dok? aku tak kisah sangat pasal tu.

yang aku ambil kisah, jangan sampai "bersyarat" macam gambar kat atas tu. sampai meminta-minta nak orang klik iklan dia, baru nak klik iklan orang. kalau ada yang terasa, aku mintak maaf siap2.

kita bukan nak minta sedekah. tapi kita nak kongsikan info dan perkara yang menarik kepada orang. orang nak baca or tak, orang nak klik atau tak, terpulang.

again, akhir kata tepuk dada tanya diri. tapi jangan tepuk kuat2 sangat sebab ni dah kali yang ke-2 dah korang tepuk dada. kang merah pulak dada tu. hehehe..


p/s: sekarang dalam wad. jadi tikus makmal lagi.


maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. betul tu... kita boleh memaksa orang.. lazimnya mesti kita akan membalas balik kalau orang tu bagitahu dia dah klik..

    ReplyDelete
  2. To be honest dulu Syaza pun pernah buat macam tu. Tapi sekarang dah stop. Menyesal. Huhu. InsyaAllah, dah tak buat lagi dah.. :D

    ReplyDelete
  3. hahaha klik me!!! klik me!!! ahaha. lama tak jenguk sini. ingat kite lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. igt2.. kawaski kips kr150rr ninja.. heheh

      Delete
  4. Ok...macam ni boleh tak...?
    I komen U....U mesti komen I.... haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tengok ramai yang guna cara Bin Muhammad cakap tu :)

      Delete
  5. Rugi syarikat pengiklanan kalau camni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg kalau ikutkan x boleh pun buat macam tu..

      Delete
  6. uish, meminta tu umpama mengemis dah... mama pun tak berkenan...

    ReplyDelete
  7. hehe. betul tu. ikut suka la nak klik ke tak kan :)

    ReplyDelete
  8. Akak kalau line ok akak klik.
    Tak ok akak pangkah je.hihi

    ReplyDelete
  9. pebenda la, punya la tak ikhlas mintak kita klik balik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah fikir duit je, dh x fikir bnda lain dah

      Delete
  10. I pun biasa jer buat, tak kisah pun nak klik2 orang yg dah klik2 kita, kadang2 I klik tak cakap pun, sajer bonus untuk rakan2. tapi yg bersyarat2 lagu ni mmg melampau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la kalau macam tu.. hehehe..
      nk kata melampau tu, macam kasor sangat.. tapi x elok buat macam tu.. hehehe

      Delete
  11. Replies
    1. tu la.. kalau nk kelik setiap link, kalau letak 10 link, dah untung rm2.. heheh

      Delete
  12. banyaknya link. terus maleh nak klik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la.. terus rasa malas..

      Delete
  13. Mana nak tau dia click balik? Erkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. belum tentu lagi dia nk klik balik.. kalau dia tak klik pun, kita bukannya tahu...

      Delete
  14. lebih kurang sama macam 'follow blog sy, then i will follow yours back.' hehehe.

    ReplyDelete
  15. Dugaan tu Pha is..nway buatlah secara ikhlaskan..anggaplah yang kita kolik-klik tu sebagai sedekah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. klik dengan iklas, bukan harapkan balasan..

      Delete
  16. apesal kat ward..? tetinggal ketapi. moga dipermudahkan segalanya.. aminn...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab jadi tikus makmal.. test ubat.. hehehe

      Delete
  17. aku pun kurang berkenan dengan benda macam ni. Ada cara promosi yang lebih elok berbanding dengan cara ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. gunakan cara yg batul, cara yg lebih telus.. rezeki pun berkat..

      Delete
  18. tak berkenan jugak..kalau nak mintak tolong pun biar dengan jujur dan berhemah baru berkat gitu :)

    ReplyDelete
  19. btol tuh. kita bkn peminta sedekah, tp nak share info...

    ReplyDelete
  20. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. "saya baru blog"..? hehehe.. ayat sama je ni..

      Delete
  21. Saya setuju sgt.. kdg2 kita klik sbb sbg menghargai entri atau persahabatan.. sbg kreditlah sbb dah buat entri yg menarik & menjalin ukhwah maya.. ikhlas sbg persahabatan & tak minta apa2 balasan.. Slmt berhujung minggu Pha Is.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. tapi kalau dah klik, bagitau je.. hehehe

      Delete
  22. Hmmm..ssah juga mcm tu...kdg kdg merimaskan org jer...

    Pss...gud luck utk test kli nie...(lab rat)

    ReplyDelete
  23. betul tu.. rasanya tak perlulah sampai mcm tu kot.. ==

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. banyak lagi cara promosi yg lebih telus..

      Delete
  24. Tikus makmal? Kena ngan budak praktikal ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la.. cari duit.. jadi bahan uji kaji.. hehehe

      Delete
  25. HUHU . Bukan pasal link je , pasal follow meng'follow' pun ada . HUHU .

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. lebih kurang kesnya dengan follow..

      Delete
  26. Haha yes, ini part paling kurang enak.. Lol! Dan paling tak boleh blah, ada pula yg menipu. Dh klik iklan awak, klik balik ye..

    Padahal tak subscribe to mana2 iklan pun. Hahahaha.. Kantoiss..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu kantoi besar tu.. hahaha

      Delete
  27. Kurang senang dipaksa2 gini...hheee... Tapi kebanyakn yg buat camtu bebudak ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. budak2.. baru nk kenal dunia.. hehe

      Delete
  28. sy pun kisah jugak hal mcm ni. hmm

    ReplyDelete
  29. Hm betul sangat, sekarang makin melampau!! Hahahah.
    Sabor jelah. Qila akan buat buat tak nampak ahhaha.
    Kesian je lah dekat diorang yg desperate tu. Oops. Hikhik

    ReplyDelete
  30. dlm dunia blog pun ada juga still mcm ni.. xmo la jd pengemis. guna la istilah sharing is caring. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. promosi iklan dengan niat share info, bukan sekadar nk harapkan klik semata..

      Delete
  31. serupa mencari rezeki dengan menyusahkan orang lain...
    kalau dh banyak cenggitu, buat pinar mata, mmg zizie xlayan dah..
    kekadang ada yg xpernah bertegur sapa, tiba2 dtg mnx klik itu ini, lagi la xnak layan.. muehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. betol2.. tak pernah tegur pun.. terus suruh minta klik..

      Delete
  32. seingat sy, sy xpnh buat benda2 mcm ni..sbb sy pun xsuka org yg buat mcm ni, rasa mcm meminta2 pulak..tp xtau la kot sy pernah minta org follow sy..sy rasa xde..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. saya rasa pun x de.. cuma kalau saya dah klik, saya bagitau je.. x de kata mintak balasan pun.. heheh

      Delete
  33. nak klik -klik ni, ros tak kisah sangat.. tapi, sampai bersyarat macam kat atas tu.. memang tak la kan.. hihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kalau dah klik, cakap je.. tu saya tak kisah sangat.. ni bersyarat..

      Delete
  34. Kalau bersyarat mcm tu niesa sll abaikan je...hahaha...sll yg tinggal kat cbox letak nama tp letak link iklan...yg tu jenis menipu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu lagi teruk.. x ikhlas langsung.. maca mana rezeki nk berkat.. hmm..

      Delete
  35. Wah... siap bagi senarai ahahaha... sekali fikir.. macam kreatif... sekali lagi fikir.. macam SPAM... banyak kali fikir... jadi kesian - to the extend. Walau apa pun, bagus buat teguran macam ni, sebab 8share atau mana-mana medium iklan cam ni, dah stress to protect their credibility so that advertisers would cooperate. Kena curb lah attitude cam tu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... nk kena banyak fikir plak..

      Delete
  36. menda macam nie kita kena buat dengan jujur..share link dan insyallah kalau ada rezeki orang akan click..ada lagi satu petern orang selalu buat tajuk panas2 pastu klik untuk baca berita selanjutnya..bila kita klik rupanya ia iklan yang tak ada kena mengena langsung dengan tajuk...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada kena mengena, x pe la jugak.. tapi kalau x de kena mengena langsung, yg tu mmg sakit hati..

      Delete
  37. akak pun dah banyak kali diorang inbox utk klik iklan2 tu..tapi ignorekan jelah..malas nak ambil tau..

    ReplyDelete
  38. Jgn la buat cmtu.. mmg desperate sgt.. Fiza tak kesah.. org dtg klik.. Fiza akan bls semula.. kalau kita ikhlas.. in syaa Allah adalah rezeki tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kalau ikhlas, baru rezeki berkat..

      Delete
  39. terasa memalukan diri bila buat macam tu..

    ReplyDelete
  40. Nampak sagat tak ikhlas dan nakkan duit.

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal