Tuesday, February 11, 2014

Dari Penang ke KL

Moto aku tu kalau arah timur, Kelantan dah sampai (lihat entri : Kelantan-penang | sebuah perjalanan). Kalau arah utara, bukit kayu hitam aku dah sampai (lihat entri : bila boring). Jadi, target aku masa cuti sem kali ni, nak bawak moto tu turun ke arah selatan plak. Target permulaan, kalau dapat sampai area KL-Selangor pun okay dah.

Maka, 24 Januari yang lalu, setelah 5 jam perjalanan, Berjaya jugak aku bawa moto tu dari penang ke Ampang (rumah member). Saja naik moto jalan jauh. Sekadar hobi, sambil menziarahi member.

363 km

Slow je aku bawak, nak jimat minyak. sebab ni first time, takut minyak habis tengah jalan. Asal sampai RnR je, aku berhenti isi minyak, walaupun Cuma top-up minyak RM2.

Bagi aku, perjalanan kali ni boring sikit, tak macam masa bawak moto dari Kelantan dulu sebab lebuh raya utara-selatan tu “straight” je. Kalau lebuh raya timur barat tu dapat gak layan corner.

Tapi berbaloi jugak la. Cuma satu je yang aku ralat. Dah sampai sana, kami jalan-jalan pusing KL dengan kereta. So, tak dapat nak bergambar dengan moto aku tu sebagai bahan bukti. Tak macam masa naik moto Kelantan-penang dulu.

Cuma sempat bergambar dekat terowong sebelum Ipoh tu je (dari penang)

terowong menora (coordinate :  4°41'2.16"N, 101° 1'55.11"E)


Next target : Johor. Then, bila dah ada superbike, pusing satu Malaysia, or jalan-jalan sampai siam. InsyaAllah..

p/s : sekarang tengah cuti sem lagi. minggu depan baru start aktif balik..


maa'ssalamah,
Pha is

76 comments:

  1. Selamat kembali berblogging.....rindu entri anda...selamat bercuti...semoga berjaya selalu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. selamat kembali berblogging! wahh 5 jam naik motor, mau kematu :)

      Delete
  2. Amboi seronoknya pusing dengan motor kesayangan dia . Hati-hati di jalan raya , Abg Pha Is :D

    ReplyDelete
  3. Betullah...xde bukti! Boleh percaya ke ni...hehe
    Baik punya moto tu posing. nasib baik xde makhluk tumpang posing sekali...haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ceh .. hahaha.. amboi.. jangan sebut.. hehehe

      Delete
  4. dah ada superbike nnt confirm lagi jauh jalannya :-)

    ReplyDelete
  5. Jauh perjalanan, luas pengalaman...hehehe....rietta teringat pcik rietta ke kelantan bawak tong myk spare sebab xde stesen myk ataw rnr masa tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu masa naik moto dari kelantan balik penang pun saya bawak minyak spare jugak.. hehehe

      Delete
  6. teringat zaman-zaman bawak moto dulu..Heroin jalanan sungguh. Tapi pompuan bawak moto kan, bukan macam lelaki, penakut. Asal nampak lori 28 tayar kat belakang, hakak berenti dulu, bagi laluan. Bawak pun tepi-tepi je..huhu, ngeri dik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow.. minah rempit ar ni.. hahaha
      x pe, jnji selamat.. hehe

      Delete
  7. Huh mmg syok tu.. penat2 pun berbaloi sgt Pha Is... semoga selamat semuanya & semoga tercapai segala yg dihajati.. aamiin.. :) :)

    ReplyDelete
  8. johor pha is?, boleh lah rojer-rojer mama ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. nnti kalau nk ke sana, kena war2 kan kat sini dulu la. heheh

      Delete
  9. wah mmg stylo, jalan jauh dgn motor je... :)

    ReplyDelete
  10. Sendirian menikmati perjalanan dengan motor.. pasti ada kenikmatan yang tersendiri :) Take care Pha Is

    ReplyDelete
  11. jauh tu pha is.. semoga semuanya selamat..

    ReplyDelete
  12. Lorrr...dah sampai Ampang bukan nak roger! dokek dah haaaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mana nk tau sally duk area tu.. lagipun, pi kejap je..

      Delete
  13. SELAMAT BERCUTI PHA IS...JAGA DIRI BAIK2 DLM PERJALANAN RONDA2 KE MANA SAJA...

    ReplyDelete
  14. wah motor ni dah byk jalan jauh ni...terbaik2...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. dah banyak berjalan.. dah banyak berjasa.. heheh

      Delete
  15. Amboi bro jauh tu...bwak sorang2 ke????

    ReplyDelete
  16. dah sampai KL nape tak habaq kat akak.. huhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..? permulaan ni saja nk test je dulu moto tu.. nnti kalau ada buat kembara lagi, saya gitau dulu.. heheh

      Delete
  17. Dah ada Superbike nanti lagi best jalan jauh..

    ReplyDelete
  18. Rajinnya meronda dgn motorsikal ya

    ReplyDelete
  19. Well traveled dah motor kamu ni, banyak memori bersama. Haa cepat beli big bike pusing malaysia ok.

    ReplyDelete
  20. jauh perjalanan tu..kena banyak rehat naik motor..sure sakit pinggang..wahh ke johor pulak..apepun take care!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit kejap je.. tapi berbaloi.. hehehe...

      Delete
  21. wah cayalah..dah lama tak datang ni...he..he..salam rabu pha is!!!

    ReplyDelete
  22. jauh berjalan luas pemandangan luas pengalaman...

    ReplyDelete
  23. Pha Is,

    Aku pun dah merasa bawa motor kapcai dari KL pi Penang.
    Sampai jambatan Pulau Pinang, terus aku terkena !
    Terkena apa?
    Terkena bayar tol untuk motosikal.. hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tu saya pun dah banyak kali dah terkena.. hehehehe

      Delete
  24. grr boleh ke naik moto? bawak moto hati2 bhaya tu

    ReplyDelete
  25. Whaaaaaa...syok gilaa..mesti lg seronok kalau leh pusing 1 malaysia nnti...teringin gak la...

    ReplyDelete
  26. wlcome back ! haha

    #siam? naik motorbike? biar betul -_-

    ReplyDelete
  27. ish ish ish.... menunggang dengan selamat lah yo...

    ReplyDelete
  28. Replies
    1. lenguh sikit je.. yg pnting pengalaman. heheh

      Delete
  29. 5 jam naik moto?

    pergh perghh
    patah pinggang hokayyy!

    kite yg drive dgn kete ipoh-kl, kl-ipoh pun sah sakit badan haha

    ni naik moto pulak.. hadoii

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. biasa je.. lenguh sikit2 je..

      Delete
  30. Bestnya dapat ride keliling sem malaysia..
    Be careful...

    ReplyDelete
  31. Bestkan lalu terowong tu.... "Ku tunggu superbike Mu"

    ReplyDelete
  32. Saya tak pernah balik Kedah naik motor lagi.

    ReplyDelete
  33. Replies
    1. sorang je.. bujang.. lone rider..
      pi kelantan, KL, cameron, semua redah sorang2 je.. hehehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...