Monday, December 29, 2014

Tips Memilih Superbike

kat bawah ni asalnya adalah sebuah status fb yang ditulis oleh seorang senior sekolah aku yang juga merupakan seorang ustaz. saja aku kongsikan kat sini. bukan semua motosikal berkuasa tinggi itu sama. ada banyak spesisnya. setiap satu ada kelebihan dan kekurangan tersendiri..

bagi mereka yang nak tahu perbezaan jenis-jenis motosikal dan kegunaan mereka, boleh la baca kat bawah ni. dan juga boleh dijadikan pedoman bagi mereka yang teringin nak beli motosikal berkuasa tinggi tapi tak tahu nak pilih jenis mana satu.

Jenis-jenis superbike 


Perkongsian untuk kawan2 yang berminat guna motor berkuasa tinggi.

1. Bagi yang nak guna kerana hobi, minat memandu laju dan mengasah lutut, sportbike terbaik...

sportbike, superbike, motorcycle
Kawasaki Ninja ZX6R
sportbike

2. Bagi yang guna untuk pi kerja tiap2 hari , keadaan jalan cantik dan sentiasa rentas highway serta jalan sesak, baik cuba naked bike...

naked bike, superbike, motorcycle
Yamaha XJ6N
naked bike

3. Bagi yang sentiasa jalan long distance, ulang alik highway balik kampung dan sekali sekala nak jadi nakal dijalan, sport touring amat selesa...

sport touring bike, superbike, motorcycle
Yamaha FJR 1300
sport touring motorcycle

4. Bagi yang naik motor untuk nak redah apa sahaja didepan mata, tar ke pasir, hujan ke kering, fogging ke sandstorm, bukit ke lurah, boleh cuba dual purpose...

dual purpose bike, superbike, motorcycle
Yamaha TW200
Dual purpose motorcycle 

5. Bagi nak menghabiskan seumur hidup motor di atas highway, berasa selesa macam memandu Helicopter, boleh bawa touring bike...

touring bike, superbike, motorcycle
Honda Gold Wing
Touring bike

6. Bagi yang nak menarik perhatian, start engine je semua mata memandang dan sentiasa rasa muda, bawalah motor besi harley...

softail, chopper, superbike, motorcycle
Harley Davidson Fatboy
softail

7. Bagi yang keluar rumah sampai office jalan sesak memanjang terpaksa mencelah-celah je, x perlu mengada-ngada bawa motor besar2, buat sakit pinggang je... ex5 sudah

kapcai, superbike, motorcycle
Honda EX5
'kapcai/moped'

Bagi yang nak semua kualiti diatas, doalah agar dapat masuk syurga , minta dengan Allah taala.. :)

sumber dan rujukan
1. Salman Ali. (2014 Nov 30). Facebook Status. dipetik dari : https://www.facebook.com/salman.ali.3760/posts/10204372285443162
2. gambar ihsan pak cik gugel..

Monday, December 22, 2014

Kelebihan Motosikal Berbanding Kereta

Sekarang, rumah aku dah ada kereta sebijik. dulu hanya ada motosikal je. So sekarang boleh dah bawa mak jalan-jalan dengan selesa. Bukan kereta aku, tapi kereta adik perempuan kedua aku sebab dia kerja dulu berbanding abang dan kakak dia. Abang dia masih menunggu surat penempatan dari KKM dan kakak dia plak masih belajar di UM.

Tapi so far aku je yang drive kereta tu. Dia tak konfiden lagi bawak kereta.

aku dan tuan empunya kereta. abaikan seat berplastik tu. ni dalam perjalanan baru bawak balik dari kedai. hehehe...

Kelebihan Motosikal Berbanding Kereta


Dulu kawan aku pernah cerita lepas dia beli kereta, dia dah tak pandang motosikal ni. katanya best lagi bawak kereta. Tapi setelah lebih 800++ km aku bawak kereta adik aku tu, aku rasa hati aku masih lagi melekat dengan motosikal.

Sebabnya :

1. feeling bila bawak laju.

Kalau naik moto, bawak lebih 100km/j dah rasa feeling lain. Saat menyelit-nyelit di lebuh raya, dengan adrenalin rush, dengan tiupan angin yang merempuh kasar dari arah hadapan, memang terasa bezanya. Kalau naik kereta bila tengok meter, “eh, dan lebih 100km/j? Tak rasa apa-apa pun..”

2. susah nak potong.

Aku rasa, orang yang bawak kereta sangat-sangat penyabar orangnya. Terutamanya bila kena ikut kenderaan depan yang bawa slow yang amat, dengan keadaan jalan yang agak sibuk yang susah kita nak potong.

Bila jadi macam ni, selalu aku fikir “kalau aku bawak moto ni, dah lama aku potong kot kiri”.

3. jalan jam

Saat kereta stuck dalam jam, yang ni pun memerlukan kesabaran yang tinggi. Sebagai seorang yang sudah biasa bawak moto, aku tak sanggup lagi bertahan duduk dalam kereta yang tak bergerak-gerak atas jalan untuk jangka masa waktu yang lama.

4. layan corner  

Macam yang aku pernah cerita dalam entri ini : Selekoh | kereta vs motosikal, masuk selekoh antara kereta dan motosikal banyak bezanya.  Pernah aku bawak kereta masuk selekoh dengan kelajuan yang biasa aku bawak dengan motosikal, aku rasa macam sikit lagi kereta tu nak tergolek ketepi. Kalau bawak moto, rilek je layan corner seret lutut.

5. pandangan terbatas.

Aku suka jalan-jalan tanpa arah tuju melalui jalan yang tak pernah aku lalu dengan moto hanya sekadar suka-suka. Dari situ, aku suka tengok permandangan tempat orang. Sambil bawak slow2, boleh tengok sekeliling 360 darjah tanpa halangan. Contohnya yang aku cerita dalam entri ni : “Hikmah Perjalanan

Tapi bila bawak kereta, pandangan agak terbatas. hanya boleh tumpu arah depan je. tu pun bila toleh 45 darjah je, dah ada halangan yang mengganggu pemandangan.

6. parking

Part ni antara yang aku paling malas kalau bawak kereta. Nak cari parking terutamanya kat kawasan yang tempat parking tak banyak. Pernah suatu ketika aku lebih rela naik moto meredah hujan (rintik) dari naik kereta dengan selesa sebab kat tempat yang aku nak pergi tu, susah nak cari parking untuk kereta.

so, korang plak macam mana? ada tak yang rasa macam ni?


Friday, December 19, 2014

Tombiruo Difilemkan?

sedang excited dengan berita terbaru yang aku terbaca khabarnya novel Tombiruo karya Ramlee Awang Murshid bakal difilemkan. betul ke nih..? betol ke nih..? waaa.. macam susah nak percaya je. novel feveret aku all time kot..


dari dulu lagi aku dengar ramai peminat2 novel RAM (Ramlee Awang Murshid) dari RAMFC ada sebut-sebut berharap novel ni difilemkan. tak sangka akirnya jadi realiti. kalau betul filem ni jadi, mungkin ni filem malaysia pertama kot yang akan aku tengok kat pawagam.



selalaunya, kalau filem atau drama adaptasi dari novel, mesti cerita romantik cintan-cintun kan? contohnya  Ombak Rindu, Adam & Hawa, Setia Hujung Nyawa, Suamiku En Sotong dan Manisnya Cinta di Cappadocia. kali ni, ada la jugak kelainan. bagus la..

asyik-asyik cerita romantik je.. sekali sekala boleh jugak layan filem adaptasi novel ber-genre thriller. hmm.. kita tengok nanti macam mana...

sumber dan rujukan :
Nina Farzuin Md Sharom. (2014 Dec 17). Karangkraf terbit filem Tombiruo. Sinar Harian; dipetik dari http://www.sinarharian.com.my/nasional/karangkraf-terbit-filem-tombiruo-1.342402

Thursday, December 18, 2014

Mandi Laut vs Mandi Sungai

Aku kalau diberi pilihan, aku lebih suka mandi sungai. Aku lebih sanggup redah hutan cari sungai dari mandi laut di tepi pantai.

Pernah dulu sekali kawan-kawan aku ajak pergi mandi laut. Masa tu aku ikut je, tapi aku tak mandi. Aku jadi tukang tengok, tukang jaga barang, dan tukang ambil gambar je. Last2 penuh dengan gambar diorang je. Gambar aku Cuma berapa kerat.

Tapi lain halnya kalau orang ajak aku pergi mandi sungai. Aku kalau dah masuk dalam sungai, tak nak keluar dah.  Nak berendam sampai kecut kulit.

aku dan rumate, suatu ketika dahulu. zaman aku botak. 

sekali mandi sungai, bukan mandi saja..

Kalau diikutkan, dah lama aku tak mandi sungai. Serius kempunan. Tapi sekarang ni kalau nak mandi sungai, ada risiko sikit. Risiko kena penyakit kencing tikus a.k.a leptospirosis. Banyak sekarang kes kencing tikus ni muncul. Dulu tak pernah dengar pun.


Tempat mandi air terjun yang paling dekat dengan area rumah aku pun dah ada beberapa kes leptospirosis. Aku nak pergi mandi pun risau. Dilemma aku.

Korang plak macam mana? Antara mandi laut dengan mandi sungai, yang mana korang lebih suka?

rujukan
Bernama. (2014 Dec 7). Kencing tikus: Elak mandi di kawasan air terjun - EXCO Kedah. BH Online. dipetik dari : http://www.bharian.com.my/node/21917

Monday, December 8, 2014

batang student lelaki gay usm

baru-baru ni, aku terpana dan terkesima sekejap bila tengok ada keyword blog aku yang tertulis "batang student lelaki gay usm". kejadah?

batang student lelaki gay usm


18 sx, lucah

selebihnya pasal motosikal kawasaki z250 / z250sl. cuma ada sedikit pasal status halal bulgogi (restoran ala korea) dan pasal maha guru silat lincah.. tapi yang masuk pasal gay tu dia mai kot celah mana tak tau..

dulu aku malas tulis entri pasal keyword search engine kat blog aku. sebab selalunya keyword yang keluar sama genre je. selalunya mesti pasal motosikal. macam yang aku dah cakap kat entri sebelum ni. kalau berdasarkan search engine, blog aku ni boleh dikatakan genre-nya berat kearah automotif, selain katagori blog peribadi.

biasa la tu.. bila dah minat, mesti la aku akan banyak tulis pasal benda tu. kan? (aku cakap pasal moto tau, bukan pasal gay). korang plak banyak keyword tentang apa? pernah check?
 

Monday, November 24, 2014

Tujuan Join Segmen


kalau dah namanya blogger, selain menulis tentang info, pendapat, dan apa yg berlaku pada diri blogger, mesti akan ada jugak sedikit sebanyak ruangan entri blog terisi dengan segmen dan GA blog kan? terutamanya bagi blog-blog peribadi.

apa tujuan korang join segmen, Give Away, kontest dan sebagainya? adakah sebab nak naikkan trafik? atau mungkin sebab nak menang hadiah? atau hanya sebab kena tag?

Tujuan Join Segmen


selalunya, kalau aku join, segmen atau GA, tujuan utama aku join cuma nak support sesama blogger. nak memeriahkan segmen anjuran kenalan blogger. ada hadiah atau tak, tu perkara kedua. kalau ada hadiah, itu kira bonus tambahan la.

sebab tu kadang-kadang ada segmen atau GA yang aku dah join tapi terlepas pandang. bila aku check balik, rupanya aku menang segmen tu dan dapat hadiah. tapi sebab tak respond, hadiah melayang.

terutamanya sejak aku kurang aktif online sejak bulan ogos yang lalu. online laptop dalam seminggu sekali je. tu pun nak kena merempit mai cedok wifi U. entri sekarang pun nak keluar seminggu sekali pun susah.

jadi di kesempatan ini, aku ingin mohon maaf andai aku terlepas pandang atau terlambat respond kalau ada aku menang pada mana-mana segmen yang aku join.

kerana hadiah bukan matlamat aku join. yang lebih penting, agar perkenalan kita di dunia blog tak terlerai...



Saturday, November 15, 2014

Graduasi 2014 | Akhirnya Berkonvo!

Alhamdulillah, pada 7 November 2014 yang lalu, aku berjaya berkonvo setelah berjaya menamatkan pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Sains Farmasi di USM. setelah 5 tahun bersusah payah, grad jugak aku, walaupun lambat setahun. orang lain belajar farmasi 4 tahun je.

aku dan mak

Dugaan Budak Repeat


jadi budak repeat ni banyak jugak cabarannya. orang lain dah habis belajar, aku masih lagi terkontang-kanting repeat paper. dulu masa kawan-kawan sekuliah sedang seronok sambut hari konvo diorang, aku mampu tengok je. sekadar menumpang kegembiraan diorang, macam yang aku cerita dalam entri ni : Graduasi 2013

aku dan keluarga farmasi (Pharmily) aku

bila time raya plak , sedara mara asyik tanya, "bila nak habis belajar?" sedih jugak la nak jawab. lagi sedih dari soalan "bila nak kahwin?". sedih betol. pernah sampai satu tahap rasa macam nak nangis pun ada (harap muka je ganas). biasa la, dugaan hidup.

but I keep telling myself,

 
p/s : harap-harap gambar konvo kali ni tak ada orang ciplak macam dulu. macam yang terjadi kat entri ini : Gambar Digunakan Tanpa Izin

Friday, November 7, 2014

Gementar hati vs Bergetar Rusuk Kiri


Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah.

(Al-Anfaal 8:2)


kerana bergetar tulang rusuk kiri bila nampak awek-awek is too mainstream....

salam jumaat..

sumber dan rujukan :
1. Wan Nasrullah Muhamad. (2014 Oct 25). Facebook Status. Dipetik dari : https://www.facebook.com/WanTaiping92/posts/766429640070752
2. Surah.My, Terjemahan (Al-Anfaal 8:2). dipetik dari : http://www.surah.my/8#2

Sunday, November 2, 2014

Bila Timbul Sesuatu Isu

Bila timbulnya sesuatu isu, ramai blogger berlumba-lumba nak komen/berikan pendapat/nyatakan pendirian masing-masing tentang isu tu. nak naikkan trafik la katakan.. Contoh yang terdekat, isu ‘I want to touch a dog’ baru-baru ni.


Selama ni, dah banyak isu-isu yang berlalu yang aku malas nak komen. Yup, aku malas. Walaupun aku ada pendirian/pendapat/komen aku tersendiri berkenaan isu tersebut.

Tapi sejak baru-baru ni, aku terfikir :
apa gunanya aku berblog kalau aku at least tak ‘menulis’ sesuatu tentang isu semasa? Bukankah itu antara tujuan dan fungsi blog?

bak kata junior farmasi aku :

ummah/masyarakat/kawan2/keluarga/etc akan still bermasalah kalau kita diam ataupun kalau kita bersuara. nak bukti? isu orang x tutup aurat, isu buang anak dan mcm2 isu lagi. kita diam atau kita bising, tetap jadi. bahkan makin menjadi2.
tpi, cuba stop sat. tarik nafas. pkiaq.
sekurang2nya org2 yang bersuara, depa mengambil satu langkah 'addressing the problem'. memang la x selesaikan mslh tu serta merta. tpi, at least org tu create havoc tntg sesuatu yang x kena dlm msyrkt. kemudian, sama2 la bertindak utk selesaikan mslh tu. cari kwn2 yang sedar bnda yang sama n mula bertindak utk baiki keadaan.
kalau hanya pandai bising tapi xtau nak bertindak, x guna jugak. tpi kalau hanya berdiam diri x buat apa2 pun, lagi x guna. melainkan kalau kamu nak bertindak diam2. saya doakan kamu berjaya.
kena hingaq jugak bila mai to certain point sbb mgkin msyrkt xtau bnda tu berlaku. tpi kena susuli dgn tindakan utk baiki keadaan sbb half-life utk bising dan hingaq tu sgt pendek. jom pkiaq.
-Pak Dy, Wasabi.
*half-life (dalam konteks farmasi) = tempoh yang diambil oleh badan bagi mengurangkan kepekatan sesuatu ubat dalam salur darah kepada separuh.

Tapi kali ni aku bukan nak ‘sembang deras’ tentang apa-apa isu. Cuma nak kita sama-sama kongsikan tentang komen/ pendapat/ pendirian ini dari perspektif yang berbeza. Dari perspektif seorang blogger, seorang penulis, termasuklah penulis status FB.

Semua orang boleh komen. Itu tak salah. Cuma aku rasa, kita sebagai seorang blogger (atau seorang pengguna mana-mana laman sosial yang lain) sekurang-kurangnya kena ada garis panduan sendiri dalam menyatakan komen/pendapat/pendirian tentang mana-mana isu.

Antara yang aku boleh fikirkan :

1. Pastikan sebarang maklumat yang kita sampaikan adalah tepat. Jangang sebarangan sebarkan info yang salah. Kalau boleh, check dulu sumber asal dari mana datangnya info yang kita share. Adakah ianya datang dari sumber yang boleh dipercayai?

2. sebelum menyatakan pendapat atau pendirian, banyakkan pembacaan. Jangan hanya baca sesuatu isu dari 1 sumber, terus buat konklusi. Lihat sama isu tersebut dari perspektif yang berbeza.

3. jika sekadar pandangan/pendirian semata, jangan sampaikan dengan emosi. Tapi sampaikanlah dengan berilmu.

4. setiap orang ada pandangan berbeza. Tak semestinya ada pandangan yang betul dan ada pandangan yang salah. Raikan perbezaan. Agree to disagree. Kita bukan nak bergaduh, tapi nak berkongsi pendapat.

Hmm.. apa lagi yer..? korang ada idea tambahan?  

sumber dan rujukan :
Talhah Wasabi. (2014 Oct 22). Facebook status. dipetik dari https://www.facebook.com/muhammad.zaid.14224/posts/10201807354505284

Monday, October 27, 2014

Malas Berkonvo

Alhamdulillah, setelah 5 tahun belajar kat USM (sepatutnya 4 tahun) akhirnya aku berjaya menamatkan pelajaran ijazah sarjana muda sains farmasi. dalam bulan november ni aku akan berkonvo. tapi, hari tu aku tak tau sama ada nak pergi majlis konvo atau tak.

sebabnya, aku rasa macam tak best plak kalau berkonvo tanpa kawan-kawan sekuliah yang sama-sama belajar sekali. diorang semua dah grad tahun lepas. aku je yang terlambat sikit. rasa macam sedih pun ada..


*blogger yang reply : Abah Zuki (www.zukidin.com)

kemudian, mak kata konfom nak pergi. so, akhirnyanya, aku putuskan jugak untuk pergi majlis konvo tu. tak pe la. peluang berkonvo sekali seumur hidup. walaupun sedih dalam gembira :)

nantikan entri aku berkonvo yer.. hehehe...





Wednesday, October 22, 2014

Monday, October 20, 2014

Pemenang Contest Countdown 0.5 Juta Pageviews

berkenaan entri aku sebelum ini yang bertajuk Keputusan Contest Countdown 0.5 Juta Pageviews, aku mohon maaf sebab aku baru perasaan sebenarnya ada penyertaan dalam contest tu. tapi aku tak perasan sebab mesej penyertaan tu masuk dalam bahagian 'Others' dalam PM Facebook aku.

pertama sekali, aku mohon maaf atas ralat tersebut. memang tak perasan mesej penyertaan tu. nasib baik semalam aku berkesempatan online dengan laptop aku sekejap setelah aku melepak kat usm sambil sedut wifi U. masa tu, tetiba terdetik nak selongkar bahagian inbox, sebab rasa tak sedap hati.

akhirnya, dapat juga aku jumpa mesej penyertaan yang dihantar tu. ini gambar printscreen tu. tepat 500000 pageviews!


dan pemenangnya adalah blogger +Ambo Akhil , pemilik blog Bad Storyteller (http://duniabawahtempurung.blogspot.com/).


tahniah buat saudara Ambo Akhil.. bila saya dah dapat alamat nanti, saya pos hadiah tu yer.. 1 Dirham Darul Takzim,(syiling perak 999)

Sunday, October 19, 2014

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015



Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.

Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)

Semua yang join akan tersenarai dalam bloglist BuatWanita.Blogspot.Com untuk bulan Januari 2015 hingga bulan Jun 2015.

Pemenang bertuah akan menerima hadiah sponsor dari LittlePuteri.Blogspot.Com

Thank you for your support!

Thursday, October 9, 2014

Keputusan Contest Countdown 0.5 Juta Pageviews


pada 2 september yang lalu, aku ada buat simple contest yang bertajuk Countdown 0.5 Juta Pageviews. dalam contest tu, aku ada tawarkan hadiah sebanyak 1 dirham perak kepada pembaca blog aku ni yang berjaya printscreen pageviews counter blog aku ni pada angka 500000 hingga 500010 dan hantarkan gambar printscreen tu melalui PM inbox FB aku.

malangnya, setelah aku menunggu, tak ada seorang pun yang menghantar gambar printscreen tu. dan setelah aku tengok pageviews counter blog aku ni dah lebih dari 500100 (tak ingat dah exact nombor berapa, tapi konfom lebih dari 500100), maka aku pun buang je la widget pageviews counter tu.

sebabnya, dah tutup dah pun penyertaan contest tu, seperti yang aku dah tulis dalam terma dan syarat penyertaan (no. 6), tarikh tutup sampai angka counter tu melebihi 500010 pageview. tamat contest dengan tiada siapa pun yang hantar penyertaan. sedih jugak la.. hehehe..

tak apa la. aku pun tak expect sangat pun. blog aku ni bukanlah blog popular. kalau ada yang hantar, menepati syarat dan menang, dapat la hadiahnya. tapi nak buat macam mana, aku tunggu tapi tak ada penyertaan..

aku buat contest tu pun sebenarnya diinspirasikan dari sebuah contest yang pernah dianjurkan oleh bro HasrulHassan, sifu blogger blogspot malaysia.

jadi, dikesempatan ini, aku ingin memohon maaf andai ada yang terasa kalau korang berusaha dan mengharap nak menang contest tu dengan selalu kunjung ke blog aku tapi tetiba pageview counter tu dah aku delet.

bukan niat nak sembunyikan pemenang, atau nak diam membisu, tapi sekarang ni aku jarang online melalui laptop. cuma dapat online guna phone je. sekadar dapat baca komen korang kat blog aku. aku nak balas komen pun, tak lepas. (tak sure kat mana problem dia).

entri pun semua buat pakai auto-published.

Monday, October 6, 2014

Pengomen Pening September

sedar tak sedar, dah masuk bulan oktober. dah raya haji dah pun. pertama sekali, di kesempatan ini aku nak ucapkan salam Aidil Adha kepada semua pembaca blog Hikayat Budak Pening ni. thanks atas sokongan korang selama ini.

tanpa korang, apalah nilainya blog picisan ini. thanks sudi singgah, thanks sudi baca, dan thanks sudi komen, walaupun sekarang ni aku tak dapat nak membalas sangat semua komen2 tersebut. mana yang sempat je aku balas.

sebab sekarang ni dah berstatus pengutip anggur bertauliah. (dah habis belajar la katakan..) sekarang cuma dok rumah tanpa line internet, tanpa wifi universiti macam dulu2..

again, thanks semua.. terutamanya kepada mereka yang rajin komen kat bawah ni ;


Cik Misstree (http://cik-misstree-macam2-ada.blogspot.com)


Jari Manis (http://jarimanistravel.blogspot.com)


Akif Imtiyaz (http://akifimtiyaz3.blogspot.com)


Muhammad Khairuddin Lim (http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com)
Faizal Mohamad Twon Tawi (http://notamengajarbelajar.blogspot.com)
paridah (http://karyaku-paridahishak.blogspot.com)
Syazana Zainn (http://erynsyaze.blogspot.com)
memmet lenggeng (http://memetlenggeng.blogspot.com)
aizamia3 (http://aizamia3.blogspot.com)
Belog Santai (http://myblogsantai.blogspot.com)
Cikna (http://cikna136.blogspot.com)
Azlealee Bashir (http://chenachenis.blogspot.com)
Nor Ariffin Hamzah (http://realiticikpin.blogspot.com)
Khir Khalid (http://www.khirkhalid.com)
Vee Sandi (http://cetusanmind.blogspot.com)
aswadz (http://aswadz.blogspot.com)
Ambo Akhil (http://duniabawahtempurung.blogspot.com)
Tetamu Istimewa (http://mieadham86.blogspot.com)
fatin wawa (http://indahnyapelangiku.blogspot.com)
Marou Apple Hijau (http://budakbandunglaici.blogspot.com)




Thursday, October 2, 2014

Wishlist #4.2 | Civic EK

dulu aku dah tulis wishlist #4 aku pasal kereta. masa tu aku tak pikir sangat pun pasal kereta ni. dan kalau ikutkan sekarang ni pun, aku masih lagi kurang priority pasal kereta. masih tumpu kepada superbike. kereta sekadar nak pakai time hujan dan angkut barang je. (dah kahwin nanti angkut bini plak)

namun, baru2 ni member aku ada 'racun' aku supaya join kelab civic. beliau baru je angkat kereta honda Civic EK. then, bila aku dah kena 'racun', aku try la ushar2 tengok kereta ni. boleh tahan jugak, walaupun dah agak lama. evergreen la katakan.


antara yang aku terbaca, ada yang cakap tak berbaloi kalau beli kereta ni. sebabnya, harga kereta ni sekarang agak mahal walaupun dah berumur hampir 20 tahun. contohnya dalam aku dok servey kat mudah.my nak dapat yang sedap sikit, siap modify, enjin VTEC DOHC (b16a, b16b, b18c, dan sebagainya) nak kena prepare RM30k-40k, walaupun tu kereta 90-an.

tapi kalau ikutkan, aku memang lebih minat kereta2 lama yang jenis macam ni. model kereta moden sekarang ni aku nampak semua pakat nak buat bagi 'gemuk2'. konon lebih futuristic. kalau tak paham apa yang aku maksudkan dengan 'gemuk' tu, tengok contoh kat bawah ni. tak ambik jauh, tengok model honda civic sudah.


perbezaan kereta honda civic generasi ke-8, civic FD (2006-2011) dan generasi ke-6, civic EK (1996-2000). nampak tak apa yang aku maksudkan disitu dengan gemuk? personally, lebih suka yang jenis 'kurus' ni.

again, bab kereta aku tak fikirkan sangat. kereta sekadar back up je.. so, far target moto dulu. target terdekat : Yamaha YZF-R25. sementara nak tunggu moto tu masuk pasaran malaysia, sempat la aku kerja dulu.. hehe..

sumber dan rujukan:
1. AK. (2010 July 22). Berbaloi atau tidak membeli Honda Civic EK?. dipetik dari http://www.arenakereta.com/2010/07/22/berbaloi-atau-tidak-membeli-honda-civic-ek/
2. mudah.my
3. Wikipedia. (2014 Sept. 6). Honda Civic. dipetik dari http://en.wikipedia.org/wiki/Honda_Civic
4. Azman. (2014 March 8). Cinta hatiku. dipetik dari http://encikazman.blogspot.com/2014/03/cinta-hatiku.html
5. Afzainizam (2011 June 7). Fire Starting Automobil : Sejarah Honda EJ @ EK. dipetik dari http://firestartingautomobil.blogspot.com/2011/06/sejarah-honda-civic.html

Monday, September 29, 2014

Bila Dah Rasa

situasi :


dulu aku suka laksa. tak kisah macam mana pun. asalkan laksa, mesti aku suka. tapi sejak aku pekena laksa kat pasar malam Penaga kat area rumah aku, sejak tu, setiap kali aku rasa laksa kat tempat lain, dah rasa tak sedap dah. sebab rasa laksa kat pasar malam penaga tu sedap sangat, sampai membuatkan rasa laksa yang aku rasa kat tempat lain jadi kurang sedap.

dan dulu jugak, aku layan je mana-mana bihun sup. tak kisah sangat. tapi semenjak aku rasa bihun sup kat pasar malan kepala batas (penang), terus aku rasa bihun sup kat tempat lain jadi tak sedap. sebabnya, sama kes macam laksa tadi.

dulu jugak, aku okay je dengan masakan mana-mana tomyam. then, aku pernah menetap sekejap di kelantan. tapi sejak aku balik dari kelantan, aku rasa tomyam kat penang ni dah rasa kurang sedap. okay, tak de la semua tak sedap. ada jugak yang sedap, tapi beberapa kedai je.

pernah tak terjadi kat korang fenomena ni? ceciter..

Thursday, September 25, 2014

The Versatile Blogger Award


aku telah ditag bukan 3, bukan 4, tapi oleh 5 orang blogger untuk join The Versatile Blogger Award ni. mereka yang tag aku adalah :

1.  Norniwanie Nasarudin ,
2. Ezelovesse7en 
3. wawaabdhadi.
4. paridah 
5. imantizz_truper  

 aku pun blurr jugak sebenarnya macam mana segmen ni berfungsi. tapi tak pe lah, dah alang2 kena tag, bagi memenuhi hajat mereka, aku try jugak buat benda alah ni. hehe..

7 things about Pha Is


1. seorang yang suka makan. asal boring je makan. kalau aku boring dalam keadaan kenyang, itu merupakan satu feeling yang sangat-sangat tak best, sebab aku dah buntu tak tau nak buat apa dah.

2. pantang kalau makan tak habis. (pasal makan lagi...)

3. selain suka makan mengisi nafsu perut, suka jugak makan angin jalan-jalan dengan motosikal.

4. masih single. (teettt..)

5. tidur tak tentu masa. kadang tidur siang malam jaga. kadang tidur malam siang jaga.

6. selalu pening kepala. migraine. sebab tu nama blog ni hikayat budak pening.

7. tend to do work last minute...

hmm.. cukup kot rasanya 7 benda tu dulu.. hehehe... thanks kepada 3 blogger diatas yang sudi tag aku. ak cari 15 orang untuk di-tag malas la plak.. hehe.. lagipun, takut tak sempat nak baca. dah online pun jarang2 sekarang ni..

Monday, September 22, 2014

Selekoh : kereta vs motosikal


Sekarang, aku baru nak ambil lesen kereta. Dan sepanjang aku bawak kereta untuk test ‘jalan raya’, ada 1 perbezaan ketara yang sangat aku rasa antara bawa kereta dan motosikal masa nak masuk selekoh.

Masa  bawak kereta, bila masuk selekoh kalau lebih dari 20km/j sikit pun, dah rasa tak sedap, sebab dah mula terasa g-force walaupun speed tak laju. So, bila selekoh je, kena brek sikit, lepastu ‘kona’ (corner) slow-slow. Fuh, boring betul.


Tapi kalau aku naik moto masa kat selekoh, aku lagi pulas minyak. Baru ‘layan corner’beb. kalau naik moto masuk selekoh, 60-80km/j baru best. Badan rapat ke jalan, baru ada feel. Dan tak rasa pun rasa tarikan G-force.

kenapa?


sebab resultant force (betul ke entah istilah ni aku tak sure, sebab dah 5 tahun tinggal fizik matrikulasi) antara g-force dengan gravitional force tu secara otomatik akan menghala ke bawah seat moto sekiranya moto tu dalam keadaan mengereng masa layan corner. sebab tu tak rasa langsung ada daya tolak ke luar bila masuk selekoh.

macam yang aku cakap sebelum ni, aku suka aply konsep fizik dalam kehidupan aku, terutamanya masa nak naik motosikal. apa yang aku buat, aku boleh aku relate-kan balik dengan konsep fizik. contohnya kat entri bawah ni : 


ilmu farmasi kebanyakannya bila ada kaitan dengan ubat je, baru nak boleh relate-kan dengan apa yang aku belajar. hmm.. nampak sangat aku ni silap ambik kos kan.. 5 tahun belajar farmasi pun, fizik jugak yang aku ingat. hmm.. 

aku rindu fizik..

Thursday, September 18, 2014

Kanser : Doktor vs Bomoh


Dulu, Prof. Saad Othman, lecturer yang mengajar aku subjek cancer and chemotherapy (rawatan untuk kanser) ada pernah cerita kat kami tentang perbezaan ‘success rate’ bagi chemotherapy antara Malaysia dengan US.

Kata beliau, sekarang ni teknologi, knowledge, dan pemilihan ubat untuk rawatan kanser adalah hampir sama antara kedua-dua Negara ni. tapi kenapa success rate rawatan kanser kat Negara kita lebih rendah berbanding US? (data statistic ni aku tak ingat berapa %)


kepentingan early detection 


Jawapannya, sebab kat Negara kita kurangnya early detection berbanding US. Early detection dalam penyakit kanser adalah sangat penting, sebab lebih cepat kita dapat detect kanser, lebih cepat kita dapat mulakan rawatan, maka akan  lebih tinggi success rate.

Kat sana, orang fobia dengan kanser. Kalau diorang perasan ada symptom-symptom yang seakan-akan macam kanser, cepat-cepat diorang pi check kat doktor. Kat Negara kita? Kalau ada symptom pelik-pelik sikit, terus jumpa bomoh.! Ini hakikat, walaupun tak semua.

Bia dah melarat, dah terlambat, baru jumpa doktor. So, semakin lambat rawatan chemotherapy dimulakan, semakin kurang possibility untuk sembuh.

Monday, September 15, 2014

Gambar Digunakan Tanpa Izin

cuba lihat gambar kat bawah ni. member aku terjumpa papan iklan ni kat perak. apa yang menariknya dengan gambar tu, dalam bulatan yg aku dah tanda tu ada gambar member aku. gambar masa diorang grad. dia hairan macam mana gambar grad diorang boleh melekat kat papan iklan cukai tanah negeri perak tu.


kemudian, aku teringat gambar yang sama yang pernah aku post kat blog ni dalam entri Graduasi 2013.. bila tengok balik gambar asal yang aku post kat blog tu, part watermark yang aku buat tu betol2 cukup-cukup dia crop. hampeh betol..


hari tu kes ambik muka aku buh dalam slide presentation kat HKL. kali ni ciplak gambar buh kat iklan cukai tanah negeri perak plak.. crop watermark plak tu.. hmm... hampeh betol..

sabor je la..

Thursday, September 11, 2014

Gambar Edit Melampau


Korang ada tak kawan atau sesiapa sahaja yang korang kenal yang jenis mukanya dalam gambar (terutamanya dari Fb dan IG) yang tak sama langsung dengan muka asal. Orang yang jenis kalau dalam gambar, lawa bukan main. Semua edit-edit. Dengan putih gebunya, dengan flawless-nya, kalau tengok muka asal, memang Nampak macam orang lain.

Ada tak? Atau korang sendiri yang jenis macam tu? well, itu hak peribadi masing-masing. Terpulang.  Tapi pernah tak korang terfikir, keburukan kalau suka edit gambar muka sendiri sampai Nampak lain dari wajah yang asal?

Aku terfikir benda ni pun sebab aku terperasan seorang kenalan aku kat laman sesawang yang jenis katagori macam tu. Jenis yang bila tengok gambar fb akan membuatkan korang tertanya-tanya. “eh, ni dia ke..? apesal muka lain?”

Keburukan gambar edit melampau


Aku bagi 2 senario. Scenario yang pertama, kalau family orang tu jenis yang jodohkan anak masing-masing dengan teknik ‘tunjuk-tunjuk gambar’ (macam yang aku cerita kat entri ni : Tunjuk Gambar) mesti family lagi 1 akan rasa macam tertipu. Kan?

Tengok gambar lawa bukan main. Sekali tengok gambar, terus bakal mak mentua terpikat. Tapi bila tiba masa nak sarung cincin, bakal mak mentua yang nak sarung tu pengsan.  hehehe

Tak pun, contoh yang mudah di zaman moden sekarang ni (kot la zaman jodoh pilihan keluarga tu zaman kolot), mereka yang cari jodoh secara online. Tengok gambar FB lawa bukan main. Tapi bila keluar tengok, terus clash.. (contoh...)

Aku rasa situasi ni hampir sama dengan kes make-up berlebihan sampai muka Nampak lain.. Untuk maklumat lanjut pasal kes make up tu, boleh lihat entri ini :
1. Make-up Berlebihan
2. Make Up Berlebihan | Pandangan Anda?.

Scenario yang kedua, sekarang ni aku rasa banyak sangat kes budak hilang, tak kira kena culik ataupun lari dari rumah ikut kekasih. Terutamanya perempuan. Then, banyakla poster-poster yang dikeluarkan oleh keluarga mangsa bagi meminta jasa baik orang ramai kot-kot terjumpa anak diorang.

Dah tu, kalau gambar semua jenis edit lawa-lawa, langsung nampak lain dari wajah sebenar, macam mana la orang nak jumpa budak tu? Kan? Bukan nak mintak berlaku, tapi beringat sebelum kena..

aku komen je lebih, tapi aku dalam gambar buruk, luar gambar pun buruk..

Monday, September 8, 2014

auto-published entri vs auto-blogwalking

blogger lain kalau dah tak boleh nak online, mungkin ada yang dah mengalah, terpaksa biarkan blog 'bersawang' begitu sahaja. tapi aku, pulun jugak buat entri banyak-banyak untuk di-auto-published-kan pada hari yang mendatang.


tapi, walaupun dah buat scheduled entry, tetap tak boleh nak membalas kunjungan sangat, sebab yang tu tak boleh nak buat 'auto-blogwalking'. eh, ada ke auto-blogwalking nih? heheh..

jadi, dikesempatan ini, aku nak mohon maaf andai ada yang terasa kalau aku tak dapat nak balas kunjungan dalam masa terdekat ni. online blog pun dalam seminggu sekali je. tu pun kalau berkesempatan.

n thanks, sebab sudi singgah sini.. :)


p/s : Alhamdulillah.. tahun ni berijazah..