Skip to main content

Posts

Showing posts from 2014

Tips Memilih Superbike

kat bawah ni asalnya adalah sebuah status fb yang ditulis oleh seorang senior sekolah aku yang juga merupakan seorang ustaz. saja aku kongsikan kat sini. bukan semua motosikal berkuasa tinggi itu sama. ada banyak spesisnya. setiap satu ada kelebihan dan kekurangan tersendiri..

bagi mereka yang nak tahu perbezaan jenis-jenis motosikal dan kegunaan mereka, boleh la baca kat bawah ni. dan juga boleh dijadikan pedoman bagi mereka yang teringin nak beli motosikal berkuasa tinggi tapi tak tahu nak pilih jenis mana satu.
Jenis-jenis superbike 
Perkongsian untuk kawan2 yang berminat guna motor berkuasa tinggi.

1. Bagi yang nak guna kerana hobi, minat memandu laju dan mengasah lutut, sportbike terbaik...


2. Bagi yang guna untuk pi kerja tiap2 hari , keadaan jalan cantik dan sentiasa rentas highway serta jalan sesak, baik cuba naked bike...


3. Bagi yang sentiasa jalan long distance, ulang alik highway balik kampung dan sekali sekala nak jadi nakal dijalan, sport touring amat selesa...


4. Bagi y…

Kelebihan Motosikal Berbanding Kereta

Sekarang, rumah aku dah ada kereta sebijik. dulu hanya ada motosikal je. So sekarang boleh dah bawa mak jalan-jalan dengan selesa. Bukan kereta aku, tapi kereta adik perempuan kedua aku sebab dia kerja dulu berbanding abang dan kakak dia. Abang dia masih menunggu surat penempatan dari KKM dan kakak dia plak masih belajar di UM.

Tapi so far aku je yang drive kereta tu. Dia tak konfiden lagi bawak kereta.


Kelebihan Motosikal Berbanding Kereta
Dulu kawan aku pernah cerita lepas dia beli kereta, dia dah tak pandang motosikal ni. katanya best lagi bawak kereta. Tapi setelah lebih 800++ km aku bawak kereta adik aku tu, aku rasa hati aku masih lagi melekat dengan motosikal.

Sebabnya :

1. feeling bila bawak laju.

Kalau naik moto, bawak lebih 100km/j dah rasa feeling lain. Saat menyelit-nyelit di lebuh raya, dengan adrenalin rush, dengan tiupan angin yang merempuh kasar dari arah hadapan, memang terasa bezanya. Kalau naik kereta bila tengok meter, “eh, dan lebih 100km/j? Tak rasa apa-apa pun..…

Tombiruo Difilemkan?

sedang excited dengan berita terbaru yang aku terbaca khabarnya novel Tombiruo karya Ramlee Awang Murshid bakal difilemkan. betul ke nih..? betol ke nih..? waaa.. macam susah nak percaya je. novel feveret aku all time kot..

dari dulu lagi aku dengar ramai peminat2 novel RAM (Ramlee Awang Murshid) dari RAMFC ada sebut-sebut berharap novel ni difilemkan. tak sangka akirnya jadi realiti. kalau betul filem ni jadi, mungkin ni filem malaysia pertama kot yang akan aku tengok kat pawagam.


selalaunya, kalau filem atau drama adaptasi dari novel, mesti cerita romantik cintan-cintun kan? contohnya  Ombak Rindu, Adam & Hawa, Setia Hujung Nyawa, Suamiku En Sotong dan Manisnya Cinta di Cappadocia. kali ni, ada la jugak kelainan. bagus la..
asyik-asyik cerita romantik je.. sekali sekala boleh jugak layan filem adaptasi novel ber-genre thriller. hmm.. kita tengok nanti macam mana...
sumber dan rujukan : Nina Farzuin Md Sharom. (2014 Dec 17). Karangkraf terbit filem Tombiruo. Sinar Harian; dipetik …

Mandi Laut vs Mandi Sungai

Aku kalau diberi pilihan, aku lebih suka mandi sungai. Aku lebih sanggup redah hutan cari sungai dari mandi laut di tepi pantai.

Pernah dulu sekali kawan-kawan aku ajak pergi mandi laut. Masa tu aku ikut je, tapi aku tak mandi. Aku jadi tukang tengok, tukang jaga barang, dan tukang ambil gambar je. Last2 penuh dengan gambar diorang je. Gambar aku Cuma berapa kerat.

Tapi lain halnya kalau orang ajak aku pergi mandi sungai. Aku kalau dah masuk dalam sungai, tak nak keluar dah.  Nak berendam sampai kecut kulit.



Kalau diikutkan, dah lama aku tak mandi sungai. Serius kempunan. Tapi sekarang ni kalau nak mandi sungai, ada risiko sikit. Risiko kena penyakit kencing tikus a.k.a leptospirosis. Banyak sekarang kes kencing tikus ni muncul. Dulu tak pernah dengar pun.


Tempat mandi air terjun yang paling dekat dengan area rumah aku pun dah ada beberapa kes leptospirosis. Aku nak pergi mandi pun risau. Dilemma aku.

Korang plak macam mana? Antara mandi laut dengan mandi sungai, yang mana korang le…

WW #117 | Jom Remove Ikhtilat

WW #116 | Menantu Comel

batang student lelaki gay usm

baru-baru ni, aku terpana dan terkesima sekejap bila tengok ada keyword blog aku yang tertulis "batang student lelaki gay usm". kejadah?

batang student lelaki gay usm

selebihnya pasal motosikal kawasaki z250 / z250sl. cuma ada sedikit pasal status halal bulgogi (restoran ala korea) dan pasal maha guru silat lincah.. tapi yang masuk pasal gay tu dia mai kot celah mana tak tau..

dulu aku malas tulis entri pasal keyword search engine kat blog aku. sebab selalunya keyword yang keluar sama genre je. selalunya mesti pasal motosikal. macam yang aku dah cakap kat entri sebelum ni. kalau berdasarkan search engine, blog aku ni boleh dikatakan genre-nya berat kearah automotif, selain katagori blog peribadi.

biasa la tu.. bila dah minat, mesti la aku akan banyak tulis pasal benda tu. kan? (aku cakap pasal moto tau, bukan pasal gay). korang plak banyak keyword tentang apa? pernah check?


WW #115 | Change

Tujuan Join Segmen

kalau dah namanya blogger, selain menulis tentang info, pendapat, dan apa yg berlaku pada diri blogger, mesti akan ada jugak sedikit sebanyak ruangan entri blog terisi dengan segmen dan GA blog kan? terutamanya bagi blog-blog peribadi.

apa tujuan korang join segmen, Give Away, kontest dan sebagainya? adakah sebab nak naikkan trafik? atau mungkin sebab nak menang hadiah? atau hanya sebab kena tag?

Tujuan Join Segmen
selalunya, kalau aku join, segmen atau GA, tujuan utama aku join cuma nak support sesama blogger. nak memeriahkan segmen anjuran kenalan blogger. ada hadiah atau tak, tu perkara kedua. kalau ada hadiah, itu kira bonus tambahan la.

sebab tu kadang-kadang ada segmen atau GA yang aku dah join tapi terlepas pandang. bila aku check balik, rupanya aku menang segmen tu dan dapat hadiah. tapi sebab tak respond, hadiah melayang.

terutamanya sejak aku kurang aktif online sejak bulan ogos yang lalu. online laptop dalam seminggu sekali je. tu pun nak kena merempit mai cedok wifi U. en…

Graduasi 2014 | Akhirnya Berkonvo!

Alhamdulillah, pada 7 November 2014 yang lalu, aku berjaya berkonvo setelah berjaya menamatkan pengajian dalam Ijazah Sarjana Muda Sains Farmasi di USM. setelah 5 tahun bersusah payah, grad jugak aku, walaupun lambat setahun. orang lain belajar farmasi 4 tahun je.


Dugaan Budak Repeat
jadi budak repeat ni banyak jugak cabarannya. orang lain dah habis belajar, aku masih lagi terkontang-kanting repeat paper. dulu masa kawan-kawan sekuliah sedang seronok sambut hari konvo diorang, aku mampu tengok je. sekadar menumpang kegembiraan diorang, macam yang aku cerita dalam entri ni : Graduasi 2013


bila time raya plak , sedara mara asyik tanya, "bila nak habis belajar?" sedih jugak la nak jawab. lagi sedih dari soalan "bila nak kahwin?". sedih betol. pernah sampai satu tahap rasa macam nak nangis pun ada (harap muka je ganas). biasa la, dugaan hidup.

but I keep telling myself,


p/s : harap-harap gambar konvo kali ni tak ada orang ciplak macam dulu. macam yang terjadi kat entri…

Gementar hati vs Bergetar Rusuk Kiri

Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatNya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah.

(Al-Anfaal 8:2)


kerana bergetar tulang rusuk kiri bila nampak awek-awek is too mainstream....

salam jumaat..

sumber dan rujukan :
1. Wan Nasrullah Muhamad. (2014 Oct 25). Facebook Status. Dipetik dari : https://www.facebook.com/WanTaiping92/posts/766429640070752
2. Surah.My, Terjemahan (Al-Anfaal 8:2). dipetik dari : http://www.surah.my/8#2

WW #114 | Big Wedding?

Bila Timbul Sesuatu Isu

Bila timbulnya sesuatu isu, ramai blogger berlumba-lumba nak komen/berikan pendapat/nyatakan pendirian masing-masing tentang isu tu. nak naikkan trafik la katakan.. Contoh yang terdekat, isu ‘I want to touch a dog’ baru-baru ni.


Selama ni, dah banyak isu-isu yang berlalu yang aku malas nak komen. Yup, aku malas. Walaupun aku ada pendirian/pendapat/komen aku tersendiri berkenaan isu tersebut.

Tapi sejak baru-baru ni, aku terfikir :
apa gunanya aku berblog kalau aku at least tak ‘menulis’ sesuatu tentang isu semasa? Bukankah itu antara tujuan dan fungsi blog?

bak kata junior farmasi aku :

ummah/masyarakat/kawan2/keluarga/etc akan still bermasalah kalau kita diam ataupun kalau kita bersuara. nak bukti? isu orang x tutup aurat, isu buang anak dan mcm2 isu lagi. kita diam atau kita bising, tetap jadi. bahkan makin menjadi2.
tpi, cuba stop sat. tarik nafas. pkiaq.
sekurang2nya org2 yang bersuara, depa mengambil satu langkah 'addressing the problem'. memang la x selesaikan mslh tu sert…

Malas Berkonvo

Alhamdulillah, setelah 5 tahun belajar kat USM (sepatutnya 4 tahun) akhirnya aku berjaya menamatkan pelajaran ijazah sarjana muda sains farmasi. dalam bulan november ni aku akan berkonvo. tapi, hari tu aku tak tau sama ada nak pergi majlis konvo atau tak.

sebabnya, aku rasa macam tak best plak kalau berkonvo tanpa kawan-kawan sekuliah yang sama-sama belajar sekali. diorang semua dah grad tahun lepas. aku je yang terlambat sikit. rasa macam sedih pun ada..

*blogger yang reply : Abah Zuki (www.zukidin.com)
kemudian, mak kata konfom nak pergi. so, akhirnyanya, aku putuskan jugak untuk pergi majlis konvo tu. tak pe la. peluang berkonvo sekali seumur hidup. walaupun sedih dalam gembira :)
nantikan entri aku berkonvo yer.. hehehe...




WW #113 | Surat Tawaran

Alhamdulillah...

Pemenang Contest Countdown 0.5 Juta Pageviews

berkenaan entri aku sebelum ini yang bertajuk Keputusan Contest Countdown 0.5 Juta Pageviews, aku mohon maaf sebab aku baru perasaan sebenarnya ada penyertaan dalam contest tu. tapi aku tak perasan sebab mesej penyertaan tu masuk dalam bahagian 'Others' dalam PM Facebook aku.

pertama sekali, aku mohon maaf atas ralat tersebut. memang tak perasan mesej penyertaan tu. nasib baik semalam aku berkesempatan online dengan laptop aku sekejap setelah aku melepak kat usm sambil sedut wifi U. masa tu, tetiba terdetik nak selongkar bahagian inbox, sebab rasa tak sedap hati.

akhirnya, dapat juga aku jumpa mesej penyertaan yang dihantar tu. ini gambar printscreen tu. tepat 500000 pageviews!


dan pemenangnya adalah blogger +Ambo Akhil , pemilik blog Bad Storyteller (http://duniabawahtempurung.blogspot.com/).


tahniah buat saudara Ambo Akhil.. bila saya dah dapat alamat nanti, saya pos hadiah tu yer.. 1 Dirham Darul Takzim,(syiling perak 999)

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015
Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.
Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)
Semua yang join akan tersenarai dalam bloglist BuatWanita.Blogspot.Com untuk bulan Januari 2015 hingga bulan Jun 2015.

Pemenang bertuah akan menerima hadiah sponsor dari LittlePuteri.Blogspot.Com
Thank you for your support!

Keputusan Contest Countdown 0.5 Juta Pageviews

pada 2 september yang lalu, aku ada buat simple contest yang bertajuk Countdown 0.5 Juta Pageviews. dalam contest tu, aku ada tawarkan hadiah sebanyak 1 dirham perak kepada pembaca blog aku ni yang berjaya printscreen pageviews counter blog aku ni pada angka 500000 hingga 500010 dan hantarkan gambar printscreen tu melalui PM inbox FB aku.

malangnya, setelah aku menunggu, tak ada seorang pun yang menghantar gambar printscreen tu. dan setelah aku tengok pageviews counter blog aku ni dah lebih dari 500100 (tak ingat dah exact nombor berapa, tapi konfom lebih dari 500100), maka aku pun buang je la widget pageviews counter tu.

sebabnya, dah tutup dah pun penyertaan contest tu, seperti yang aku dah tulis dalam terma dan syaratpenyertaan (no. 6), tarikh tutup sampai angka counter tu melebihi 500010 pageview. tamat contest dengan tiada siapa pun yang hantar penyertaan. sedih jugak la.. hehehe..

tak apa la. aku pun tak expect sangat pun. blog aku ni bukanlah blog popular. kalau ada yang hanta…

WW #112 | Add Wife, Have Life...

Pengomen Pening September

sedar tak sedar, dah masuk bulan oktober. dah raya haji dah pun. pertama sekali, di kesempatan ini aku nak ucapkan salam Aidil Adha kepada semua pembaca blog Hikayat Budak Pening ni. thanks atas sokongan korang selama ini.

tanpa korang, apalah nilainya blog picisan ini. thanks sudi singgah, thanks sudi baca, dan thanks sudi komen, walaupun sekarang ni aku tak dapat nak membalas sangat semua komen2 tersebut. mana yang sempat je aku balas.

sebab sekarang ni dah berstatus pengutip anggur bertauliah. (dah habis belajar la katakan..) sekarang cuma dok rumah tanpa line internet, tanpa wifi universiti macam dulu2..

again, thanks semua.. terutamanya kepada mereka yang rajin komen kat bawah ni ;


Cik Misstree (http://cik-misstree-macam2-ada.blogspot.com)


Jari Manis (http://jarimanistravel.blogspot.com)


Akif Imtiyaz (http://akifimtiyaz3.blogspot.com)


Muhammad Khairuddin Lim (http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com)
Faizal Mohamad Twon Tawi (http://notamengajarbelajar.blogspot.com)
paridah (http…

Wishlist #4.2 | Civic EK

dulu aku dah tulis wishlist #4 aku pasal kereta. masa tu aku tak pikir sangat pun pasal kereta ni. dan kalau ikutkan sekarang ni pun, aku masih lagi kurang priority pasal kereta. masih tumpu kepada superbike. kereta sekadar nak pakai time hujan dan angkut barang je. (dah kahwin nanti angkut bini plak)

namun, baru2 ni member aku ada 'racun' aku supaya join kelab civic. beliau baru je angkat kereta honda Civic EK. then, bila aku dah kena 'racun', aku try la ushar2 tengok kereta ni. boleh tahan jugak, walaupun dah agak lama. evergreen la katakan.


antara yang aku terbaca, ada yang cakap tak berbaloi kalau beli kereta ni. sebabnya, harga kereta ni sekarang agak mahal walaupun dah berumur hampir 20 tahun. contohnya dalam aku dok servey kat mudah.my nak dapat yang sedap sikit, siap modify, enjin VTEC DOHC (b16a, b16b, b18c, dan sebagainya) nak kena prepare RM30k-40k, walaupun tu kereta 90-an.

tapi kalau ikutkan, aku memang lebih minat kereta2 lama yang jenis macam ni. model k…

WW #111 | Disebalik Setiap Kejayaan Seorang Lelaki...

Bila Dah Rasa

situasi :


dulu aku suka laksa. tak kisah macam mana pun. asalkan laksa, mesti aku suka. tapi sejak aku pekena laksa kat pasar malam Penaga kat area rumah aku, sejak tu, setiap kali aku rasa laksa kat tempat lain, dah rasa tak sedap dah. sebab rasa laksa kat pasar malam penaga tu sedap sangat, sampai membuatkan rasa laksa yang aku rasa kat tempat lain jadi kurang sedap.

dan dulu jugak, aku layan je mana-mana bihun sup. tak kisah sangat. tapi semenjak aku rasa bihun sup kat pasar malan kepala batas (penang), terus aku rasa bihun sup kat tempat lain jadi tak sedap. sebabnya, sama kes macam laksa tadi.

dulu jugak, aku okay je dengan masakan mana-mana tomyam. then, aku pernah menetap sekejap di kelantan. tapi sejak aku balik dari kelantan, aku rasa tomyam kat penang ni dah rasa kurang sedap. okay, tak de la semua tak sedap. ada jugak yang sedap, tapi beberapa kedai je.

pernah tak terjadi kat korang fenomena ni? ceciter..

The Versatile Blogger Award

aku telah ditag bukan 3, bukan 4, tapi oleh 5 orang blogger untuk join The Versatile Blogger Award ni. mereka yang tag aku adalah :

1.  Norniwanie Nasarudin ,
2. Ezelovesse7en
3. wawaabdhadi.
4. paridah 
5. imantizz_truper  

 aku pun blurr jugak sebenarnya macam mana segmen ni berfungsi. tapi tak pe lah, dah alang2 kena tag, bagi memenuhi hajat mereka, aku try jugak buat benda alah ni. hehe..

7 things about Pha Is
1. seorang yang suka makan. asal boring je makan. kalau aku boring dalam keadaan kenyang, itu merupakan satu feeling yang sangat-sangat tak best, sebab aku dah buntu tak tau nak buat apa dah.

2. pantang kalau makan tak habis. (pasal makan lagi...)

3. selain suka makan mengisi nafsu perut, suka jugak makan angin jalan-jalan dengan motosikal.

4. masih single. (teettt..)

5. tidur tak tentu masa. kadang tidur siang malam jaga. kadang tidur malam siang jaga.

6. selalu pening kepala. migraine. sebab tu nama blog ni hikayat budak pening.

7. tend to do work last minute...

hmm.. cuk…

WW #110 | Psychologists Say

Selekoh : kereta vs motosikal

Sekarang, aku baru nak ambil lesen kereta. Dan sepanjang aku bawak kereta untuk test ‘jalan raya’, ada 1 perbezaan ketara yang sangat aku rasa antara bawa kereta dan motosikal masa nak masuk selekoh.

Masa  bawak kereta, bila masuk selekoh kalau lebih dari 20km/j sikit pun, dah rasa tak sedap, sebab dah mula terasa g-force walaupun speed tak laju. So, bila selekoh je, kena brek sikit, lepastu ‘kona’ (corner) slow-slow. Fuh, boring betul.


Tapi kalau aku naik moto masa kat selekoh, aku lagi pulas minyak. Baru ‘layan corner’beb. kalau naik moto masuk selekoh, 60-80km/j baru best. Badan rapat ke jalan, baru ada feel. Dan tak rasa pun rasa tarikan G-force.

kenapa?

sebab resultant force (betul ke entah istilah ni aku tak sure, sebab dah 5 tahun tinggal fizik matrikulasi) antara g-force dengan gravitional force tu secara otomatik akan menghala ke bawah seat moto sekiranya moto tu dalam keadaan mengereng masa layan corner. sebab tu tak rasa langsung ada daya tolak ke luar bila masuk selekoh.

Kanser : Doktor vs Bomoh

Dulu, Prof. Saad Othman, lecturer yang mengajar aku subjek cancer and chemotherapy (rawatan untuk kanser) ada pernah cerita kat kami tentang perbezaan ‘success rate’ bagi chemotherapy antara Malaysia dengan US.

Kata beliau, sekarang ni teknologi, knowledge, dan pemilihan ubat untuk rawatan kanser adalah hampir sama antara kedua-dua Negara ni. tapi kenapa success rate rawatan kanser kat Negara kita lebih rendah berbanding US? (data statistic ni aku tak ingat berapa %)


kepentingan early detection 
Jawapannya, sebab kat Negara kita kurangnya early detection berbanding US. Early detection dalam penyakit kanser adalah sangat penting, sebab lebih cepat kita dapat detect kanser, lebih cepat kita dapat mulakan rawatan, maka akan  lebih tinggi success rate.

Kat sana, orang fobia dengan kanser. Kalau diorang perasan ada symptom-symptom yang seakan-akan macam kanser, cepat-cepat diorang pi check kat doktor. Kat Negara kita? Kalau ada symptom pelik-pelik sikit, terus jumpa bomoh.! Ini hakikat, w…

WW #109 | Demi Cinta Aku Relakan

Gambar Digunakan Tanpa Izin

cuba lihat gambar kat bawah ni. member aku terjumpa papan iklan ni kat perak. apa yang menariknya dengan gambar tu, dalam bulatan yg aku dah tanda tu ada gambar member aku. gambar masa diorang grad. dia hairan macam mana gambar grad diorang boleh melekat kat papan iklan cukai tanah negeri perak tu.


kemudian, aku teringat gambar yang sama yang pernah aku post kat blog ni dalam entri Graduasi 2013.. bila tengok balik gambar asal yang aku post kat blog tu, part watermark yang aku buat tu betol2 cukup-cukup dia crop. hampeh betol..


hari tu kes ambik muka aku buh dalam slide presentation kat HKL. kali ni ciplak gambar buh kat iklan cukai tanah negeri perak plak.. crop watermark plak tu.. hmm... hampeh betol..

sabor je la..

Gambar Edit Melampau

Korang ada tak kawan atau sesiapa sahaja yang korang kenal yang jenis mukanya dalam gambar (terutamanya dari Fb dan IG) yang tak sama langsung dengan muka asal. Orang yang jenis kalau dalam gambar, lawa bukan main. Semua edit-edit. Dengan putih gebunya, dengan flawless-nya, kalau tengok muka asal, memang Nampak macam orang lain.

Ada tak? Atau korang sendiri yang jenis macam tu? well, itu hak peribadi masing-masing. Terpulang.  Tapi pernah tak korang terfikir, keburukan kalau suka edit gambar muka sendiri sampai Nampak lain dari wajah yang asal?

Aku terfikir benda ni pun sebab aku terperasan seorang kenalan aku kat laman sesawang yang jenis katagori macam tu. Jenis yang bila tengok gambar fb akan membuatkan korang tertanya-tanya. “eh, ni dia ke..? apesal muka lain?”

Keburukan gambar edit melampau
Aku bagi 2 senario. Scenario yang pertama, kalau family orang tu jenis yang jodohkan anak masing-masing dengan teknik ‘tunjuk-tunjuk gambar’ (macam yang aku cerita kat entri ni : Tunjuk Gamba…

WW #108 | Bila Masuk U

auto-published entri vs auto-blogwalking

blogger lain kalau dah tak boleh nak online, mungkin ada yang dah mengalah, terpaksa biarkan blog 'bersawang' begitu sahaja. tapi aku, pulun jugak buat entri banyak-banyak untuk di-auto-published-kan pada hari yang mendatang.

tapi, walaupun dah buat scheduled entry, tetap tak boleh nak membalas kunjungan sangat, sebab yang tu tak boleh nak buat 'auto-blogwalking'. eh, ada ke auto-blogwalking nih? heheh..

jadi, dikesempatan ini, aku nak mohon maaf andai ada yang terasa kalau aku tak dapat nak balas kunjungan dalam masa terdekat ni. online blog pun dalam seminggu sekali je. tu pun kalau berkesempatan.

n thanks, sebab sudi singgah sini.. :)


p/s : Alhamdulillah.. tahun ni berijazah..