Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2013

Ayat Power Kawasaki Z250

kat sini aku bukan nak promot kawasaki z250. walaupun sekarang naked bike ni tengah hangat diperkatakan sejak z250 sudah dilancarkan dan memasuki pasaran malaysia 24 september yang lalu. tapi so far motosikal ni bukan target utama aku.
motosikal ni pun okay jugak. antara senarai motosikal yang masuk katagori mampu milik. kalau tak silap, harga OTR dah boleh dapat RM23k. kalau habis 'koman' sekali pun, kalau tak dapat yamaha xj6, at least kalau aku dapat kawasaki z250 ni pun, dah okay dah.
kali ni, aku cuma nak share ayat promosi kawasaki z250 ni yang bagi aku sangat power dan "mengancam", dipetik dari Kawasaki Z250 Official Special Minisite. cuba korang baca ayat kat bawah ni. pandai betol diorang eksploitasikan ayat untuk tarik pembeli. hehhe...

Di tengah-tengah kesibukan dan kesesakan bandaraya, untuk menuju ke lampu isyarat yang seterusnya bagaikan satu perjuangan. Bersaing untuk posisi dan menjadi yang pertama melolosi sangkar beroda empat, seterusnya meninggalka…

yamaha xj6 ibarat perempuan

malam tadi aku excited kejap bila dapat tahu yang ada khabar angin mengatakan lepas raya cina nanti, yamaha xj6f bakal masuk pasaran malaysia. maka, nanti xj6 akan keluar dengan 3 variasi la. yamaha xj6 diversion, yamaha xj6n (naked) dan yamaha xj6f (full fairing).

bila difikirkan balik, motosikal yamaha xj6 ni tak ubah macam budak-budak perempuan zaman sekarang. kalau tak percaya, meh aku nak tunjuk contoh. tapi, ini sekadar perumpamaan.. gurau-gurau je. jangan ambik hati yer...

yamaha xj6 diversion
yamaha xj6 diversion. dari nama dia pun dah dapat agak, "dua versi" kalau di-translate-kan. enjin naked, tapi kepala ada fairing. separuh naked, separuh sport. ibarat macam perempuan pakai tudung kat kepala, tapi "enjin" terdedah. 
yamaha xj6n
yamaha xj6n. n untuk naked (terlanjang). tiada fairing sistem. dengan bangganya menunjukkan semua aset yang dia ada. terdedah dan sexy. tapi aku lagi suka motosikal jenis naked bike ni. tapi untuk motosikal je la. korang jangan pik…

top referrer bloglist september

bulan september dah nak habis. jadi disini aku nak buat entri penghargaan kepada mereka yang sudi meletakkan blog Hikayat Budak Pening ni di bloglist masing-masing dan berjaya menumbangkan trafic tertinggi sepanjang bulan september.

mula-mula, jom lihat top 3 penyumbang trafic terbanyak ke blog Hikayat Budak Pening ini. statictic diperolehi melalui histat.com

1. Blog Mak Budak a.k.a Remaja Purba oleh kak aizamia3


2. blog Dunia Kecil oleh kak Mizz Aiza


3. CeRiTa SaNg PuTeRi by puteri airyn


antara penyumbang trafic yang lain melalui bloglist termasuklah

4. Hati Dan Bicaranya oleh HeNRieTTa JoSe
5. Seharum Kasturi oleh harumankasehvee
6. proses and dream by Izzah Syahmina
7. Kakcik Seroja by Kakcik 
8. Journal Of My Life by kak Nik Ros
9. Blog Mister Zarif byIncik Zarif
10. My Rainbow by aziela 

terima kasih kerana sudi meletakkan blog hikayat budak pening di bloglist korang. kepada yang letak tapi tak tersenarai, jangan bersedih. pha is juga menghargai korang. mana tahu bulan depan bole…

Segmen Tambahkan Follower & Isi Tabung

sebuah segmen by kinah.klik baner untuk join.
senarai peserta

jom isi tabung...


Filem Need For Speed

aku ni kalau game, malas nak main game yang complicated, yang nak kena explore banyak tempat. aku main game yang straight forward je. game tembak-tembak, dan game racing kereta. tembak sampai mati, race sampai menang. antaranya game counter strike, killing floor, dan need for speed.


tapi, baru aku dapat tahu yang need for speed dah nak keluarkan movie. menurut encik wiki, filem ni bakal dikeluarkan pada bulan mac 2014. okay.. macam menarik.


so, sekarang ada 2 filem racing kereta yang tengah ditunggu. filem need for speed yang ini, dan filem fast and furious 7.

hmm....



segmen: bloglist istimewa ayuinsyirah tahun 2013

sebuah segmen by ayuinsyirah. klik baner untuk join
senarai peserta

Harian Metro | Yamaha Z800

buka je berita harian metro online, jumpa berita pasal kemalangan di tanjung malim yang melibatkan motosikal kawasaki z800 tu. berita tu aku dah tahu kelmarin, melalui yamaha xj6 facebook group. so, bila baca berita yang aku dah tahu, tak de la terkejut sangat.


Post by Puchong Bikers.


tapi, bila aku baca berita dari harian metro online ni, aku rasa amat hairan bila pengarang berita tu menulis "Yamaha Z800". adoiyai.. FAIL..!!!!


tajuk berita dah style dah, tapi tu motosikal kawasaki z800 la... bukan Yamaha..!!!!

"mangsa yang menunggang motosikal berkuasa tinggi Yamaha Z800 berlanggar " harian metro fail..!!! kawasaki dengan yamaha pun x tau beza ka?
— pha is (@pha_is) September 26, 2013 bak kat member aku :



hmm...

rujukan : 
Shamsudin R. (2013 sept. 26). myMetro: Hanya sempat laram sebulan. dipetik dari http://www.hmetro.com.my/articles/Hanyasempatlaramsebulan//Article?HarianMetro (2013 sept. 26, jam 11.00 a.m)

maa'ssalamah,
Pha is

Ujian IQ Warna

pernah dengar tentang "colour IQ test"? satu ujian untuk check kepekaan mata kita terhadap perbezaan warna. sebabnya, 1 daripada 255 perempuan dan 1 daripada 12 lelaki kurang kepekaan mereka terhadap perbezaan warna.

kalau nak try ujian ni, boleh ambil kat sini : COLOR IQ TEST


test ni senang je. korang dikehendaki susun beberapa kotak yang berwarna seperti gambar diatas, sehingga perbezaan warna tersebut menjadi sekata seperti gambar dibawah. ekceli, gambar yang kat bawah ni bukan "skema jawapan" tapi hasil jawapan aku. jawapan ni tak perfect tapi lebih kurang macam tu la.


bila dah siap susun, baru klik "score test" tu dan lihat markah korang. markah untuk jawapan perfect adalah "0", tapi aku dapat 23 markah. cuba korang try, kemudian komen kat bawah ni berapa markah yang korang dapat. sapa dapat markah kosong, dia menang..!!!


jom try..!!


maa'ssalamah,
Pha is

Antara 2 Cerita Hantu

semalam masa aku keluar makan dengan member, tetiba topic hantu yang menjadi perbualan. dalam perbualan tu, antara cerita yang menarik adalah tentang 2 cerita hantu dari kisah benar (menurut tukang cerita).


cerita hantu pertama
ada seorang hamba Allah ni, didatangi oleh jelmaan seekor hantu pada suatu malam. mulanya, dia buat tak tahu. sekadar mengikut pesan orang tua-tua, "jangan tegur".

tapi makin lama, jelmaan makhluk tersebut semakin menghampiri pemuda tersebut. semakin lama semakin dekat. sampai dah satu tahap, apabila pemuda tersebut dah tak tahan, beliau pun berkata:

"ha.!!! mai dekat lagi..!!! aku tangkap sat gi, aku buh dalam botoi (botol) baru hang tau..!!!"
lepas tu, jelmaan makhluk itu mula beransur menjauh dari pemuda tersebut, sehinggalah ianya hilang dari pandangan.




cerita hantu kedua
juga sama kesnya seperti cerita pertama, dimana tetiba seorang pemuda didatangi oleh jelmaah makhluk halus. spertimana pemuda dari kisah pertama tadi, mulanya beliau jug…

SEGMEN : Jom Follow by Kataubaid

klik baner untuk join 
senarai peserta

Graduasi 2013

kelmarin hari graduasi batch aku. sepatutnya, aku grad sekali. tapi disebabkan aku extend, hari graduasi kali ni aku tengok saja je la. sedih jugak sebenarnya bila tengok member yang sama-sama belajar sekali dah grad, tapi aku masih lagi terkandas.



sabor je la..

so, kelmarin aku sekadar tumpang kegembiraan orang lain je. sekadar meraikan member bergraduasi. tak pe la, hari ini hari diorang, tahun depan insyaAllah hari aku pulak.

dan disebabkan aku tak berjubah, aku jadi photographer tak bertauliah..


dalam tengah sibuk mengambil gambar, senior aku yang pernah extend datang tegur aku.

senior : pha is, hang extend jugak ka?

aku : yup. tahun depan insyaAllah..

senior : berani noh hang datang sambut diorang hari ni. aku dulu masa orang lain grad, aku tak ada kekuatan nak datang macam hang..

aku :

kalau aku x prepare mentally yg aku kna extend, dh lama aku tukar kos..
— pha is (@pha_is) September 22, 2013

setiap yang berlaku ada hikmahnya..



maa'ssalamah,
Pha is

Basuh Junior

"pha is, jom ikut aku" ajak ariel (bukan nama sebenar) tiba-tiba, setelah rambutnya disisir kemas.

"mana?" setelah cerita bersiri Sherlock Holmes aku jeda* buat sementara waktu. mengganggu konsentrasi aku melayan cerita inggeris.

"pi basuh exco baru" terang ariel.

"basuh?" soal aku. hairan. Angin tak ada, ribut tak ada, tetiba je ajak aku basuh?

"ha ah. Basuh. Brain wash. Jom la, ikut aku pi jumpa exco baru" terang ariel lagi.

3 tahun lepas masa aku di tahun kedua, ariel dan aku pernah memegang jawatan dalam sebuah persatuan. Dia YDP, aku pula pem'back-up' beliau. Dalam erti kata lain, NYDP. Tapi tu dulu. Dah hampir 3 tahun berlalu. Tu kiranya zaman kegemilangan kami. zaman berjawatan. zaman jadi orang penting. Tapi sekarang dah pencen dah.

Kiranya, malam ni kami nk menyampaikan amanat dan pesan la. bukan nak brain wash sangat pun. Sekadar berkongsi pengalaman sebagai orang dah pernah alamai apa yang mereka bakal alami.



yang …

Kawasaki Bajaj Pulsar 200NS gantikan Ninja KRR ZX150?

walaupun berita ni baru sekadar khabar angin, tapi agak mengejutkan jugak la apabila motosikal Kawasaki Ninja KRR ZX150 nak digantikan dengan Kawasaki Bajaj Pulsar 200NS. kawasaki kips nak digantikan dengan naked? seriusly?

Kawasaki Ninja KRR ZX150



rasa macam tak mungkin je kawasaki ninja KRR ZX150 nak dihentikan jualan kat malaysia. aku rasa, moto ni antara yang popular kot kat malaysia. pergi mana-mana pun dah boleh nampak orang pakai atas jalan raya.

spesifikasi kawasaki ninja KRR ZX150 : 
enjin : Liquid-cooled, 2-stroke, Single cylinder
Transmission: 6-speed, Constant mesh, return shift
Maximum power : 22.1 kW {30.0 PS} @ 10,500 rpm  Maximum torque : 21.6 N∙m {2.20 kgf∙m} @ 9,000 rpm



Kawasaki Bajaj Pulsar 200NS

lepas tu, nak gantikan pulak dengan kawasaki bajaj, barang india. sama kes macam benelli tnt 600 la. jenama je popular, syarikat Itali tapi buatan cina. dalam kes Kawasaki Bajaj Pulsar 200NS ni, jenama kawasaki, tapi barang india.

member aku ada cakap, benelli tnt 600 yan…

Pembayaran 8Share pertama!

Alhamdulillah, hari tu dah cukup duit untuk cash out. hari ni, dah dapat Payment advice dari 8share. bapak cepat giler diorang proses. hari selasa diorang proses, hari jumaat dah dapat. dalam 3 hari je!



so, benda baik tak nak "kongker" sorang-sorang. elok dikongsi bersama. bagi yang belum try, jom la join. daftar free, kemudian boleh terus share iklan. semudah ABC.. hehehe..


berbaloi-baloi. jom..!! maa'ssalamah,Pha is

Gravity Hill | Sebuah Ilusi

pernah dengar pasal graviti hill? aku first time dengar pasal benda ni. graviti hill ni adalah suatu tempat dimana cerun yang menurun nampak seolah-olah seperti cerun menaik disebabkan bentuk muka bumi sekitar kawasan tersebut.

kalau nak mudah paham, bak kata encik wikipedia :

Gravity hill  "A gravity hill, also known as a magnetic hill and sometimes a mystery hill, a mystery spot, or a gravity road, is a place where the layout of the surrounding land produces the optical illusion that a very slight downhill slope appears to be an uphill slope. Thus, a car left out of gear will appear to be rolling uphill against gravity. In bicycle racing, such roads are known as "false flats." [1] terdapat beberapa tempat di seluruh dunia yang ada gravity hill ni. kat Malaysia pun ada tau! di Kimanis-Keningau Highway, 11 km dari Keningau.[2]

gravity hill di keningau
kat bawah ni video yang aku jumpa di facebook pasal fenomena graviti hill ni, bertempat di keningau, sabah.[3]



reality g…

header v7.0

entah tetiba je rasa nak tukar header blog. bila check balik, rupanya ni header version yang ke-7 dah untuk blog aku ni, tapi last punya header, aku pakai hampir 2 tahun. so, dah boring dah rasanya. hehe..
sebelum ni, masa mula-mula aku berblog,memang aku rajin tukar header. pakai 2-3 bulan, tukar. sebabnya, masa tu adalah masa untuk aku mencari identiti sendiri, mencari rentak sendiri. so, banyak berexperiment dengan header. lepas je siap header ke-6, masa tu kira habis puas hati dah la.

kat bawah ni senarai header yang aku pernah guna. kalau nak tengok dengan lebih jelas, klik gambar tu.












lepas tu, terus stay dengan header v6.2 tu. tapi sekarang dah boring balik. hmm...
so, saja godek-godek photoshop, akhirnya, dapat la hasil seperti kat bawah ni. saja nak bagi lebih simple. cuma part "wax seal" tu je aku habiskan masa hampir berejam nak buat.


asalnya wax seal tu nk buat untuk water-mark gambar je. tapi dah alang-alang tukar watermark, tukar header terus la. kira penjenamaa…

WW #59 | wax seal HBP

Pameran Pharmex 2013

bersempena dengan pesta konvokesyen USM kali ke-48, Persatuan Sains Farmasi USM akan menganjurkan 2 program iaitu pharmex dan pharmatrade.
Pameran Pharmex 2013
Pharmex adalah sebuah pameran kesihatan di tapak konvo USM yang dikendalikan sendiri oleh para pelajar dari pusat pengajian sains farmasi USM. selain pameran kesihatan, kami juga turut menjalankan pemeriksaan kesihatan secara secara PERCUMA (pemeriksaan standard). 
jadi, sesiapa yang berdekatan dengan USM kampus induk, boleh datang beramai-ramai ke tapak konvo USM sepanjang minggu konvokesyen USM kali ke-48 ini (18-22 September 2013) dan jangan lupa untuk terjah tapak pameran Pharmex.!
jom!

Pharmex 2013
Assalamualaikum and Hai!

Everyone! We are from PHARMEX 2013. PHARMEX is a medical-based and exhibition event organized by the School of Pharmaceutical Sciences of Universiti Sains Malaysia.

>>services offered by our booth: :: Special offer: Standard Test (Free)
:: Package A: Standard Test + Glucose (RM1)
:: Package B: Stan…

jangan bercerita...

just thought of the day..


jangan bercerita
jangan bercerita soal harta di depan orang miskin
jangan bercerita tentang jodoh di hadapan mereka yang masih belum bertemu jodoh
jangan bercerita tentang anak di hdapan mereka yang belum dikurniakan anak
jangan bercerita tentang makanan yang mahal di hadapan mereka yang kurang berkemampuan

kerana anda tidak pernah tahu bahawa mereka terlalu inginkan semua itu
tapi mereka tidak mampu & belum ada rezeki
belajar memahami keadaan orang lain & jangan syok sangat nak bercerita tung tang tung tang

you're deal with human dear..be a human being..

Gerai Pharmatrade 2013

bersempena dengan pesta konvokesyen USM kali ke-48, Persatuan Sains Farmasi USM akan menganjurkan 2 program iaitu pharmex dan pharmatrade.

Gerai Pharmatrade 2013
pharmatrade adalah sebuah gerai penjualan pelbagai jenis supplements, vitamins, dan produk kesihatan di tapak konvo USM yang dikendalikan sendiri oleh para pelajar dari pusat pengajian sains farmasi USM pada minggu konvokesyen USM.

Jangan lupa kunjungi booth PHARMATRADE di tapak konvo USM pada 18-22 September 2013 untuk mendapatkan pelbagai jenis supplements, vitamins, dan produk kesihatan dengan tawaran harga yang hebat!

rujukan : 
Pharmatrade USM 2013 (facebook page). https://www.facebook.com/PharmatradeUsm2013

Hold My Hand 2013

just nak share sebuah video yang telah 'dilakonkan' oleh junior-junior aku pada bulan Mei yang lepas. video berkenaan sebuah freeze mob yang dijalankan di usm. 

In respond to current situation in Malaysia, Hold MY Hands freezemob were done along the corridors in University of Science Malaysia (USM).

This is to emphasize on what we already have and cherish. Unity holds the bond between us Malaysian despite having different skin and different background. One thing unite us all which is the love towards our country, Malaysia . There's always more love to give and this how we show it.

Reblog Bersama Puteri Kasih Tentang Naked

prolog* :
entry ini adalah sebuah segmen yang dibawakan khas kepada anda oleh Puteri Kasih. aku dikehendaki menulis tentang perkataan pertama yang aku ternampak dalam crossword puzzle disini. dan perkataan pertama yang aku jumpa adalah "NAKED".

naked? apehal perkataan naked yang aku ternampak dulu ni? lucah betol otak aku nih. heheh.. korang jangan salah faham. naked yang aku nak cerita disini bukanlah naked terdedah tubuh badan, tapi naked yang aku nak cerita adalah naked yang terdedah enjin motosikal.

pernah dengar pasal naked bike? dia macam sport bike, tapi enjin dia terlanjang. meh aku tunjuk contoh.

kawasaki ER6F tergolong dalam katagori sportbike (kalau tak silap aku). huruf "F" pada ER6F tu merujuk kepada kewujudan fairing system pada motosikal ni yang seolah-olah 'menutup' enjin motosikal.

kawasaki ER6N pulak katagori naked bike. huruf "N" pada ER6N merujuk kepada perkataan NAKED. disebab dia tak ada fairing system, korang boleh nampak enji…

apa salahku?

dalam tengah syok ber-BW, jumpa 1 blog yang menarik minat aku untuk follow. bila aku klik button follow, tetiba keluar amaran kat bawah ni.

"we're sorry, the site owner has blocked you from joining this site"
apa salahku, apa dosaku sampai owner blog ni block aku dari follow blog beliau? kenapa??? kenapa???? *saja nk bagi dramatis sikit*

korang pernah tak jadi macam ni?