Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2013

jejak kerachut 10 : penutup

akhirnya, seperti yang dijanjikan, tepat jam 1700 petang, anip datang ambil kami. lepas barang semua dah kemas, kami naik bot balik ke pintu masuk Taman Negara Pulau pinang dari monkey beach. lepas tu, mandi dan solat asar disitu sebelum berangkat pulang ke USM.

oh ya, yang tengah "drive" bot tu la anip.
so, secara keseluruhannya, percutian kami pada hari tu sangat-sangat best. macam-macam ada. penat dapat, kejang dapat, seronok pun dapat. yang penting, pengalaman.

kira ok la. cuti-cuti malaysia la katakan. percutian terakhir sebelum grad. lepas grad nanti konfom masing-masing sibok dengan kerja. bak kata seorang PRP kepada aku masa aku kat hospital usm kelantan dulu,

"enjoy your life while you still a student."

jejak kerachut 9 : monkey beach

lokasi : monkey beach
coordinate :   5°28'14.58"N, 100°11'17.15"E

setibanya kami di monkey beach (a.k.a teluk duyung) lebih kurang pada jam 1430 petang. janji dengan anip untuk ambil kami pada jam 1700 petang. monkey beach ni sama macam pantai kerachut. untuk kesana perlu hiking ataupun naik bot.

kat sini, banyak juga aktiviti yang kami buat, dan banyak lagi aktiviti yang boleh dibuat. antaranya :

1. aktiviti minum air kelapa di tepi pantai. eh, minum pun kira aktiviti ke..? ah, tak kisah la. tapi air kelapa (a.k.a air nyok) kat sini sangat best. lepas kami order, baru diorang panjat pokok kelapa, dan tebuk lubang. kira memang freash la. hehehe..


sila jangan terpengaruh dengan muka aku yer.. nampak je muka buat macam tu, tapi sedap. muka macam tu sebab tengah pening kepala sikit. apa-apa pun, minum air kelapa di tepi pantai memang layan. 
2. tangkap anak ikan. kat situ, ada satu muara sungai tapi 'halus' je aliran sungai dia. kat situ ada banyak anak ikan ber…

jejak kerachut 8 : batu kepala buaya dan penyu

perjalanan menaiki bot dari pantai kerachut ke teluk duyung (a.k.a monkey beach) memang layan. dengan desiran angin kuat menepis, ditambah tujahan ombak yang tanpa henti. cukup mengujakan.


dalam perjalanan, beberapa ketika kemudian, anip si drebar bot kami memperlahankan bot (sekitar 5°28'42.85"N, 100°10'54.78"E). setelah bunyi deraman enjin mula reda, dia bersuara.
"on our right, there, we can see a turtle rock", sambil menuding jari beliau ke arah satu longgokan batu di gigi laut. amboi, speaking pulak si anip ni. tak de la. dia speaking sebab dalam bot yang kami naik, ada foreigner.  maka foreigner tu (dan termasuklah dengan kami) pakat pulun ambil gambar batu tu.. 

memang batu tu ada mirip-mirip seekor penyu, walaupaun tak sama 100%. gambar yang aku ambil ni jauh. pakai kamera henset je. tak boleh zoom sangat.
lepas tu, anip bersuara lagi. "and there, we can se a crocodile head rock." sambil menunjuk ke atas sebuah batu yang berbentuk segi ti…

jejak kerachut 7 : penyu

Tak ramai yang tahu selain rantau abang di Terengganu, pantai kerachut di pulau pinang juga merupakan tempat penyu bertelur. Ramai macam susah nak percaya. Mungkin kerana perairan pesisir laut sekitar pulau pinang yang Nampak agak kotor dan pembangunan yang pesat di sekitar tepi laut.


Tapi, pantai kerachut ni lain. Untuk kesana sahaja dah nak kena hiking lebih dari 1 jam. lagipun, pantai kerachut menghadap kearah barat. Mungkin sebab tak ada siapa nak kacau kawasan tu. Terpencil.

Dulu masa kem KeKAS, aku sempat tengok anak penyu merangkak keluar dari dalam pasir masa 'mereka' baru menetas. Kami siap ambil sorang satu, lepas tu buat lumba, anak penyu siapa yang sampai ke laut dahulu.



Tapi kali ni, kami Cuma berkesempatan untuk tengok anak-anak penyu dalam akuarium. Lepas tu, masuk tengok kat galeri penyu tu sikit. Masa tu kami tengah kejar masa. So, tak banyak yang boleh dibuat.

jejak kerachut 6 : tasik meromiktik

kat taman negara pulau pinang ni, antara tarikan utamanya ialah tasik meromiktik. apa yang aku belajar dulu dalam kem kesedaran alam sekitar, kat atas bumi ni ada 3 je tasik meromiktik. satu kat penang, satu lagi kat australia, dan satu lagi kat black sea. tapi dalam pembacaan aku, ada yang kata ada 19 tempat kat atas seluruh dunia. tak sure mana yang betol.

tapi, nak cakap kat sini, dalam dunia ni beberapa tempat je yang ada tasik jenis ni. dahsyat kan? kita patut bersyukur sebab kat Allah nak bagi sebijik tasik ni kat Malaysia. hehehe... tapi, apa yang special sangat dengan tasik meromiktik ni?

tasik meromiktik ni terjadi disebabkan satu fenomena bermusim apabila beting pasir terjadi berhampiran pantai berikutan tindakan angin dan ombak yang kerap. Beting pasir ini akan menghalang pergerakan keluar air laut yang dibawa bersama ombak yang besar, hingga membentuk lagun bermusim, yang kemudian terjadinya tasik Meromiktik.[1]

hasilnya, tasik ni akan ada 2 jenis air yang tak bercantum. s…

jejak kerachut 5 : nostalgia KeKAS 2006

pantai kerachut (coordinate: 5°27'3.89"N, 100°10'56.67"E)
lebih kurang jam 1315 tengah hari macam tu, baru kami berjaya menjejakkan kaki di pantai kerachut setelah 2 jam 15 minit perjalanan. kalau diikutkan, kami dah lari dari perancangan asal, yang sepatutnya dijangka tiba pada jam 1230 tengah hari.

tak pe lah. janji sampai. Alhamdulillah....

pabila sampai, tetiba aku diselubungi perasaan nostalgia yang menggamit perasaan. kali terakhir aku di pantai kerachut, hampir 7 tahun lalu, masa menjalani perkhemahan KeKAS (kem kesedaran alam sekitar) anjuran Jabatan Alam Sekitar Pulau Pinang tahun 2006.

KeKAS 2006. aku yang berbaju biru tu. baju tu pun aku masih ada sampai sekarang.
tak silap aku, kem tu adalah perkhemahan pertama aku setelah 4 tahun bergelar budak sekolah agama lelaki sahaja. so, boleh diakatakan kem tu 'kejutan' pertama aku.

bila aku tengok tapak khemah, tengok balai tempat kami berkumpul masa kem dahulu, banyak kenangan-kenangan aku kat situ. tem…

jejak kerachut 4 : semput

again, bila tiba keadaan yang memerlukan stamina, aku kalah. sama macam masa aku hiking bukit bendera dulu. sama juga masa aku masuk pertandingan silat dulu.

so far, aku rasa belum pernah lagi aku hiking yang tak membuatkan aku semput. aku ni nampak je 'sihat'. tapi stamina lemah. hampeh. masa meneruskan perjalanan dari kanopi ke pantai kerachut, aku hiking sambil tangan didada. semput.

sebab tu la perjalanan yang sepatutnya ambil masa 1 setengah jam, tapi kami 2 jam lebih baru sampai ke pantai kerachut. dah la aku ni lelaki. budak2 perempuan semua rilex2 je.. hmm..  buat malu batol. hahahaha...

tak cukup dengan semput, tetiba macam mana entah kaki aku boleh terjerlus masuk dalam lubang atas titi di tasik meromektik. bila dah jatuh, terus kaki cramp.

kenangan...

muka tahan sakit
bersambung....

jejeak kerachut 3 : kanopi

berdekatan sungai tukun (coordinate:  5°27'56.45"N, 100°12'8.76"E)
dalam perjalanan dari sungai tukun ke pantai kerachut, ada titian kanopi (coordinate : 5°27'54.49"N, 100°12'6.77"E - lebih kurang). kalau nak naik, kena bayar RM 5.00 perkepala. so, dah alang-alang sampai situ, kami bertujuh pun naik je la. tak pikir panjang dah.

ain dan yayat
izzah
dila dan izzat

sebenarnya, masa tu kami hiking tapi terlupa nak daftar. maka, masa nak naik kanopi ni, pak cik yang jaga titi tu cakap kami tak boleh naik sebab kami belum daftar. selepas 'slow talk' apa semua, akhirnya, baru kami boleh naik.

lepas tu, baru fikir nak patah balik ke pintu masuk untuk daftar. disebabkan dalam group kami ada 2 orang lelaki, maka yang lelaki ni la yang nak kena patah balik untuk daftar. 'gentleman' kononnya. hahaha...

kalau ikut peta, perjalanan dari pintu masuk ke kanopi ambil masa dalam 20 minit. tapi menurut izzah, aku dan izat hanya ambil masa setengah ja…

jejak kerachut 2 : permandangan

untuk ke pantai kerachut dari pintu masuk taman negara pulau pinang, kita boleh pilih 2 jalan. kami pilih jalan melalui sungai tukun sebab disitu ada titian kanopi (ala-ala jambatan gantung antara pokok-pokok dalam hutan)


sepanjang perjalanan, banyak jugak gambar yang diambil, terutamanya gambar alam sekitar. si izzah tak habis-habis dok sebut, kenapa dia tak bawak DSLR kawan dia tu, sebab permandangan kat sini, cantik-cantik.
last-last, ambil gambar dengan kamera henset pun jadi la. 






picture credit to izzah syahmina
kat bawah ni pulak, picture jeti di pantai kerachut by jemey nikong, sifu aku bab photoghaphy. dulu dia dah pernah pergi situ.
bersambung.....

previously : 
jejak kerachut 1 : tempah bot



jejak kerachut 1 : tempah bot

tarikh : 18 mei 2013
masa : jam 1030
lokasi :   taman negara pulau pinang (5°27'35.12"N, 100°12'23.46"E)


berbekalkan nasi kandar subaidah, kami bertolak ke taman negara pulau pinang dalam misi untuk hiking ke pantai kerachut. kali terakhir aku ke sana masa aku tingkatan 4, tikamana menghadiri kem kesedaran alam sekitar(KeKAS 2006) yang bertapak di pantai kerachut.

rancangannya, kami bertujuh (aku, izzat, izzah, ain, dila, majidah, dan yayat) nak hiking ke pantai kerachut, kemudian balik naik bot. kat situ ada beberapa perkhidmatan servis bot yang boleh disewa. antaranya, servis  "putra 2 racing" ni.


siap dengan sewa khemah semua cukup. untuk pertanyaan lanjut, boleh call nombor yang tertera. 

mereka bergambar sakan. aku tukang ambil gambar je.  pic credit to : izzah syahmina
menurut anip (driver bot kami), perjalanan hiking dari tempat permulaan sampai ke pantai kerachut ambil masa kira-kira 1 jam setengah. tapi kami ambil masa lebih dari 2 jam (nanti aku ce…

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2

Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2

Nabeel Fikree sedang mencari bloglist untuk bulan Jun dan Julai iaitu pencarian bermula dari 26 Mei 2013 dan berakhir pada jam 11:59 malam 30 Mei 2013 nanti. 20 orang yang bertuah akan dimasukkan ke dalam bloglist Nabeel Fikree bermula 1 Jun nanti.

Syarat-syaratnya :Follow blog NabeelStories.com.Buat satu entri bertajuk Segmen Nabeel Fikree Mencari Bloglist #2Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entryTinggalkan link entry pada ENTRY INI sahaja
Harap segmen ni mendapat sambutan.
Jumlah peserta yang akan di pilih untuk masuk ke dalam bloglist bergantung kepada penyertaan anda.



KLIK SINI UNTUK JOIN!

.

Minat Farmasi

soalan:

Salam hikayat.

Saye memang minat bidang farmasi. 27 mei ni saya akan mendaftar ke matrik. SPM saye 5A je. Ada peluang tak untuk saya ambil bidang farmasi? Dengar citer, matrik banyak persaingan, n saya takut kalau saya dapat pointer 3.5 n above, saya tak dapat tempat ke IPTA sebab banyak persaingan.. betol ke?


jawapan:


w'salam

pertamanya, tahniah saya ucapkan kepada saudari kerana berjaya mendapat tawaran masuk ke kolej matrikulasi.

untuk melanjutkan pelajaran dari matrikulasi ke ijazah sarjana muda sains farmasi, result SPM selalunya dah tak releven. yang penting, pointer final exam matrik. jadi, boleh dan tak ada masalah kalau SPM 5A. yang penting, usaha dengan lebih gigih masa di kolej matrikulasi

memang tak dinafikan akan ada banyak persaingan semasa nak mohon UPU untuk ijazah sarjana muda nanti, terutamanya untuk kursus-kursus kritikal seperti medic, dentist, vet, farmasi, dan sebagainya.

kalau betol nak sambung pelajaran ke jurusan farmasi, memang kena usaha lebih unt…

Kontes Panduan Blogger | Aku Menang....!!!

KONTES PANDUAN BLOGGER | Tajaan — OhMedia Network, Eqbalzack.com, RahsiaDuitFree, Aynoranur.com, Queachmad.com, KhairilMazri.com, MKHakimi.com, Dkna.my, Blogfyna.com, JeritPekik.my, Hokangtao.com | Anjuran dan Disediakan — PANDUAN BLOGGER BLOGSPOT MALAYSIA




Alhamdulillah.. rezeki.. tak sangka aku boleh menang kontes ni, walaupun untuk tempat ke-3. rezeki...
Hadiah yang telah ditawarkan untuk kontes ini: 1 x Hadiah Pertama - RM200 + T Shirt Eksklusif OhMedia + Cenderamata Eksklusif 1 x Hadiah Kedua - RM150 + T Shirt Eksklusif OhMedia + Cenderamata Eksklusif 2 x Hadiah Ketiga - RM50 + T Shirt Eksklusif OhMedia + Cenderamata Eksklusif
senarai pemenang:
1xTempat Pertama - http://www.duniabawahtempurung.my


1xTempat Kedua - http://www.paly.my

2xTempat Ketiga - http://www.akmaomar.com dan http://pening-pala.blogspot.com
dalam kontes ni, aku cuma kena jawab 3 soalan pasal dunia blog je. buat homework sikit, then goreng2 sikit jawapan, siap la. kalau nk tengok soalan dan jawapan aku, boleh …

Belanja Junior

sudah menjadi adat bagi pelajar farmasi usm supaya senior tahun 4 belanja junior diorang sebelum grad. member aku yang lain semua dah belanja, tinggal aku je yang belum belanja junior. mulanya ingat nak bawak diorang ke Puncak Mutiara Cafe. tapi, disebabkan kekangan transport, last resolve aku bawak pekena pizza je..

hmm.. jadi la... kan?


lan : makan pizza tak kenyang la..

aku : tak pe la.. kita makan sampai kenyang..

lan : haa.. yang tu yang aku nak dengar ni..

tapi memang sungguh, aku makan sampai kenyang. hahaha.. memang puas hati.


sekali sekala, sembang-sembang sekitar kehidupan bergelar student farmasi. tapi tak sangka dalam family aku ni, imran paling pendiam. last2, kesian dia kena buli. lan punya kerja. hahaha..


bila waiter bagi resit, adilah yang ambil dulu resit tu. lepas dia tengok resit tu, baru dia pass kat aku. lepas tu, si lan ni tanya adilah.

lan : berapa semua?

adilah : hmm.. boleh tambah lagi nih...

aku : (-_-")




maa'ssalamah,

Pha is

Hari Ibu Rosakkan Aqidah?

di suatu hari yang indah, tetiba, member aku tanya aku pasal hari ibu. nasib baik dia tanya. ada gak idea aku nak tulih dalam blog ni. lama sangat aku tak update. update pun, wordless wednesday je sebab sibok sangat minggu ni nak kena pulun untuk clerkship ward medical.


dulu setahu aku, antara hari-hari perayaan lain yang tak boleh sambut macam hari kekasih (14 Febuari) dan hari april fool (1 april). bagi PENDAPAT aku, hari-hari macam ni tak boleh disambut atas sebab 3 perkara.
1. sebab niat/tujuan.
hari kekasih, kalau bagi kekasih yang belum nikah, sah-sah dah lari dari ajaran agama sebab dengan tujuan nak meraikan 'kesucian' cinta mereka. 
bagi hari april fool, tujuan nak bergurau. tapi, dalam kes yang extrem macam nak anaiya menzalimi orang tu, tapi orang yang dizalimi tu tak boleh marah sebab hari april fool. so, macam dah tak betul.
2. apa yang dilakukan pada hari tersebut. 
untuk hari kekasih, mereka yang bercinta, yang belum bernikah terutamanya, akan lebih 'hangat…