Skip to main content

Singa Popeye

masa raya haji dulu, aku memang langkah kanan sebab masa aku pergi ziarah rumah sedara belah ayah aku, diorang jamu kami dengan kambing salai. fuh, memang habis ni'mat hidup la masa tu.

selain tu ada juadah lain lagi. antaranya singa popeye ( popeye = kartun yg kelasi jadi kuat lepas makan spinach dalam tin tuuu).. fuh fist time aku dengar nama juadah tu.

sedara : ha pait, makan la tuh, singa popeye. kami buat sendiri tu. tengok resepi kat internet.

aku : singa popeye?

sedara : ha ah. singa popeye...

aku : tak tau plak katun popeye ada singa...?

sedara : bukan popeye la... tapi "PIE".... SINGAPORE PIE...

aku : owh.. singapore pie.. lain kali kalau nak cakap, kena ada saktah* sikit lepas perkataan singapore tu. baru faham. hehehe

singa popeye. I mean, singapore pie. heheheh

anyway, bila cakap pasal singapore, kalau ada orang pergi singapore, mesti pergi ke universal studios singapore kan? kalau korang teringin nak ke sana, boleh tengok kat SINI. ada peraduan dari maxis. hadiah utama percutian 3 hari 2 malam kat singapore sekali dengan 1-day pass ke universal studios...

adios..

*saktah :
-istilah tajwid dalam bacaan Al-Quran.
-berhenti sekejap bacaan tanpa menukar nafas


maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. Ini macam kuih Pie Tee. Saya pernah buat entri pasal kuih ni. Ada banyak nama rupanya kuih ni.

    ReplyDelete
  2. haaa macam kena tomakninah la ni yer. makhraj kena betul baru tak lari makna hahahha singa popeye. Toyoyo jer.

    ReplyDelete
  3. amboi.....bukan main lagi...hihihi salam blogging.

    ReplyDelete
  4. hahahahaha,, amek! singa popeye.. oh masakan ni jenis macam canape' .. [makanan sesuap].. dah gi dah USS.. gi la pha is.. best :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. tengok la nnti kalau berkesempatan.. pi honeymoon ke.. heheh

      Delete
  5. terbayang singa lawan popeye. rupanya singapore pie! hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. ni imaginasi kuat sangat ni..

      Delete
  6. hahahha. tajuk entry kelakar. owhh rupanya pie. tak pernah makan pulop. sedap ke? hik2.

    ReplyDelete
  7. la....ok2 baru tau nama kuih ni. buat daku tersenyum dimalam hari sambil tengok masterchef

    ReplyDelete
  8. Nasib baik tak pie "singa"..mau muntah..he..he

    ReplyDelete
  9. hahaha . kelakar ah entry nihh . heran deeya kenapa nama dia pelik singa popeye . rupanyaa singapore pie . aduhaii :'D

    ReplyDelete
  10. Hahahaa.. mmg lawak lah.. tp betul juga bunyi sebutannya kan Pha Is.. Singa Pore Pie hahaa.. :D.. best entri ni.. :D

    ReplyDelete
  11. amal pernah mkn.. sedap kut... masa mula2 dgr nama tu, mmg pelik, lepas tu rasa mcm nk gelak gila2 je.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sbb nmpak x macam pie pun.. heheh

      Delete
  12. hihi.. ketawa sendiri baca entry ni.. betul kan, kadang kadang sebutan tu kena betul, kalau tak kita ni faham lain pulak..
    apa rasa singa popeye tu?.. eh singapore pie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah. susah nk describe.. bagi saya, rasanya biasa2 je...

      Delete
  13. pertama kali baca tajuk entri ini...saya pun tak bunyi saktah...rupa2nya kena saktah baru faham

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. macam pelik je bila 1st time dengar bunyi ni..

      Delete
  14. owh...lain macam pula bunyinya...anyway aku dah klik contest untuk ke singapore tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  15. selalu makan ni kat chiken rice shop :)

    ReplyDelete
  16. mak akak pernah buat singapore pie ni.. makanan sihat sebab banyak sayur.. :D

    ReplyDelete
  17. akak takde masa lagi nak buat entry pasal singa popeye ni..

    ReplyDelete
  18. hahaha.. lawak pulak singa popeye.. hehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal