Tuesday, December 24, 2013

Penempatan Selepas Grad

sedang asyik sembang dengan mak aku, antara yang menjadi topic perbualan kali ni ialah pasal member aku yang dah grad yang dah dapat penempatan posting masing-masing.


aku : mak, kawan2 cek yang dah grad dah dapat dah posting. paling ramai dekat selangor. no. 2 dekat sarawak, no.3 dekat sabah.

mak : amboi, ramai pulak yang dapat sabah sarawak. yang dah kahwin hari tu?

aku : yang anak menakan pak lang 'ad tu dapat perak. laki dia pun sebelum ni dapat perak. ada lagi sorang yang dah kahwin pun dapat perak jugak. nasib baik, sebab laki dia tu orang perak.

mak : hmm.. hang pun nanti kalau dapat perak pun baguih jugak.

aku : paseipa mak?

mak : ha la. tak dak la jauh sangat...

aku : owh..  (dalam hati : ingatkan sebab ni)

maa''salamah,
Pha is

76 comments:

  1. mak kita ni mahu dekat sajaa diaorang kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ninaAz:biasa la.. mak mana yg suka berenggang dengan anak.. hehehe

      Delete
    2. BW: x de la "anak mak" sangat.. tapi dah ayah dah x de, kira anak emak la jugak.. hehehe

      Delete
  2. sporting mak hang.. sat g jumpe la jodoh idaman hati..greenlight dah ade.. oh ye..make sure orang perak taw. hihi
    (Akak doakan pha is temu jodoh orang yang baik2 dan cepat2lah bertemu jodoh itu..amiinnn :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... saya x kisah org mana pun.. tapi kala dapat perak, lagi bagus, sbb restu mak tu dah ada. hehehehe

      Delete
  3. Dpt dkt perak untuk dekat, dpt sbh srawak nnti pun ok, dpt jjalan tgk tmpat org :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun pernah angan2 nk duduk kat sabah.. macam best je dengar cerita dari senior2..

      Delete
  4. Hahaa.. baguih lah.. ada maksud yg tersirat tu selain "tak dak la jauh sangat" tu.. in shaa Allah, aamiin.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. mak dah bagi hint dah .. hehehe..

      Delete
  5. Ooo...mak ada calon kat perak tu gamaknye...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah..mak pernah bagi hint sebelum ni.. hehehe

      Delete
  6. InsyaAllah doa mak selalunya termakbul..

    ReplyDelete
  7. semoga dapat la seperti yg diidamkan oleh mak paiz tu ye

    ReplyDelete
  8. hihihi,... kalau terpaksa jauh, kena terima jugak... hihi,

    ReplyDelete
  9. ahaha.. kalau org jauh pun dah jodoh nak buat macam mana kan.. singgah menabung. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaha.. kita cuma merancang.. hehehe thanks..

      Delete
  10. haa dengar tu.. mak dah cakap tu en. paiz...

    ReplyDelete
  11. Anak makkk ye Pha Is.. :D
    Ermm.. ibu memang la macam tu.. kalau boleh dia nak anak2 dia senantiasa ada dekat dengannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau bukan anak mak, anak sapa lagi kan.. hehehe

      Delete
  12. bolehla nanti tolong jagakan mak nanti..hehe

    ReplyDelete
  13. hahaha....jadi natijahnya kawinlah awal-awal..hihihiih

    ReplyDelete
    Replies
    1. er... susah sikit. nk kumpul duit beli moto dulu.. hehehe

      Delete
  14. tahniah, haha, idok la kome jauh sangat ngn mak.. :)

    ReplyDelete
  15. haha oh bila baca baru faham..haha aihh posting dpt dekat2 memang la baguih..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi x dapat pengalaman baru di tempat orang.. hehehe

      Delete
  16. hehe..kalau dekat lagi baik..eya dok? ^^

    ReplyDelete
  17. haha.. kalau bole jiran sebelah je la Pha Is.. lagi senang haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. apa yg jiran sebelah ni? jodoh? kalau mcm tu, susah plak.. kalau gaduh nnti, payah.. hehehe

      Delete
  18. Kat hospital saya pun ada PRP baru dari usm, tak sure la kalau diorang same batch ngn bro pha is.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg baru masuk bulan 12 ni, memang yg batch saya ler tu...

      Delete
    2. Saya cam white coat diorang, ada lambang usm. Dlm beberapa org, ada laki & prmpuan. Tak sempat lak nak bertanya tp kawan2 sy ckp yg sorang tu nama dia amir. Nanti lepas ni saya tanya la sape name diorang. Hehe

      Delete
    3. malangnya, batch saya ada 3 orang nama amir.. hahahahahahahahaha

      Delete
  19. dapat bayangkan reaksi mak pha is kalau dapat menantu orang sabah. hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahha... tak tau la dia nk react macam mana.. hehehe

      Delete
  20. heheh buatnya dapat sabah mcm mana? haha :P :P

    ReplyDelete
  21. selamat berposting!
    mesti excited kann

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. tapi saya belum lagi berposting... cuma bercerita kisah kawan yg dah posting.. hehehe

      Delete
  22. Maksud mak hang tu dua2 sekalilah tu...dekat dan 'sebab ni'... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. rasanya macam tu jugak la kot..

      Delete
  23. ada maksud tersirat tu, cuma tak cakap je. hehehe

    ReplyDelete
  24. adehhh.. -_-" hahahaha..

    jejauh pon ok ape.. hehehe..

    ReplyDelete
  25. wah.. hehe.. dekat pon best jgk.
    kalau jauh nnti rinduu.

    ReplyDelete
  26. sama la mcam mak nina.. nk yg dekat ja

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. biasa la tuh... mak mana yg nk anak dia jauh2.. hehehe

      Delete
  27. ala dekat2 tak best la, cari la yang jauh baru ada cabaran. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. tapi kalau jauh sangat, nnti susah plak.. hehehe

      Delete
  28. Posting jauh dekat tak berapa penting. Yang penting keluarga di kampung jangan dilupa.

    ReplyDelete
  29. betul, klau dapat dekat-2 je senang..;)

    ReplyDelete
  30. dapat mana² pun takpe kan asalkan mencari rezeki yang halal..hee...confirmlah mak suka yang dekat² je..senang nanti nak balik kampung..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. stuju. yg pnting cari rezeki halal..

      Delete
  31. kata-kata mak tu satu doa yang agak mujarab...untung2 dapat kat perak and settle down kat sana...senang cerita..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. tapi saya x kisah sangat..

      Delete
  32. selamat berposting...doa terbaik untuk anda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. tapi saya tahun depan baru posting... yg posting sekarang kawan2 saya yg dah grad..

      Delete
  33. salam kejayaan selalu.....mak je...mana ayah.

    ReplyDelete
  34. hahaha.. macam dah nak sangat mak hang tu nak menantu pha is .. cari jgn tak cari.. mak nak org perak yer.. kikikiki.. jauh jgk naa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya lmbat lagi.. kalau mak teringin nk merasa menantu, adik saya macam dah tak lama dah.. tapi menantu lelaki la.. kalau nk menantu perempuan, mmg kena tunggu lepas saya beli moto dulu la.. hehhe

      Delete
  35. Replies
    1. kawan pha is je yg dah posting.. pha is belum..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...