Monday, December 16, 2013

bila ibu menjadi blogger

Dalam dunia blog ni, ada macam-macam ragam. Ada jenis kaki review filem, ada jenis review tempat makan (termasuk aku), suka post gambar-gambar emo, gambar-gambar permandangan yang mendamaikan, dan sebagainya.

tapi aku perasan, kalau blogger tu seorang yang bergelar ibu, mesti dalam blog beliau akan ada gambar-gambar telatah anak-anak mereka. contoh :

kak aizamia3. dalam entri selalunya akan ada cerita dan gambar dak kakak, dak adik, dan dak nuha.

pinjam gambar ye kak.. heheh
sumber asal : aizamia3.blogspot.com

kak  Nastyna. hampir setiap entri beliau ada cerita tentang telatah comel anak beliau si JJ.

 
pinjam gambar ye kak...

Dan beberapa lagi blogger ibu yang lain. sampai ada blog otai hanya dengan kisah anak-anak dia saja. contoh yang aku tahu, blog Barely Supermommy

Saya Anak 5 Power anjuran Dumex Dugro



kalau ada diantara pembaca blog ni yang rajin ambil gambar anak-anak macam kak aizamia3 dan kak Nastyna ni, try masuk peraduan "Saya Anak 5 Power" anjuran Dumex Dugro ni. Dah alang-alang ambil gambar, mana tahu boleh dapat hadiah. hehe..

95 comments:

  1. Promote nmpk...? Okay...nnt sally klik ye...hehe

    ReplyDelete
  2. untuk tatapan anak anak mereka bila besar nanti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yezze.. setuju dengan dhia ... blog ni pun leh jadi diary anak-anak juga :)

      Delete
    2. ha ah.. bila anak2 dah besar nanti, boleh diorang baca balik pa yg diorg pernah buat masa diorang kecik2 dulu.. hehehe

      Delete
  3. kalau saya ada anak pun mesti selalu duk cerita pasal anak jugak.. ahaha.. ^,^

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. bagus2.. sifat keibuan yg tinggi.. smoga cepat kahwin dan cepat dapat anak.. hehehe

      Delete
  4. agak2 kalau ayah2 yang jadi blogger dia buat entri pasal apa pulak? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. blogger Ben Ashaari pun sukacerita pasal anaknya.. hehe..

      Delete
    2. ha ah.. bro ben selamba je cerita pasal anak beliau..

      Delete
  5. dah ada ank mmg penuh gmba ank je ..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. bagi ibu, anak adalah segalanya..so, dalam blog pun mesti akan cakap pasal anak jugak..

      Delete
  6. lain manusia lain skill nya..hahahha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kadang2 tarikan dari anak2 tu boleh jadi kekuatan dalam sesebuah blog.. :)

      Delete
  7. anak2 tu permata bonda...bonda yg blogger diinspirasikan anak2nya juga....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. ada sesetengah blog memang diinspirasikan oleh anak2 blogger tu sendiri..

      Delete
  8. memang teruja kalau pic anak-anak masuk dalam blog.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. teruja jugak bila baca telatah anak2.. :)

      Delete
  9. akak je takde anak lagi.. kalau tak mesti asyik cerita pasal anak juga.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... saya pun agaknya nnti maca tu la kot bila dah aada anak nnti.. :)

      Delete
  10. Utk bacaan di masa2 akan datang atau di masa yg tak terduga. Apa2 berlaku..masih ada blog utk dibaca. Macam saya, saya tidak ada apa2 setelah pemergian Yanie. Hanya gambar jadi penawar, dan hanya ingatan jadi pengubat rindu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. sekurang-kurangnya ada penulisan yg boleh dibaca bila rindu mereka..
      takziah kak...

      Delete
  11. kalau dh kawen mcm tu la.. blog penuh dgn kisah anak2. kiut je

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. setiap hari mesti aja je telatah anak untuk dijadikan idea tulis blog..

      Delete
  12. Wah.. tetiba rasa malu.. hehehe..
    Dengan berblog sekurang2nya ada kenangan ditinggalkan.. ;)

    psstt: macam menarik peraduan tu.. sape2 join.. moga berjaya hendakNYA..

    ReplyDelete
  13. Haha memang ramai ibu2 yang menjadi blogger berjaya. respek kat dorang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. berjaya dengan hanya papar kisah hidup anak2..

      Delete
  14. Ibu & anak mmg x boleh dipisahkan.. itulah ibu yg baik.. :)

    ReplyDelete
  15. selalu singgah blog kak lilynn ngan kak ctfand.. dorg pun selalu update gelagat anak2 dorg. hiihihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aefa ku cyg memeng ler mesti terjah blog kakak nyer :) thenx cyg!!..

      Delete
    2. ha ah.. kadang2 ada jugak singgah sana..

      Delete
  16. Betul tuuu. Nina pun rasa taun depan nina akan byk ckp pasal anak pula. Heheehehe

    ReplyDelete
  17. betul tu..kot2 ada nasib kan..hihi

    ReplyDelete
  18. hihihi, gelagat anak-anak ni biasanya buat kita terhibur,.

    ReplyDelete
  19. Selalunya yg boleh buat siibu2 ni happy gelgat anak dia... Kalau boleh nk citer pasal anak dia dopopatjam....hhheeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... asalkan mereka bahagia..:)

      Delete
  20. btul tu.....tpi rietta pown suka baca gelagat anak anak kecil...menghiburkan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. mencuit hati.. tambah plak gambar yg comel2..

      Delete
  21. rasa seronok bila kita dapat share telatah anak2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami yg baca ni pun rasa seronok baca..

      Delete
  22. sebenarnya best gak baca blog ibu-ibu nie..macam macam cara pengurusan anak dapat kita tengok...hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. sambil seronok2 baca, sambil tambah ilmu..

      Delete
  23. Sebagai blogger baru... walaupun idah ada 5 org anak... tapi idah jarang buat n3 yang purposely untuk anak2... ermm... ini hanya pendapat peribadi idah... idah rasa macam bahaya kalau overexposekan budak2 tu... apa pun itu hanya pendapat peribadi... terpulang pada masing2 kan.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin x perlu expose perkara yg detial sangat.. sekadar cerita2 santai macam tu..

      Delete
  24. telatah anak2 kecil ni kan menghiburkan...bukan saja ibu2 tu nak share tentang karenah anak2nya tapi juga sebagai diari untuk ditatapi anak2 bila besar nanti...macam bunda pun walau pun dah takder anak kecil tapi suka share keletah siZarif budak kecil kesayangan kami sekeluarga tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. betol tu.. nnti boleh jugak dibuat tatapan si anak tu bila dah besar nnti..

      Delete
  25. standard la tu.. dah nama pompuan. mesti dia cerita pasal benda paling berharga,
    atau orang kesayangan.. hihihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kalau ada pakwe, cerita pasal pakwe dia je..

      Delete
  26. nanti tunggu phais ade anak pulak.
    hikhik nak tengok phais selalu update tak pasal anak :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay.. kita tengok nnti macam mna..

      Delete
  27. Sya ceta pasai biskut dgn kek je..huhu

    ReplyDelete
  28. amboi. promote. hana pulak random. semua ada. haha nanti hana klik ok? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sbb x de anak lagi.. try kita tengok nnti bila hana dah ada anak.. heheh

      Delete
  29. betul tu..sy pun suka post entry pasal anak2 hehe

    ReplyDelete
  30. nanti pha is dah ada anak pun mesti pha is akan update pasal anak2, betul tak? hihi
    done klik! hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah.. hehe.. x pe.. kita tengok nnti macam mana...
      thanks.. nnti saya balas klik..

      Delete
  31. comelnya dak nuha tu:)

    p/s: terima kasih ye atas pandangan pha is...

    ReplyDelete
  32. apabila bapa jadi blogger sy pulak nnti :)

    ReplyDelete
  33. pha is baca barely supermommy jugak??
    sep sikit!! hehehe..

    ReplyDelete
  34. masuk jangan tak masuk.. mane tahu ada rezeki kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. sapa yg ada anak, boleh la cuba.. heheh

      Delete
  35. Tunggu Pha Is jadi Bapa plak... jeng...jeng... heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita tengok nnto macam mana.. hehehe

      Delete
  36. hihi.. mungkin sbb skrg dlm proses besar kan anak.. jd entry anak le.. hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. blog sementara adika nk besar,, kan..? heheh

      Delete
  37. datang lagi klik nuffy...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  38. entry bagus ni. sambil buat entry sambil promot.hehe

    ReplyDelete
  39. yelah kan..tapi kena minum susu dugro baru boleh join kut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. ntah.. tak cakap pulak pasal tu dalam syarat2 penyertaan.. heheh

      Delete
  40. Kalau dulu kenangan bersama anak-anak disimpan dalam album dalam bentuk gambar, sekarang simpan dalam blog -gambar dan kata-kata.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. sekrang dunia dah moden..

      Delete
  41. nak citer pasal anak, anak pun xdak lgi... haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...