Skip to main content

Attention Seekers

cuma nak share sebuah status FB member aku tentang kelahiran attention seekers melalui youtube di Malaysia semenjak-dua-menjak ni. ditambah pula dengan kewujudan anugerah seperti Aksi di Youtube Paling Popular oleh ABPBH kali ni, makin gedik la orang upload video picisan di Youtube.

attention seekers


ahmad syafiq, pharmacist, attention seekers

"I'm a pharmacist. I provide my service to the people, heck, to the country even. so why should people like you and I be intimidated by stupid videos made by people who have too much time on their hands (Syasya,Bobo)? Focus on what you are supposed to do. Focus on the present to make way for your future. Don't make people like these two more popular. They don't deserve the attention."(Syafiq A, 2013)

dipetik dari : Syafiq A.(2013 Dec 29). Facebook Status. retrieved from https://www.facebook.com/syafiqalfonso/posts/785614964786653


apa pula kata anda?

Comments

  1. Speechless la dengan cara org Malaysia mencapai kepopularan zaman skrg ni

    ReplyDelete
  2. betul tu...kekadang xfhm kenapa ramai yg suka dgn bnda mcm ni..

    ReplyDelete
  3. im not a big fan to both of them.. tp inikan dalam bidang hiburan.. ada yg terhibur.. ada yg x.. even i believe syasya n bobo tu sndiri tau diri mereka dijadikan bahan ketawa and they accept it. its entertaiment. some people suke entertaiment yg bodoh cenggini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thats the problem with us.. suka dgn entertainment yg langsung x membina...entertainment yg hanya sekadar suka2 semata..

      Delete
  4. baik la ada org yg baik hati buat video,
    "cara nak sara kehidupan pada tahun 2014 dengan kenaikkan harga barang yg nonsense!"

    ReplyDelete
  5. entahlah...kalau sy tak suka sy tak tengok....itu je lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la kalau macam tu.. x perlu nk dilayan bnda2 mcm ni.. event kalau kita kritik pun, makin diorang menjadi-jadi lagi ada la. so, mmg patut abaikan je..

      Delete
  6. saya tak pernah tengok video2 macam ni.buang masa saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa.. bagus2...
      mesti la ainim x layan, sbb ainim dah ada artis korea.. heheheh

      Delete
  7. Baru ni ada pulak keluar video diorang latest, Syasya, Bobo dan Kak Ton bergabung sekaligus. Sakit mata aku menengoknya sampai PC aku 'hang' terus. Macam mana la taste orang Malaysia ni boleh angkat orang-orang macam tu jadi popular.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. isu ni pasal video diorg bertiga tu la.. heheh

      Delete
  8. Replies
    1. hmm.. mcm mna la ada org yg boleh ada taste mcm tu.. hahaha

      Delete
  9. Klu smpai menysahkan org..mmg merimaskan...

    ReplyDelete
  10. BETUL TU MMG XFHM CARA ORANG LA NI MENILAI POPULARITI HAMPAS KELAPA GITU...MCM TERLALU BANYAK MASA SANGAT MELAYAN SUBJEK2 YG MELALAIKAN GITU...TERBUAI N TERLENA DGN HIT YG BANYAK SGT KONONNYA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboi.. marah bebenor nmpak.. siap capslock semua.. hehehe..

      Delete
  11. Wujudnya video mereka dalam Youtube sebenarnya tak menyusahkan atau membazir masa kita. Kita ada pilihan. Saya memilih untuk tidak menonton video mereka. Dan saya juga tak pernah / tak mahu tonton anugerah ABPBH.
    Kalau kita masing-masing tak layan benda ni (video, anugerah) lama-lama ia akan hilang sendiri dek kerana tiada sambutan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. stuju.. adanya bnda2 x berpekdah ni disebabkan adanya 'permintaan'.. kalau smua pakat x tengok, lupus la bnda alah ni..

      Delete
  12. Rasanya dunia ni cukup besar kot untuk benda-benda macamni coexists. Kalau tak suka kita tutup mata dan tengok pada benda lain. Sebab itu rezeki diorang kan.

    ReplyDelete
  13. video camni dapat sambut dari penyokong dan anti..both world bergabung meletop...if ada yg post cmtu pn akan menjadikan mereka yg tak tahu jadi tahu n membuatkan mereka nak tahu..org malaysia ni kan terlebih tahap curiosity nya..actually yg x suke tu yg tlg marketkan diorang..ironi kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. betol3.. yg jenis kondem2 ni la yg paling banyak tolong promosikan..

      Delete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Whoaa I don't know that kind of award exist. :O

    Wujudnya award macamtu akan memberi semangat kepada rakyat Mlesia untuk menunjukkan 'bakat' memasing di alam maya. Oh dear.

    ReplyDelete
  16. Popular untuk seketika.. lepas tu orang pun dah tak ingat dah..

    ReplyDelete
  17. Wahh.. dah ada award pulak.. baguslah award tu utk meniup semangat kpd akaun2 utube mcm blogger juga, tp cara sesetengah pemilik akaun yg mcm gedik sgt & sesetengah yg menyokong seolah2 terlalu taksub sebenarnya menjatuhkan imej bangsa kita.. mmg tak berapa elok utk jangka panjang agama, bangsa & negara kita..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. spatutnya anugerah tu untuk vlongger2 macam matlutfi, anwar hadi, dan sebagainya... dalam hiburang, mereka mengetengahkan isu dan membuka minda kita.. bukan sekadar gelek2 gedik kosong semata

      Delete
  18. betul betul betul...xda masa layan benda peliks mcm ni...

    ReplyDelete
  19. tak berminat nak layan bendaa yang tak mendatangkan benefit.. hihi..

    ReplyDelete
  20. lgpun tak semestinya ape yg majoriti suke tu adalah betul dan bagus.. we got brain.. use it to the max.. puji Tuhan!!

    ReplyDelete
  21. kalau nak popular pun jangan bodohkan diri sendri...

    ReplyDelete
  22. Ida rasa mengarut jer video2 yg dorang tu buat... tidak mengembangkan minda langsung...

    ReplyDelete
  23. Popular...tapi menyerlah kebangangan dan kebodohan diri... Inilah dunia akhir zaman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dunia akhir zaman.. org berbangga dengan kejelekan sendiri..

      Delete
  24. mama memang tak layan benda-benda mengarut begini...

    ReplyDelete
  25. siap ade citation lagi tu.. ehehehe... betol tu.. tak faham lah dgn org sekarang, entah pape je.. xde langsung agaknya rasa malu, satu dunia blh tgk. tp kalau kita komen, nasihat ramailah yg duk bela. ckp kita jeles la, apala.. semua tu tak boleh jadi saham akhirat pun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kdg2 rasa kesian kt diorg pun ada.. tapi dah diorg yg x kesiankan diri sendri, nk buat macam mana..

      Delete
  26. Hmmm..kesian jugak dia orang..attention seeker ya...nway happy new year pha is!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita je kesian kat diorang, tapi diorang dah tak kesiankan diri sendiri, nk buat macam mana..

      Delete
  27. yes setuju tu bro. stop makin stupid people being popular la. dapat apa?? public figure yang harus dhapuskan. sampah ! -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. dunia dah terbalik.. org yg buat stupid thing disanjung...

      Delete
  28. IM tak kisah dengan Matluthfi sebab kadang-kadang kata-katanya boleh buka mata dan berpengajaran tapi dengan cara attetion seekers yang tak bawa kebaikan memang peliklah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. matlutfi lain.. tu jenis vlogger, ni yg tak tahan jenis menggedik tanpa hala tuju dalam video, pastu upload dgn niat nk jadi popular..

      Delete
  29. akak tak suka layan video macam tu.. menabung inti.. :D

    ReplyDelete
  30. cara mudah nak popular.. ada yang bagus.. ada yang ntah pape..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam matlutfi buat tu bagus la jugak.. ni kalau stakat tergedik2, x de pekdah, baik x payah..

      Delete
  31. tb xlayan le bnde yg bkn2 gini..aishhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la.. x perlu dilayan bnda2 mcm ni..

      Delete
  32. sekarang ni ramai nk pames dgn buat video yg entah apa2..kalau dorg memberi manfaat kpd penonton xpe ar gak..ni buat org meluat je..niesa mmg xlayan video2 yg tak berfaedah dan x memberi manfaat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol tu.. x de pekdah layan tengok diorg..

      Delete
  33. nk fames macam2 video org skrg akan buat dan pos.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh bagi pekdah kat penonton vdeo tu, x pe la jugak..

      Delete
  34. aku bukan laa peminat bob ataupun syasya tapi kalau nak compare ngan pharmacist memang tak boleh sebab mereka tu tak sama level..mungkin bbo ngan syasya tak belajar tinggi2 atau bekerja sebagai seorang professional tapi keunikkan yang ada dalam diri membuatkan orang kenal mereka jadi tak tak salah rasanya kalau kita hargai keunikkan diri mereka itu...just pendpat sy laa..

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. okay, ni komen pertama yg "positif".. hehehe

      Delete
  35. haha bab attention seekers ni xtau nk komen apa..byk yg mencemuh kita..tak suka la cmtu..baik duk diam2 tanpa cari publisiti yg bukan2..:P
    nak femes? boleh...bt la video yg beri manfaat.bukan vidoe ntah pape..-_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. buat bnda yg berpekdah..

      Delete
  36. no one cares tp, sb rmi yg popularkan video2 dorang... dorang pun naik la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. x perlu dilayan.. x kira dalam bntuk posotif mahupun negatif.. sbb kadang2 maklum balas yg "negatif" ni lagi mempopularkan diorg dari response yg positif..

      Delete
  37. memang dah trend kot orang malaysia cam gini...
    bukan ne jer, tu Maharaja lawak, JOHARA kt era tu pun kadang2 rasa cam tah hapa2 juga. (tertengok sekali sekala bila di kedai makan atau g rumah kawan....) lawak dah lah tah hapa2, tak ada pengisian... tapi ramai tul peminat dia... rating pun tinggi... tak tau ler nak kata apa... jom ramai2 kita tgk Dr. Zakir Naik kat peace tv (http://www.peacetv.tv/) or layari huda (http://www.huda.tv/) utk tambah ilmu ;-)
    salam & peace...

    ReplyDelete
  38. haha.. tengok mereka berdua pun menggelikan :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi