Skip to main content

urat feveret

first time aku ambil darah, seingat aku, masa aku tingkatan 2. masa tu semua pelajar kat sekolah aku dapat check darah free, untuk check sama ada kami ni pembawa gen thalassemia atau tak. tahukah korang 1 dari 20 rakyat malaysia adalah pembawa gene thalassemia?

dan disebabkan aku agak phobia jarum, masa ambil darah tu memang habis nightmare la. cucuk ambil darah sambil pejam mata je. aku la yang pejam mata tu. kalau nurse yang nak mencucuk yang pejam mata, naya la aku.


dan phobia jarum aku tu berterusan, sehinggalah aku kena penyakit batu karang dalam buah pinggang sejak bulan mac tahun ni. baru umur 23 tahun dah ada batu karang? brutal tak aku? hehehe...

semenjak tu, aku beberapa kali literally menggelupur kesakitan sampai rela kena cucuk ubat tahan sakit dari terus menderita tahan sakit tanpa ubat. sampai phobia jarum aku tu terpaksa aku tolak ketepi. dan disebabkan penyakit tu juga la, banyak kali aku kena ambil darah untuk check tahap uric acid dalam darah aku.

walaupun phobia dah berkurang, tapi masih lagi pejam mata untuk ambil darah. hmmm.. tak pe, baby step..
next, aku melangkah setapak lagi kehadapan dengan menjadi volunteer untuk test ubat dalam Bio-Equivalence study. selama 6 hari, setiap hari aku kena cucuk ambil darah sebanyak 2 kali. semuanya demi melawan phobia.


sekarang, Alhamdulillah, dah boleh ambil darah dengan aman tanpa perlu tutup mata. siap rasa seronok lagi bila tengok jarum tu masuk dalam urat. siap ada 'urat feveret' lagi bila nak ambil darah.



"doktor, ambik pakai urat yang ni yer. senang sikit darah nak keluar.."

next step, derma darah. insyaAllah..


Comments

  1. haha,first time dgr ada urat feveret.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan siap buat 'urat feveret' tu .... tp BW pun ada la, setiap kali ambil darah time pregnen, mesti ambil darah pd urat yg sama... so nak panggil 'urat feveret' gak la. haha

      Delete
    2. lebih kurang la tu BW.... kira urat feveret la tuh.. hehe

      Delete
  2. hahaha... siap ada urat feberet tu..

    ReplyDelete
  3. masa pertama kali akak menderma darah lebam tangan akak sebab nurse tu salah cucuk urat kot.. hampir dua minggu baru hilang kesan lebam tu.. betul tu, ada urat tertentu yang memang sesuai untuk disuntik dengan jarum tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. problem ambik darh selalunya mmg mcm tu.. kalau x jumpa urat, mmg siksa sikit.. hehe

      Delete
  4. First time sy menderma darah, sy jatuh pitam huhu.. tp skrng nasib dah x lagi. huhh.. urat feveret ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... sama kes la kita.. dulu pun hampir2 nk pitam.. hampir2.. heheh

      Delete
  5. First time aku dengar pasal urat favourite ni. Haha. Dulu 1st time derma darah ngeri jugak aku dengan jarum. Bila dah kerap jugak menderma time student dulu, dah rasa rilek sikit time kena cucuk tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. mmg org kata kalau phobia, kita kena hadapainya.. lama2 nnti baru hilg phobia tu..

      Delete
  6. sampai sekarang tutup mata bila kena cucuk.

    ReplyDelete
  7. Dah lama tak derma darah..
    Akak time nak kena cucuk tu mulalah nak gedik takut, walhal takde pape pun.. hahaha.. ngengada lebih..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gedik ngan suami x pe.. hehehe.. jgn gedik ngan doktor lelaki.. hahaha

      Delete
  8. Canteekkk... betuii tuuu.. Lepaih ni kita DERMA DARAH ramai-ramai .. Jom jom jom.. :)

    ReplyDelete
  9. huishh siap boleh pilih urat tu, nextime sila singgang urat itu :) I tak tau la pesal tapi I tak pernah takut dengan jarum (riak ni).

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahaha.... riak btol.. hahaha

      Delete
  10. hihi...penyakit pobia tu...hahaha...memang cik akak salah seorang...nak buat cam mana....
    tutup mata je lah...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. phoba kita kena hadapinya. baru dia hilang.. hehe

      Delete
  11. fuh ade jugak urat yang feveret rupanya ek..sorry to hear about batu karang tu bro...

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. skrg dah okay.. dah x kena attack batu karang lagi..

      Delete
  12. Kita pun memang penakut part-part injection...memang tak akan tengok punya...tapi so far boleh handle lagilah...

    ReplyDelete
  13. Haihhhh ngeri . Tengok jarum rasa dah pening . HUHU ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. same kes... tapi sekarang dah kurang..

      Delete
  14. hehe..IbuNoey kalau bab amik darah ni,memang tak tengok kalau nurse cucuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau tak phobia teruk, x pe..

      Delete
  15. tak ada lg pengalaman kena ambik darah..agak-2 sakit tak erk?? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit sikit je.. x de la terasa sangat..

      Delete
  16. hhehee.. aefa tak pernah lagi tutup mata.. tengok dr awal sampai akhir proses ade la..

    ReplyDelete
  17. Takut bila nak mabil darah mahupun kena cucuk.. sakit ooo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sakit sikit je.. yg selebih tu takut je lebih...

      Delete
  18. hana memang takut jarum tp sebab nak belajar. rela je tangan nie kena cucuk dengan member sendiri. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. nk jadi nurse mana bleh takut jarum.. heheh

      Delete
  19. Kalau Dr atau Nurse yg dah biasa, selalunya takde masalah nak cari urat. Yang masalah ni, yang baru atau takde pengalaman. Last time akak penah cakap nagn sorang houseman di Putrajaya. Kalau U nak expert ambil darah ni, u kena berlatih ambil darah binatang dulu, macam kuda, anjing, kucing. Confirm lepas tu you terer..ewahh...mentang2 dulu i biasa ambik darah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahah.. pernah juga dulunurse yg nk ambik darah saya tu blur nk cari urat tak jumpa.. last2 saya tolong tunjukkan.. heheh...

      Delete
  20. saya juga ada urat faveret sabab kerap juga buat ujian darah

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus la.. (sebab rajin derma darah..)

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal