Thursday, November 28, 2013

jangan sekadar tahu menghukum

Alkisah, Ada seorang lelaki masuk 7-E untuk beli topup. then sembang sekejap dengan sorang awek yang kerja kat situ...

Guy : Lama dah keje sini?

Awek : Sebulan lebih dah. Cuti semester panjang berbulan2. Baik keje. Dapat gak duit..

Guy : Nampak dalam fridge tu ade jual arak na.. hahaha..

Awek : Ha ah, tapi bukan saya minum pun.

Guy : Hang nak tau, kita as Muslim tak boleh terlibat dengan arak-arak ni. Bukan kata minum, buatkan even bawakkan pun x boleh. Senang cakap x boleh bersubahat bab2 arak nie haha. Nabi cakap mcm tu woo..


Awek : Oh ye ka. Ramai je kawan2 yang Melayu keje sni. Even bos saya pun melayu. Saya plak rase seronok kje sini. Aritu cari keje yang ade kosong kat sni ja. Gaji tu kire cmne na? Halal ke haram??

Guy : Yang tu saya x tau status gaji tu kire mcm mane. Tapi elok kalau benda was2 nie kita tolak. Seelok2 nya la..

Awek : Ishh. biar la. Nak ape tadi? Celcom RM5 kan!! Datang2 sound org plak..

Guy : Hahaha. Manager awak ade x sekarang??

Awek : Dia ade kat belakang tuh. Nape??

Guy : Cun. Ni kebetulan pulak saya ade borang mintak keje kat Al-Ikhsan. Diorang x cukup orang. Nah, mane tau tibe2 kalo rase nak try. Psst gaji pun tinggi lagi hahaha. Tak involve arak2 nie haha..

Awek : Letak la kat situ!! Nah Celcom 5!!

Guy : Rilek jgn marah. Tq. Salam...

sebulan lepas tu, lelaki tu pi Al-Ikhsan nak cari kasut futsal then jumpa awek tu tengah keje sedang packing kasut dekat situ...

ps : Actually laki tu bukan kebetulan ada borang kerja Al-Ikhsan pun tapi memang sengaja dia ambik siap2 untuk bagi pada awek tu. Certain org tau hukum hakam tapi cuma tau bantai cakap dekat orang pasal halal haram tapi tak provide pada orang tu jalan untuk keluar dari apa yang haram dalam Islam.
Adios..


dipetik dari : 
Wan Nashrullah Muhamad. (2013 Nov. 24). facebook startus. retrieved from https://www.facebook.com/WanTaiping92/posts/610459292334455

65 comments:

  1. Replies
    1. kalau kat hypermarket camana pulak??? chasier kan scan harga arak tu. camana dgn staff yg angkat & susun arak tu?

      sbb tak arif bab-bab ni, saja nak tau lebih :)

      Delete
    2. buatwanita:

      berdasarkan hadis nabi, Dari Annas bin Malik katanya, Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Sepuluh orang yang dikutuk Allah mengenai arak :-
      1. Pembuatnya,
      2. pengedarnya,
      3. peminumnya,
      4. pembawanya,
      5. pengirimnya,
      6. penuangnya,
      7. penjualnya,
      8. pemakan wang hasilnya,
      9. pembayarnya
      10. dan juga pemesannya.”
      (Hadis Riwayat Imam Tirmidzi)

      so, dah disebut dalam hadis golongan2 ni dilaknat Allah.. seelok-eloknya ditinggalkan pekerjaan tu dan cari pekerjaan lain yg lebih baik...

      wallahu a'lam..

      Delete
  2. Hmm..cerita berpengajaran yg baik. Tq sebab berkongsi. :)

    ReplyDelete
  3. selagi kita boleh elak.. kita elak..

    ReplyDelete
  4. sangat menarik..kesimpulannya,bantu sehabis daya..betul tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. jangan sekadar bagi "ceramah free".. tapi bagi jalan penyelesaian sekali.. :)

      Delete
  5. Betul tu. Kita menghalang, perlu disertakan dengan cadangan lain. Bukan sekadar menghalang dan dibiarkan begitu sahaja. Dan semamangnya yang was-was, lebih elok ditinggalkan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2..
      tapi bab ni, memang x de was2 lagi dah.. dah disebut dalam hadis 10 golongan yg dilaknat berkenaan arak.. memang kena tinggalkan..

      Delete
  6. wow stylo giler lelaki itu..adakah lelaki itu kamu??hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  7. betul banyak yang try untuk sedarkan orang tapi ramai yang lupa nak membantu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. cara nk tegur kena berhikmah.. hehehe

      Delete
  8. Replies
    1. alhamdulillah.. mmg bagus beliau..

      Delete
  9. bagus cara dia membantu...gurl pun terasa mcm ingin nak mencuba je..

    ReplyDelete
  10. bagus guy itu....adakah guy itu pha is?

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. malangnya, itu bukan saya.. heheh

      Delete
  11. Baguslah ada bagi jalan keluar, tak adalah tahu cakap saja. HEHE :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. jgn pandai tau hentam je.. :)

      Delete
  12. bravos betul dkt bro yg bg teguran + nasihat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. teguran dengan cara berhikmah..

      Delete
  13. Yup, agree!
    Ada Problem, beri solution.
    Nice entry :)

    ReplyDelete
  14. bagusnya lelaki tu. semoga saya juga dapat jadi seperti dia. aminn..

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah...susah nak cari orang yang macam ni...yang ada selalunya tau bantai aje tak ada solution..thanks pha is..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. tak boleh tau bantai je, pastu biar terkontang-kanting macam tu je...
      kena provide solution sama...

      Delete
  16. exactly.. tak salah menegur, tapi kebanyakan kita terus menghukum.. dimana sanagt bahaya bila yg ditegur itu jenis rebel. Bukan takat tak makan saman, makin teruk pulak jadinya kang. So nak tegur kena la cara elok, contoh macam lelaki tersebut, Kisah benar ker ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. nk tegur kena dengan cara berhikmah..
      kebenaran cerita ni, entah la.. copy dari status fb kawan...

      Delete
  17. Replies
    1. smoga boleh dijadikan pengajaran.. heheh

      Delete
  18. Huh.. terbaik cerita ni.. mmg betul, setakat ckp tp x de penyelesaian boleh buat orang pening-pala.. :D thanks sharing.. :)

    ReplyDelete
  19. nice la lelaki tu.. nak berkenalan dgn watak tu heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. sila2.. namanya wan nasrullah... student farmasi usm..

      Delete
  20. nice lelaki macam tu. baru btul2 lelaki. yang lain? tahu hukum hakam tp? wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. org lain pun okay, cuma mungkin x kena gaya je masa nk menegur..

      Delete
  21. sangat mulia org tu...dia siap crkan jalan keluar....ssah nk jmpa org yg mcm tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. x hanya hentam org semata...

      Delete
  22. sangat bermanfaat perkongsian ini.. terbaik, begitulah yang sepatutnya.. bukan hanya sekadar bercakap, tetapi juga menunjukkan jalan ke arah yang lebih baik..

    ReplyDelete
  23. Kita kena bersatu paksa 7eleven tak jual arak macam kat Kelantan atau beberapa tempat lain. Tapi pasaraya besar pun banyak yang jual arak, sebab 7 e kecik so ia nampak ketara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. hebatnya kelantan, sampai tesco pun x de arak...

      Delete
  24. lelaki dlm cerita ni, cara dia sangat subtle and cool!

    ReplyDelete
  25. Bagus ah GUY tu. Wanna be like him.. :D

    ReplyDelete
  26. memang betul pha is,. bukan kisah ni jer.. banyak lg jugak kisah yang senang senang jer terus nak menghukum orang kan,, citer yg bagus.. :)

    ReplyDelete
  27. saya suka baca cerita ini..dua kali ulang pun tak apa

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...