Tuesday, November 5, 2013

Honda CB650F vs Yamaha XJ6N

tadi terbaca kat group fb Yamaha XJ6 malaysia yang ada khabar angin bahawa motosikal Honda CB650F 2014 bakal masuk pasaran malaysia tahun depan. kalau konfom masuk, memang akan jadi  pesaing terhebat motosikal Yamaha XJ6N idaman hati aku la.

so, sementara menunggu kesahihan berita ni, jom tengok dulu persamaan dan perbezaan spesifikasi kedua-dua motosikal ni.

Spesifikasi Honda CB650F


Honda CB650F

engine type : inline-4 cylinder, DOHC, 16-valve
displacement : 649cc
bore x stroke : 67mm x 46mm
maximum power : 85.8 HP @ 11,000 RPM
maximum torque : 63 Nm @ 8000 RPM
transmission : 6-speed

Spesifikasi Yamaha XJ6N


yamaha XJ6N

engine type : inline-4 cylinder, DOHC, 4-valve per cylinder (16)
displacement : 600cc
bore x stroke : 65.5mm x 44.5mm
maximum power : 75.87 HP @ 10000 rpm
maximum torque : 59.7 Nm @ 8500 rpm
fuel supply : fuel injection
transmission type : constant mesh 6 speed

50 comments:

  1. Issh dua-dua pun cantik....Menggoda sungguh. Tak tahan tengok motor cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. x sabar nk keje.. tak sabar nk beli...

      Delete
  2. Replies
    1. mesti la.. dah nama pun naked bike.. (motosikal terlanjang).. :-d

      Delete
  3. Bro Pha Is jom tukar link dalam My Blog List nak? Ok, Ida dah masukkan blog ni dalam list blog Ida...kalau sudi masukkan lah link blog ida pula yer

    ReplyDelete
  4. Perghh warna merah . haishhh cantiknya haha . terbaekk (Y)

    ReplyDelete
  5. Replies
    1. so faryamaha xj6 masih lagi dihati.. tapi kalau honda cb650f tu dah masuk malaysia nnti, tengok dulu la review org mcm mna.. heheh

      Delete
  6. Wah...Minat motor ye. Akak bawak motor sampi umur 25 tahun. Motor paling besar penah bawak RXZ. Tapi kalau boleh, taknak bawak moto dah. Kalau jatuh, sakitnya Ya Rabbi...Tapi Alhamdulillah, tak penah jatuh teruk, paling teruk pun calar je

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. waa.. rxz.. jadi la tuh.. heheh

      Delete
  7. yg yahama tuh smart la..klu dapat bawak pergh cool gilee

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. masih lagi pandang yamaha xj6 tu.. :-d

      Delete
  8. tak kiralah spec die cmner.. janji bunyi best. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. spec pnting jugak.. bunyi pun penting jugak...

      Delete
    2. dua dua ni bunyi mana paling best........

      Delete
    3. disebabkan dua2 4 silinder, susah nk agak... nk kna tengok video org review kat youtube la nmpaknya.. hehehe..

      Delete
  9. nampak yamaha tu mcm lebih menarik.. macam tough gitu.. hehe

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. apesal nih.. jgn la nangis.. nnti pha is pun rasa nk nangis jugak..
      ;(( ;(( ;((

      Delete
  11. nampak macam Honda lagi lawo jer.. huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. honda tu pun lawa jugak.. tapi xj6 masih lagi bertahta dihati.. heeh

      Delete
  12. hana rasa yamaha lg smart terbaik. sebab design dia kemas je. haha mana2 pown nice jugak. hana memang suka motor besau2 nie. nak2 bnyi yang tak boleh blah tu. haha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. minat moto jugak la ni.. bagus2.. heheh :-d

      Delete
  13. Terbaik.. honda lagi cun.. lagi menarik.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. pha is lebih pandang yg yamaha tu.. tapi tengok la nnti macam man.. kalau honda lagi murah.. heheh

      Delete
  14. Siapa yang berinat pasti akan rebut peluang ni kan.

    ReplyDelete
  15. Klu aku cb650 lg garang.. hp tggi, tork pun ok.. seat blakng pun jongket.. rim pun pun cantik.. swing arm kukuh.. ekzos clear.. totally more naked compare xj6n..

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. CB650 pilihanku... Isnin pi bayar deposit lah... yessssss

    ReplyDelete
  18. Nak tumpang tanya..antara 2 model tu..mana lg ok utk guna setiap hari ulang alik keje more than 180km?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 4 silinder, so, dua2 sesuai untuk jalan jauh lebuh raya.. tapi kalau nak buat perbandingan detail, kena tanya owner masing2 la..

      Delete
    2. Sy just nk tahu keburukan duax motor ni..

      Delete
    3. keburukan? banyak sebenarnya.. x boleh bawak lebih dari 1 orang.. x boleh bawak banyak barang, dan kalau hujan basah.. hehehe

      Delete
  19. Pha is. Kuasa maksimum cb650 ialah 9500. Tq

    ReplyDelete
  20. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete