Skip to main content

Dugaan Seorang Cikgu

Semalam, aku berkesempatan chat dengan seorang member. Dia dah grad dan sedang jadi guru mengajar English di sekolah maahad.

*  *  *  *  *  *  *  *  *   *  *  * *  *  *  *  * *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

member : kau tahu, semalam ada student ni baca hadis kat aku. Aku suruh duduk, lepas tu depa duk speaking arab dgn aku. diorang punya arab, fluent gila. Lepas tu sorang ni baca hadis. then kawan dia translate, "teacher hadis dia pasal riba'"

aku tnye, aku suruh duduk, ape kene mengene dgn riba? aku tak tau depa tipu ke ape. aku ni mana reti arab..

smlm aku masuk kelas ni kjap. ganti sorang cikgu ni. suruh la diorang speaking. diorang speaking, tapi kawan2 kat belakang speaking arab between them. Diorang kutuk aku pun aku tak tahu

aku : sedihnya kisah hidup ko.. boleh buat cerpen ni. hehehe...

member : haaa.. buat la entri blog utk aku.. hahahaha!

Aku : ceh...

*  *  *  *  *  *  *  *  *   *  *  * *  *  *  *  * *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *  *

Jika difikirkan balik, aku dulu pun pernah buat macam tu jugak sesama rakan sekelas. Cakap arab belakang cikgu BI. Padahal masa tu kami bukannya terrer cakap arab sangat pun. Baru form 1, baru setahun belajar arab.

Kadang-kadang, cakap je apa pun, asalkan bunyi macam cakap arab, lepas tu si kawan ni pun buat-buat faham. mentang-mentang la cikgu BI kami tu berbangsa cina.

So, nasihat aku buat member aku tadi tu, buat tak tahu je dengan pe-el budak-budak tu.. based on pengalaman aku masa kat sekolah SMKA dulu, tu semua stakat budak-budak nak “show off” je..

Lagi satu, cuba ambil kesempatan ini untuk belajar arab sikit-sikit. Tak rugi pun.. Aku rasa situasi ni mesti akan terjadi jugak jika mengajar kat sekolah SJK.. kan..?


maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. tulah...takat ingat anggota badan dalam bahasa arab jerk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. betul. tu pun banyak dah lupa, yang tak lupa sampai skang 'ainun=mata' tu la perkataan first kamus anggota badan :p

      Delete
  2. wahh pha dlu pndai speaking arab la..
    "kaifa haluka pha?"

    ReplyDelete
  3. Dugaan dalam mencurahkan ilmu. Biasa la tu. Semoga keringat yang dikeluarkan hari ini terbalas di kemudian hari. Pesan kat kawan tu agar sentiasa tabah dan bersabar dengan karenah anak-anak murid sebab dulu guru kita sendiri tahan dengan karenah kita semua yang nakal-nakal. Kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. kerjaya guru ni memerlukan banyak kesabaran..

      Delete
  4. hehe.. bhsa arab sudah lama jugak tgl lepas hbs sek dulu..

    ReplyDelete
  5. Belajar sampai ke liang lahat..singgah sambil klik iklan.

    ReplyDelete
  6. budak2 skank xmkn saman .
    kalau SJK mmg teruk ckgu malay .
    yela. kita mne fluent chinese
    kita ngaja bi , ckp bi je ..ermmm..

    btw,
    MG nak carik folower ke 500
    jom ! MG nk ckupkan folower nk buat GA worth rm500 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..
      thanks.. nnti pha is singgah tengok..

      Delete
  7. aiyak..what goes around comes around..hahaha...mungkin mereka tengah diskus betapa hensemnya cikgu mereka..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. atau betapa cute-nya cikgu mereka tu..

      Delete
  8. Allhuakbar, beruntungla kalau dapat fasih berbahasa Arab ni kan. Senang jugak nanti kita nak ajar kat anak-anak kecil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. x rugi belajar arab.. boleh menambah khusyuk dalam solat dan masa membaca alquran..

      Delete
  9. aefa dulu blaja basic je.. utk communication.. skrg entah masih ingat ke tak hukhuk

    ReplyDelete
  10. Happy Blogging, Saya Blogger Indonesia disini. salam kenal, kunjungan balik ya?

    ReplyDelete
  11. addoii.. mcm2 budak sekarang ni.. hihi.. tapi tak baik la buat mcm 2, cuba kalau cikgu tu terasa...

    ReplyDelete
  12. dengar tu kawannya Pha Is, dari pengalaman yang benar hahaha. Kan, umur macam tu suka la nak show off. Tapi kan, in my class even tak ramai, tapi ada few yg cakap Spanish, rasa sangat tak selesa bila dorang bercakap dalam bahasa tu, walau bukan pasal kita, but its just not nice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheh.. pengalaman sikit je...

      ha ah.. bila kita tak tahu apa yg diorg cakap, mula la otak nk buat spekulasi bukan2.. hmmm..

      Delete
  13. ada sedara aku, dia Cikgu perempuan ajar BM kat sekolah SJK Cina di Subang Jaya. Baru 2 tahun.
    Dulu dia pernah belajar di Sekolah Agama di Perlis.
    Tapi bila aku cuba cakap Arab sikit2 dengan dia, jawabnya, "Itu dulu lah Yop. Sekarang semuanya dah lupa!" (sambil ketawa)
    Bila aku nasihat yang sama masa dia masuk SJK tu, supaya dia dapat belajar Bahasa Cina (Mandarin) pula, apa jawabnya?
    >>> "Taknak lah.. buat pening kepala je.. budak-budak Cina ni pun kerek giler"
    Adoiii... itu macam olang pun ada.. peluang berinteraksi belajar bahasa lain pun tak mau.
    Lantak kau lah Minah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. peluang depan mata sayang dipersiakan..

      Delete
  14. alamak...sally tak ambik arab...tapi dulu kitorang pakai bhs F..hehehe

    ReplyDelete
  15. Aduhai, ini yang zahir. Yang di alam maya pula macam mana? Dengan luahan di twitter, facebook... Banyak dugaan jadi cikgu. Dugaan mental dan fizikal.

    ReplyDelete
  16. ish.. tak baik buat kat cikgu macam tu...kesian kat cikgu.. kang cikgu tu plak cakap bahasa urdu.. baru budak-budak tu tahu.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la.. kami main2 gurau2 je.. hehehe
      eh, tapi ader jugak cikgu BM kami yg tahu bahasa urdu..

      Delete
  17. HAHA . Budak budak memang nak kena . Susahnya jadi cikgu rasa nak angin satu badan . HAHA :D

    ReplyDelete
  18. tapi cara budak2 tu mcm x hormat cikgu yg mengajar kt depan pulak...

    ReplyDelete
  19. Mmg bagus klu kita belajar beberapa bahasa asing ni, terutama arab.. bahasa syurga. Sayangnya kebanyakan kita ada yg cuma ingat ainun dan jumjumatun je.. :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha.. tak tau kenapa jumjumatun tu popular sangat..

      Delete
  20. Hehehe...sian cikgu yea....nakal nakal jerr xpe....

    ReplyDelete
  21. Betullah...itulah dugaan seorang cikgu. Sabarlah...

    ReplyDelete
  22. Dugaan tu...kesian cikgu..kena belajar bahasa Arab tu...nanti boleh show off pulak dengan dia orang...mesti terkedu punya...

    ReplyDelete
  23. hana masa sekolah agama dlu tak pernah lulus arab. aleh2 masa SSRA lulus jugak walaupown paras hidung. haha tp nyesal tak belajar pandai2 arab sebab amik nurse kena belajar arab jugak lahai. -_-

    #dugaan cikgu sememangnys besar. cuma kena sabarlah. hik2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, nurse kena belajar arab..? nk jadi nurse kat dubai ke..? heheh

      Delete
  24. blaja bahasa arab jugak dulu .masa form 1-3.tapi tak pernah pun teror cakap arab.nampak sgt blaja sebab nak exam jea...huhu

    ReplyDelete
  25. bahasa arab akak belajar masa sekolah rendah je.. kasihan kawan pha is tu.. semoga dia terus bersabar dengan kerenah pelajarnya..

    ReplyDelete
  26. hehehe... aje nye yer Pha is.... ana tahu gak skit2.. tp syukran wa taam.... hahaha taam jer yg tahu sebenornye.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. taam? ape tuh.. dah lupa plak.. kalau tam = penting, taam tu ape dia yer..?

      Delete
  27. lol kesiannya, xpa lpas ni blajar bahasa arab, senang..hehe

    ReplyDelete
  28. wahh, ada jugak kes macam ni ye..hu..hu..moral of the entry: if possible, belajar banyak -banyak bahasa kalau berkesempatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. selagi boleh, belajar banyak bahasa.. tak rugi..

      Delete
  29. sabar je lah. hehe. takpe, boleh lah belajar lepas ni. ajak anak murid sembang sekali. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. x pun belajar dengan ustaz2 yg single lagi.. heheh

      Delete
  30. zaman aku dlu takde mcm tu pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. dulu lain.. pelajar smua hormat cikgu...

      Delete
  31. kawan pha is tu kena belajar arab jugak la. tak pasal pasal kena kencing dengan student. hehehhe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. betol2.. nk tak nk kena jgak belajar arab..

      Delete
  32. dsat memurid sekarang.. kuang ajau depan guru.. ai dedulu tak berani nak ngutuk cikgu.. wpun pandai cakap melayu tulen jer.. mwah hahaha.. tu pasal jadi bijak dan bersopan macam ni.. mwihihihihi.. suh kawan pha is tu sycho sikit bebudak tu.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ah ah.. student sekarang memang dahsyat2.. dah x takut dengan cikgu.. pantang denda sikit, bagitau parent.. pantang rotan sikit, masuk mahkamah..

      Delete
  33. Setiap dugaan yang diterima adalah tanda kasih sayang-Nya kepada kita..bukan mudah untuk menjadi pendidik..tetapi apabila anak didik berjaya itu merupakan kejayaan pendidik juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..tugas menjadi pendidik bukanlah sesuatu yg mudah..

      Delete
  34. lepas ni buat entry belajar bahasa arab pulak. sebarkan ilmu :)

    ReplyDelete
  35. jangan rasa rendah diri sebab budak2 tu pandai cakap Bahasa Arab. Anggap je depa tu tak tau apa2 dan teruskan pembelajaran seperti biasa. Dalam masa yang sama tunjukkan ketegasan kat dorang, sekurang-kurangnya dorang tak berani dah nak sok sek sok sek kat belakang bila cikgu mengajar kat depan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Munirah last belajar pun masa PMR

      Delete
    2. yup.. stuju dengan kak aizamia3.. ketegasan tu kena ada...

      Delete
    3. kira munirah ni ader la jugak basic arab.. yer dok..?

      Delete
  36. heee.... kami dulu cakap pakai bahasa huruf 'F'

    ReplyDelete
    Replies
    1. bafahafasafa f mafacamfam nifi kafa?

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal