Skip to main content

cara share iklan menggunakan gambar

sebelum ni aku dah share cara nak ambil link iklan dari 8share, dan cara nak share iklan dengan menggunakan text. (lihat entri sebelum ini) kali ni, aku nak share cara nak share link iklan menggunakan gambar.

kalau guna gambar, lagi menarik iklan tu. yer dok?

share link iklan menggunakan gambar (banyak)


yang ni aku tengok ramai orang pakai. dulu aku pakai script yang kat bawah ni. sesuai letak kat bawah header. selain tu, boleh juga guna untuk sewa tapak iklan. (blogger > layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript)



tukar apa yang patut, dari segi width, height, LINK IKLAN, TAJUK IKLAN, dan DIRECTLINK GAMBAR IKLAN. selalunya orang guna saiz kotak iklan 125 x 125. tapi aku pakai 150 x 150. yang ni, korang boleh edit code atas ni. aku pakai bagi besar sikit, baru puas. 

hasilnya, lebih kurang macam kat bawah ni nanti...

sunsilk
attrage
bola

bila orang klik gambar tu, terus masuk direct ke link iklan tadi. tak percaya, try klik tengok. hehehe... ada orang guna script yang gambar boleh bergerak dalam bentuk slide. kalau korang nak yang tu, cari sendiri. google je.. aku rimas kalau ada yang tu. hehehe..

share link iklan menggunakan gambar (satu)


kalau 1 iklan je korang nak letak, boleh pakai script kat bawah ni. boleh letak sama ada dalam entri, ataupun kat sidebar (blogger > layout > Add a Gadget > HTML/JavaScript)



tukar apa yang patut, termasuklah width dan height. contoh atas ni untuk side bar, size 300x300.. tukar sendiri ikut citarasa sendiri.

cara dapatkan directlink gambar iklan


kalau tak tahu macam mana nak dapatkan directlink gambar iklan tu, senang je. pergi ke "special" 8share tadi, right-klik kat gambar kecik kat bawah sikit tu, kemudian pilih "copy image url". lepas tu, paste-kan untuk digantikan dengan DIRECTLINK GAMBAR IKLAN.


maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. Replies
    1. nak tanya, macam mana letak tulisan dekat iklan 8share tu? tq

      Delete
    2. tulisan atas gambar tu ke..? yg tu saya edit pakai photoshop..

      Delete
  2. info yang menarik.

    nak tanya kalau kita buat macam ni akan effect nuffnang x

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak.. saya dah try sejak bulan julai sampai sekarang, masih glitteraty.. lagipun, 8share bukan syarikat pesaing nuffnang..

      Delete
  3. berkobar dia skrg...hehehe...thanks for the tutor!

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la berkobar mana pon.. rilex2 je.. hehehe

      Delete
  4. memudahkan bagi mereka yang tercari-cari camane nak buat.. ;)

    ReplyDelete
  5. Terima kasih atas tipsnya abg Pha Is :D

    ReplyDelete
  6. ohhhhh. haha tetiba kan. sebab dah lama gila tak singgah sini. :D

    ReplyDelete
  7. kita pernah add in..then keluarkan coz loading jadi slow..agaknya banyak sangat gambar kat sidebar kot..

    ReplyDelete
  8. Klu ada masa mmg kena study ni.. t kasih diatas tips & perkongsian Pha Is.. :)

    ReplyDelete
  9. bagus info ni.. blom smpt nk register dgn ikln lain.. nnt try.. yime kaseh pha is.. :)

    ReplyDelete
  10. nak wat camtu.. tp selalunya sekejap je bertahan. pastu remove semula hihi
    nice sharing :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah. nk kena alert kalau iklan tu dah tamat..

      Delete
  11. terima kasih...tutorial sebegini memang disukai ramai

    ReplyDelete
  12. 8share CN tak gerak2 pon lepas cash out aritu, kemalasan untuk promote telah melanda..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kena gandakan usaha promosi la..

      Delete
  13. hehehe...bagus ni..salam singgah yerr :)

    ReplyDelete
  14. salam...singgah je ...terjumpa dalam fb anda.

    ReplyDelete
  15. wahhhh..thanz utk info..sbenarnya baru je rgister 8share nie..

    ReplyDelete
  16. Thanks atas info berguna nie Pha is...:D

    ReplyDelete
  17. Wahh, menjadi la.... TQ ye Pha Is......;-)

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal