Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

Pengomen Tegar Oktober

esok dah masuk bulan november. masa kian berlalu. bulan oktober dah nak ditinggalkan. so, jom kita tengok senarai pengomen tegar blog Hikayat Budak Pening ni sepanjang bulan oktober. jom terjah diorang...!!!

1. Muhammad Khairuddin Lim
http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/

2. Mizz Aiza (Dunia Kecil)
http://blogmizzaiza.blogspot.com/

3. munirah rahman
http://munirah-serupasama.blogspot.com/

4. asha hana
http://lifecikashacikhana.blogspot.com/

5. Faizal Mohamad Twon Tawi
http://notamengajarbelajar.blogspot.com/

6. HeNRieTTa JoSe
http://www.blogger.com/profile/04613180564675857370


7. aizamia3
http://aizamia3.blogspot.com/

8. Lilynn Wifey Sham
http://warnawarnithecolorz.blogspot.com/

9. puteri airyn
http://puteriairyn.blogspot.com/

10. Dhia Dirham
http://dhiadirham.blogspot.com/
thanks kerana rajin singgah dan sudi komen di blog ini. dan terima kasih juga aku ucapkan bagi mereka yang rajin komen tapi tak tersenarai dalam top 10. aku juga menghargai korang. mana tahu bulan depan korang naik jadi …

Rokok Halal

baru-baru ni, aku ada kena buat screening kesihatan untuk join bioequivalent (BE) study. mula-mula, buat physical check up. lepas tu, ada sesi mcm 'consultation' dengan doktor. macam-macam yang doktor tu tanya, termasuklah family history, etc.

dan disebabkan doktor tu agak ramah, sambil-sambil tu, sempat juga kami bersembang.

doktor : are you smoking?
aku : nope..
doktor : tak pernah langsung?
aku : er.. ekceli, pernah sekali for my experiment in USM. sekali tu je. to study the effect of nicotine. bla bla bla...
doktor : so, you pernah rasa la. amacam?
aku : I don't know. just asap. nothing special.

don't try this at home
sebut pasal rokok, kalau korang nak tahu, rokok ni ada macam-macam jenis. ada yang jenis "rokok sah" dan jenis "rokok tak sah". kalau nak tahu apa itu rokok tak sah, boleh tengok kat sini : Jenama Rokok Yang Tak Sah

tapi, so far, aku tak jumpa lagi jenama rokok yang "halal"

maa'ssalamah,
Pha is
anda mungkin juga memina…

WW #63 | hadiah kontes

hadiah dari "Kontes panduan Blogger" yang dianjurkan oleh saudara +HASRUL HASSAN thanks OhMedia Network dan Hasrul Hassan

NRIC BERKUALITI: TIGA PRODUK EMAS CEMERLANG DI LONDON

PULAU PINANG, 29 Okt. 2013  - Tiga produk terbaik Novel Research & Innovation Competition (NRIC) terbukti cemerlang apabila turut meraih tiga emas dan satu anugerah khas dalam pertandingan peringkat antarabangsa British Invention Show (BIS) yang berlangsung di London baru-baru ini.

Moringa Oleifera Seeds (M.O.S) Natural Biodegradable Coagulant

Produk emas tersebut merangkumi Moringa Oleifera Seeds (M.O.S) Natural Biodegradable Coagulant- tumbuhan yang kebiasaannya digunakan dalam masakan (buah remunggai) yang dikaji berkesan sebagai bahan untuk merawat air tercemar.

Produk tersebut dihasilkan oleh dua penyelidik dari Pusat Pengajian Kejuruteraan Kimia, Meor Muhammad Hafiz Shah Budin dan Muhammad Razif Abd. Razak di bawah bimbingan penyelia, Profesor Dr. Abdul Latif Ahmad.

Produk tersebut yang turut berupaya merawat air sisa sehingga selamat digunakan untuk kegunaan seharian turut meraih anugerah khas Diamond Award.

The Eyes: Car Security System

Selain itu, satu lagi pingat emas d…

Segmen: Pencarian Boglist Bulan November

sebuah segmen by kinah. klik baner untuk join sebelum 30 oktober 2013
maa'ssalamah, Pha is
anda mungkin juga meminati :  hikayat kisah cinta yang bermula dengan 20 sen 3 jenama rokok yang tak sah. tak bermakna 3 jenama ni je yg tak halal yer...
cara untuk download lagu tanpa limit melalui smartphone

Antenatal care

sedang aku asyik bersantai depan laptop, tiba-tiba kedengaran bunyi alert tanda ada mesej dari inbox facebook. tanpa berfikir panjang, aku buka mesej tersebut. isinya agak panjang, datang dari adik aku, student nursing di UM.

dibawah ni isi mesej tu :


Antenatal care
Antenatal care is pregnancy-related health care given to a pregnant woman. It comprises regular and periodic clinical assessment and care of the pregnant mother and the fetus complimented by specific and relevent screening investigations. The aim of prenatal care is to ensure optimal care during pregnancy, and thus ensure a healthy mother and a healthy baby. It allows early treatment and preventions of complications.
Antenatal care is an excellent example of preventive medicine. The concept of antenatal care has now extended to include pre pregnancy caunselling, fetal medicine, monitoring progress of pregnancy, and fetal growth as well as advice on future contraceptives. The nurse is a trusted health care provider and has a …

Tikam di LRT | Apa Salah Silat dan Dakwah?

Malaysia kali ni digemparkan pula dengan  kes pengedar rokok yang mengamuk dan menikam orang ramai di dua buah stesen LRT di Gombak dan Taman Melati baru-baru ini. takziah aku ucapkan kepada mangsa dan keluarga mangsa.

*syukurlah, malaysia masih aman*.

Amuk Di Stesen LRT
berkenan dengan kes ni, aku tertarik dengan komentar rakan serumah kepada suspek yang aku terbaca di mstar online.


Sementara itu seorang rakan serumah suspek seperti tidak percaya dengan apa yang berlaku dan telah dilakukan oleh suspek.

“Sukar untuk percaya akan apa yang dah berlaku kerana dia adalah seorang yang baik. Dia tidak pernah menimbulkan sebarang masalah sebelum ini,” ujar rakan serumah suspek yang telah enam tahun tinggal serumah dengannya di Selayang.

Dia telah bergegas pergi ke HKL untuk memastikan apakah benar rakan serumahnya itu yang terlibat dengan kejadian amuk dan bunuh tersebut selepas membaca berita mengenai kejadian itu dalam laman sosial Facebook.

“Saya tidak pernah melihat dia menghadiri atau terli…

Giveaway Nando’s by Airis Arissa

Klik Banner Untuk Joint

Skully Helmets | Helmet Tercanggih

baru-baru ni member aku ada memperkenalkan skully helmet ni. helmet yang canggih. produk helmet ni masih lagi dalam bentuk prototype dan dijangka akan dipasarkan pada tahun depan (2014).

ciri-ciri Skully Helmets
apa yang specialnya tentang helmet ni?
1. ada display macam google glass.
2. 180 degree wide angle kamera. so, boleh tengok belakang tanpa toleh ke belakang.
3. ada GPS map. macam kereta.
4. boleh connect dengan smartphone pakai Bluetooth.
5. voice control. tak perlu tekan2 button. selamat untuk naik moto.

kalau tak percaya, tengok video kat bawah ni:


bila dah angkat yamaha xj6 nanti, kalau aku dapat pakai helmet ni, memang layan habis. sekarag produk ni baru nak masuk fasa beta-testing. so, sapa yang nak volunter jadi tester, boleh isi borang kat sini : Skully Helmets - Apply to become an approved beta-tester
sumber : www.skullyhelmets.com

maa'ssalamah,
Pha is
anda mungkin juga meminati:
cara untuk download lagu tanpa limit melalui smartphone walls memperkenalkan aiskrim ma…

Segmen Topup Random 5 Jam

sebuah segmen by myafarisha . klik baner untuk join sebelum jam 9.45 malam hari ini (26/10/2013)! 
maa'ssalamah, Pha is

anda mungkin juga meminati :  koleksi cerita hantu dari kisah benar di Malaysia cerita Thor 2 dah nak keluar.
cara untuk download lagu tanpa limit melalui smartphone

PRK USM 2013 | keputusan

Keputusan Pilihan Raya Kampus USM 2013
Dalam pilihan raya di Universiti Sains Malaysia (USM) pula , kumpulan pro-Aspirasi di kampus itu menang dengan memperolehi 16 kerusi di kampus induk - empat kawasan umum dan 12 pusat pengajian.

Bagi kumpulan pro-M USM pula, mereka hanya memperolehi sembilan kerusi - dua kerusi umum dan tujuh kerusi pusat pengajian.

pertambahan kerusi bukti Pro-M semakin diterima pelajar
Bagaimanapun, kumpulan Pro-M berjaya menambah enam kerusi dalam pilihan raya kampus kali ini berbanding tahun lalu yang hanya mendapat tiga kerusi pusat pengajian sahaja.

Menurut Jurucakap pro-M USM, Wan Mohd Hafsham Wan Deraman, beliau berkata pertambahan kerusi dalam pemilihan kali ini menunjukkan bahawa kumpulan mereka semakin diterima pelajar.

Beliau juga berpendapat pertambahan kerusi mereka itu juga disebabkan pengaruh politik semasa.

"Mungkin pengaruh politik ada. Mungkin sebab dah habis pilihan raya umum dan bahang tu masih terasa menyebabkan kita bertambah jumlah ke…

perbezaan spesifikasi motosikal

just nak share perbezaan sesifikasi antara motosikal Kawasaki Versys 650, Honda NC700X, Honda CB500X, dan Yamaha XJ6 Diversion. perbezaan termasuk dari segi jenis enjin, cc, hp, dan sebagainya.




perbezaan spesifikasi motosikal

*sumber
MYXJ6 yamaha xj6 community malaysia, facebook group.

sesuatu yang menarik :
phewwiit... ada pondan mengorat kat kedai mamak...
koleksi cerita hantu dari kisah benar di Malaysia
cerita Thor 2 dah nak keluar.

Laksana Hudud Sendiri?

tahniah diucapkan buat Sultan dan Rakyat negara Brunei kerana berjaya merealisasikan perlaksanaan hukum hudud di negara tersebut. sebut pasal hudud, tadi ternampak satu post di facebook yang telah di-share oleh member aku berkenaan hudud ni.

so, aku pun share je kat sini :

Laksana Hudud Sendiri?

Pagi tadi saya berceramah tentang Perlembagaan Persekutuan di hadapan mahasiswa yang bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara. Soalan favorite yg telah saya jangka akan di tanya oleh mahasiswa adalah begini "Mengapakah kerajaan tidak melaksanakan Undang2 Hudud kerana Islam adalah agama bagi Persekutuan mengikut perkara 3 Perlembagaan?"

JAWAPAN SAYA:

Sebenarnya, Kerajaan BN dan Kerajaan PR kedua-duanya tidak boleh di harap untuk melaksanakan undang-undang hudud di Malaysia. Oleh itu camnilah saudara. Nabi Muhammad SAW sendiri pernah bersabda jika Fatimah yg mencuri, aku sendiri yang akan memotong tangannya. Dan berdasarkan firman Allah dalam surah At-Tahrim ayat 6 yang bermaksud Pe…

WW #62 | Pengajian Kitab Riyadhus Solihin

maa'ssalamah,
Pha is

Video Tutorial Bina Website

berita baik untuk sesiapa yang nak buat website sendiri (ataupun nak buat blog atas domain sendiri) tapi tak larat nak baca e-book banyak-banyak. sebabnya, kali ni korang boleh cuba tengok video tutorial yang telah disediakan oleh saudara Ami Danial dalam laman web beliau di www.amidanial.com

Video Tutorial Bina Website
iklan promosi amidanial.com
Ami Danial ni ada buat video tutorial (semua video kualiti HD sampai 1080p) macam mana cara nak buat website Langkah Demi Langkah Tanpa Ada Satu Langkah pun Yang Ditinggalkan. makna kata,  anda akan diajar dari zero, sampai lah jadi website. semuanya termasuklah selok-belok berkenaan hosting, domain, sampailah buat logo dan nak cari icon.
Langkah Demi Langkah Tanpa Ada Satu Langkah pun Yang Ditinggalkan.
dan yang paling menariknya, semua video tutorial ni adalah PERCUMA... tak perlu bayar pun. FREE je. kalau nak download video-video tutorial ni, boleh pergi ke official website beliau di www.amidanial.com dan download lah secara PERCUMA...

s…

Buat Duit Dengan IklanSticky

tetiba tadi aku terbaca tentang IklanSticky.com. dah nama pun iklan kan, so dia ni macam 8share la lebih kurang. korang daftar, share iklan diorang, dan korang akan dibayar berdasarkan bilangan klik yang berjaya korang dapat. setiap klik, korang akan dapat RM0.15 (bergantung kepada bilangan klik)


tapi, personally, aku pun macam tak beberapa nak yakin sangat pasal IklanSticky ni. benda ni baru lagi. aku tengok, bilangan agen yang dah daftar pun baru je 129 orang. tambah plak, dah terang-terang program ni masih lagi dalam tahap "beta" seperti yang tertulis kat baner diorang (kat atas tu).

Buat Duit Dengan IklanSticky
so, kalau korang teringin nak join. dipersilakan atas risiko tanggungan sendiri. aku pun baru tadi je try join. nanti kalau okay, aku cerita lain. kalau nak join, atau sekadar nak tengok-tengok apa dia IklanSticky ni, boleh klik kat baner diorang kat bawah ni:


selamat mencuba..!!!!

ma'ssalamah,
Pha is

CALON KONSTITUENSI UMUM ASPIRASI PRK USM 2013

Pilihan Raya Kampus datang lagi..!!! bagi kerusi konstituensi umum Pilihan Raya Kampus USM kampus induk, calon-calon Aspirasi USM adalah:






entri lain yang berkaitan ;
CALON KONSTITUENSI UMUM PRO-M PRK USM 2013

SEGMEN | SUPER FOLLOWERS by YCHUN ESMAIL

klik baner untuk join sebelum 25 oktober 2013 jam 8 malam.
senarai peserta

berjimba di Cameron Valley Tea House #VMY2014

Masa cuti pertengahan semester dulu, aku dan member-member sempat melancong kejap ke Cameron Highland. Cuti-cuti Malaysia la katakan. Sebut pasal cuti-cuti Malaysia, tahu tak korang yang tahun depan dah masuk Tahun Melawat Malaysia 2014? #VMY2014

 Cameron Valley Tea House
Kata orang, kalau melancong ke Cameron Highland tapi tak ke ladang teh, memang tak sah la kan. So, antara jadual aktiviti kami pada hari tu, termasuklah berfotogedik di ladang teh. Kami ke Cameron Valley Tea House (coordinate: 4°32'39.48"N, 101°25'18.12"E – lebih kurang).

Kat sini memang best. Boleh masuk dalam ladang teh, boleh bergambar sampai puas. Sampai tak tahu dah nak ambil gambar gaya macam mana. Semuanya kami cuba. Macam-macam style.

Antaranya :

ada nampak tak makhluk yang sedang tersembunyi.. hehehe
para pekerja sedang bertungkus lumus memerah keringat mengutip daun teh terbaek untuk anda..
free style..!!!
yang diorang ni tengah bertapa plak.. maklumlah, udara segar...
kat sini, kalau bua…