Skip to main content

Proton Suprima S


dah ramai yang mula cakap pasal kereta proton Suprima S ni, a.k.a proton preve hatchback. secara jujurnya, aku agak tak berkenan dengan design proton preve dulu. tapi proton Suprima S kali ni, boleh tahan la jugak.tapi aku still tak berkenan dengan design bahagian depan dia. sama macam proton preve dulu tu.

walaupun banyak kelebihan kereta proton, tapi bak kata member aku, proton ni jenama kroni. hehehe..

bawah ni korang boleh tengok spesifikasi proton Suprima S :

Powertrain

Engine : CamPro 1.6 Turbo
Total Displacement (cc) : 1561
Bore x Stroke (mm x mm) : 76.0 x 86.0
Maximum Output (kW/rpm) : 103/140/5000
Maximum Torque (Nm/rpm) : 205/2000-4000
Fuel tank capacity (L) : 50

Performance

Maximum Speed (km/h) : 190
Acceleration (sec) : 9.9
Fuel Consumption @ 90km/h : 9.1 L/100km
Minimum Turning Radius (m) : 5.3

untuk lihat spesifikasi-spesifikasi lain dan design-design proton Suprima S ni, boleh tengok kat sini : Proton Edar - Proton Suprima S.

artikel lain yang berkaitan : 15 fakta menarik tentang proton 


p/s : proton suprima S topspeed 190km/h. topspeed yahama xj6 around 230km/h. bye-bye suprima..!!!

maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. design nie bolehlah.suam2 kuku.. ada lagi yang lebih baik kot. hahaha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kira okay la untuk kereta buatan malaysia..

      Delete
  2. walau pun tak memiliki, tapi aku ni kira gemar jugak dengan kereta jenis hatchback (5 pintu) atau wagon. cuma spesifikasi suprima ni pada aku agak kureng sikit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh.. saya x pandai sgt review pasal kereta sbb mmg mnat moto je.. ni pun tau share je nih.. hehe

      Delete
  3. masih belum mampu nak beli kereta (keje pun belum.haha)
    tapi keta ni masih bukan pilihan..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kereta tak kisah sangat. viva pun x pe.. asalkan moto yamha xj6.. heheh

      Delete
  4. tak minat la kerete macam tu.. hehe

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "sporty. macam cute je"

      maaf, komen terpaksa didelet disebabkan terdapat unsur link biru

      Delete
  6. Uiks...1.6 turbo.....merempit lg laju tuu....hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak heran la.. suprima S boleh pecut 0-100km/j dlm 9 saat. yamaha xj6 pecut dalam 5 saat je.. heheh

      Delete
  7. agak2 berapa ya sebulan?hehehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahla.. tapi boleh check kat link tu kalau x silap..

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal