Saturday, August 31, 2013

Phobia | Hadapinya


Semua orang ada something yang di-phobia. Walaupun ada kalanya, benda tu tak masuk akal pun untuk digeruni. Sebagai contoh, aku ada seorang kawan yang phobia dengan badut.

Aku dapat tahu phobia beliau tersebut sebab pada suatu hari masa kami tengok tengok wayang, dia tutup mata bila keluar iklan twisties sebelum movie keluar. Iklan yang ada badut gempar tu.

Menurut beliau, semuanya bermula masa beliau masil kecil, beliau pernah “digempar” dengan seorang badut sehingga beliau menangis. phobia disebabkan trauma dari sejarah silam.

Pada kebanyakan kita, badut bukannya menakutkan sangat pun. tapi bagi sesetengah orang lain, benda yang simple dan adorable pun boleh jadi bahan phobia.

Sebagai contoh, aku sendiri agak banyak benda yang aku phobia. Jarum, tempat sempit, ketinggian, lipas, dan mana-mana serangga yang sekufu denga lipas dari segi saiz dan kebolehan untuk terbang. Contohnya lebah, kumbang, etc.

Tapi aku rasa phobia aku yang paling besar, labah-labah. mungkin kerana masa aku kecik-kecik, pernah sekali masa aku nak berak, seekor labah-labah keluar dari mangkuk tandas. Sampai sekarang setiap kali aku nak berak, aku terbayang ada labah-labah dalam mangkuk tandas.  

Pasal jarum pulak, aku pernah dihalang oleh seorang nurse masa form 3 dari diberikan suntikan kerana menurut nurse tu, muka aku masa tu pucat sangat walaupun aku buat-buat berani. (depan member2 beb..) Nurse tu suruh aku duduk dulu, dalam 15 minit kemudian, baru aku disuntik.

Semua phobia aku tu aku rasa tak de la severe sangat. Biasa-biasa je. Tak de la sampai sesak nafas ke, pengsan ke, apa.

Kata orang,  semua phobia tu akan berkurang bila kita hadapainya dan bukan lari darinya. Sebagai contoh, dulu aku phobia jarum. Tapi bila dah kerap diberikan suntikan masa aku menggelupur sakit batu karang aku tu, dah berkurang sikit phobia jarum aku.

Phobia yang mana yang agak mustahil untuk aku hadapai, aku cuba manage phobia tu. Contohnya masa aku phobia hantu. Boleh lihat entry ini : Hikayat budak penakut dan silat boleh lawan makhluk halus?

Pasal labah-labah, lipas, dan serangga yang sekufu dengannya, well, aku tak lari darinya. Tapi aku hadapinya dengan cara yang agak kejam.


Korang phobia apa plak? Ceciter ceciter...


maa'ssalamah,
Pha is

25 comments:

  1. Wan ada jugak. Phobi tgk air sungai, tasik, laut, atau apa sahaja yg related dgnnya pada waktu malam. Tak tau kenapa. Wan sgt2 phobia tgk keadaan air kat tmpt mcm ni. Kdg2 kalau lalu kwsn tuh rs mcm lain sgt. Trketar-ketar. Even tgk air yg penuh dalam longkang pun wan takut. Tapi hanya waktu malam jerk. Waktu siang wan tak rasa takut.

    Erk...ni leh dikatakan sbg phobia ker? Hehehehe

    ReplyDelete
  2. huhu..semua orang ada phobia..
    yaya phobia tempat tinggi..phobia lintas jalan dan phobia dengan kumbang..huhu..mintalah jauh kan ye kumbang tu sebelum yaya lari lintang-pukang..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. sama la... terutamanya kumbang yg besar yg boleh terbang...

      Delete
  3. Hahhaa banyak jugak phobia kamu yer... but u manage ;)
    I myself nak kata phobia tu tak la... tapi pantang dengan katak. Tengok kat tv pun dah meremang bulu roma, geliiiiiiiiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. sama dengan mak pha is.. fobia katak..

      Delete
  4. phobia labah-labah, sbb dulu dlm tandas benda tu kejar, sampai skg before basuk tandas mesti goyang goyang pintu sikit dlu...takut dia sorok blakang pintu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. cerita kita hampir sama...

      Delete
  5. Bila sebut bab fobia ni.. ada kawan kak Erin dia takut pada buah mangga.. asal nampak buah mangga, dia lari atau dia menjerit.. Pelik-pelik.. Tapi tak tahu pulak kenapa dia takut sangat pada buat tu.. Bila tanya dia cakap, masa kecil-kecil dulu. Bila ayah dia marah, pasti dia dituju dengan buah tu.. Ye lah dekat rumah banyak pokok mangga.. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow... buah mangga.. ini paling pelik.. heheh

      Delete
  6. saya phobia lipan sbb pernah kena sengat . Bila nampak lipan , saya rasa mcm lipan tu kejar saya . malah bila saya nampak lipan , confirm jerit n muka pucat lesi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak.. kalau nmpak lipan, rasa geli..

      Delete
  7. ular tedung hitam sy punye fobia...even ular tuh dah mati tepi jalan pon masih takut sangat!!!!!kesnye mase kecik-kecik dlu bawak adik ge kebun,tetiba kat tengah jalan ade bende berdiri warna hitam..then,tolak adik sampai jatuh...x sampai brape kaki kat depan sy...sejal tuh terus fobia...huh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni ramai org phobia... cma jarang nk jumpa je...

      Delete
  8. Nad phobia dengan cacing. memang x leh tengok. segala bentuk macam cacing memang nad melompat hahha termasuk ular. errrwwwwww >.<

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. standard la bdk pompuan geli ngan cacing..

      Delete
  9. Btul tu...phobia ada macam macam....tpi rietta dlu phobia lintah ngn pacat...sebabnya org org tua dlu suka takut takutkan....cite kang masuk dalm pwut, isap darah kita, beranak pinak smpai kita matik...mau xphobia....nru nak masuk tadika dah dihidangkan citer camtu....tpi bila dh kerja...selalu kena masuk hutan, paya....jmpa semua tu, dh tahu beza antara keduanya, cara nk atasi....skank dh ok....xde hal lg dh...siap bleh resQ org yg phobia ataw mangsa lntah ngn pacat tu...

    ReplyDelete
  10. akak dulu fobia memandu di waktu malam dalam keadaan hujan, rasa nak menangis je.. syukur sekarang ni dah berani.. sebenarnya perasaan itu perlu kita lawan.. lama-kelamaan insya-Allah akan menjadi normal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.!! tak bolah dibiarkan..

      "jangan birakan hidup anda diselubungi..... phobia."

      Delete
  11. akak dulu fobia memandu di waktu malam dalam keadaan hujan, rasa nak menangis je.. syukur sekarang ni dah berani.. sebenarnya perasaan itu perlu kita lawan.. lama-kelamaan insya-Allah akan menjadi normal..

    ReplyDelete
  12. Kita porbia naik tempat tinggi..memang fail punya..pernah a few times naik roller coaster..nak jugak tu naik walau takut..then tu tutup mata memanjang...and jerit ti usah cerita lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heehe.. pha is pun phobia jgak tmpat tinggi. tapi tak teruk sangat...

      Delete
  13. sis mmg phobia ngan binatang2 ni. tgk kat tv pun dan phobia.ini pulak kalau tgk depan2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua binatang ke..? x kan kucing pun fobia..? hehehe

      Delete