Thursday, August 15, 2013

15 Fakta Menarik Tentang Proton

just nak share fakta yang mungkin korang tak tahu tentang proton. apa korang ingat kereta proton tu lekeh sangat ke? banyak tau kelebihan dan kehebatan kereta proton ni. kalau tak percaya, tengok 15 fakta menarik tentang proton kat bawah ni


15 fakta menarik tentang proton


1. Proton Berjaya melepasi ujian panas dan sejuk melampau di padang pasir dan kutub utara serta selatan.

2. Proton tanjung malim tersenarai sebagai "most advanced modern car plant" oleh Discovery Channel

3. Proton satu-satunya pembuat kereta ASEAN yang Berjaya melepasi rating Australian ANCAP dengan 5 bintang

4. Kini, proton boleh didapati di 25 buah Negara seluruh dunia

5. Kelab peminat proton persona terbesar terdapat di Mesir

6. Antara duta Proton termasuklah Miss Olivia Wells, Miss Universe Australia 2013.


7. Proton mencatatkan masa terpantas dalam perlumbaan “Malaysian Touring Car Class” (MTC), mengalahkan Mazda dengan rekod 2:39 minit.

8. Proton satu-satunya pasukan yang memenangi 7 anugerah kejohanan dalam setahun di Asia Pacific Rally Championship.


9. Proton impian digunakan sebagai kereta peronda oleh pasukan polis UK di Humberside.

10. Proton mengguna pakai pelbagai teknologi dari LOTUS.

11. Proton satu-satunya jenis kereta yang dibangunkan dan dihasilkan oleh Negara orang islam.

12. Harga kereta proton luar Negara lebih murah berbanding harga dalam Malaysia.

13. Proton Berjaya mendapat tempat pertama dan kedua dalam Sepang 1000km Endurance Race 2012

14. Proton mengguna teknologi “Hot Press Forming” dari jerman yang meningkatkan intergriti struktur kereta sebanyak 3 kali ganda.

15. Enjin turbo proton dengan kuasa sebanyak 205 NM torque boleh memecut 0-100km/h dalam masa kurang dari 10 saat.

Tak percaya? Lihat sini : 15 Things You Didn't Know About Proton

23 comments:

  1. emm..saya bangga jadi anak Malaysia..sebab blh mencipta PROTON di persada dunia

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. tu la.. org malaysia je yg tak pndai hargai produk sendiri.. hehe

      Delete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kata zamani abe : Terbang melayang dari blog & mendarat di sini ('',) Salam Ziarah, & jemput ke blog ya


      thanks zamani. insyaAllah, nanti saya singgah. maaf, komen terpaksa didelet sebab terdapat unsur link biru.. :)

      Delete
  4. Aku salah seorang pemilik proton (waja) yang selesa walau pun rupa paras agak huduh dengan kesan calar, kemik dan gesel keliling kereta. Apa ada hal, janji enjin tip top. Hahaa...

    ReplyDelete
  5. abe guna proton preve. cukuplah utk gi kerja n bersiar2.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. "sampai sekarang orang tak puas hati dengan proton. kesian proton. asyik kena kutuk je bukan nak bagi opinion support."

      maaaf, komen terpaksa didelet atas sebab terdapat unsur link biru.
      :)



      Delete
  7. Hmm...fakta 12 tu buat sedey ht ini sj....fakta 15 rietta suka...heeheehee...

    Adakah klu kita bli proton di luar negara...bawak blk cni kna cukai semula....hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. cuba try... beli kat arab, bawak balik mai malaysia...

      Delete
  8. baru akak tahu.. tapi akak dah terbeli kereta perodua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. dh beli dah, x bleh nk buat apa2 la.. :)

      Delete
  9. Ok ja proton ni.. bsalah ada baik n buruknya apa2 pun.. harap harga proton murah lah lagi kat malaysia ni

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...