Skip to main content

Kantoi

dahulu, masa mula-mula aku nak berblog, ada sebab kenapa aku letak ejaan nama aku "Pha is". sebab masa tu, aku ingat blog aku ni sekadar suka-suka je. mungkin akan ada perkara yang merapu sikit. so, agak tak profesional la kiranya.

tujuannya, mana la tau nanti kot-kot ada background ckeck sebelum aku dapat kerja dan sebagainya, kalau diorang search nama penuh aku, sekurang-kurangnya akan kurang sikit possibility diorang jumpa blog aku yang tak beberapa profesional ni sebab aku guna ejaan lain untuk nama aku.

tambah pulak, aku ni bakal ahli farmasi. setiap perkara kena profesional. kononnya lah. so, nanti kalau aku nk apply kerja, kalau ada background check kat internet, sekurang-kurangnya tak terjejas teruk sangat kredibiliti aku, kalau diorang tak jumapa blog yang entah apa-apa nih. kan?


tapi, sekarang, kalau aku google nama penuh aku, kantoi jugak. naik jugak blog aku dalam hasil carian google, di tangga ke-3. hmm... tu pun kalau orang yang cari tu pandai optimumkan enjin carian la. contohnya, letak tanda "..." pada pangkal dan hujung nama aku.

tapi silap aku jugak, sebab banyak kali sangat dedahkan ejaan nama aku yang betol. so, lepas ni, tak boleh nak merapu-rapu sangat la..

maa'ssalamah,
Pha is



Comments

  1. kantoi suda...oklah tu..bukan senang nak naik carta dik..heehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi x nk la kntoi smua.. x de unsur misteri.. heheh

      Delete
  2. cuba try cari pic pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try dah. boleh tahan la result dia.. hmm...

      Delete
    2. hehh, so kena bhati hati lepas ni, terutamanya pic family :)

      Delete
    3. erk.. rasanya pic family x bnyak sangat.. selamat kot.. hehehe

      Delete
  3. akak ingatkan memang nama tu nama betul..

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, x de la... saja eja mcm tu..

      Delete
  4. harap2 takde la bakal majikan ko yang baca entri ni. hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. harap2 mcm tu la.. kalau nk jumpa pun, jumpa la entri yg berinformasi or at least yg nampak profesional.. hehehe

      Delete
  5. hehehe kantoi sudah. takper, blog u still "bersih".

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..? rasanya ada jugak entri2 yg merapu meraban.. heheh

      Delete
  6. hahaha.. diri sendiri buat kantoi.. apa pun tak boleh..

    ReplyDelete
  7. hihi kantoi!
    cool :D

    Alhamdulillah, nama kite xde lg mihmihmih :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer ke..? cuba try google ngan letak tnda "....." di awal dan penghujung nama..

      Delete
  8. Tak boleh nak sorok dah...sekali aje dedahkan nama sebenar, terlekatlah sampai bila2, xboleh nak hilang dah. Samalah juga dgn gambar...Kalau gambar x elok, alamatnya sampai kiamat dapat sahamnya, jadi...kongsikan yg baik2 aje. Setakat nama terdedah...itu xjadi masalah sgt. Lepas ni pun mungkin kerajaan akan kuatkuasakan utk dedahkan identiti blogger.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. yg tu memang kena jaga betol2.. bla dah mninggal, kesian member dan family member yg nk kena usaha tutup akaun...

      Delete
  9. hhehe..susah juga..hati2 la ya..betul kata Bin Muhammad.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah... kna lebih hati2 lepas nih..

      Delete
  10. Replies
    1. x de la.. kami x HOT..!!! kami COOL..!!!

      Delete
  11. Samalah dengan saya , kawan2 siap search pakai nama sejarah cinta pun dah jumpa . huhu . malu malu la tuh ~ huhu .

    ReplyDelete
  12. KAHKAHKAH! Tapi Syaa cari nama betul Syaa, tak muncul pun dekat google. Gambar pun sama. Tapi kalau pakai nama singkatan, memang ada lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, ada la.. pha is dah pnah try... cma letak nama penuh, tapi letak simbol "..." kat awal dan akhir nama tu.. siap keluar 1st result lagi tau.. hehe

      Delete
  13. oooo...mcm tu ekk, bahaya2 heeee, jangan merapu lagi ok hihii, nak test jugalah nama KY

    ReplyDelete
  14. sama la ngan sis. dah kantoi jugak. tp ngan budak opis baru ni tak lagi..kikiki

    ReplyDelete
  15. hahaha..samaaaa! letak nama mish sebab konon2 tak nak kecoh sangat la kalangan kawan2. tapi skang memang dah kecoh sebab banyak sangat letak gambar, then bebudak klinik pakat duk google nama manjang. kuar la setepek muka. ciss. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la.. dah tak boleh nk cover dah...

      Delete
  16. Selagi takde entry yang memalukan diri buat pe nak risau.. mana tau ada yang jadikan entry dalam blog ni sebagai salah satu isu menarik untuk dikongsi.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dalam kes tu, bagus la.. heheh

      Delete
  17. edo pon kantoi tp masih di tahap selamat haha.. bila google, d tangga kesepuluh..

    ReplyDelete
  18. semakin dikenali ramai..hikhik
    yumida letak nama samaran
    asal entry x merapu tahap gaban..ok la tu..hikhik

    ReplyDelete
  19. salam blogger,blog yg cantik.,goodjob..brminat nk link kn blog dan senaraikan blog di mmber list homepage blog sy dan terbuka kepada semua blogger...sama2 dpt backlink... http://searchsecure.blogspot.com/2013/03/dapatkan-backlink-cara-mudah-rahsia-seo.html..klau brminat..text sy di entry di ats,bersama2 link blog anda..lpas da psang bnner.. happy blogging..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih Cara Mudah. and happy blogging to you too

      Delete
  20. wahaha baik letak nm tak femes je..kalau mcm pha is ni kira dh femes ni...hukhuk tp xpe...entry asalkan entry mantap ok jer! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. bukan soal pemes.. tapi soal terkantoi.. hehe

      Delete
  21. Hehehe....henrietta jose....biarlah rahsia,..hehehe....

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal