Skip to main content

jangan takut buat silap

Sebenarnya, tak salah kalau kita buat kesilapan. maksud aku, jangan takut kalau buat suatu kesilapan. Sebab kadang-kadang, melakukan kesilapan adalah sesuatu yang betul. Dan Kadang-kadang, melakukan kesilapan is the only way.

“Sometimes doing the right thing isn't doing the right thing”


Bak kata orang, mistake is the best teacher.  Melalui kesilapan lah kita akan belajar sesuatu. belajar melalui kesilapan jugalah, akan membuatkan kita ingat sampai bila-bila.

Albert Einstein quote.

Lagipon, Mereka yang tak pernah buat kesalahan ialah mereka yang tak pernah mencuba. Rugi la. bak kata hipster, you only live once. (YOLO). pffftt..

Tapi kesalahan yang aku cakap ni tak termasuk perkara2 yang menyalahi hukum syara’. Aku tak suruh korang buat perkara macam zina, mencuri, bunuh orang, dan sebagainya.

kalau dah terbuat silap, jangan anggap perkara tu kesilapan, tapi anggaplah ianya pengajaran. kesilapan lampau tak bermaksud kita buat silap, tapi kita membuktikan yang kita sedang belajar.


p/s 1 : sory folks, hari ni aku nak merapu jap. godek-godek laptop, jumpa 'entri' ni yang telah lama aku simpan dalam bentuk word. bila entah aku tulis. so, hari ni aku publish-kan.

p/s 2 : selamat hari bapa kepada bapak-bapak sekelian.

p/s 3 : exam lagi 2 minggu nak habis.. hmm.. 


maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. betul tu,kalau tak buat silap sampai bila pun kita tak tahu.nice share^^

    ReplyDelete
  2. Ramai orang takut melakukan kesilapan tapi ramai orang yang sentiasa melakukan kesilapan. We learn from mistake. Tak manusia kalau tak buat silap. keh3x ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2.. tiada manusia yg sempurna..

      Delete
  3. susah kalau kite hidup dengan org 366 hari nak sempurna

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. x bleh salah salangsung pun susah jugak..

      Delete
  4. betul tu pais... saya ni kalau kerja memang takut sangat kalau terbuat silap. sebab takut kena marah. tapi bila sekali dah tersilap, memang akan ingat terus sampai bila2. tak salah kalau kita tersilap, sebab kita tak mungkin akan buat kesilapan tu lagi sebab dah jadi pengajaran. tu kalau saya lah.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali buat silap, mesti teringat sampai bila2....

      Delete
  5. Kalau buat silap and akui it is a "kesilapan", thats can be a pengajaran, but to some, degil silap pun tak nak ngaku silap. some pulak, even know it is silap, still keep doing it, again and again... contoh nya saya. hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..? mana boleh mcm tu... hehehe

      Delete
  6. Betul apa yg dikatakan...tapi jangan pula buat silap jawab exam ye...:)
    Good luck!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. insyaAllah.. thanks,,...

      Delete
  7. Ya , segala kesilapan yang membuatkan kita semakin berjaya . Insya-Allah :) Good luck for exam . Aja aja fighting !

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lecture saya kata, orang yang pernah paling banyak gagal ialah orang yang paling berjaya :)

      Delete
    2. dia berjaya kalau segala kegagalan tu digunakan sebagai pengajaran..

      Delete
  9. ahaha.yupp.tp jangan sesaje pi buat silap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau saja buat silap, itu namanya saja cari pasal.. hehhe

      Delete
  10. tiada manusia yang sempurna.. jadikan kesilapan itu sebagai satu pengajaran yang membuatkan diri kita lebih matang dan berhati-hati..

    ReplyDelete
  11. betul la tu, klu kita x buat silap, maknanya kita x belajar apa apa.

    ReplyDelete
  12. bila silap kita ingat sampai bila bila dan kita lebih berhati hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. ingat smpai bila2.. hehe

      Delete
  13. dari kesilapan mengajar kita agar lebih berhati-hati pada masa depan.. ;)

    ReplyDelete
  14. people makes mistakes, and we learn from mistakes :)



    bila dah buat silap, kite akan lebih berhati-hati dan berjaga-jaga

    :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. mistakes are the best teacher..

      Delete
  15. org yg takut bt silap ni mcm tak pernah belajar apa² dr pengalamannya...hehe tak adventure la kan..asyik bt betul je....

    ReplyDelete
  16. Btul tu...kata org, pengalaman adalah pengajaranterbaik....

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi