Sunday, March 31, 2013

Wishlist #4 | Kereta

kereta itu penting, walaupun aku lebih minat motosikal. terutamanya bila dah berkeluarga. so, nak tak nak, kena juga ada kereta. kalau ada emergency apa-apa senang, kalau hujan panas apa-apa pun senang.

tapi, bak kata member aku si jemey:

"untuk moto, angkat superbike RM70-80k. untuk kereta, angkat kancil sekenhen RM10k sudah.."
-jemey nikong 

okay, melawak je.

untuk kereta, aku ada pilihan yang 'idealistic' dan 'realistic'. senang cerita, pilihan antara yang angan-angan, dan yang berpijak di bumi yang nyata.

untuk yang idealistic, tak nak yag hebat-hebat sangat. tak perlu la Nissan Skyline GTR R-35 ke, Skyline GTR R-34 ke, Fairlady Z ke, Subaru Impereza ke.

Mitsubishi Lancer Evo cukup la. masih lagi 4 pintu. senang kalau dah berkeluarga.



untuk realistik pulak, macam yang jemey kata, kancil sekenhen sudah. woha..!! janji ada motor superbike. kereta buat back-up time hujan je.

p/s: dengar citer, kalau Pakatan Rakyat menang PRU-13, cukai kereta akan turun. ameen...

sumber gambar :
Nikong J. (2011). Mitsubishi Lancer : The Evergreen Machine. retrieve from http://encikazman.blogspot.com/2011/05/mitsubishi-lancer-ever-green-machine.html


maa'ssalamah,

Pha is


26 comments:

  1. Lancer evo mmg pracktikal utk org muda dan berkerjaya...dont worry, pas grad nnti, dpt kerja, surely bleh bli keta nie....

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. sila2. tengok je tau.. jgn sentuh.. hehehe..

      Delete
  3. Kalau saya, nak guna kancil jer tapi 5 bijik ferrari untuk bodygurds mengiring saya yang berkancil itu. hehehe sorry termerapu.

    ReplyDelete
  4. "Wish"lah yang terbaik agar dapat menjadi pendorong dan meningkat usaha utk mendapatkannya...Tapi jika tidak dapat bersyukurlah dgn apa yg ada...

    ReplyDelete
  5. beli kancil second hand? sampainya hati..hahahahaha...

    paling busuk pun,beli la exora..boleh bawak anak2 + mak ayah dan mak mertua..^_^

    * peringatan untuk en.truper..beli exora..hehehehe

    ReplyDelete
  6. so kalau nak beli kereta kena tunggu lepas pilihanraya la... huhu

    itupun kalau janji ditepati lah kan...opppssssssssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. pon boleh.. harap2 cm tu la... tapi turun berperingkat2 slama 5 tahun.. hmm...

      Delete
  7. emmm....kereta lebih bernilai utk dimiliki =)
    tak kena hujan
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. x kira jgak.. minat moto jugak.. hehehe

      Delete
  8. harap turunkan la harga kereta walaupun siapa yg memerintah. kerete dah terlalu mahal la. ada yg tak mampu nak byr tiap2 bulan pun still gak nak guna kereta.sian kan.sebab kereta tu satu keperluan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hutang kereta adalah antara hutang yg tertinggi di malaysia.. kalau dah cukai sampai 100%, mau tak tinggi harganya...

      Delete
  9. kan KY dah cakap, beli keretalah senang,,,untuk masa kedepan juga tuu...

    ReplyDelete
  10. hensem kereta tu bro..kalau ko bawak mesti lagi hensem kereta tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... akan hensem la sikit muka gua yg x beberapa nk hensem ni.. hehehe

      Delete
  11. Ahaha...fuyyooo..merah itu garang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk.. merah tu cma kaler sample je.. kalau boleh nk kaler biru.. hehehe...

      Delete
  12. biar ikut kemampuan.
    kalau gaji rm1k nak pakai evo buat apa?
    ambik viva atau myvi pon dah ok
    biar realistik dan ikut kemampuan
    buat apa nak ikut org lain
    kalau mampu itu lain ceritalah
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. btol..!!! so, kancil sekenhen sudah.. kan?
      hahahaha

      Delete
  13. kalau saya dapatlahhh keretaa tuuu...walaweyyyy..
    ehhh blajar tak habis lg kena blajar dulu kreta dtang kmudian hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. x pe, berangan dulu... hehe

      Delete