Skip to main content

Harga Minyak : Sebuah Janji Ditepati


tertarik dengan sebuah gambar yang disebarkan di facebook, aku pun buat sedikit "homework". hasilnya, memang terbukti benar. pada 26 Febuari 2008, sebelum Pilihan Raya Umum ke-12 (8 Mac 2008), keluar kenyataan jika BN menang, harga minyak tidak akan naik.[1]


kemudian, selepas PRU-12, dalam beberapa bulan kemudian (4 Jun 2008), keluar pula berita harga minyak naik 78 sen.[2]


sumber dari utusan tau! bukan dipetik dari harakah. maklumlah, Utusan kan akhbar paling telus dalam menyampaikan berita politik negara. *tangan dibahu, mata keatas*

"Those who cannot remember the past are condemned to repeat it."[3]



sumber :

1. Asli, Y.(2008, February 26). Harga minyak tidak naik – Najib. Utusan Online.
(Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0226&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_03.htm#ixzz2M69oopId
© Utusan Melayu (M) Bhd)

2. Petrol naik 78 sen kepada RM2.70 seliter, diesel naik RM1 kepada RM2.58 seliter berkuat kuasa tengah malam ini. (2008, June 4). Utusan Online.
(Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0604&sec=Terkini&pg=bt_10.htm#ixzz2M6956800
© Utusan Melayu (M) Bhd )

3. Santayana, G. (1905). The Life of Reason (Reason in Common Sense: vol 1)

p/s : sebelum ni aku try vancouver. tapi kali ni nk try belajar pakai APA style plak. mcm pelik sikit je rasanya.


maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. kalau bab politik dan negara no komen, yang penting kita masih merasa selamat dan bebas dlm negara sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau tak usaha untuk dipertahankan keselamat dan kebebasan tu, tak lama la ianya bertahan.. hehe

      Delete
  2. semoga lebih telus jika berpeluang pada masa hadapan...jangan hanya 1 pihak sahaja yg dinilai dan sentiasa dipersalahkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2... kami mahu PRU yg telus. kami mahu PRU yg bersih... hehe

      Delete
  3. yg penting negara kita aman damai harmoni sejahtera. jgn dek kerana politik, negara agama dan bangsa tergadai

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol.. negara akan aman selagi rakyat dan pemimpin melaksanakan tanggung jawab dan amanah masing2...

      Delete
  4. Replies
    1. pening aku, kerana dunia....



      dan kerana migraine.. hehee

      Delete
    2. hg klau xpsal dunia pn hg migrain gak..hehe

      Delete
  5. Ramai orang kata Malaysia kita ni aman..
    Aman yang mereka lihat adalah amannya tiada peperangan seperti di Syria dan Palestin..
    Mereka tak sedar, mereka telah ditimpakan azab oleh Allah..
    Azab yang tidak tersedar oleh akal mereka..
    Azab yang mereka rasa biasa dan normal..
    Ya, azab itu adalah hancurnya agama Islam dalam diri anak2 muda dan ibu bapa mereka.
    Ya, azab itu adalah jahilnya umat tentang ilmu agama, jauhnya mereka dari kehidupan beragama..
    Ya, azab itu adalah kemaksiatan bermaharajalela dengan banyak sekali dan dibiarkan kemaksiatan itu berlaku tanpa ada rasa apa2, tanpa dihalang, tanpa dicegah..
    Ya, kemaksiatan yang umat lakukan dengan tiada rasa dosa itu suatu azab dari Allah.. bagi mereka yang mahu berfikir..

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju sangat.. jangan terlalu lena dalam keamanan, kerana keamanan juga suatu ujian dari Allah..

      jgn terlalu enak dalam keamanan, bersenang lenang dalam comfort zone.

      Alah nk uji bukan dgn bala bencana je..

      Delete
  6. setuju dengan pandangan Heza Halim.

    sekarang ni segala maklumat kita kena kaji .bukan terima bulat2 kan.


    ReplyDelete
    Replies
    1. batol2.. jgn asyik terima je apa yg media suap..

      Delete
  7. masa tu xde lg kot slogan janji ditepati.. hehe.. tp pape pun bknkah wajib memenuhi sebuah janji.. harap xkan ada yg lupa lah lps ni.. ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. harapnya begitu lah.. x kira la sapa yg menang pun...

      Delete
  8. malas nak cakap lebih-lebih, haih! tp... lepas mengundi msti byk benda akan naik harga kot.. huhuhu

    ReplyDelete
  9. ohh bolat tak cukup umur utk mngundi lagi . heheh

    ReplyDelete
  10. teringat satu ucapan DS Najib kita dalam berita, "Kerajaan tak pernah buat janji tapi tak ditepati"

    hehehohohihi

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. betolkan yg biasa dan biasakan yg betol.. jgn biarkan penyelewengan, pecah amanah, suatu perkara yg normal.

      Delete
  12. harap2 lepas nie tak naik lg harga minyak..huhu

    ReplyDelete
  13. macam2 BN ni..

    pergh teror pakai apa style. saya ni belajar je cara nak buat apa style ni tapi tak pernah betul. tah mana yang silap pun tak tahulah.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu pun x tahu betol or tak style ni...

      Delete
  14. bila dah lepas undi, kita tengoklah pulak apa yang dijanjikan ditepati ke tak.. ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Gaji Ahli Farmasi

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac