Makan2 Klate | Rumusan

akhirnya, selesai sudah siri jelajah makanan kelantan aku. sekarang, aku dah balik Penang. semester depan, aku kembali belajar kat USM induk Penang.

jadi kat bawah ni aku senaraikan tempat-tempat makan yang aku dah pergi sepanjang aku berada kat USM kampus kesihatan di Kelantan.

dokumentasi itu penting.
(klik untuk tumbesaran sempurna)

1. Sri Paduka Burger 
2. Restoran Alstonia 
3. Restoran Khaleel Nasi Kandar 
4. Selera Cik Siti 
5. Nasi Lemak Kopi O 
6. Dlah Maggi Ketam Corner 
7. Mak Su Nab Nasi Air
8. Ice Cream Baba 
9. Nasi Ulam Cikgu 
10. New Horizon Garden Restaurant 
11. Chim Chum Food Village 
12. KB Burger Bakar
13. Mr. Cook Western Food
14. Ajihs Nasi Lemak 80sen
15. Satay Malaysia Pengkalan Chepa 
16. Nasi Kak Wook 
17. WAU 
18. D' Village Food Court
19. Yati Ayam Percik
20. Zaeman Nasi Kukus

kat bawah ni pulak senarai kedai makan yang aku dah listkan untuk pergi tapi tak sempat pergi, disebabkan kekangan masa dsb. antaranya : 

1. Kengsom -  6° 8'12.54"N 102°14'42.04"E
2. Four Season -  6° 7'51.22"N 102°14'51.56"E
3. Hayaki -  6° 7'57.12"N 102°14'39.01"E (kalau tak silap)
4. Abe Long Nasi Lemak Gasing -  6° 8'12.35"N 102°16'33.89"E
5. Ukir Seri Anjung Restauran -  6° 7'3.57"N 102°17'45.83"E
6. Restoran Cempaka Rembulan -  6° 7'8.95"N 102°17'35.54"E  (kalau tak silap)

selain tu, ada kedai makan yang aku dah pergi, tapi tak sempat nak review dalam blog. sebab lupa nak ambil gambar, dan tak ingat banyak pasal detail kat kedai tu (menu, harga, dsb) antaranya : 

1. Nasi Kerabu Golok -  6° 5'52.66"N 102°16'8.40"E
2. Restoran Pinang Seribu -  6° 5'22.43"N 102°16'40.35"E
3. Restoran Pakistan (roti naan) -  6° 7'28.97"N 102°14'8.60"E

kat bawah ni aku nak share sikit tips terutamanya bagi "ore luar" (bukan orang kelantan) macam aku ni, kalau nak keluar makan kat mana-mana kedai makan kat kelantan, dan termasuk juga kedai-kedai biasa (baju, tudung, dsb) ini just berdasarkan pengalaman peribadi aku je. so, mungkin betul dan mungkin silap.

1. sesetengah kedai di kelantan (tak kira kedai makan atau tak) kalau korang tak kecek klate, ada high chance untuk korang dikenakan harga yang tinggi. tapi tak de la sampai tahap kena tipu. cuma, kalau nak tawar harga tu, susah sikit la nak dapat murah. 

pendapat ini disokong sendiri oleh member aku yang merupakan orang kelantan. so, ilmu 'kecek klate' tu sangat-sangat crucial untuk survive disini.

2. kalau boleh, keluar makan atau beli belah dengan kawan atau ahli keluarga yang tinggal di kelantan(jika ada). serahkan urusan pembayaran atau tawar menawar kepada mereka. 

3. seelok-eloknya sebelum ke mana-mana tempat makan yang agak special, "google" dahulu tempat tu. lihat komen-komen orang berdasarkan tempat tu. so, kalau komen untuk tempat tu agak negative, kalau korang pergi jugak, tak de la nak frust sangat kalau betul pun tempat tu tak best. contohnya macam kat Selera Cik Siti   

4. dont judge a book by its cover. kadang-kadang kedai biasa-biasa je, tapi sedap, servis pun okay. kadang-kadang kedai nampak okay, tapi servis hampeh, rasa tak sedap mana pun. contohnya macam kat kedai ini.  

so, cukup dulu kot setakat tu... lepas ni, boleh aku sambung balik jelajah makanan penang aku sebelum ini yang tertunda disebabkan aku ke kelantan. hehehe..

maa'ssalamah, 
Pha is

Comments

  1. aduh...kena belajar kecek kelatelah napoknya heeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..? tgganu ngan klatey kan kecek lebih kurg ja.. cma beza sikit je.. hehe

      Delete
  2. betul..sebab ayah saya orang kelantan pun cakap gitu..kena pandai kecek kelantan baru best nak tawar menawar ni. Kalau tak besar kemungkinan untuk peniaga menaikkan harga adalah tinggi.

    ReplyDelete
  3. oh yeke.. bulan 2 nak g kelate kawan kawen. kena balajo kecek kelate ni. kihkih.. nak beli barang banyak nii.. ngee~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. boleh mula praktis dah sekarang ni...

      Delete
  4. kawe pon suko masokan kelate nie..nasi kerabu sedap sunggoh :-)

    ReplyDelete
  5. aku pun jelaajah makanan belum abis..lagi 2 sem je.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku dok klantan 2 bulan lebih je kot... sbb tu yg nk explore habis-habisan.. hehe

      Delete
  6. HEHE pas ni buleh dah cari awek kelate sorg

    ReplyDelete
    Replies
    1. pulak..? hmm.. kalau ada jodoh, x kemana.. hehe

      Delete
  7. takper tak pandai kecek kelate pun, tapi survey dulu harga ngan member or frens to get the rough idea. tak rindu kelate ker dik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih rindukan penang dari kelantan.. hehehe

      Delete
  8. Replies
    1. ada.. mak su nab nasi air... ada kat senarai kat atas tu, yg no.7 tu.. hehe

      Delete
  9. owh.. payah gini, kte dah laa x pandai cakap kelantan.. huhuhu

    ReplyDelete
  10. sis kalau balik kelantan lain kali.nak kena terjah semua tempat makan ni. balik baru2 ni tak sempat nak pi mana2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pe.. nanti ada masa lagi... x sempat nk pi mana2 sbb adik kan..? smoga dia cpat sembuh...

      Delete
  11. rasanya kita dah ada pengacara baru untuk rancangan jalan2 cari makan ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. pun boleh, kalau tv3 sudi nk ambil la.. heheh

      Delete
  12. Salam..memang sangat membantu..terutamya yg coordinate tu..mmg sgt2 embantu...pak mertua aku pun suka..tq bro

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. alhamdulillah.. u're welcome..

      Delete
  13. Lagi satu petua nak tambah, bab tawar menawar harga dengan syarat keluar makan atau beli belah dengan kawan atau ahli keluarga yang tinggal di kelantan dan boleh kecek Klate. Kalau jantina tauke/pekerja ialah perempuan yang kita nak tawar harga barang, minta tolong kawan lelaki atau ahli keluarga lelaki yang tinggal di kelantan. Kalau jantina tauke/pekerja ialah lelaki yang kita nak tawar harga barang, minta tolong kawan perempuan atau ahli keluarga perempuan yang tinggal di kelantan.

    ReplyDelete

Post a Comment