Sunday, January 13, 2013

Jodoh Datang Bergolek

dalam sebuah perbincangan santai antara aku dan member-member, entah macam mana, soal jodoh jadi antara topic yang dibincangkan.



"well, kalau soal jodoh, kalau perempuan ni susah sikit." kata miss H.

 "tak apa. aku ingat lagi muallimah* aku cakap, jodoh ni tak payah cari. tunggu je, nanti dia datang bergolek-golek. betol!" respon cik tot dengan lantang dan penuh bersemangat. antara kami, suara cik tot yang paling lantang. mengalahkan lelaki.

"setakat ni, dah berapa orang dah yang datang bergolek kat ko..?" soal Ian, disusuri dengan gelak tawa kami.

*muallimah : dari segi bahasa bermaksud guru perempuan. selalunya merujuk kepada guru yang mengajar pendidikan islam atau bahasa arab, selain panggilan "ustazah".  tapi, ada sesetengah sekolah beraliran agama yang menggunakan panggilan ini walaupun untuk guru biasa (yang mengajar BM, sejarah, dsb.)

 * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

rezeki, jodoh, ajal dan maut, semuanya ditangan Allah, semuanya ketentuan Allah. tapi rezeki kena usaha cari, jodoh pun kena usaha cari. cuma maut je tak payah dicari, nanti dia datang sendiri, tak kira bergolek atau tak. hehehe...

maa'ssalamah,

Pha is

38 comments:

  1. Jodoh dtg bergolek? Kalau duit datang bergolek best la. Haha.

    ReplyDelete
  2. bila lah jodoh nak datang bergolek kat ni..berangan..kena usaha gak la kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah,.. x bleh nk harag bergolek mcm tu je.. hehe

      Delete
  3. adakah scene bergolek dpan mata trlanggar tiang . lepas tu kenal dri situ ? haha

    ReplyDelete
  4. hehehhe maut jangan dicari yer. Kalau jodoh datang bergolek banyak2 pun payah jugak dik.

    ReplyDelete
  5. jdoh dh ditetapkan sjak dlm prut mak lg..tp xmsetinye jdoh tu akan dtg snri lau xdcari,n x semestinye jdoh tu kite pny wlpn kte kejaq..

    # pais,anda bile lg? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau aku dah grad dan dah keje MACAM KO, dah lama aku cari calon.. hahah.. masalahnya, aku tak MACAM KO..

      so, persoalannya sekarang ni, persoalan ni patut ditanya untuk orang yg dah grad MACAM KO... hahaha

      Delete
    2. klau ak dah ade calon n ckup wet, dah lame ak kawin..n tak de la org slalu dok tny org MACAM AKU bile nak kawin..haha..
      ngeng pais~

      Delete
    3. x de calon..?? yg kat header blog tu saper..? hahaha
      jawab.. jawab.. hehe

      Delete
  6. memang betul jodoh masing masing dah tertulis di luh mahfuz.
    tapi kalau perasan, ada firman Allah yang menyuruh kita mencari pasangan yang baik. kan ada perkataan CARI di situ.

    ReplyDelete
  7. itulah yg dikatakan usaha..kena berusaha

    kalau guru lelaki muallim..KY selalu pangil cikgu begitu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. dulu pnah skolah beraliran agama.. kna panggil muallim dn muallimah..

      Delete
  8. jodoh. ajal maut tuhan yg tentukan ^^

    ReplyDelete
  9. usaha tangga kejayaan. betul jugak~

    ReplyDelete
  10. amboi jodoh pun ada istilah datang bergolek..huhu
    kena usaha jugak la kan.kan yg dtg bergolek tu yg tak berjenis susah gak..ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg tak berjenis..? hahaha.. susah2..

      Delete
  11. rezeki/jodoh jangan ditolak, maut jangn dicari. hehe

    ReplyDelete
  12. kadang2, jodoh kena ditolak jugak.. tak kan nk rembat semua.. lelaki poun quota dia 4 JE... hehe

    ReplyDelete
  13. rezeki, jodoh, ajal dan maut, semuanya ditangan Allah, semuanya ketentuan Allah. tapi rezeki kena usaha cari, jodoh pun kena usaha cari. cuma maut je tak payah dicari, nanti dia datang sendiri, tak kira bergolek atau tak. hehehe...

    suka dgn entry nie..susah sgt ke cari jodoh nie..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks... ikut org la. ada yg susah gila nk cari jodoh.. ada yg jenis sekali petik, 10 yg datang.. hehehe

      Delete
  14. aku rasa ang kena baca entry aku la, faiz... hahahahha. sebagai buka minda ko... :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama je la apa yg aku mksudkan.. cuma ko kupas panjang lebar je... aku just keep it short.. hehehe...

      Delete
    2. yela... aku kupas panjang, biar orang faham. hahhaah

      Delete
    3. hahaha...
      aku malas baca panjang2, sebab tu aku tulis pendek2..

      Delete
  15. Replies
    1. edward cullen..? seriusly..??? jacob lebih hensem la... hahaha

      Delete
    2. ah, Edward Cullen lagi encem la... Jacob sweet. hahahaha ok, rambang mata. But first love aku TETAP Edward Cullen, tapi dia yg buta, silap pilih Bella yg curang ngan Jacob Black... grrr...

      Delete
    3. bella curang..??? ni yg baru tu ke..? aku x tengok lagi..

      Delete
  16. yup,betul tu..jodoh dan rezeki memang kena cari..;)

    ReplyDelete
  17. Entry untuk orang tak kahwin lagi :)

    ReplyDelete
  18. betolll...!! ganti cik tot.. ahhhhahaaa

    yang penting doa... mintak kat allah :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...