Monday, December 31, 2012

Motosikal Idaman

dulu, jentera motosikal impian aku ialah kawasaki ninja 250r. aku tau, cc nya masih dalam katagori kelas bawahan. idea asalnya, kerana aku nak pakai untuk pergi kerja je, bukan pakai racing. hehehe.. lagi pun, aku fikir, aku malas nak ambil lesen moto lagi sekali. (B full). sebab untuk lesen B2, 250cc dah boleh pakai.

kawasaki ninja 250r 2013

kemudian, melalui pembacaan di forum-forum, ramai cakap kalau pakai kawasaki ninja 250r tak berbaloi. kata mereka, kalau stakat ninja 250r, kawasaki kips 150rr pun dah boleh potong. (orang yang kata, bukan aku) so, akhirnya ninja 250r aku tolak tepi.
kawasaki KIPS 150rr 2013

orang kata, kalau pakai kips 150rr pun, dah puas hati kalau setakat nak jalan biasa. sebab utama, murah. kelajuan pun okay (untuk kelas 150cc), dengan pawer-valve systemnya lagi. cuma aku tak berkenan dengan bunyi kips. macam motor mat rempit je bunyinya. (2-stroke)

dalam banyak-banyak jentera bawah 250cc, antara yang paling orang rekemen dalam forum-forum, yang aku perasan, ialah kawasaki zx2r (250cc). bunyi okay, enjin pun okay, kelajuan pun okay. orang kata, memang jentera yang paling berbaloi untuk 250cc. malangnya, kawasaki dah hentikan pengeluaran model zx2r pada tahun 1999[2].

kawasaki zx 250r (zx2r) 1991

kemudian, aku beralih pandangan ke jentera yang besar sikit cc-nya. mula-mula aku pandang kawasaki zx6r (636cc). mungkin sebab aku geram zx2r dah tak keluar. so far, masa tu. aku target, memang lepas kerja aku nak angkat zx6r la. macam dah muktamad la kiranya.
kawasaki zx6r 2013

kemudian, tak tau kenapa, sejak akhir-akhir ni, selera aku beralih pulak dari "superbike" kepada "naked bike" atau dalam terjemahan google translate-nya, "motosikal terlanjang", sebab enjinnya tak pakai baju i.e enjin terdedah. baru sexy. hehe.. so, mula-mula, aku pandang kawasaki er6n. (masa tu, aku pandang kawasaki je, yang lain tak tengok dah).

kawasaki er6n 2013

then, member aku si jemey ni cakap, dari aku pakai kawasaki er6n yang 2-inline, baik pakai yamaha xj6 yang 4-inline.

bagi yang kurang tahu apa beza 2-inline dan 4-inline, 2 inline lebih kepada pick-up, sedangkan 4 inline lebih kepada top speed.[1]


"2-inline pikap sedap, top speed kureng. max boleh pergi pon 220kmh je (habis perah) kalau 4-inline, memang mantap, top speed senang-senang  240kmh (bole pergi lagi)."
(kipaskertas_108, 2012)

"pick-up 2 inline 650cc = pick-up 4 inline 900cc. lebih kurang la dalam 500meter. lepas 500 meter.. inline 4 adalah king on the road "(miehensem, 2012)


anyway, member aku si jemey nikong ni, aku tengok dia ni dari dulu target kawasaki z1000. macam tak pandang yang lain dah. aku sebolehnya malas nak main cc tinggi-tinggi sangat sampai 1000cc. bawah-bawah sudah. tiap-tiap tahun tak de la perit sangat nak bayar insurance dengan road tax. hehehe...
kawasaki Z1000 2013 (special edition)

so, berbekalkan nasihat dari jemey, aku mula ushar-ushar yamaha xj6. masa tu, aku kurang berkenan sikit kerana dalam aku dok servey, yamaha dah mula keluarkan model xj6 dalam bentuk "diversion". macam separuh naked. dia punya kepala pakai tudung (macam superbike) tapi enjin terdedah (naked). macam budak-budak zaman sekarang la. (if you know what I mean)
yamaha xj6 diversion 2012

kemudian, baru-baru ni, dunia motosikal dikejutkan dengan kemunculan kawasaki z800 yang baru. bagi aku, rupa model ni cukup-cukup "jahat." serius tak tipu. sekali pandang, nampak moto ni "jahat" giler. terutamanya kat lampu depan. cuba korang tengok.
kawasaki z800 2013

kemudian, yamaha xj6 kembali menyinar dengan model 2013-nya yang ditambah dengan versi "facelift", selain "diversion"-nya. kali ni, nampaknya aku dah tertarik balik dengan yamaha xj6 ni. sangat-sangat "hensem". tak macam z800 yang nampak "jahat" sangat. harga pun murah sikit. yer la 800cc dengan 600 cc.
yamaha xj6 facelift 2013

tak cukup dengan itu, baru-baru ni keluar pulak khabar angin yang mengatakan kawasaki akan keluarkan pulak model naked terbaru, kawasaki z250 dalam masa terdekat (khabarnya januari 2013). gambar moto ni pun tak ada lagi. yang ada cuma sketch.

kawasaki z250 2013 (sketch)

kesimpulannya, aku rasa tahun 2013 ni banyak membawa perubahan dalam dunia motosikal berkuasa tinggi. yang tu baru dari kawasaki dan yamaha je. ducati, honda, suzuki, KTM (bukan keretapi tanah melayu, tapi Kraftfahrzeuge Trunkenpolz Mattighofen)[3] dan yang lain-lain tak tengok lagi.

hmm.. dah-dah... study2.. exam dah nak dekat. bye..!!!  


[edited : 1 Feb 2013]

akhirnya, keluar jugak gambar motosikal Kawasaki  z250. tadaa...!!!

new kawasaki naked bike, 2013, z250
kawasaki z250 2013


p/s : kalau ada cadangan motosikal model lain yang lagi bagus, rekemen la kat aku. hehehe...

rujukan : 
1. carigold forum. thread: "[WTA] kawasaki ER6N". 2011 Aug. 25.[cited on 2012 Dec 30]. available from: URL:http://www.carigold.com/portal/forums/printthread.php?s=233284a09080b234d2c1b9b9bd11b1d6&t=261971&pp=10

2. Wikipedia. Kawasaki Ninja ZX-2R. 2011. [online] modified on 2012 Nov 2. [cited on 2012 Dec 30]; available from: URL:http://en.wikipedia.org/wiki/Kawasaki_Ninja_ZX-2R  

3. wikipedia. KTM. 2007 [online]. modified on 2012 Dec 23. [cited on 2012 Dec 31]; available from: URL:http://en.wikipedia.org/wiki/KTM

4. gambar motosikal kat pak cik gugel. malas nak tulis semua. hehehe...


maa'ssalamah,
Pha is

READ MORE- Motosikal Idaman

Sunday, December 30, 2012

Makan2 Klate 18 | Restoran Khaleel Nasi Kandar


asyik-asyik makanan sempoi-sempoi, je. kali ni kita ke makanan biasa (harian). kalau orang penang, makanan harian yang biasa, selalunya nasi kandaq. so, aku nak membawakan kepada anda, restoran khaleel nasi kandar di Jalan Sultan Yahya Petra, kubang kerian. (coordinate:  6° 5'44.90"N 102°16'17.25"E). kelantan pun ada kedai nasi kandaq tau..!!



kedai ni biasa je. tak la semeriah restoran Khaleel kat penang yang 24 jam tu. kat sini aku tengok pukul 11.00 malam dah tutup. menu pun tak de la semeriah yang kat penang. tapi, kira okay la. beriani ada, tandoori ada, naan ada, roti canai, tosai, mee goreng mamak dsb. kira barang standard untuk kedai nasi kandar semuanya ada la.

nasi kandar dia kira okay la. ada la rasa nasi kandar. janji kuah kari tak manis. beriani pun kira okay. tapi tak dapat challenge beriani kapitan penang la. keseluruhannya, okay la untuk restoran nasi kandar yang beroperasi di kelantan. (aku tak nak expect tinggi sangat)

kalau nak tahu, sepanjang cuti pertengahan semester ni, (seminggu) aku tak balik penang. saja nak explore kelantan. so, restoran nasi kandar ni la pengubat rindu aku kat penang. masa cuti tu, hari2 aku makan kat situ. apa yang aku perasan, semakin lama, harga yang aku dapat semakin murah. mungkin dia kira harga pelanggan tetap kot. hehehe..

asal diorang nampak muka aku je, tahu dah aku nak order apa. nasi kandar (nasi lebih) kuah campur banjir, telur rebus dua biji, kobis, dan papadom. hahahaha... (mau badan tak naik)


ada cerita best masa first time aku ke situ.

waiter : minum?
aku : teh ais (tak biasa lagi guna istilah "beng")
hakim : teh o beng
ikrar : teh o beng

waiter : makan?
hakim : capati
ikrar : capati
aku : tosai

waiter : tosai ke, tok say (tak nak)

time tu kami pakat dok gelak kot. nasib baik waiter tu tanya balik.  mungkin dia dah pernah terkena kot. kalau tak, pakai tak makan la aku malam tu.


so, bagi anak jati penang yang tersadai di kelantan macam aku, boleh try singgah restoran Khaleel ni kalau rindu penang. hehe..


maa'ssalamah,

Pha is
READ MORE- Makan2 Klate 18 | Restoran Khaleel Nasi Kandar

Saturday, December 29, 2012

Release The Kraken

semenjak dua menjak ni, kebanyakan entry yang aku publish adalah entri peram. entri yang aku telah siap taip tapi aku simpan, tak publishkan. ada yang sampai aku peram berbulan-bulan. bila aku rasa nak publish, baru aku publish.

aku rasa, kadang-kadang, entri ni macam jeruk. makin diperam, makin sedap. hehehe..

then, bila aku rasa masanya dah tiba untuk aku publish entri tu, sambil aku tekan button "publish", i said to myself :





maa'ssalamah,

Pha is
READ MORE- Release The Kraken

Video | Who is Prophet Muhammad?

sumber gambar [2]

After the release of the hate film /trailer ('The innocence of Muslims'), more people in the west want to know about Prophet Muhammad now. And they usually have not more than 5 minutes to spare for doing that.

Hence we decided to make an English language film/video for western audiences. The idea was not to attack any person or country or seek revenge for the lame film that insulted the Noble Prophet. The idea behind this 5 minute film is to provide quick information to the curious audiences who are now thirsting for more information on the Holy Prophet -information other than what their own media is showing them.

The offensive and blasphemous film is rightly and clearly seen by western audiences as being 'vicious', 'hateful' and 'far from the truth'. This is how the world has rightly perceived 'The innocence of Muslims'. But this has left unanswered questions in their minds. If that film was so obviously 'false', then what is the truth? Who is Prophet Muhammad? People who were not aware of the Apostle of Allah are now made aware of him.

We decided to quickly put together an English language film which was informative and short and specially designed for audiences living in the west who have limited information about the Prophet.

The ideal thing for us would be to use stories to engage the audiences and deliver our message instead of verbose information. But that would have needed much more time and bigger budgets which we didn't have.

So we decided to use a 'voiced' visual style that the western audiences could relate to. We got the 'voicing' done overseas via the internet so that the language and the accent was relate-able. We also purchased 'geographically neutral' HD footage on-line to keep our film relate-able.

It was difficult not being able to direct the voice actors in person, but we managed to go back and forth with the takes and finally got it done.

This film is not designed for Muslim audiences nor is it designed for non-English speaking audiences. But I am sharing it with my Muslim friends here and elsewhere so that they may also share it and it reaches the intended audience by repeated sharing.

I wanted to post this on youtube too so that the huge youtube community can watch it... But I am unable to do so because of the youtube ban here.

But I request all my friends to upload on youtube and also blog about it and share it in any way they can. They can download a high quality version from here for uploading to other sites without making any changes at all:
https://rapidshare.com/files/2607735841/Mercy_online_hd_wm.mpg

-Muhammadi Films[1]



p/s : video ni dah lama. tapi aku baru jumpa. just nak share disini.

references:
1. Muhammadi Films(Facebook page). Who is Prophet Muhammad?Watch this film and know in 5 minutes. [online] 2012 Sept 21. [cited on 2012 dec 28]; available from: URL:http://www.facebook.com/photo.php?v=389955767742442  

2. Zopinion. Siapa Di Belakang "Innocence of Muslim". [online]. 2012 Sept 14. [cited on 2012 dec 28]; available from: URL:http://wubra.blogspot.com/2012/09/siapa-di-belakang-innocence-of-muslim.html


maa'ssalamah,
Pha is
READ MORE- Video | Who is Prophet Muhammad?

Friday, December 28, 2012

Makan2 Klate 17 | Selera Cik Siti

western kelantan

kali ni, aku nk membawakan kepada anda restoran Selera Cik Siti, di Taman Kenangan (Jalan Abdul Kadir Adabi), Kota Bharu, Kelantan. (coordinate :   6° 7'27.71"N 102°15'53.07"E - lebih kurang). sebenarnya, dah lama dah aku dengar pasal Selera CIk Siti ni. dah ramai yang recommend kat aku, sejak aku kat penang lagi. so, agak popular la jugak kiranya kedai ni.

orang kata, kat situ popular dengan makanan western, antaranya chicken chop. tapi, malam tu entah macam mana, aku kempunan lamb chop. so, aku order satu. harga kalau tak silap dalam RM14.00. agak murah jika nak dibandingkan dengan Mr. Cook Western Food.[2]

selera cik siti
lamb chop

tapi, dari segi rasa, aku lebih prefer lamb chop yang kat Mr. Cook Western Food tu [2]. daging kat sini agak liat. serius liat. sampai lenguh tangan aku dok hiris daging kambing ni. seriusly..!!! rasa pun kureng sikit. lepas tu, saiz pun tak memuaskan. so, kesimpulannya, untuk lamb chop sahaja, aku lebih prefer Mr.Cook Western punya, walaupun yang tu mahal sikit (RM22.00)

selera cik siti

untuk air pula, aku dengan arif order Selera Cik Siti cocktail. bunyi macam style. nampak pun macam style. rasa pun style..!!! yang ni memang sedap. tak boleh nak dinafikan. hehehe... harga tak beberap nak ingat, tapi dalam RM4.00 gitu la kalau tak silap.

husni farmasi usm

aku sorang je yang pekena lamb chop. husni, arif, dan ikrar, semua order chicken chop. dari segi rupa, bagi aku dah K.O. sebab harap pinggan je besar, tapi ayam kecik. harga kalau tak silap dalam RM9.00 lebih kurang.

dari segi rasa, malangnya, ketiga-tiga mereka bersetuju bahawa chicken chop ni agak kureng. kata mereka, rasanya memang tak boleh lawan yang Mr Cook Western punya tuh.

pha is, arief


sebelum aku pergi, sebenarnya aku dah google siap2 pasal selera cik siti ni. sepertimana kes aku pada malam tu, kebanyakan maklumat yang aku dapat dalam internet tu adalah komen yang negatif. antaranya[1] :

"Chicken chop mace punaaa. Xsupo dulu"
"Sanggup menunggu lama? Inilah tempatnya"
"jgn dtg utk makan masakan panas kecuali chiken cop.. Lain2 lambat tahap siti sifir"
"Ore kijo supo taik doh.. Bad service"

aku rasa, ada betulnya komen-komen tu. sebab chicken chop laju je dapat. lamb chop aku lambat jugak nak tunggu.

kesimpulannya, tempat makan ni lawa, luas, kemas. so, kalau nak keluar dating dengan awek, boleh la. sambil tunggu makanan sampai, boleh sembang-sembang. ye dok? hehehe.. (sebab antara orang yang rekemen kat aku tempat tu pun, beliau pernah makan kat situ masa keluar dengan awek beliau)

tapi, kalau time lapar, tak digalakkan singgah....


rujukan :

1. Foursquare. Restoran Selera Cik Siti.[online]. [cited on 2012 Dec 27]; available from: URL:https://foursquare.com/v/restoran-selera-cik-siti/4db65b0cfa8c3502410eeba1

2. Pha Is. Makan2 Klate 8 | Mr. Cook Western Food. [online] 2012 Nov 14 [cited on 2012 Dec 27]; available from: URL:http://pening-pala.blogspot.com/2012/11/makan2-klate-8-mr-cook-western-food.html

maa'ssalamah,

Pha is


READ MORE- Makan2 Klate 17 | Selera Cik Siti

Video | Bila Exam Menjelma

bila nak dekat exam, macam ni la jadinya... hehehe



 
video by : Azura Abdullah (Facebook)
READ MORE- Video | Bila Exam Menjelma

Thursday, December 27, 2012

Kahwin Awal Melemahkan


perkahwinan yang melemahkan di sini bukan bermaksud melemahkan tenaga batin yer. hehehe.. entri ini asalnya berkisarkan perbualan aku dan seorang sahabat di laman twitter. berkenaan senarai perkara yang ingin dibuat dalam hidup sebelum kahwin.

twitter, things to do before 30

dulu, aku pernah terbaca satu artikel dalam blog saifulislam.com (aku cuba cari balik artikel tu, tapi tak jumpa). dalam artikel tu, ustaz hasrizal pernah ditanya pendapat beliau tentang perkahwinan di usia muda / ketika masih belajar. (kalau tak silap).

dan jawapan yang diberikan oleh ustaz, adalah jawapan yang sangat aku tak sangka. beliau seolah-olah tidak menggalakkannya, walaupun (kalau tak silap aku) beliau sendiri berkahwin semasa masih belajar di luar negara. sebabnya, kata beliau perkahwinan di usia muda melemahkan, terutamanya bagi anak muda yang berjiwa aktif.

tapi, jika difikirkan, betul juga kata beliau. kalau bujang, nak buat apa pun orang tak kisah. contoh yang paling mudah, merantau ke tempat orang, bermusafir melihat keindahan ciptaan Allah, mencuba sesuatu yang baru, aktif berpersatuan, dan sebagainya.

tapi, bila dah kahwin ni, fikiran akan lebih tertumpu kepada keluarga. nak buat apa pun susah. nak kena fikir bini/suami, anak-anak (kalau ada). aktivity akan lebih tersekat.

sebab tu ustaz kata, perkahwinan di awal usia tak digalakkan kepada anak muda yang aktif. kalau jenis yang pasif, tak apa.


p/s 1: tapi aku ni, tak de la aktif sangat. so, boleh kahwin awal la.. hehehe.


p/s 2:
twitter izzah
ingat aku tak tau..? hahahah




maa'ssalamah,

Pha is
READ MORE- Kahwin Awal Melemahkan

Wednesday, December 26, 2012

Kawan Kahwin | Izzul

~muqaddimah~

aku : mak, tadi kat depan sekolah tu kenduri siapa?
mak : owh, tu kenduri arwah. Dato' Bakar yang buat. esok baru ada kenduri kahwin. hang pi la esok.
aku : eh, esok cek nak pi kenduri kahwin kat BM (bukit mertajam). kawan satu sekolah cek yang kahwin.
mak : kawan hang, lagi..!

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

izzul budak mashoor, gambar kahwin,

okay, seorang lagi member aku yang sama umur yang dah kahwin. (cobaan..!!!) apa-apa pun, tahniah dan selamat pengantin baru buat izzul rahimi dan nur liyana. semoga jodoh berkekalan hingga ke syurga. ameen...

sebenarnya, ini antara tujuan utama aku balik penang dalam waktu study week ni. nak meraikan sahabat yang telah "berjaya" menamatkan zaman bujangnya. yes, "BERJAYA" (ingat kahwin tu senang?)

so far, setahu aku, kalau tak silap, jika dikira balik, dah 4 orang member satu sekolah aku yang sama umur yang dah kahwin. hmm.. dalam kalangan kami sendiri, masing-masing tengah mengagak siapa yang akan kahwin next.

yang pasti, bukan aku. sekarang ni, bayangan perkahwinan tu dah semakin menjauh dari aku.

kalau dulu, setiap kali nak dekat exam, bila tension exam, aku selalu "meroyan" pasal perkahwinan. mula la share macam-macam pasal kahwin kat FB mahupun blog.


tapi bila nak dekat exam kali ni, aku tak rasa apa-apa pun. walaupun aku pergi kenduri kahwin member sendiri, walaupun aku tengok member kahwin depan mata...

agaknya, mungkin sebab aku dah matang. pffffttt....


p/s : menghitung hari tahun....




maa'ssalamah,

Pha is
READ MORE- Kawan Kahwin | Izzul

Tuesday, December 25, 2012

Ketegar

itu la. ketegaq sangat. dah nampak tanda amaran laluan ditutup sebab banjir, nak redah jugak. ini la yang orang kata ketegaq
jalan ditutup, banjir melimpah
AWAS banjir dihadapan
AWAS. banjir dihadapan.jalan ditutup kepada semua lalulintas

lepas tu redah buat bodo je. konon adventure la tuh. sampai nampak amaran ke-2 pun redah jugak. ketegaq betol..!! tiba-tiba, nampak kereta kat depan pusing nak patah balik.

jalan banjir ditutup, sungai golok melimpah

haa.. baru nak kalot. tu la.. tadi dok buat ketegaq sangat. nak jugak redah jalan yang ditutup. lepas tu, nak kena patah balik. kan dah susah..! 

laluan ditutup, banjir, sungai golok melimpah

lepas tu, dengan muka tak malunya, keluarkan henset ambil gambar. bajet saja je nak redah jalan yang ditutup, kononnya sebab nak tengok dengan mata sendiri, macam mana jalan yang melimpah banjir. tak nak mengaku jugak yang diri tu ketegaq.

jalan ditutup, banjir melimpah

laluan melimpah

haish... ketegaq sungguh...!!!

*lokasi:
laluan D22
rantau panjang - lebuhraya gerik-pasir putih
tepi sungai golok
coordinate : 5°55'29.94"N 101°55'51.91"E


**ketegar (sebutan "ketegaq" dalam loghat utara) : tidak mahu menurut kata (nasihat) orang, tegar (keras) hati, keras kepala.
(kamus dewan edisi empat)


maa'ssalamah,

Pha is
READ MORE- Ketegar

Banjir | Jalan Kelantan Ditutup

hari ini, aku dan beberapa orang kawan akan berangkat dari penang ke kelantan. balik ke kelantan setelah "bercuti" di penang waktu study week. sebab exam kami kena ambil di USM kelantan.

malangnya, dengar khabar banyak jalan kelantan ditutup disebabkan banjir. maklumlah, musim tengkujuh. so, agak cuak jugak la, takut tak sampai USM. kalau tersangkut, nanti tak ambil exam pulak kami ni.

malam tadi, aku buat sedikit research. sekadar persiapan untuk esok. ada kawan aku yang nasihatkan supaya aku call balai polis di sepanjang jalan yang akan kami lalu. no. tel balai polis aku dah cari kat internet. harap-harap no tu still valid. (lihat penghujung entri)

bila aku check jalan yang ditutup plak, secara teorinya, jalan yang tersenarai tu kami tak lalu. harap-harap nanti jalan yang akan kami lalu tak banjir la.

kelantan, banjir, jalan tutup, musim tengkujuh
senarai jalan ditutup (24 dec 2012)

permudahkanlah ya Allah...


IPD Pasir Mas 097450999
Balai Polis Rantau Panjang 097950222
IPD Tanah Merah 099556222

rujukan:
e-bencana alam JKR malaysia:
http://bencanaalam.jkr.gov.my



maa'ssalamah,

Pha is
READ MORE- Banjir | Jalan Kelantan Ditutup

Monday, December 24, 2012

Sama Ja

sekarang dah masuk minggu study week. so, aku balik penang kejap. aku rindu penang. bila dah balik penang, boleh jumpa member2 yang dah hampir 3 bulan ditinggalkan, boleh merasa makanan penang, dan boleh jumpa mak sebelum exam. tambah pulak, kelmarin member satu sekolah aku punya kenduri kahwin. memang kena turun penang la...

bila dah sampai penang, aku jumpa salah seorang member penang. kat bawah ni perbualan kami:

baq : lama tak nampak. aku tengok hang ni sama ja...
aku : habis tu, apa yang hang expect aku akan berubah?
baq : ha la, aku tengok hang ni kat kelantan kerja makan ja. tapi balik sini aku tengok badan hang tak besar-besar pun. sama ja..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

aku rasa, baru 3 bulan aku tak balik rumah, tapi dah macam-macam perubahan yang dah berlaku kat rumah dan kampung aku.

contohnya, tak jauh dari rumah aku, dulu ada satu kawasan yang telah diratakan untuk buat rumah. last time aku balik, kawasan tu baru bertanah merah. belum buat apa-apa lagi. tapi, bila aku balik baru-baru ni, dah ada rumah yang hampir nak siap, dengan pagar dan gate-nya sekali.

then, aku nampak ada beberapa anak kucing hitam berkeliaran di rumah. rupanya kucing kat rumah aku beranak lagi. aku sempat nampak 2 ekor anak kucing je. mak cakap, asalnya empat ekor, tapi ada orang mintak nak bela. mak kata, yang lagi 2 ekor tu jenis"ekor kembang."

yang tinggal kat rumah aku ni yang ekor tak beberapa nak kembang sangat la.


READ MORE- Sama Ja

Friday, December 21, 2012

Makan2 Penang 4 | Hero Burger Bakar

dah selalu sangat aku buat pasal makanan kat kelantan. hari ni, aku balik penang kejap. so, tadi ajak member keluar makan, sebab aku dah rindu makanan penang. mulanya ingat nak pergi pekena biryani clay pot kapitan georgetown, tapi last-last tukar rancangan, kami pekena burger bakar  kat kedai Hero Burger Bakar ni.

shahir, ridhuan, firdaus,
dari kiri : shahir, ridhuan, dan firdaus.

kedai ni terletak di Astaka Stadium Bandaraya Pulau Pinang. dekat perak road. (coordinate : 5°24'40.27"N 100°18'57.22"E). kat sini, ada pilihan burger daging lembu, ayam, dan kambing. untuk nak tahu menu sacara lebih detail dan harga, boleh tengok kat gambar bawah ni :

senarai harga burger bakar, menu burger bakar
klik untuk tumbesaran sempurna (open link in new tab)

malam tu, aku dan member keluar agak lambat. lepas tu, sembang kat kedai tu sampai dah lewat malam. so, sempat la aku tengok diorang sedang proses daging untuk burger bakar tu. (mungkin untuk keesokan harinya). daging burger tu diorang proses sendiri. 

daging burger yang sedang dibentuk dari daging cincang

dan hasilnya, tadaa....!!!


kedai ni terletak dalam area food court. so, ada macam-macam jenis makanan lagi la kat situ. malam tu, lepas pekena "duo beef patty + cheese + egg" (RM 13.00), aku rasa lapar lagi. maklumlah, last aku makan untuk hari tu ialah breakfast sebelum bertolak dari kelantan ke penang. so, aku try order char kway teow plak. tapi malangnya, dah habis. hmm~

komen untuk rasa burger bakar tu, aku rasa okay je. boleh la kalau nak keluar sekali sekala dengan member or keluarga. nak kata sedap sangat tu, tak de la. lebih kurang je rasanya dengan KB Burger Bakar. biasa je bagi aku. (lain orang lain rasa). 

so, jom try..!!!!

untuk keterangan lanjut, boleh ke facebook fan page hero burger bakar (http://www.facebook.com/HeroBurgerBakar)

maa'ssalamah, 
Pha is
READ MORE- Makan2 Penang 4 | Hero Burger Bakar

Tuesday, December 18, 2012

Kucing dalam Islam

aku ni, nak kata minat sangat kucing, tak de la sangat. tapi, kat rumah aku ada je sekor dua kucing. bukan kucing kami pun, tapi dah orang buang, lepas tu dia mai kat rumah. mak aku pun bagi je la dia makan dengan apa yang ada, selalunya lebihan makanan kami. 

ni la kucing kat rumah aku. kesian beliau, tengah tunggu kami nak buka puasa, sampai tertidur. 
(gambar diambil masa bulan ramadhan)

adik aku dan kucing 

last2, kucing tu stay kat rumah. tak kemana, sampai lah dah beranak pinak. lepas tu, bila dah dapat anak comey2, orang pakat mintak kat mak aku, nak ambik bela. mak aku pun bagi je la. macam tu la lebih kurang kitaran kucing kat rumah aku.

macam tu la manusia. yang buruk, orang buang. yang comel, orang mintak. hmm...

banyak sebenarnya kelebihan bela kucing ni. dalam hadis nabi pun banyak menyebut tentang kucing. even dalam kehidupan nabi dan para sahabat pun ada yang melibatkan kucing. antaranya:

1. hadis berkenaan seorang wanita diseksa di neraka kerana menyiksa kucing :

 

Abdullah bin Umar R.A. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda : 
"seorang wanita diseksa kerana ia mengurung seekor kucing hingga mati dan wanita itu pun masuk neraka. wanita tersebut tidak memberi kucing itu makan dan minum saat dia mengurungnya dan tidak membiarkannya untuk memakan buruannya."
(HR Bukhari dan Muslim)[1]

2. hadis berkenaan kucing haiwan yang tidak najis.[2]

Abu Qatadah berkata bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda, "Kucing itu tidak najis. Ia binatang yang suka berkeliling di rumah (binatang perumahan)," 
[Hadis Riwayat At-Tirmidzi, An-Nasa'i, Abu Dawud, dan Ibnu Majah].

Diriwayatkan dan Ali bin Al-Hasan, dan Anas yang menceritakan bahawa Nabi Muhammad SAW pergi ke Bathhan suatu daerah di Madinah. Lalu, baginda bersabda, 
"Ya Anas, tuangkan air wudhuk untukku ke dalam bejana." 
Lalu, Anas menuangkan air. Ketika sudah selesai, Nabi menuju ke bejana. Namun, seekor kucing datang dan menjilati bejana. Melihat itu, Nabi berhenti sehinggalah kucing tersebut berhenti minum lalu (baginda) berwudhuk. Nabi ditanya mengenai kejadian tersebut, beliau menjawab, 
"Ya Anas, kucing termasuk perhiasan rumah, ia tidak dikotori sesuatu, bahkan tidak ada najis."

Diriwayatkan dari Dawud bin Shalih At-Tammar dan ibunya yang menerangkan bahawa hambanya memberikan Aisyah semangkuk bubur. Namun, ketika ia sampai di rumah Aisyah, tenyata Aisyah sedang solat. Lalu, ia memberikan isyarat untuk menaruhnya. Sayangnya, setelah Aisyah menyelesaikan solat, ia lupa pada buburnya. Datanglah seekor kucing, lalu memakan sedikit bubur tersebut. Ketika ia melihat bubur tersebut dimakan kucing, 'Aisyah RA lalu membersihkan bahagian yang disentuh kucing, dan Aisyah memakannya. Rasulullah SAW bersabda, "Ia tidak najis. Ia binatang yang berkeliling." Aisyah pernah melihat Rasulullah SAW berwudhuk dari sisa jilatan kucing, [Hadis Riwayat AlBaihaqi, Abd Al-Razzaq, dan Al-Daruquthni].

3. Abu Hurairah, sahabat nabi yang sangat menyayangi kucing.

"Dalam suatu peristiwa, tatkala seorang sahabat nabi bernama Abdul Rahman bin Sakhr menemui seekor anak kucing yang sedang mengiau kerana kehilangan ibunya. Beliau yang dalam perjalanannya menuju ke Masjid Nabawi, berasa kasihan kepada anak kucing itu, lalu mengambil dan meletaknya dalam baju besar beliau. 
Apabila sampainya di masjid, baginda bertanya Abdul Rahman, apa dalam bajunya? Ia menjawab anak kucing yang kehilangan ibu, aku mengambilnya kerana kasihan padanya. Lalu baginda menggelarkan Abdul Rahman dengan Abu Hurairah (bapa kepada anak kucing)."[3]

4. Mu'izza, kucing kesayangan nabi[4]

Nabi Muhammad pada suatu hari telah terjaga (dari tidurnya), berikutan suara Azan yang memanggil untuk menunaikan solat. Tatkala baginda Nabi bersedia untuk menyiapkan diri untuk bersolat dan baginda hendak mengambil jubahnya, ternyata Mu'izza sedang tidur di atas jubahnya, Nabi pun memotong belahan lengan yang ditiduri Mu'izza dari jubahnya supaya tidak membangunkan Mu'izza  Ketika Nabi pulang ke rumah, Mu'izza terbangun dan merunduk kepada baginda. Sebagai balasan, Nabi menyatakan kasih sayangnya dengan mengelus lembut ke badan kucing itu sebanyak 3 kali. [kesahihan diragui]

Dipercayai juga ketika Nabi Muhammad menerima tetamu ke rumahnya, Nabi selalu menggendong Mu'izza dan ditaruh Mu'izza pada paha baginda.

Nabi Muhammad kadangkala menggunakan air mutlak yang pernah menjadi minuman Mu'izza digunakan untuk tujuan berwuduk

5. hadis larangan menjual kucing

seseorang bertanya kepada sahabat Rasulullah yang bernama Jabir berkenaan wang hasil jual beli anjing dan kucing. Jabir menjawab: “Nabi melarang perbuatan seperti itu.” 
(Shahih Muslim, no: 2933)[5]

* * * * * * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * 



sumber[6]


rujukan : 
[1] Kebenaran Islam Mengenai Kucing Sejak 1500 Tahun Yang Lalu - http://hasnulhadiahmad.com/kebenaran-islam-mengenai-kucing-sejak-1500-tahun-yang-lalu/#more-2237
[2] Kucing - http://ms.wikipedia.org/wiki/Kucing
[3] Abu Hurairah ( BAPA KUCING ) - http://mselim3.blogspot.com/2012/06/abu-hurairah-bapa-kucing.html
[4] Muezza - http://ms.wikipedia.org/wiki/Muezza
[5] Bicara Agama – Apakah Hukum Menjalankan Perniagaan Jual Beli Kucing? - http://melayukini.net/2012/10/bicara-agama-apakah-hukum-menjalankan-perniagaan-jual-beli-kucing/
[6] Dunia Kucing - http://www.facebook.com/aduka.duniatucing
READ MORE- Kucing dalam Islam

Monday, December 17, 2012

Memories In Kelantan

tajuk entry bajet macam cerita korea memories in bali. hahaha...

sedag tak sedar, dah 3 bulan aku di kelantan. rasa macam sekejap je masa dah berlalu. sekarang ni pun dah minggu clerkship di hospital usm. lepas ni, study week, then exam. lepas tu, terus balik penang. sem depan belajar kat penang balik. 

sepanjang aku di kelantan ni, macam-macam kenangan ada. best. mana dengan jelajah tempat makan, keluar jalan-jalan dengan member, kenangan bersama ahli farmasi di HUSM ni, smuanya memorable.

pharmacy usm, ahli farmasi
group E HUSM pharmacy clerkship 2012

member aku si aqmar ada buat video untuk jamuan makan yang kami buat baru-baru ni bersama lecturer. like she says, it's always a good time..!!!
  
err.. vdeo ni mungkin hanya boleh ditonton oleh budak farmasi usm batch aku je disebabkan video ni datang dari private fb group. ianya just slideshow gambar2 knangan kami kat kelantan ni. so, kalau anda x bleh tengok, abaikan je la. hehehe

dulu, sebelum datang kelantan, aku target bila dah 3 bulan berada di kelantan, mesti aku dah fasih kecek klatey. tapi, kebanyakan masa aku kat sini cuma berinteraksi dengan sesama kawan, pensyarah, dan ahli farmasi di HUSM. so, kurang exposure dengan orang awam kelantan.

jadi, memang tak sempat la aku nak belajar kecek klatey.. huk aloh..!!! (yang ni je aku tau. hahaha)

maa'ssalamah,
Pha is
READ MORE- Memories In Kelantan

Sunday, December 16, 2012

Makan2 Klate 16 | Nasi Lemak Kopi O

malam tu, aku migraine. so, aku tidur awal. then, pukul 2 pagi, aku bangun, konon nak qada waktu study. bila dah dok kejap, tetiba rasa lapar pula. (ye la, dah tak makan malam lagi).

maka, di keheningan malam di musim tengkujuh ini, (hujan baru berhenti) aku merempit sambil menggigil kesejukan tanpa jaket ke sekitar KB dari kubang kerian untuk mencari kedai makan yang masih buka pada pukul 3 pagi.

akhirnya, aku terhenti di restoran Hayaki 24 jam. aku berhenti, ushar-ushar kedai tu dari luar, tak tau kenapa, aku tak rasa nak singgah. maka, aku pun patah balik ke kubang kerian, ingat nak pekena 'cotek' sekeping dua. kata member aku, kedai cotek berdekatan USM kampus kesihatan ni pukul 4 pagi pun buka lagi.

malangnya, bila aku sampai, kedai cotek tu dah nak tutup. nak makan KFC (lebih kurang 500 meter dari situ) rasa macam tak ada mood plak. kemudian, aku jalan-jalan lagi, ingat nak singgah kat restoran D'Klasik 24 jam. tapi hampeh betol, sebab kedai tu tutup. nama je 24 jam. penipu! lepas tu, aku jalan-jalan lagi, sampailah aku terhenti di kedai Nasi Lemak Kopi O ni.


lepas tu, aku baru teringat, member aku pernah cakap nak bawa aku ke kedai ni. katanya, kedai nasi lemak ni buka pagi sahaja. katanya lagi, kedai ni pukul 5 pagi lagi dah buka dah. masalahnya, pukul 5 pagi, kami konfom la tak bangun lagi. kalau nak pergi waktu sarapan, time tu kami sibok nak ke kelas. kalau time cuti plak, sibok tidur. hehehe..

kedai nasi lemak kopi o ni terletak di  jalan raja perempuan zainab 1, tak jauh mana dari USM kampus kesihatan ni. (coordinate :   6° 6'13.96"N 102°16'52.84"E - lebih kurang). kedai ni mula buka seawal jam 2.45 pagi hingga pukul 11 pagi.

so, aku pun singgah pekena nasi lemak tu, pada jam 3.30 pagi. pagi tu, aku pekena nasi lemak ayam dan teh tarik. malas nak order kopi o sebab takut nanti migraine datang balik.


bila dah rasa, terangkat juga la. memang sedap. nasinya wangi, ada rasa nasi lemak. ayam dia plak sedap, lembut dan berempah ala-ala ayam KFC. tapi aku rasa ayam yang ni sedap lagi. ayam KFC tu harap tepung je lebih. selain tu, ada kuah sambal, kacang goreng, dan timun.

bagi aku, satu je kurang, sebab kuah dia manis sikit. tapi manis yang acceptable la. tak de la teruk sangat. selain ayam, lauk lain pun ada. antaranya telur rebus, telur goreng, kelempung, sotong, dan sebagainya. kalau tak nak nasi lemak, menu lain pun banyak lagi.

secara keseluruhannya, memang puas hati la. kalau aku nak bandingkan dengan ajihs nasi lemak, nasi lemak yang ni sedap dengan cara dia. nasi lemak Ajihs pun sedap dengan caranya. masing-masing ada kelebihan-kekurangan.

maa'ssalamah,

Pha is
READ MORE- Makan2 Klate 16 | Nasi Lemak Kopi O

Makan2 Klate 15 | Dlah Maggi Ketam Corner


kali ni, kami satu group E clerkship husm jalan-jalan makan maggi ketam. tempat ni cik Izzah yang tunjuk. kami follow je. kedai ni terletak di jalan pauh sembilan, dekat area bachok kalau tak silap. (coordinate :   6° 4'50.85"N 102°21'47.71"E - lebih kurang, sebab situ kawasan kampung. susah betul nak cari kedai pakai google earth)


bila sampai, aku tengok kedai ni macam gerai biasa-biasa je. tak de la nak nampak special sangat. dah la terletak di dalam kawasan kampung. nampak pun macam gerai makanan yang biasa-biasa je. mula-mula, aku agak skeptic sikit terhadap kedai ni. macam biasa-biasa je..

tapi, kat kedai tu ramai orang kot. lepas tu, bila kami nak try duduk kat satu meja tu, waiter tu cakap, meja tu dah di-reserve. pergh.. lepas tu, dia tanya aku pulak, kami datang sini buat tempahan atas nama siapa? pergh.. kedai macam ni pun nak kena buat reservation? giler grand..!

lepas tu, pandangan aku terhadap kedai tu terus berubah 180 darjah. bak kata orang, don't judge a book by its cover. hehe...


ini aku punya maggi ketam. ada maggi, sayur, telur, sotong, udang, dan ketam. banyak "perkakas" dari maggi kan? bak kata pepatah:

"ada maggi di sebalik ketam"



sila lihat perbezaan size hidangan untuk Shi Ying (kiri) dan fadhilah (kanan). Shi ying vegetarian, so, dia order maggi dan sayur saja. fadhilah, well, of course la maggi ketam. tapi rasa nak tergelak bila nak order maggi untuk Shi Ying.

"maggi ketam satu, tapi tak nak ketam"



cik Izzah dengan muka exited makan maggi ketam. exited-nya beliau ditambah lagi apabila beliau amat berbangga kerana tak sesat jalan semasa menjadi pemandu arah kami. beliau la yang bawa kami ke sini. (tapi masa balik, beliau sesat juga)


bagi memudahkan pihak pelanggan, restoran ini ada menyediakan tukul dan "nut cracker" bagi membuka isi pada penyepit ketam. lihat bagaimana cik Izzah dan cik Hidayah dengan exitednya mengetuk dan mengeluarkan isi ketam. hehehe..

harga untuk maggi ketam dalam ± RM 22.00. untuk nak komen sedap atau tak, dari segi magginya, kira boleh la... walaupun agak kureng sikit sebab ditambah dengan telur. rasa maggi tu dah diserap oleh telur. sebab tu kureng sikit.

komen untuk ketam pula, komen aku tak akan valid, sebab aku tak minat sangat ketam. bukan aku tak suka langsung, aku boleh je kalau nak makan ketam. tapi nak kata minat tu, tak la.

so, kalau korang peminat ketam, memang berbaloi-baloi la kalau singgah sini. kalau korang jenis tak minat ketam macam aku, kalau setakat just nak merasa, atau sekadar seronok-seronok nak keluar dengan member, boleh la.

untuk pertanyaan lanjut atau tempahan, boleh call nombor yang tertera dalam gambar yang atas sekali tuh.
Dlah Maggi Ketam Corner (017-9096421)


maa'ssalamah,

Pha is


READ MORE- Makan2 Klate 15 | Dlah Maggi Ketam Corner
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...