Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

jadual waktu berbuka dan imsak Pulau Pinang

saja tetiba gatal tangan nak buat menatang nih. untuk negeri lain, sory la eh. malas pulak nak buat untuk semua negeri. bagi orang penang, boleh la amik gambar ni buat wallpaper laptop ke, simpan ke, tak kisah la. hehehe...

ada dua version. kartun lelaki dan perempuan. ikut suka hati korang la nak yang mana satu.




selamat menjalani ibadah puasa..!!!


Pha is

Dark Knight Rises punya pasal

19 julai 2012
Pagi itu, aku bangun dengan sedikit pening kepala. Berdenyut-denyut rasanya. Tak cukup dengan itu, pagi itu sahaja, aku ke jamban dua kali. Rupanya cirit semalam belum reda. Memulas-mulas perut rasanya.
Kucapai henset di atas meja. Tiada miscall dan tiada mesej yang masuk. Hanya terpapar di skrin henset tarikh hari ini. 19 julai 2012. Inilah hari yang sangat-sangat aku tunggu sejak setahun yang lalu. ya, hampir setahun aku menunggu detik ini. Sejak aku terbaca satu artikel dalam laman Wikipedia tahun lepas. Inilah harinya. Hari dimana filem “Dark Knight Rises” mula ditayangkan di pawagam.   
Tapi, kepala aku masih berdenyut dan perutku pula masih memulas. Namun, semua itu sama sekali tidak mematahkan semangat aku untuk menghayati filem batman kegemaran aku. Lantas, berbekalkan dua biji panadol dan sekotak pil “chi kit teck aun”, aku meluncur laju ke Quensbay Mall dengan motosikal ultimo aku.
Setelah 40 minit perjalanan, aku tiba di pusat beli-belah yang terpanjang di Asia Te…

Salam Ramadhan

bersempena dengan kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak, disini, saya faiz zakaria selaku penulis tunggal blog hikayat budak pening ni, memohon ampun dan maaf andai terkasar bahasa dalam mana-mana penulisan dan komentar yang diutarakan.
dengan ini, saya ingin mengucapkan, selamat menyambut ketibaan bulan Ramadhan dan selamat menjalani ibadah puasa. semoga bulan Ramadhan kali ini dapat memberi seribu makna buat kita semua.
"permulaan (awal) ramadhan itu rahmat, pertengahannya keampunan, dan akhirnya (penghujung) pembebasan dari api neraka." (riwayat sahih ibnu khuzaimah)
sabda Rasulullah S.A.W. yang bermaksud :  Allah Taala berfirman, "setiap amalan anak adam adalah untuknya melainkan puasa. Ia adalah untukKu dan Akulah yang akan membalasnya." (H.R. Bukhari dan Muslim) 
"apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga, dan ditutup segala pintu neraka dan dibelenggu segala syaitan" (H.R. Bukhari, Muslim, dan Nasaei)

p/s 1 : gambar pokok kat atas tu kat t…

#WW 36 | it's not who you are underneath

"It's what you do that defines you"

wordless wednesday yang lepas : #WW1#WW2#WW3#WW4#WW5#WW6#WW7#WW8#WW9#WW10#WW11#WW12#WW13#WW14#WW15#WW16#WW17#WW18, #WW19#WW20#WW21#WW22#WW23#WW24#WW25#WW26#WW27#WW 28#WW 29#WW 30#WW 31#WW 32#WW33#WW34, #WW35

Pendaftaran KSCP USM 2012

PENDAFTARAN KURSUS SEMASA CUTI PANJANG (KSCP) SIDANG AKADEMIK 2011/2012
1. Jadual Aktiviti KSCP, S.A. 2011/2012
Tempoh Mengajar & Pembelajaran : 23/7/2012 (Isnin) - 3/8/2012 (Jumaat) Peperiksaan : 7/8/2012 (Selasa) - 10/8/2012 (Jumaat)
2. Tarikh dan Tempat Pendaftaran Kursus
Pelajar yang terlibat perlu mendaftar kursus secara “online” pada 25 – 26 Julai 2012 (Rabu dan Khamis) di Pusat Pengajian masing-masing.
3. Senarai Kursus Yang Ditawarkan
Pelajar perlu menghubungi Pusat Pengajian/Pusat yang berkenaan untuk menyemak dan mendapatkan pengesahan senarai kursus yang akan ditawarkan sebelum tarikh pendaftaran kursus.
4. Asas & Syarat-Syarat Kelayakan Pelajar Mengikuti KSCP
(a). Keputusan peperiksaan “Provisional” Semester 2, S.A. 2011/2012 boleh/akan diguna pakai bagi tujuan pendaftaran kursus KSCP ini. (b). Pelajar adalah layak mengikuti KSCP dengan syarat telah gagal (gred F) di dalam kursus berkenaan terlebih dahulu. (c). Pelajar yang memperolehi gred ‘DK’ dibenarkan mengikuti KSCP. Pela…

USM | kerana nila setitik

masa mula2 dengar kes ini dalam berita, sedih jugak aku. penat2 aku belajar kat USM, senang2 je orang yang tak bertanggung jawab buat pemalsuan sijil. last2, student USM jugak yang kena tempias.

haish. geram.. sabor je la...



Pha is

what are you seeking for?

petikan dari siri "Alcatraz"

ada orang mengejar syurga
ada orang mengejar pahala
ada juga yang mengejar fadhilat
tapi aku mencari redha-Nya.

apakah yang anda cari?


Pha is

the apple doesn’t fall far from the tree

Suatu hari dalam kelas English, tiba-tiba lecturer B.I aku buat satu quiz dalam bentuk game berkumpulan. Wakil dari setiap kumpulan perlu ‘berlakon’ atau melukis di white board tanpa mengeluarkan suara berkenaan English proverb yang diberikan, dan ahli kumpulan perlu meneka proverb tersebut.
Sampai giliran kumpulan aku, antara pembayang yang dapat kami teka dalam proverb tu Cuma perkataan “apple” dan “tree”. Lantas, aku teringat sebuah dialog dalam filem “batman begins.” Dialognya seperti dibawah ni:

Maka, dengan yakin dan lantangnya, aku pon cuba menyelesaikan proverb tu dengan jawapan “the apple has fallen very far from the tree”. Malangnya, jawapan aku silap kerana jawapan yang sebetulnya “the apple doesn’t fall far from the tree”.
Cis, tak guna punya cerita batman. Mentang-mentang la aku ni “kipas susah mati” batman. Sampai aku tak tahu dah berapa kali aku dah ulang tengok cerita tu, apesal la korang putar belit proverb nih? Kan aku dah pening!
p/s : tak sabar untuk dark knight rises…

what is Love?

gambar sebuah pokok herba di taman rimba herba, perlis.
Soalan physiology tentang cinta
Question :  what is Love? (10 marks).
Answer :
Definition:- It is serious disorder of heart due to the relationship between men & women that can sometimes cause death of 1 or both depending on the resistance associated.
Types Of Love:-  1 sided  2 sided
Occouring Age:- It usually start to occur in teens.
Symptoms:-  Tension  Day dreaming  Insomnia  Addicted To Phone  No Concentration
Treatment:- Marriage

dipetik dan diolah dari : medical humor 
p/s: kalau betul-betul soalan keluar macam ni, mesti boleh skor. Kan?
Pha is

#WW 35 | Dark Knight Rises cooming

(facebook)
"move out of my way Parker"
wordless wednesday yang lepas : #WW1#WW2#WW3#WW4#WW5#WW6#WW7#WW8#WW9#WW10#WW11#WW12#WW13#WW14#WW15#WW16#WW17#WW18, #WW19#WW20#WW21#WW22#WW23#WW24#WW25#WW26#WW27#WW 28#WW 29#WW 30#WW 31#WW 32#WW33, #WW34

short sem, special sem, dan KSCP

Sekarang cuti semester. Terperap je la kat rumah. Tambah-tambah pulak sekarang penang musim hujan. Lagi la.
Saban tahun, setiap kali cuti semester ke dua (cuti sidang), mesti aku kena buat Kursus Semasa Cuti Panjang (KSCP). Dalam erti kata lain, “short sem.” USM panggil KSCP. Maklumlah, aku ni bukannya budak pandai sangat. Banyak subjek yang tak lepas. Pointer pon cukup-cukup makan.
Cuma kali ni, special sikit, sebab short sem dalam bulan Ramadhan Al-Mubarak. So, betol la kata adik aku (budak UM). Kat UM, short sem dipanggil  “special sem”. Special la sangat. Kan?
Aku ingat, kali ni aku buat KSCP kat rumah je la. study kat rumah. tak payah bayar untuk desasiswa (asrama). boleh cut cost sikit. Makan pon free. So, dok ket rumah buet mengabih bogheh jo...
Lagipon, KSCP masa bulan puasa. Sekarang ni, pak long Hussein, imam surau kampung aku pon dah tak beberapa nak larat. Kesian dia. Terawikh nanti, boleh gak aku tolong2 gantikan. Hehehe...

Pha is

life's simple

You make choices, and you don't look back

source   The Fast And The Furious : Tokyo Drift

Naluri seorang ibu

Tatkala aku melangkah ke dalam rumah seusai dari solat maghrib berjemaah di surau, kulihat mak masih di tikar sejadah. Belum sudah wiridnya. Diratibnya dengan penuh khusyuk, sehinggakan tak sedar aku sudah masuk ke dalam rumah. Tanpa menghiraukan mak, lantas Kopiah putih di yang sedari tadi melekat teguh di atas kepala kuletakkan di atas meja sambil kurebahkah diri di atas sofa lama. Sofa peninggalan arwah tok wan.
“ha, dah balik?” soal mak tatkala keluar dari bilik beberapa minit kemudian.
“ya, mak. balik sat. Kat surau tak ada apa-apa pon antara maghrib isyak.” Jawabku.
“hmm.. malam ni memang tak dak apa-apa. Esok malam kalau tak silap ada orang baca kitab. “ balas mak. “tadi, hang jadi imam ka?” soal mak kembali.
“ha ah.” Jawabku ringkas.
“patutla. Tadi macam mak dengaq suara hang jadi imam.” Kata emak.
“yer ke mak? anim tak dengaq pon!” tiba-tiba adikku menyampuk.
“eh, ada la. tadi mak dengaq.”
“er... tapi mak, tadi cek jadi imam kat surau tak pakai mikrofon  pon.”
“kalau macam tu, peras…

aku dan budak-budak

Di rumah aku, tak pernah lengang dari suara budak-budak. Ada sahaja suara budak-budak berlari, menangis, dan sebagainya. Itu lah pekerjaan tetap mak aku sekarang. Mengasuh budak. Dari yang umur beberapa bulan, sehinggalah ke budak tadika.
Kalau cuti semester, ada jugak adik-adik aku tolong mak aku. Tolong mandikan, bancuh susu, dan tolong ‘bermain’ dengan budak-budak tu. Tapi, aku tak rapat sangat dengan budak-budak tu. Bukan sebab aku tak suka budak-budak. Cuma mak aku yang suruh aku buat macam tuh.
Kata mak aku, kalau aku ada kat rumah, semua budak-budak tak berani “buas”. Sebab diorang takut kat aku. Kalau diorang buat bising, aku sua je muka aku, semua senyap.  Kalau diorang ngada-ngada nak main dengan barang-barang dalam rumah, bila mak aku cakap yang barang tu aku yang punya, sorang pon tak berani sentuh.
macam ni la lebih kurang kalau aku jegil kat budak-budak tu
Kalau mak aku suruh diorang mandi, tapi diorang tak nak, sekali aku suruh je, terus masuk bilik air. Sama jugak kalau…

Segmen : Bloglist Julai - Ogos by Mizz Wenn

sebuah segmen by Mizz Wenn. kalau nak join, sila klik baner atau klik SINI sebelum 5 julai 2012


#WW34 | blog kembar

bila pak ngah baca blog aku

“pi la tambah nasi lagi tu” pelawa pak ngah setelah dilihatnya pinggan nasi kenduri aku sudah kian kosong.
“cukup dulu lah pak ngah. Sat lagi nak pi pekena ais kacang dengan laksa pulak.” Jawab aku. Semenjak dari tadi cuping telinga aku acap kali menangkap suara DJ bertugas yang tak henti-henti menyebut ais kacang dan laksa. Sejak itu, melilau-lilau anak mata aku mencari kelibat ais kacang dan laksa. Bila aku dah jumpa, cepat-cepat aku ‘serang’.
“pak ngah nak ais kacang tak? Kalau nak boleh saya pi ambil”
“ha, boleh jugak.” Jawabnya laju.
Lantas, kutinggalkan pak ngah yang sedang rancak bersembang denagn saudara mara jauh. Sekadar bertanya khabar mengimbau kenangan lama. Malas aku nak menyampuk. Kadang-kala, terasa asing aku apabila berada di tengah-tengah perbualan orang tua-tua.
Setelah beberapa ketika , datang aku membawa dua mangkuk ais kacang. Setelah duduk, aku suakan salah satu mangkuk ais kacang aku kepada pak ngah. Sambil disambutnya mangkuk ais kacang, langsung pak ngah Tanya aku…

Kenduri | dahulu dan kini

Baru-baru ni, aku pi kenduri kahwin saudara-mara jauh. Hanya aku dan pak ngah sahaja golongan lelaki yang pergi kenduri. Selebihnya adik perempuan aku, mak, dan juga mak ngah. Yang perempuan makan di khemah perempuan, manakala aku dan pak ngah makan di khemah lelaki.
Sekarang ni, susah nak jumpa kenduri yang memisahkan khemah antara lelaki dan perempuan. Ingat lagi aku tatkala kenduri kahwin kakakku yang bongsu dan kenduri kahwin mak cik aku sekitar awal tahun 90-an dulu. Masa itu, khemah tempat makan dibahagikan kepada dua. Untuk lelaki dan perempuan. Tiada percampuran.
Tambah lagi, kalau dahulu makan kenduri jenis ‘berhidang’. Masuk khemah, duduk sahaja. Nanti ada sahaja orang yang datang hidangkan. Kalau sekarang, trend-nya buffet. Nasi dan lauk ambil sendiri. Cedok sendiri banyak mana yang nak.
Makanan pulak, kalau dahulu masak sendiri. Gotong royong sesama ahli kampung. Sekali kenduri, ‘tumbang’ lembu 2-3 ekor. Sama-sama lapah, sama-sama masak. Lauk pon tak banyak beza. Nasi kawah,…