Skip to main content

Posts

Showing posts from February, 2012

heroin specky

dulu, sebelum citer ni keluar kat tv3, memang aku ader dengar khabar yang tv3 akan keluarkan citer baru, yang bertajuk vanilla coklat. tapi aku tak amik port pon.

tapi, bila terpandang "iklan" macam gambar kat atas tu, terus aku rasa tertarik nak tengok. "waaa... heroin pakai speck..!!!!" dan disebabkan aku agak tertarik dengan perempuan yang berkaca mata, so, aku pon try la tengok cerita tuh.

tapi, bila tengok, hampeh..!!! heroin tak pakai spek pon. pakai kejap2 je, masa study. terus aku tak de selera nak tengok. sekian....



Pha is

girls in my class

Kadang-kala, bila difikirkan, kalau kat mana-mana pusat pengajian sekalipon, mesti student perempuan akan ada beberapa jenis puak. Well, aku akui, lelaki pon lebih kurang sama je, Cuma tak menonjol sangat.
Jadi, kat sini, aku just nak senaraikan beberapa puak2 yang mungkin wujud dalam kalangan student wanita kat kelas aku. Khasnya perempuan melayu. Cuba try check tengok. Mana tau budak2 perempuan kelas korang pon macam ni jugak.

1. tudung labuh clan (TLC)
So far aku rasa group ni yang paling popular. Dari matrik sampai ke ipt. Mesti ada group ni. geng muslimah bertudung labuh, geng selalu terlibat dalam program2 islami, contohnya dari PMI dan sebagainya.
Kalau nak cari calon isteri solehah, cari dalam group ni la. muka pon selalunya boleh tahan lawa jugak. Yang penting, sedap mata memandang. Sejuk je hati bila tengok perempuan bertudung labuh ni. kan?
Jangankan tengok muka, aku tengok tangan pon dah rasa tenang.
2. parti socialist
Ok, ‘parti’ ni aku perasan ada kat ipt aku je. Kat tempat lai…

suami berhias untuk isteri?

Al-kisah..
Suatu hari, seorang wanita bersama suaminya menemui Khalifah Umar bin al- Khattab. Dengan wajah seribu harapan, wanita tersebut meminta Khalifah Umar agar mengizinkan dirinya bercerai dengan suaminya.
"Wahai Amirul Mukminin, aku bukan bagi diriku dan bukan pula bagi suamiku ini. Bebaskanlah aku daripadanya," ucap wanita itu penuh mengharap.
Tetapi Umar tidak segera menjawab permohonan itu. Beliau memandang suami wanita itu. Rambutnya kusut-masai, kukunya panjang, janggutnya tidak terurus, wajahnya pula pucat lesi dan cara berpakaiannya benar-benar tidak sedap mata memandang.
Lalu Umar mengisyaratkan kepada lelaki itu. Beliau menyuruh lelaki itu mandi, memotong kuku, memotong rambut dan menyisirnya dengan rapi. Maka lelaki itu pun melaksanakan perkara yang diperintahkan oleh Umar.
Tidak beberapa lama kemudian, lelaki itu datang kembali. Lalu Umar mengisyaratkan supaya lelaki itu memegang tangan isterinya. Isterinya yang tidak mengenali suaminya itu terkejut lantas berka…

kenduri kahwin dan silat

Dah banyak akali aku buat demonstrasi silat untuk kenduri kahwin. Dari atas pentas, sampai la ke atas jalan tar. Dari dewan ber-ekon sampai la ke tengah padang. Macam-macam stail.
kenduri 1kenduri 2kenduri 3
Nanti, bila aku kahwin, mesti la aku nak rasa tengok persembahan demo pulak. Bila fikir pasai ni, tiba2 aku dapat satu idea.
Apa kata, kalau masa part “umum” (seorang hero lawan dengan ramai orang), instead of aku tengok saja, lebih baik aku yang jadi “hero”.
Masa demonstrasi tengah berjalan, tiba2, aku masuk. Then, semua pesilat tu serang aku. Hehehee..... macam ni boleh..?
(sudah la faiz ooii... jangan dok berangan sangat. Lambat lagi ko nak kawen.)
Pha is

video pendekar

just nak kongsikan video pendekar ni. video promosi malam pendekar usm 2012. aku berlakon tau dalam video ni. tapi sebagai orang jahat je. apa2 pon, enjoy.
video dari cik nani saat yang paksa suruh aku cakap yang dia tu comel
kalau nak tau aku yang mana satu, tengok minit yang ke 1:08. yang tengah bersandar kat motor kawasaki ninja kips 150r biru tu...hehehe

Pha is

a new beginning..

Selesai sudah program malam pendekar. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Sekarang, aku dah boleh tumpukan kepada hal-hal yang lain pulak.
Sejak buka sem, aku Cuma pikir malam pendekar je. Even barang2 aku pon tak kemas2 lagi. baju2 masih dalam kotak walaupon dah seminggu buka sem. (terok3)
Sekarang, dah boleh mula tumpu study. insyaAllah, kena tingkatkan usaha supaya dapat grad farmasi sekali dengan member-member yang lain. (walaupon rasanya macam tak sempat je aku nak grad dalam masa 4 tahun)
Harap2, sem ni aku lulus semua paper. Tak nak lagi sangkut2. Kalau tak, kesian kat pesakit aku. Layakkah aku nak dispense ubat untuk diorang?
Ya Allah, permudahkanlah...
Pha is

makan pisang kembar, dapat anak kembar.

Dulu, masa kecik-kecik, sebelom aku masuk tadika, ayah aku dah hantar aku belajar mengaji dengan seorang guru ugama kat kampong aku. Kami panggil beliau Long Teh. Beliau dah lama meninggal. Tapi, Alhamdulillah, aku sempat khatam dengan Allahyarhamah sebelum beliau menghembuskan nafas yang terakhir.
Dulu, beliau memang garang. So, far, denda yang paling keras aku pernah kena dari beliau la. orang dulu-dulu, mengajar dengan rotan, baru anak murid paham.
Yang bestnya masa tuh, kadang-kadang, ada orang kampong yang sedekah makanan kat kami. Bila semua dah “bertalaqi” dengan Long Teh, ada saja jamuan kecil. Mungkin orang-orang kampong rasa lebih berkat sedekah kat orang yang belajar mengaji.  
Kadang-kadang, pulut kuning. Kadang-kadang, bihun goreng. Tapi, yang paling popular, buah pisang.
Satu hari, masa ada orang bagi buah pisang, kami terkejut sebab dalam tu, ada pisang kembar. Lantas, Long Teh kata, “sapa yang nak anak kembar, makan la pisang tu.”

Beberapa hari selepas tu, kebetulan, masa …

kelebihan barli

“Hang ni, hari-hari barli suam. Sedap sangat ka?”
Soal saifudin tatkala aku memesan minuman. Dia sepertimana biasa, hanya memesan teh o ais. Penat-penat sebegini, memang sedap pekena air berais. Apatah lagi kami baru saja habis latihan silat.
“hang pa tak pa la, pekena ayaq ais. Aku ni nak kena jaga tekak. Esok lusa masa demo silat untuk kenduri nanti, aku jugak yang nak kena komand.”
“hahaha. Nasib la...”
Seketika kemudian, datang pelayan membawa minuman kami. Satu persatu gelas diletakkan diatas meja. Tertib. Lantas, aku menghulurkan barli suam aku kepada saifudin. “try la. baru tau sedap ke tak. lagipon, barli ni baguih.”

“baguih untuk suara ka?” soal saifudin, sebelum dihirupnya barli suam yang aku hulur. Diminumnya seteguk, kemudian diletakkan kembali barli suam itu di atas meja.
“hmm.. boleh tahan.” Kata saifudin lagi.
“Bukan la. bukan untuk suara. Tapi aku pernah terbaca yang barli ni antara makanan kegemaran Nabi”
“betui ka?”
“ha la.. aku pernah terbaca. Kat blog mana entah.”
“hang …

honda 125x baru tak laku?

Rupanya, bila tengok carta search engine, ramai yang masuk blog aku sebab search pasai moto wave 125 x ultimo. Agaknya sekarang ni makin ramai orang yang minat moto ni.
Dulu, masa mula2 aku beli ultimo, rasanya tak ramai lagi masa tu yang pakai moto ni. susah nak jumpa kat jalan raya. tapi, sekarang, aku tengok, bercambah.  
Apa2 pon, apa yang aku nak kongsikan, antara carian yang membuatkan orang masuk ke blog aku yang aku perasan, ialah “punca motor honda 125x baru tak laju”. So, bila aku try google tengok, keluar macam ni :


“punca motor honda 125x baru tak laku”...????
Amboi...!!! pak cik google oooii... sedap2 je ko kata moto aku tak laku..!!!!
Pha is

anda rasa anda berat?

Dalam beberapa minggu yang lepas, even sehingga kini, setiap hari aku ada latihan silat.  Kalau dulu, persediaan untuk karnival waja diri, kali ini, untuk persembahan malam pendekar.
Aku target, bila dah tiap2 hari ada latihan, berat badan aku mungkin akan turun la sikit. Terutamanya bila untuk persediaan karnival waja diri, setiap pagi kami ada latihan stamina.
Tapi, malangnya, bila dah habis pertandingan, berat badan aku naik. Hampir 6 KILO..!!! fuh.. kejadah..???
Agak kechiwa disitu. Tapi, bila difikirkan balik, ah, persetankan dengan berat..!!! ada apa dengan berat? Tak lebih dari sekadar nombor.. Berat berlebihan tak semestinya obes. Tak caya? Meh sini nak terangkan.
Selalunya, orang selalu kaitkan berat dengan BMI (body mass index). Ratio antara berat badan dan ketinggian. Cara nak kira, berat (dalam kg) bahagi tinggi (dalam meter) kuasa dua.

Dah kira? Bagus. sekarang, bandingkan jawapan korang dengan range kat bawah ni:
< 16.0             =          severely underweight16.0 – 18.…

cinta monyet

Hmm.. kenapa kena pergi sekolah.? Mesti la untuk belajar.. kan? tapi dulu, pernah jugak pergi sekolah sebab crush kat seorang perempuan ni. hehe

Maklumlah, masa tu baru darjah enam, kata orang, baru nak baligh, so, ada sikit ketidak seimbangan hormon. (eh, laki pon ader tau, bukan pompuan je). Mungkin, side effect dari kesan baru baligh tu, mula la suka kat perempuan. Well, at least, tu membuktikan yang aku tak gay.
Tapi, aku tak pernah pon luah apa2 kat perempuan tu.. pendam je.. lagipon, cinta monyet je pon.. budak2.. bila masuk sekolah menengah, terus lost contact. Lama2, aku pon dah boleh “tenang” dari perempuan tu, setelah 3-4 tahun.
Yang bestnya, bila dah masuk U, bila dah ada akaun fesbuk, aku try cari profil budak tu. Last2 jumpa. Tapi, bila aku tengok gambar budak tu, serius aku rasa nak tergelak.
“haish... macam mana la dulu aku boleh tersangkut kat budak ni..?”
Pha is

kahwin..!!!

Siapa kahwin? Aku??Bukan lah. Aku masih lagi single. So, gadis2 sekelian tak perlu risau. Korang masih lagi ada chance... hehehe
Huh, jauh aku merepek. Dah2. just nak bagitau betapa exitednya bila dapat jemputan kenduri kahwin dari member satu sekolah.
Dulu masa kat sekolah, main sama2, belajar silat sama2, prep sama2, tidur sama2 (1 dorm dengan aku kat asrama), fly pergi cc sama2, tup tap sekarag dah nak kahwin.
Mula2 dua-pupu kahwin. Sekarang ni kawan pulak. Makin lama makin awkward. Hmm.. Aku ni, bila la gamaknya...
Apa2 pon, buat sahabatku Juan (syazwan sufi) dan isteri, barokallahu lakuma wa baroka a’laikuma.... semoga korang bahagia bersama hingga ke syurga.
BTW, diorang kahwin siap ada video... jeles aku. Hehehe.. layan... 

Syazwan & Ayu_Solemnization Highlight Video (SDE) from Photo Village Studio on Vimeo.

Pha is

Festival Simfoni Mahabbah VS Malam Pendekar

Tiba2 tadi ternampak satu poster dari wall fesbuk kawan.


Program : Festival Simfoni Mahabbah – sempena persidangan dan ekspo halal antarabangsa Pulau Pinang 2012
Tarikh : 25 Febuary 2012 (sabtu)
Tempat : P.I.S.A.(Penang International Sport Arena), Penang
Aturcara : 9.00 pagi – pertandingan nasyid2.30 petang – bicara artis8.30 malam – konsert bisikan hati
Personality yang bakal hadir : Mawi Akhil HayyWaheedaHijjazUstaz Don Daniyal Ustaz Roslan Che Rus
sumber gambar : laman web rasmi jabatan agama islam pulau pinang 

malangnya, pada masa yang sama (malam), kami ada buat program Malam Pendekar di Dewan Tunku Syed Putra, DTSP USM. juga terbuka untuk orang ramai. so, persaingan agak sengit disitu. 



Pha is

How I Meet Your Mother VS The Big Bang Theory

Dulu, aku layan cerita How I Meet Your Mother (HIMYM). Tapi, baru2 ni (tak la baru sangat), “supplier” aku untuk cerita HIMYM ni ada cadangkan supaya aku tengok cerita The Big Bang Theory (TBBT)  pulak. Katanya, cerita TBBT ni pon best jugak.
Tapi, setelah aku marathon tengok sampai season 2 cerita TBBT, aku rasa cerita HIMYM masih tetap menjadi pojaan hatiku.
Tapi, dari sudut yang positif, aku rasa cerita TBBT lebih sesuai untuk budaya ketimuran. Sebab kalau nak dibandingkan, HIMYM asyik2 lawak lucah je. Cerita TBBT ni kebanyakannya lawak yang educated, dan sesuai untuk semua lapisan masyarakat.
Tu pon kalau korang paham la lawak dalam cerita TBBT. Sebab lawaknya agak komplikated. Aku yang student university ni pon macam susah je nak paham apa yang diorang cakap.
Tapi, bagi peminat2 cerita sitcom, aku rasa tak rugi kalau korang try layan TBBT pulak. Mana la atau kot2 cerita ni kena dengan citarasa korang.
p/s : Lepas ni, nak try cerita Two And A Half Men pulak. ‘suplier’ aku cakap, di…

wordless wednesday #WW27

wordless wednesday yang lepas :#WW1#WW2#WW3#WW4#WW5#WW6#WW7#WW8#WW9#WW10#WW11#WW12#WW13#WW14#WW15#WW16#WW17#WW18, #WW19#WW20#WW21#WW22#WW23#WW24#WW25, #WW26

hikayat budak pening di bloglist mereka 2

entry ni adalah rentetan dari entry "hikayat budak pening di bloglist mereka". entry bagi menghargai bloger-bloger yang telah "kantoi" di detect meletakkan blog hikayat budak pening ni di bloglist mereka. mereka2 adalah :


1. JUST CALL ME NANI SAAT (http://dakupermysury.blogspot.com)


bloger ni bernama nani saat. well, obviously... hehehe... beliau member aku kat usm. kenal sebab silat cekak. yup, pemilik blog ni juga ahli silat cekak. jangan main2... sekarang, beliau memegang jawatan dalam Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia USM. kiut orangnya... hehehe.. but taken..

2. KISAH HATI SI BUDAK KECIK (http://thesadhepy.blogspot.com)



beliau juga member silat kat usm. kecik molek orangnya. tapi pandai mengarang cerpen. di blog beliau ada beberapa cerpen hasil nulikan beliau. kalau nak baca, boleh la singgah di sana. hehehe..

3. FIRDAUS LIFE (http://aku-freaky-falcon.blogspot.com)


ok, yang ni aku agak terkejut. firdaus ni dah macam katagori bloger otai kot. follower pon dah…

aurat di facebook : beringat-ingatlah.

dulu popular kejap pasai video mengenai aurat yang didedahkan dalam laman facebook. tentang apa yang akan berlaku bila kita mati, kalau dalam facebook kita masih ada gambar2 yang tak tutup aurat.

tapi kini, perkara ni benar2 dah terjadi. terbukti. bila tak sempat delet gambar yang tak tutup aurat sebelum mengehembuskan nafas terakhir.



so, beringat-ingat la. kita mati tak kira masa, tak kira usia. sanggup ke nak tanggung dosa walaupon dah meninggal dunia?


Pha is

twitter : gosip?

Akhirnya, Berjaya mencampakkan diri ke lembah twitter. saja seronok-seronok. So, sapa yang nak follow, boleh tengok pi kat sini
Hmm.. so far, aku dah ada fesbuk, blog, google+, formspring, dan twitter. so, lepas ni, apa lagi ye..?

menurut seorang member aku yang dah lama berkecimpung dalam dunia twitter, ramai classmate kami (budak perempuan especially) yang rajin bergosip kat twitter.  so, kalau boleh, tak nak la aku ketinggalan. Hehehe..
Baru je sign up, baru je follow beberapa orang, dah ada 1 tweet dari classmate yang agak menarik perhatian aku.


Owh... rupanya ni keje korang yer...  hahaha...



Pha is

tindih : bila la aku nak merasa

Dah banyak kali aku dengar cerita dari kawan-kawan dan family member pasai pengalaman diorang bila “kena tindih”.  setiap kali aku dengar diorang cerita, aku jadi jeles.
Jeles sebab diorang dah pernah rasa. Sejak kecil, aku tak pernah kena tindih. Aku pon teringin jugak nak rasa. Sampai satu tahap, aku sangat2 berharap agar suatu hari nanti, aku kena tindih. seriously.
Sehinggalah baru2 ni, aku alami mimpi yang pelik. Aku mimpi yang aku tengah baring atas katil yang aku tidur. Tapi aku Nampak ada makhluk yang sedang duduk kat tepi katil aku, sedang tengok kaki aku.
Dia tak buat apa2 pon. Just tengok kaki aku je. At first, aku rasa nak terajang je makhluk tu, tapi aku tak leh gerak. Aku jerit, tapi tak keluar suara.
Masa tu, aku rasa seronok pon ada. Sebab aku fikir, akhirnya, dapat jugak aku rasa macam mana kena tindih. so, aku tunggu, kot2 makhluk tu nak tindih aku. Tapi, malangnya, dia Cuma tengok je kaki aku tu. Tak buat apa2 langsung.
Bila terjaga dari tidur, aku agak disappointed. T…

kwd 2012, selesai

Alhamdulillah, setelah praktis selama hampir 3 minggu, akhirnya, hari pertandingan dah selesai. walaupon tak menang, at least ada jugak pengalaman baru. merasa merantau di universiti orang. hehehe.. universiti "kebanggaan" malaysia, UKM....

segala penat lelah, lebam, luka, melecet, dan sebagainya memang berbaloi. seronok. apatah lagi dapat jumpa kawan2 lama. sampai ada yang aku tak perasan muka. nasib baik beliau yg tegur dulu. hehehe

kini, cuma tinggal preparation untuk demo malam pendekar je.

kat bawah ni aku ambik salah satu katagori yang kami bertanding. katagori umum tangan kosong dan umum kaki. so, enjoy...


maaf, video telah di delet atas sebab2 keselamatan.Pha is

lagi pasal ubat generik

Kalau sebelom ni aku ada post berita tentang pelancaran buku “apa yang anda perlu tahu tentang ubat generic”, oleh pensyarah pusat pengajian sains farmasi USM, kemuadian disusuli dengan dakwaan presiden Persatuan Pengamal Perubatan Malaysia (MMA), Dr Mary Suma Cardosa berkenaan ubat generik.
Kali ni, bagi yang masih keliru apa dia yang dimaksudkan dengan ubat generic, boleh baca petikan artikel ini:
MELIHAT senarai nama ubat untuk merawat penyakit sama membuatkan sesetengah orang keliru sehingga tidak tahu memilih atau menentukan mana yang baik dan sesuai untuk masalah mereka.
Lebih mengelirukan, bagi ubat yang lebih kurang sama, harganya jauh berbeza hingga timbul persoalan — adakah ubat yang murah itu tiruan? Jika anda membeli ubat daripada farmasi berdaftar, klinik atau hospital, anda tidak perlu bimbang isu ubat tiruan.
Secara umumnya, ubat dibahagikan kepada dua kategori — ubat asal (berjenama) dan ubat generik. Harga ubat asal (berjenama) jauh lebih mahal berbanding ubat generik tet…

KWD 5 : tahniah PSSCMUKM

baru je sampai bilik, dari karnival waja diri Persatuan Seni Silat Cekak Malaysia kali ke-5 di UKM. kali ke-2 aku masuk karnival waja diri ni tapi tak menang-menang jugak. tak pe la.. kalah menang adat bertanding.

apa-apa pon, sekalung tahinah dan syabas buat ahli-ahli PSSCMUKM kerana dengan jayanya telah melaksanakan program ni dengan baik. rasanya lebih baik dari yang tahun lepas punya.. (PSSCMUPSI, no offence..)

tahun depan, nak buat kat UiTM Melaka pulak.. so, ke Melaka la pulak aku tahun depan.. hehehe



Pha is

make it short..

dulu, masa mula-mula aku mencampakkan diri ke lembah bloging ni, entry aku kalau boleh nak panjang-panjang. berjela-jela. tapi sekarang, kalau boleh, aku pendek-pendekkan je.. tak nak panjang-panjang.
aku rasa aku lebih selesa dengan rentak aku sekarang. simple. lagipon, kalau aku BW, aku sebenarnya lebih suka baca entry yang pendek-pendek. mudah.
Asalkan ‘mesej’ tu sampai, cukup la. 
Pha is

Antara zombie dan vampire

Kalau alam mistik melayu, ada macam2 spesis hantu. Toyol, Pontianak, hantu raya, penanggal, pocong, kum kum, dan macam-macam lagi.. terlalu banyak untuk disenaraikan semua.
Kalau alam mistik barat pulak, rasanya tak sebanyak yang melayu punya. Werewolf,  vampire, zombie, roh yang mati tak aman dan beberapa lagi. Tapi kali ni, dalam banyak2 spesis, kita ambik 2 contoh. Zombie dan vampire.
Zombie, mayat hidup yang lembik, jalan pon terseret kaki, nak bergerak pon macam tak larat, tapi dalam citer or filem barat, digambarkan macam dahsyat sangat. Contoh, resident evil dan the walking dead.
Vampire pulak, kuat, pantas, hisap darah, tapi dalam cerita or filem, digambarkan jenis yang jiwang mat bunga la pulak. Contoh, twilight dan the vampire diaries.

Pha is

wordless wednesday #WW26

wordless wednesday yang lepas :#WW1#WW2#WW3#WW4#WW5#WW6#WW7#WW8#WW9#WW10#WW11#WW12#WW13#WW14#WW15#WW16#WW17#WW18, #WW19#WW20#WW21#WW22#WW23#WW24, #WW25

doktor vs farmasi

baru-baru ni, aku ada post tentang penerbitan sebuah buku yg bertajuk "Apakah Yang Anda Perlu Tahu Tentang Ubat Generik" oleh USM melalui Pusat Pengajian Sains Farmasi (PPSF). tup tap, member aku pulak share satu artikel dari harian metro: 

KUALA LUMPUR: “Ubatan jenama asli lebih selamat digunakan daripada ubatan generik,” kata Presiden Persatuan Pengamal Perubatan Malaysia (MMA), Dr Mary Suma Cardosa.
Katanya, ubatan asli dan lebih mahal sudah melalui ujian ‘bioequivalence’ (BE) yang rapi dan kajian terperinci dibuat sebelum ubat berkenaan dihasilkan serta dipasarkan.
“Kita tahu ubatan generik tidak melalui ujian terbabit dan ia sangat berbahaya kepada pesakit. Lagipun, ubatan ini dihasilkan kebanyakan pengilang yang belum tentu boleh dipercayai kerana belum melalui ujian BE,” katanya.
Beliau mengulas kenyataan pensyarah Fakulti Sains Farmasi, Universiti Sains Malaysia, Prof Dr Jayabalan Thambyappa yang menyatakan doktor memaksa pesakit membeli ubat mahal seperti dilaporkan seb…

secret and lie

(sumber gambar)
Entry kali ni berkisar status fesbut kawan aku ni. “A true relationship is when u can tell each other anything and everything. No secrets n no lies”

 bagi aku, no lies in relationship? Yes. Indeed... But no secret? Hmm...
Setiap orang ada sejarah silam dan sejarah hitam. Bagi aku, Ada yang boleh dikongsi dan ada yang tak perlu dikongsi. Tapi, terpulang la kepada individu.
Kadang2, tak semua orang boleh terima kenyataan. dan tak semua orang bersedia untuk mengetahui hakikat. 
berahsia tak bermakna menipu. betol tak?

Pha is