The Sleeping Buddha Temple

wat Pothvihan, tumpat
dari kiri : shi ying, marhuma, izzah, fadhilah, baby, dan pha is.

setelah singgah di zon bebas cukai rantau panjang dan munduk, kami seterusnya ke Wat Pothvihan atau lebih dikenali sebagai "the sleeping buddha temple" di Cabang Empat, Tumpat, Kelantan.
(coordinate :   6° 7'47.04"N 102° 8'15.45"E)

bila sampai je kat situ, perkataan pertama yang aku dengar keluar dari mulut Izzah ialah "besarnya..!!!!"

tarikan utama kat situ, tentulah patung buddha yang sedang berbaring sepanjang 40 meter. patung sleeping buddha ni lebih besar dari yang terdapat kat penang dan merupakan patung sleeping buddha yang terpanjang di  asia tenggara. [1]

aku rasa, kewujudan wat ini antara contoh toleransi beragama dalam islam. maklumlah, Kelantan kan kawasan PAS, tapi masih ada banyak tempat-tempat seperti ini.



sumber :
[1] Kelantan Travel Guide : Sleeping Buddha Temple 

maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. Pelik di Kelantan ada patung Budha terbesar. huhu. Munduk tak beli ke mug dari tanah liat yang bentuk Hello Kitty, Power Rangers.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, ada eh? x perasan plak.. pergi kejap je, sbb dah ptg sangat. kdai pun dh nk tutup... heheh

      Delete
  2. Akak takut nk masuk kaw ketik(wat), xtaw nape...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takut? sbb patung situ besar2 kot.. hehehe...

      Delete
  3. oh kt kelantan pun ade ek tempat cmni =)

    ReplyDelete
  4. rakyat kelantan pun berbilang bangsa.
    tak pelik mana kalau ada patung buddha :)

    ReplyDelete
  5. besarnya.. bila saya nak sampai situ pulak untuk bergambar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila dah sampai kelantan la.. hehehe

      Delete

Post a Comment