Monday, December 3, 2012

Pengantin Berkaca Mata

segalanya bermula bila aku terlihat gambar seorang perempuan berkaca mata di hari-hari biasa tetapi semasa di majlis perkahwinannya, beliau ber-contact lens. lantas, membuatkan aku tertanya-tanya, kenapa perempuan berkaca mata semasa kahwin tak berkaca mata?

bagi meluahkan rasa tertanya-tanya tersebut, maka aku muntahkan persoalan aku tu di laman pencicit (twitter). kemudian, maklum balas yang aku terima agak tidak menghampakan..
antara respon yang aku dapat yang terdiri dari golongan wanita :


kesimpulan yang aku dapat, perempuan berkaca mata tidak memakai kaca mata pada hari perkahwinannya hanya kerana make-up, dan nak nampak cantik. maklumlah, time kahwin ni la selalunya aku tengok perempuan-perempuan akan melaram (atau dilaram) sakan oleh mak andam.

see... okay je aku tengok kalau pengantin berkaca mata.
sumber : google
perlu ke semua tu? tak boleh ke semasa berkahwin, bersolek ala kadar, tidak berlebihan (tabarruj), tanpa maskara apa bagai, hanya sekadar untuk tampil dengan wajah yang segar dan normal? dan tak boleh ke, dalam masa yang sama, bagi perempuan yang berkaca mata supaya masih dapat mengekalkan pemakaian kaca mata pada hari perkahwinannya. tak boleh ke...?

please....



p/s :  perempuan yang berkaca mata sangat cute, okay! ops...


maa'ssalamah,

Pha is

38 comments:

  1. sebenarnya cntik juga kalau berspek masa kawin..asalkan makeup yng sederhana.. insyaAllah xkan menjejaskan kecantikan yng ada,,

    ReplyDelete
  2. aku pon suka awek pakai spec nampak seksi bagi aku sbb nampak intelligence.

    ReplyDelete
  3. Memang pun pha is. Susah nak mekap, lepas tu mak andam pun tak kasi pakai spek. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? skrg sapa bos? apesal mak andam x nak bagi pakai plak... hehehe

      Delete
  4. kena banyak macam carrot sebelum kahwin lah. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? carrot seelok-eloknya as a prevention... kalau as a cure, susah sikit. hehehe

      Delete
  5. kwn ade tak pakai spec sebab bila bergambar nampak tak cantik katanya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke..? pakai speck la cantik.. hehehe

      Delete
  6. mmg lah tabarruj sbb mekup berlebihan . tapi kami mmg tak boleh lari dri semua ni . ahahaha
    tak nampak la bulu mata palsu tu nnt . hoho XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je rasanya kalau tak bermekap tebal2, tak berbulu mata palsu bagai.. nk seribu daya.. hehehe

      Delete
  7. tirah pon pakai spek...tp time blaja dan tgk muvie je...kalo makan xleh pakai...xselesa...macam nk jatuh dlm nasi je...hihI...kawin nnt xtaw cmne...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... nanti speck jadi lauk.. hehe

      Delete
  8. ada sebabnya, mungkin time nak bergambar tu...bila flash tu nanti akan cacatkan gambar disebabkan lantunan pada spek si pemakai =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..? kalau direct flash, memang la.. tapi, selalunua utk wediing photography, jrg pkai direct flash.. heheh

      Delete
  9. Itu pilihan mereka, hormat, hormat..haha

    ReplyDelete
  10. sbb ari bese dah pki spek..jd pe slhnye time kwen xpki..nmpk kelainan d situ....hihi

    ReplyDelete
  11. suka ppuan bkaca mata eh ? keh keh

    ReplyDelete
  12. Ha ha dah tau dah satu rasie die ; o

    ReplyDelete
  13. pakai cermin mata ok apa walaupun time kahwin...cute kot! ^_^...pakai kanta lekap tu 'renyah' kot...dibuat 'benda alah' tu nak jatuh ka,apa ka kan susah...hehehe..

    km pun pakai cermin mata jgak...^_^..dan mekap waktu kahwin tu rasanya tak perlu kot...takut mak ayah pengsan...hehehehe

    ReplyDelete
  14. Masing2 punyai pendirian bro...
    Mungkin dia nak selesa ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. terpulanglah.. cma nk ckap, jgn terikut2 orang.. tak semestinya x pkai speck, baru nmpak lawa.. pkai speck pon lawa jugak.. hehehe

      Delete
  15. barangkali masing-masing ada opinion tersendiri. mungkin kena makan banyak sayur sebelum kawin? haha

    ReplyDelete
  16. atau mungkin seseorang tu nak tampil dengan wajah sebenar, tanpa make up dan juga kaca mata.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. mgkin... tapi kalau yg dh biasa berkaca mata, nmpak pelik bila tanpa kaca mata.. heheh

      Delete
  17. ouh, kami pun baru dok ingat masa kawin takmau pakai spek. bukan sebab nak mekap lebih2 atau apa. memang takmau ah. cuma kita nak yg terbaik utk gambar kahwin. kahwin ka sekali ja ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? hehehe.. terpulang la kat individu.. tak semestinya x pkai speck, lagi cantik.. hehehe

      Delete
  18. time kahwinlah perempuan nak melaram yo yo o.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... jgn melaram dahsyat sangat.. sikit2 x pe.. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...