Saturday, December 8, 2012

bilangan entry per page


Entry kali ni berkisarkan perbualan dari inbox FB antara aku dan seorang member, si Gadis Butterfly.

blog gadis butterfly

* * * * * * * * * * * * * * * * ** * * * * * * * * * * * **

Gadis Butterfly : salam pha is. Macam mana nak buat satu page keluar satu entry je?

Pha is : maksud ko, bila orang buka homepage blog ko, hanya ada satu entry sahaja?

Gadis Butterfly : yup, tepat sekali.

Pha is : owh. mudah je.
mula2, ko pi kat blogger.com,
pastu, pergi ke "layout".
akan ada banyak2 kotak, ko tengok kat kotak "blog posts". kat bawah kotak tu, ko klik "edit".
nanti akan keluar new window. kat new window tu, atas sekali, ada tulih "Number of posts on main page". ko tulis 1

Gadis Butterfly : pastu?

Pha is : save je la. siap.

Gadis Butterfly : oo, thanks weh..

* * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Tujuan aku tulis entry ni bukan sebagai entry tutorial pun. Sebab aku tahu, entry berbentuk tutorial dah banyak orang buat. Google je, terus keluar.

Ada sesetengah blog, home page mereka ada banyak entry. Ada kalanya sampai lebih dari 10. Ada sesetengah blog pula home page diorang hanya ada satu entry je. Itu semua terpulang kepada individu si penulis dan pemilik blog.

Kalau jenis yang home page ada banyak entry, kata orang, nanti nak loading lambat sebab page tu “berat”. Tapi lebih banyak peluang untuk pembaca membaca lebih dari 1 entry. Tambah pulak, kalau pakai tool “read more”, peluang untuk dapat lebih banyak page view per visit akan meningkat.

Kalau jenis home page yang hanya ada 1 entry, page lebih ‘ringan’. Lebih mesra pembaca. Tapi peluang untuk pembaca membaca lebih dari satu entry pada setiap kali lawatan adalah tipis.     

masing-masing ada kebaikan dan keburukan. Jadi, terpulang pada individu. Pilih mana yang berkenan dihati. Aku letak 3 je. 


maa'ssalamah,
Pha is

9 comments:

  1. oh baru perasan blog ni buat 3 entry 1 page, sebab selalu bukak blog pha is dari dashboard, tu yg selalu keluar satu entry jep. kami buat 2 hoho.

    ReplyDelete
  2. Edo letak 3..

    En Pha Is, anda di tag
    http://ceritaedohayra.blogspot.com/2012/12/segmen-siapa-paling-jujur.html

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. lagi banyak latak, lagi banyak org boleh baca. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...