Total Parenteral Nutrition

seperti yang telah aku share dahulu, ada dalam kalangan student farmasi batch aku yang juga mempunyai blog. ada yang masih aktif dan ada yang dah kurang aktif. (lihat "bloger student farmasi usm")

kali ni, aku just nk "reblog" apa yang telah dipublishkan member aku ni, berkenaan minggu TPN (total parenteral nutrition) clerkship di HUSM ni. so, enjoy..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

proses n' dreams


pernah terbayang tak, kalau orang yang terlampau sakit sampai tak boleh nak makan, sampai kita kena bagi makanan masuk terus ke dalam saluran darah dia?

well, basically itu laa yang kitorang belajar untuk minggu ke-3 clerkship: total parenteral nutrition (TPN).

tak mudah nak prepare TPN ni. disebabkan patient tu tak boleh makan dengan cara biasa, maka kita kena make sure nutrien yang kita bagi melalui salur darah (vein) tu mencukupi. selalunya patient yang sampai kena pakai TPN ni betul-betul kritikal, bayi pramatang misalnya, jadi lagi laa kena berhati-hati dengan preparation TPN tu.

dan, nak prepare TPN tu bukan mudah. kena masuk dalam Clean Room, atau bilik yang dikawal segalanya daripada suhu hingga laa ke pressure. semuanya untuk memastikan preparation yang kita buat tu bersih dan sterile (takde microorganism atau particle walau sebesar habuk pun).

pakaian pun kena pakai jumpsuit ala-ala space suit. nak sterile punya pasal.


yes, itu aku. heheh..

kenapa sampai begitu ropenye? sebab, nak masuk benda dalam vein, bukan main suka hati je.. kalau termasuk bakteria sekali, boleh kena infection, kalau masuk batu ke, kang block pula vein, dan panjang pula laa ceritanya. 


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

okay, seterusnya, gambar-gambar group kami sepanjang minggu TPN

gambar bersama ahli farmasi di unit TPN HUSM
*aku suka gila gambar ni. nampak macam aku ni "the thinker" kan? hehehe 

bergambar bersama lecturer yang best dan sporting. (cuba teka mana satu lecturer. hehehe)
p/s : lecturer ni juga merupakan seorang bloger. cuma blog beliau penuh dengan assignemt kami. hehehe

okay.. cukup dulu stakat tu. untuk berita dan laporan penuh, sila ke SINI

maa'ssalamah,
Pha is

Comments

  1. betul2 kena jaga kebersihan tu.. kalau tak habis kene dijangkiti bakteria.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kritikal kalau ada cotamination...

      Delete
  2. takutnye lagi2 nk buat tpn utk bayi kan, lgi kena hati2,,dhla dieorg ni halus sgt,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. silap dose sikit, dah bagi effect yg besar...

      Delete
  3. Best tak pha is ? Fie rasa macam best je. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. best la jugak.. kitorg enjoy je... hehe

      Delete
  4. Yg akak nampak pha is makin ensem dlm jumpsuit tu... hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hensem yer..? hehehe.. rasanya mcm rupa teletubies je.. hahaha

      Delete
  5. dah lama tak buat TPN.. tapi masa prac dulu, ada jugak belajar buat.. sangat teliti and sangat menjaga kebersihan.. penat buang bubbles. tapi time buang bubbles tu pindah tangan kat staff hospital yang bertugas.hehe.tak larat nak ketuk yang adult punya.. tapi belajar kat TPN/IV AD adalah pengalaman paling best! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. part buang buble tu yg paling leceh.. nk kena experience dulu, baru bleh buat dgn senang... stakat first time buat, memang susah nk jadi.. hehehe

      Delete

Post a Comment