Skip to main content

Makan2 Klate 6 | Satay Malaysia Pengkalan Chepa

dah agak lama dah member aku kata nak bawa aku pi pekena satay kat restoran ni. akhirnya, sampai jugak hasrat hati beliau. malam tu, kami pekena satay di restoran Satay Malaysia yang terletak di Jalan Pengkalan Chepa, Kota Bharu, Kelantan. (coordinate :   6° 9'18.55"N 102°16'19.66"E)

kedainya nmpak agak sempoi. menu pon sempoi. selain satay, ada jugak makanan yang lain. malam tu, kami berempat. aku, hakim, ikrar, dan husni. tapi kami pesan satay set untuk 8 orang. sebab kalau ikut set untuk 4 orang baru 25 cucuk. kalau setakat satay 25 cucuk, aku sorang pon boleh habis. hehehe..


satay dia, nak kata sedap tu, bagi aku, biasa je. standard je. harga kalau ikut bilangan cucuk, RM0.70 secucuk. agak mahal bagi aku. sebab satay pasar malam kat rumah aku baru RM0.40 secucuk. lagi sedap dari yang ni. sekali sekala, tak pe la. stakat nak keluar makan dengan member secara santai, boleh la.

satay okay, nasi impit okay, roti dia pon sedap. cuma, jangkaan awal aku sangat tepat pasal kuah dia. MANIS.! oghang kedah kata maneh-melugai. (bukan maneh-melecaih).


tapi, macam yang aku kata sebelum ni, kalau mengikut pertimbangan aku, memang akan bias sebab lidah aku lidah utara. aku agak allergi dengan makanan manis yang berlebihan.

buktinya, lepas makan satay tu, aku migraine. seriusly.! tahun lepas, aku juga pernah migraine sebab makan kway teow kung fu yg kuahnya sangat manis kat penang. masa aku tingkatan berapa entah, aku pernah DEMAM sebab pekena pasembur yang kuahnya sangat-sangat manis.
 
so, kalau nak tau macam mana rasa satay ni,sedap atau tak, lebih baik cuba sendiri...

maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. ko kalau tak nak migrain satu bnde je manis ko kene selalu ushar....

    paheet manes hidup sapeeja,,kahkahkah , yg ni hari2 tgk pon xpo

    ReplyDelete
  2. kalau mkn ikut set nie susah kan..

    haha..selalu kat tmpat husna manih melecaih..=P

    ReplyDelete
    Replies
    1. maneh melecaih pon ada... tu manis jenis lain.. maneh melecaih ni contohnya, minum air yg sangat manis sampai bibir rasa "melecas" (melecaih). rasa bibir tu melekat-lekat. yg tu maneh melecaih

      kalau maneh melugai plak, manis sampai rasa loya nk termuntah (lugai). sebab tu namanya maneh melugai. hehehe

      Delete
  3. manis? oh,no..km pun tak boleh telan benda2 manis2 nie..pedas tak apa..org kedah sejati,hahahaha..

    kalu manis pun,manis2 buah ja..sikit2 ja..^_^..'melungai' tu sama makna dengan rasa loya jugak rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. yes, ada geng.. susah nk cari makanan yg pedas dan tak manis di kelantan. even tomyam dan sambal pon rasa manis...

      ha ah. lugai tu lebih kurg mcm loya la...

      Delete
  4. Replies
    1. kan? tapi, tu la, kat kelantan ni, satay biasa yg kat tepi jalan tu pon dah RM0.60.. hmm..

      Delete
  5. saya suka satay perut.. yam yam :)

    tapikan dekat u saya, ada abg tu jual satay ayam 3pusen je.. lepas tu sedap gile nak mati.. memang teirngat2 sampai sekarang.. tapi abg tu dah takde dah.. tah mana dia pegi pun xtau.. rindu sate 3pusen :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergh.. dulu satay yg kat pasar mlm kat umah tu pon 30sen gak.. skrg dah naik harga.. hehehe.. skrg mmg susah nk cari satay 30sen.

      Delete
  6. kalau org ada mgren x boleh makan manis2 eh ? errk

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, x de la.. ni aku sorg je.. special kes.. hehehe

      Delete
  7. lamo doh raso x make sate kat pngkln chepo nim sjk pindoh tanoh meroh..
    raso terliur lar plop.. huhu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... ala, still dlm kelantan. kalau sedap, jalan jauh sikit pon x pe.. hehehe

      Delete
  8. ika baru sekali makan kat sana.hahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. so, macam mna dgn pendapat MRS Rongoks plak? sedap?

      Delete
  9. haaa kedai ni kami tau kami tau!
    agak femes laa kat Kelantan.
    banyak kali gjugak la dah makan sini.
    sebab dah lama tinggal Kelantan, dah boleh terima kemanisan mereka :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. seronok la tuh, sbb pnah pergi... hehe
      hmm.. tu la... agaknya, dah 3 bulan nnti, dah tak komplen lagi la dah pasal kemanisan makanan kat sini.. hehehe

      Delete
  10. cerita pakjoe datang terjah di blog nie... 4 c joe bg dekat blog nie cute,cun,comel,cantik niceeeeeee entry ..terjah sini sama k ada mcm2 tip tuto pakjoe nk kongsi dgn tuan blog..lg 1 klo tuan blog komen dekat blog pakjoe sekali pakjoe kn bls blk komen dekat blog nie,chat box pakjoe x kira kk hehehe :P http://pakjoe-pakjoe.blogspot.com/2011/12/korang-semua-jomlah-join-this-group.html

    ReplyDelete
  11. 40sen? kat area mana jual harga tu? area rumah sy 70sen secucuk. tapi kalau satay station dah 90sen secucuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol la.. tahun lepas satay kat pasar malam kat area penaga (penang) masih 30sen secucuk. rasanya baru tahun ni naik harga 40 sen secucuk. tapi serius sedap. hehehe

      Delete
  12. rajin dia gi makey2...len kali belanja jaakechik pulok deh..kikiki...

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Cara Lapor Penipuan Astro

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Review | Tayar Nankang Rodiac Sportiac

Gaji Ahli Farmasi