Thursday, November 29, 2012

Idea Untuk Tulis Blog?



Di suatu petang, aku menerima satu soalan di dinding facebook berkenaan blog dari seorang rakan sekuliah.


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Hana : salam, cheq nak tnya sikit nih.. ada idea tak nk tulis apa dalam blog?

Pha Is : hang nak buat blog ka?

Hana : actually dah buat. tapi private and ada sorang je follower yang dijemput.

Pha Is : depend on tujuan hang berblog la... bagi aku, blog sama je mcm fb. ada yg sekadar nk bercerita pasal diri, buat blog peribadi, sekadar suka2.. ada yang untuk share info, share pendapat, share pengalaman.. ada yg nak kejar duit, ranking, follower, pageview, popular... so, blog ko jenis yg mcm mana?

Hana : the thing is, aku private-kan sebab kadang2 aku suka membebel.. saje meluahkan perasaan. nak menulis dalam diari macam ko malas ,,hheee.. tapi kadang2 nak juga menulis sesuatu yng berinformasi walhal untuk seorang pembaca je

Pha Is : kalau nak membebel, nak buat diary, luahkan perasaan, boleh je.. nak private-kan pon tak apa...  cuma kalau nak buat suatu yang berinformasi, tak sesuai la kalau buat private...

Hana : hhhaaa.. tula. aku ni kurang keyakinan sikit. hatta nk tulis status kat fb pun aku akan pikir banyak kali. kot ade yg terasa

Pha Is : selalunya, kalau bab2 yang buat orang terasa ni, bukan lagi informasi, tapi gosip... heheh

Hana : okeyh.. u make me up.. women cannot escape from telling their feeling.. huhuhu.. aku kadang2 ade something dalam pikiran aku yang tak terluah , tak tahu nk luah kat mana.. end up pendam sorang2

Pha Is : boleh je kalau nak luahkan perasaan kat blog.. tapi dengan cara positif la... aku bagi contoh, macam link blog kat bawah ni. bagi aku, beliau pun meluahkan perasaan, tapi dengan cara yang positif.


Hana : actually aku pernah baca blog beliau dari blog hang gak linknya..sangat sempoi kan orangnya. Okay,  aku faham maksud kau.. terima kasih.. :)

Pha is : sama-sama. Untuk idea berblog, aku bagi contoh, perbualan ni pun dah cukup bagi aku untuk buat entry. hehehehe

* * * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * *


maa'ssalamah, 
Pha is 




22 comments:

  1. uhuhu... nice nasihat.:) mhon tunjuk ajar gak..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk..? boleh je, untuk sapa2 pon.. hehehe

      Delete
  2. Apa khabar Pha Is?
    Lama Wilma tak datang sini kan...
    Nasihat yang baik ^_^
    Blog bukan setakat digunakan untuk tujuan perniagaan, tetapi ianya juga untuk kita meluahkan apa yang kita rasa, pendapat kita, share info, etc kan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... selagi ianya bermanfaat, apa salahnya kalau dikongsi bersama.. hehehe

      Delete
  3. pha is bgi nasihat . huyohhh .
    tpi bolat pun ade blog satu lagi .
    blog tu private utk luahan2 mental .

    huahua

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kalau yg tu, mesti lagi "gila-gila" kan..?

      Delete
  4. nasihat yg bagus tu.
    lain org lain ttujuan buat blog. so ikut masing2 la kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup... bergantung kepada niat, hala tuju, dan sebagainya.. hehehe

      Delete
  5. wah pha is da jd tempat rujukan habaq hang,hahahaahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. x de la rujukan sangat.. dah orang bertanya, aku jawab sekadar yg termampu.. hehehe

      Delete
  6. Mmm pha is ni serba boleh rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? tak de la serba-serbi sangat yg boleh... ni pon tak de la tahu banyak sangat pasal blog ni.. masih belajar... org bertanya, saya jawab sekadar termampu.. hehehe

      Delete
  7. mohon tny klu nak bt mcm mn..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya-Allah... rajin betol ko promot blog.. hehehe

      Delete
  8. nak menghasilakn entry tu senang.. tapi nak yang berkualiti tu yang susah.. saya pun kadang2 pening nak taip ape.. last2 entry tah pape yang keluar.. sabar jela..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. ikut la, ada yg pentingkan kualiti, ada yg pentingkan kuantiti... hehe

      Delete