Skip to main content

Hikmah Kebodohan


setiap perkara ada hikmahnya, even kebodohan. sungguh..! sekarang, aku mulai rasa hikmah tersebut. well, aku tak kata aku "bodoh piang", mungkin kurang cemerlang gitu.

dahulu, aku lain. walaupun dulu aku ni tak la pandai sangat, tapi situasinya "sangat-sangat berbeza yang amat" dengan situasi sekarang. kalau dahulu, aku muka harapan sekolah, sekarang, aku muka budak yang asyik repeat paper.


sampai satu tahap, aku dah tak ambik kisah. dah tak heran dah. dah fed up. apa nak jadi, jadilah. bodoh pun bodohlah.

Que Sera, Sera,
Whatever will be, will be
The future's not ours, to see
Que Sera, Sera
What will be, will be.  

like I said, apa nak jadi, jadilah..!!!

but then, aku terbaca status facebook salah seorang anak sedara aku. well, anak sedara aku semuanya dah besar-besar. yang dah kahwin pon ada, siap dah ada anak lagi. makna kata, aku sudah pun ada cucu sedara walaupun aku baru berumur 22 tahun. (ko hado? hehehe..)

she said :

"there's a blessing for not being a genius.

u learn 1001 ways on how to figure out things, and along these ways you learn how to survive, what to expect, who to trust, why to fight, when to just shut up n stop complaining... 

coz u know u r not ein Genie, so u adapt, u pretend, u try n try n try to make it work. doesn't matter what others might think, u just keep on smiling. u try not to look like a complete idiot. you hang on to Him only. 

coz u r not a genius, u thank Him every second, coz u know without Him, u'll never survive these #@$&!. u just strive n put your trust on Him. u know that u r just helpless.

there's a blessing for not being a genius."






maa'ssalamah,

Pha is

Comments

  1. kalau tak kisah sangat pun susah gak.. sekurang-kurangnya kita kena ada target kita.. ;)

    ReplyDelete
  2. hikmah dari kebodohan tu.....

    kita takkan pernah lupa diri, takkan lupa pada mana asal kita...

    tapi jangan la jadi bodoh sombong pulak kan....

    ReplyDelete
  3. Anak sedara punya ayat tu memang perghh, very motivational. can copy paste ah? hewhew

    ReplyDelete
  4. betul weh,,aku dulu kira rasa paling selamat kat sekolah, harapan, bila smpai u mcm hmmm pasrahhhh

    ReplyDelete
  5. yup! very true, Shakespeare pernah ckp dlm Hamlet klu xsilap, "to be or not to be"...so dlm bodoh bodoh pun masih ada pilihan kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk... to be or not to be, that is the question.. hehehe

      Delete
  6. Penuh dengan nasihat sebenarnya. Dan bila baca, boleh meningkatkan semangat yakin pada diri :)

    ReplyDelete
  7. bodoh nie kadang2 bagus jugak sebab org takkan tumpu dekat kita utk tanya sesuatu...sekurang2nya kita tak dapat sangat perhatian dari org...^_^

    tapi,lg baik diam2 ubi berisi..sekali bercakap,diam semua org...hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. diam2 ubi berisi x pe... jgn diam2 ubi berulat.. hehe

      Delete
  8. KY dulu pun masa sekolah, selalu cakap, saya tak pandai..merendah diri katakan..kita buat begitu bukan sebab kita bodoh, tapi kita tak nak banga diri kan?

    KY suka kata2 tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. hehehe.. tapi sekarang bila pha is cakap tak pandai, bukan niat merendah diri pun, dah memang kurg pandai.. hehehe

      Delete
  9. Mana ada org pandai dlm sume benda kan. Tentu ada part2 yg dia 'bod oh'.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bod oh? oh, suatu istilah baru. heheheh

      Delete
  10. semua benda yg berlaku ade hikmahnya
    mcm gak kaya. ade hikmah tak jadi kaya.kalau kaya takut riak dan sombong lakkan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. stiap perkara ada sebab dan musabbabnya..

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal