Saturday, September 22, 2012

Intraosseous | suntikan ke dalam tulang


Dulu masa aku darjah 6, perkara yang paling ditakuti ialah suntikan BCG(suntikan vaksin untuk penyakit TB). Masa tu, macam-macam yang aku dengar. Kononnya suntikan tu kena cucuk sampai ke tulang la, cucuk dengan jarum panas la, dan macam-macam lagi.

bila dah belajar farmasi ni, baru aku tahu yang suntikan BCG tu, cucuk sampai kat otot je (intra muscular – IM). Cuma baru-baru ni, kami belajar suntikan IO (Intraosseous Infusion). Suntikan sampai ke tulang.

Meremang je bulu roma aku masa dalam dewan kuliah tu. Tambah pula, lecturer aku siap pasang video lagi. kat bawah ni salah satu dari video yang kami tengok.



Video yang ni je yang aku sanggup tengok sebab katun. Video yang lain tunjuk orang betul-betul.  Yang tu, aku jeling-jeling je. Rasa ngilu nak tengok. Nasib baik ahli farmasi tak kena buat suntikan ni. kami Cuma kena ambil tahu je.

Fuh, lega.

maa'ssalamah,
Pha is 



20 comments:

  1. hahahhaa !!!!!
    penakut jugak kau ni eah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan takkut.. fobia sikit je... hehe

      Delete
  2. KY dulu pun sama jua, takut sangat kena suntik,

    ReplyDelete
  3. fuh... ngeri akak tgk. baru taw ada jenis suntikan yg camni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. sadis betol cara dia cucuk...

      Delete
  4. Replies
    1. yg kami blajar ni, sbenarnya untuk topic cardiac arrest. bila pesakit kena attack, tak boleh nak cucuk ubat ke saluran IV (intraveneous-dalam salur darah). so, kami kena masukkan ubat melalui IO ni la...

      Delete
  5. saya pernah sekali je kene suntik. suntik yang orang kate untuk anak tak cacat.. ape rubela? entahlah saya pun xtau.. hehe

    ReplyDelete
  6. Dulu senior2 aku yg baru lepas BCG tu takut2kan aku,
    mcm2 dia ckp, mau nk menangis aku taknak BCG xD

    Tapi waktu tahun aku suntikan ni dh takde plak.. pelik tapi aku bersyukur terlepas xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sama la...
      last2 x kena pulak cucuk tu.. x tau sebab apa...

      Delete
  7. Replies
    1. ala, fobia sikit je.. biasa la tuh.. hehehe

      Delete
  8. suntikan?? fuh,boleh putus nyawa kalau saya nampak jarum..huhuhuhu...tapi yg paling best kena suntik waktu saya f.2..kena suntik sebab alahan..MA yg suntik saya tu hensem kot..hahahaha..tapi yg tak bestnya,suntikan tu ada effect..saya tertido dalam kelas waktu test sejarah..kena suntik waktu pg,ptg pi sekolah (sekolah sesi ptg)...nasib baik jawapan kena bulat2 ja..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... kesian.. pha is masa form tu lagi dahsyat. bukan cucuk biasa2, tapi cucuk ambik darah untuk ujian thalasemia. masa tu kami dapat buat ujian darah free... smua kna amik darah.. masa tu nak pitam kot.. hahahaha

      Delete
  9. samalah tulah yg paling ngeri, tak dapat elak..bah kena juga jarum ni..Pha is

    ReplyDelete
    Replies
    1. nk buat mcm mana, mmg keturunan family fobia jarum.. pak sedara mak sedara smua mmg takut jarum gak.. keturunan.. hehehe

      Delete
  10. Fie pun pernah dengar rumours yg suntikan BCG guna jarum panas. haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. biasa la tuh... nk bagi org takut...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...