Skip to main content

Teori Konspirasi | Nama Malaysia Dalam Filem Hollywood




Dalam keboringan cuti semester di rumah, bila tak tau nak buat apa, aku lebih suka tonton cerita-cerita dalam external hard disk aku. Bila dah banyak masa yang ada, ada kalanya satu movie tu aku tengok sampai beberapa kali. Bila dah tengok banyak kali, aku mula perasan detail-detail yang sebelum ni aku tak perasan bila tengok buat pertama kali.

Antaranya, penggunaan nama Malaysia dalam filem dan tv series barat.  

1. filem : I am number four


Dalam filem ni, kononnya seorang makhluk asing yang digelar ‘number one’ telah ‘diturunkan’ di Malaysia.

2. series : How I Meet Your Mother

Dalam season 2 episod 9, Barney telah menjumpai video klip sebuah lagu nyanyian ‘Robin Saprkles’ yang bertajuk ‘lets go to the mall’ dari seorang ‘gentleman in Malaysia.’

3. filem: Batman Forever
 
Seorang doctor psychologist dalam filem tersebut memiliki sebuah patung dari Malaysia yang dipercayai dapat menghalang dari mimpi buruk. Bagaimanapun, patung tersebut dipercayai diukir oleh orang asli di Malaysia yang berbangsa Mahmeri, salah satu suku kaum orang senoi. untuk keterangan lanjut, lihat "Malaysia Dalam Batman Forever"

4. series : burn notice



Pha is

Comments

  1. Replies
    1. pasal nama malaysia tu, betol la.. tapi pasal konspirasi tu, tak de la... saja je nak bagi gempak.. hehehe

      Delete
  2. rasa macam bangga je kalau ada nama malaysia dalam filem antarabangsa :)

    ReplyDelete
  3. Dalan karton Totally Spies pon pnah ada jugak hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...
      tadi tengok citer x-men 2, ada peta malaysia yg tunjuk banyak mana "mutan" yg ada kat malaysia...

      Delete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

KTMD | Servise Penghantaran Motosikal