Friday, August 24, 2012

Stuck | antara pergaduhan dan kehidupan.


Bila kita minat sesuatu, secara tak langsung akan banyak perkara atau benda dalam kehidupan kita akan dipengaruhi oleh minat tersebut. Sebagai contoh, aku ni ada la minat sikit-sikit tentang martial art. Tapi minat sikit je la. Tak fanatic sangat.
 
Sebab tu aku belajar silat. Dan sebab tu juga la aku lebih suka tonton filem-filem aksi. Dalam koleksi filem yang aku ada pon, ada la juga genre filem-filem aksi/fighting. Sampai aku pon pernah “berlakon” dalam filem silat. Kalau nak tengok aku berlakon, boleh tengok kat SINI.

Bagi aku, dalam setiap filem gaduh, ada pengajaran yang boleh diambil. Tak semestinya sekadar seronok-seronok tengok orang jahat kena belasah, atau sekadar nak tengok kehebatan skill si hero.

Sebagai contoh, self control bila ‘terperangkap’ dalam satu masalah. Bila semua ‘pergerakan’ dirasakan seolah-olah dah ‘terkunci’. Dah tak boleh nak tukar ‘position’ dan ‘lepaskan diri’. Dah tak boleh nak buat apa-apa. Stuck!


Walau apa pun yang terjadi, always control the outcome! sama ada stuck dalam pergaduhan, ataupun stuck dalam kehidupan.





p/s : aku tak suruh korang cari gaduh... pandai gaduh, pandai2 la setel sendiri yer.. hehehehe. 

Rujukan : Never Back Down [2008]


Pha is

12 comments:

  1. Bukan gaduh ganas2 pun, gaduh manja- manja je.. Hehe,pun prefer tgk cerita yg ada lagak aksi- aksi gini dr tengok cerita lemah gemalai.. Kehkehkeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. gaduh manja yer..? hahahaha... so sweet...

      Delete
  2. Replies
    1. amboi... ni mesti dah ada banyak skill dan teknik gadoh mulut.. heheh

      Delete
  3. akak tak suka cari gaduh, tgk org gaduh pon dah jatuh terduduk... takuttt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh, kita elakkan.. tapi, pha is sekadar berusaha bersedia. mana tau kot2 terjadi worst case scenario.. hehehe

      Delete
  4. kalau mish tercari gaduh kena mintak tolong pha is lahhhh setelkan. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, eh.. kan dah cakap, setelkan sendiri.. pha is tak tawuu... hehehe

      Delete
  5. Dkna suka tengok filem aksi tapi tak ada lak basic pertahankan diri. Agak bahaya zaman sekarang untuk perempuan kan kalau tak tau apa2 tentang cara pertahankan diri.

    Salam aidilfitri ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam aidilfitri...

      ha ah... kalau boleh, usaha untuk bersiap sedia... (n_n)

      "Dan sediakanlah untuk menentang mereka (musuh yang menceroboh) segala jenis kekuatan yang dapat kamu sediakan....."
      (Al-Anfaal, 8 : 60)

      Delete
  6. alahaiii....samalah kita, KY pun suka cerita aksi, nak2 kalau cerita epic..bestnya

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...