the apple doesn’t fall far from the tree


Suatu hari dalam kelas English, tiba-tiba lecturer B.I aku buat satu quiz dalam bentuk game berkumpulan. Wakil dari setiap kumpulan perlu ‘berlakon’ atau melukis di white board tanpa mengeluarkan suara berkenaan English proverb yang diberikan, dan ahli kumpulan perlu meneka proverb tersebut.

Sampai giliran kumpulan aku, antara pembayang yang dapat kami teka dalam proverb tu Cuma perkataan “apple” dan “tree”. Lantas, aku teringat sebuah dialog dalam filem “batman begins.” Dialognya seperti dibawah ni:


Maka, dengan yakin dan lantangnya, aku pon cuba menyelesaikan proverb tu dengan jawapan “the apple has fallen very far from the tree”. Malangnya, jawapan aku silap kerana jawapan yang sebetulnya “the apple doesn’t fall far from the tree”.

Cis, tak guna punya cerita batman. Mentang-mentang la aku ni “kipas susah mati” batman. Sampai aku tak tahu dah berapa kali aku dah ulang tengok cerita tu, apesal la korang putar belit proverb nih? Kan aku dah pening!

p/s : tak sabar untuk dark knight rises.



Pha is

Comments

  1. Salam.

    Cerita tu jugak kena salahkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. kesian cerita batman...

      Delete
  2. nak kena tengok oh my english ni hahaa

    ReplyDelete
  3. Pha is,

    Bila dah buat silap, yang penting;
    kita ingat,
    tak ulang buat silap, dan
    rajin belajar supaya tak silap lagi.

    Yang sama penting juga - jangan simpan dalam hati! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol2... bila dah buat silap, memang akan melekat kat kpala otak nih.. hehehe

      Delete
  4. haha.. relazla. Sy pun kipas susah mati batman nih. Lol. Im Bruce--Bruce Wayne. Macam intro Ironman pualk.
    Tak sabar gak nk tgk cter tu. The Scarecrow tak kuar2 gak jadi penjahat utama walau dulu dia ada muncul kejap - Cilian Murphy. hebat tu jk cillian berlakon. haha.. Psiko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. intro batman mcm ni la : "i'm batman" (dengan suara serak2 basah).. hehehe..
      nk buat mcm mna, scarecrow jadi penjahat sampingan je.. hehe

      Delete
  5. Replies
    1. dah dua org yg sebut "oh my english"... ada maksud apa2 ke dengan perkataan tu...?

      Delete
  6. takpe.. belajar dari kesilapan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. betol2.. kalau kita tahu dah buat silap, len kali, tak buat dah.. hehehe

      Delete
  7. lupa dah cite batman ni yg mana.. byk sgt man dh confuse tau huhu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni citer batman begins. dalam external ada semua citer batman, dari filem "batman the movie" tahun 1969 sehinggalah yg terbaru, dark knight. heheh

      Delete
  8. psstt: nak merasa pulut kuning, esok mai datang umah.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk? terima kasih je lah kak.. dah melepas pon.. hehehe..

      Delete
  9. Replies
    1. nk buat mcm mna.. dah minat.. hehehe

      Delete
  10. amboi.. siap hafal skrip lagi tu.. fanatik betul ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. ha ha.. agak fanatik la dengan citer batman nih... hehee

      Delete

Post a Comment