kenapa naik moto tunduk?


amaran : entry boring tension nak exam.

Pernah dengar tak orang cakap yang masa kita berak adalah masa yang paling banyak idea datang. Contohnya, baru2 ni, masa aku melepaskan hajat, tetiba aku terfikir, kenapa bila mat rempit bawa moto, diorang tundukkan kepala.

Lalu, ligat lah kepala hotak aku memikirkan soalan bodoh ini. Kalau nak tahu macam mana aku cari penyelesaian, korang tengok sendiri kat bawah ni:

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Bila halalaju motosikal constant,
v= constant
a = 0
∑F = ma = 0
Jadi,
∑F = Fm + G – R = 0
Where
Fm = force yang dikenakan oleh enjin moto
R = rintangan
G = factor gravity (bergantung kepada darjah kecerunan jalan)

G dapat dicari berdasarkan persamaa berikut:
G = mg cosec θ
Where
m = berat (moto + penunggang)
g = gravitational acceleration (9.81 ms-2)
θ = darjah kecerunan jalan

ada banyak factor yang boleh menyumbang kepada R. Antaranya rintangan angin, rintangan dari geseran rantai moto, rintangan dari geseran antara tayar dan jalan dan banyak lagi. fakto2 lain mungkin tak banyak significant.
R = Ra + Rr + Rj +......
Where
Ra = rintangan angin
Rr = rintangan dari geseran rantai
Rj = rintangan dari geseran antara jalan dan tayar.

Ra berkadar terus dengan halalaju motosikal, halalaju angin yang bertiup dan luas permukaan hadapan
Ra α v A
Ra = k(vm + va)A
Where
k = constant
vm= halalaju moto i.e “topspeed”
va = halalaju angin yang bertuip(kalau arah bertentangan, jadi ‘-ve’)
A = luas permukaan hadapan

Theory :
Jika R dapat dikurangkan, dalam Fm yang sama (andaikan jalan landai, G = 0), ∑F ≠0. Jadi, moto akan accelerate dan halalaju moto,v  akan meningkat. Bila v meningkat, R akan meningkat, sehinggalah moto mencapai sesuatu halalaju dimana R kembali menyamai Fm  dan ∑F kembali menjadi kosong serta halalaju kembali constant. Secara kasar, dalam Fm yang sama tapi v dapat ditingkatkan

Jadi, factor yang boleh mengurangkan R yang paling mudah dan significant adalah dengan mengurangkan A

 A ada 2 bahagian iaitu luas permukaan hadapan moto dan luas permukaan hadapan penunggang
Jadi :

A = Am + Ap
Where
Am =  luas moto (tetap. Bergantung kepada bentuk (aerodinamik) moto)
Ap =  luas permukaan hadapan penunggang (bergantung kepada penunggang, sama ada duduk menegak atau tunduk i.e. meroket)


Secara kasar, Ap dapat ditentukan dengan persamaan berikut

Ap = T sinθ x L

Where
T = panjang dari kepala hingga ke pinggang penunggang
L = lebar bahu penunggang
θ = darjah ketundukan penunggang (semakin tunduk penunggang, semakin kecil θ )
            julat θ  = (0o< θ <90o)

kesimpulannya, semakin tunduk penunggangà semakin kecil nilai θà semakin kecil nilai Ap àsemakin kecil nilai A à semakin kecil nilai Ra à semakin kecil nilai R à semakin meningkat nilai vm.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Lebih kurang macam tu la yang aku pikir. Cuma part calculation je yang aku fikirkan lepas habis berak. ni jalan kira yang aku conteng2. Hehehe...



p/s 1 : wei faiz, ko nak amik exam FARMASI. bukannya exam FIZIK..!!! yg ko buat bnde tak berpekdah ni apehal? study farmasi la..!!!!

p/s 2 : aku rindu fizik...

Pha is

Comments

  1. hahahahahhaahhahahaha


    setahu asu,jamban tu kan rumah setan..
    camne lah setan tu boleh tak kacau faiz dapat ilmu bermanfaat dalam rumah dorg tu ek..? kuikuikui


    p/s: eh,faiz farmasi eh??? wahhh,,,boleh jadi mentor ! =D insyaAllah... em,faiz ade kwn2 yg amek dietician skali x?


    psssstttttt...i don't like physics.so,byk scan je part yg formula2 tuh tanpa memahaminya :P...

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. dietician x de la.... kalau medic, farmasi, dan kejururawatan, semua ada. heheh

      Delete
  2. aaa... eerrrr... akak tak dapat nak komen.. hikhikhik..

    ReplyDelete
  3. Salam.

    Wah. kagum2. Fizik? Tak ingat dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindu kat fizik punya hal, walaupon sekrang ni student farmasi...

      Delete
  4. Fizik!! Scary..dr dulu lg mmg x sehaluan ngan fizik ni. =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahha... fizik la best.. hehhe

      Delete
    2. Best utk org yg pndai fizik..haha utk yg xberape pandai...hmmm xsehaluan..heheh nyway good job..bleh buat teori sndiri nanti,mn tau boleh dpt Nobel prize..haha

      Delete
    3. haha.. dah ada dah pon beberap teory sendiri... hehe

      Delete
  5. peh! time berak pikir macam ni? gile kentang! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. time tu mmg banyak inspirasi yg datang.. hehehe

      Delete
  6. zzz baek punya formula .
    cikgu Fizik mesti sayang lebih nih .
    bermanfaat betul waktu waktu b#ra# pha is . haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dulu kat skolah cikgu fizik sayang lebih.... hehehehe... tapi skrg dah tak belajar fizik dah... rindu.. hehehe

      Delete
  7. Ya Allah hebatnya ! Ni kalau exam ni mula lah merapu formula bukan bukan. Hahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la... exam farmasi formula nk buat ubat banyak lupa, formula fizik ingat pulak.. hehehe

      Delete
  8. nampak kehebatannya :) taktahu fizik segala sbb saya dak akaun hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh... xpe la. akaun cara akaun.. heheh

      Delete
  9. Aiseyman.. mengira pula.. tapi plng senang dijelaskan alah mengurangkan rintangan. Bukan begitu bro. Lol.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup. saja nk bag nmpak complicated.. hehehe

      Delete

Post a Comment