mak dah ada calon.

petang tu, aku bawak mak pi ziarah mak lang aku yang kurang sihat. maka, kami pon sembang-sembang la sat.

mak lang : mak lang dah tak tarat dah pait oi... tu yang mak lang dok telefon tanya Lia (anak mak lang, sepupu aku), mak lang dok tanya, Lia tak dak orang (calon) lagi ka kat sana?  (p/s 1 : Lia sedang belajar medic kat mesir)

mak : tu la. rumah dah perbesaq dah. tinggai nak buat kenduri ja.

mak lang : hang pait, tak ada calon lagi ka?

aku : err.. tak dak lagi mak lang. balajaq dulu. susah2 sangat, suruh mak berkira la senang. berkat. hehehe...

mak : hang nak suruh mak berkira ka? hmm.. dah alang2 hang cakap macam tu, mak ada la seorang calon yang mak bekenan. takut nanti hang ja yang tak berkenan..

aku : erk..??? (dalam hati : alamak, menyesal tanya)

* * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

p/s 2 : berkira = istilah yang merujuk kepada "jodohkan" atau "pertemukan". selalunya, orang dulu2 bila nak kahwin, pihak keluarga yang tolong "berkira" (jodohkan). dalam erti kata lain, perkahwinan yang dirancang keluarga. contoh situasi, macam kat SINI

p/s 3 : Lia, aku tau hang silent reader blog ni. mak lang suruh aku bagitau hang, suruh hang kahwin cepat. hahaha..

p/s 4 : esok ada quiz, assignment pon tak siap lagi, migraine pulak tak ilang lagi. hmm, tak pa la.. buat slow2 mana yg dan....

p/s 5 : update blog boleh pulak walaupon migraine. hampeh..

Pha is

Comments

  1. Replies
    1. tu la... dok rasa nk dekat dah nih.. hahaha

      Delete
    2. jangan lupa jemputt tawww! ;)

      Delete
  2. tak lama lagilah tu.. umah dah diperbesaq.. tunggu calonnya je lagi.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr... yg perbesar tu umah mak lang... umah kami dok besaq tu jugak... x tambah2 pon.. hehe

      Delete
  3. woot woot, buat kenduri nnti jemputla...... hehe

    p/s: kem slm kat Lia, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. ingat nnti nk buat macam ujang ngan yana MIB... buat knduri khas untuk blogger.. hehehe...

      Delete
  4. ahahah peh siapakah calon mak ko tu faiz? share lah kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. ntah. aku pon tak tau... lepas je mak aku cakap macam tu, aku senyap terus. tak berani tanya dah..!!!! takut nnti mak aku take serius pulak.. naya aku.. hahahaha

      Delete
    2. hahaha mak ko msti plih bkn calang - calang ek,,huntonglah ahahah

      Delete
    3. ah, malas la nk pikir psai bnde ni.. nnti rasa nebes... hehehe

      Delete
    4. harapnya pompan tu xmalang,hahaha

      Delete
  5. pergh..dah ada seh. jgn lupa jemput aku. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. aku gurau ngan mak aku je... harap dia tak take serius la.... kalau tak, naya.. hahahahaha

      Delete
  6. kalau dah ada calon,bagitau ja dekat mak...senang sikit nak masuk meminang...huhuhuhu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. kna tunggu masa yg sesuai la.. hehehe

      Delete
  7. nanti jangan lupa jemput naa .
    rumah hang bukan jauh pun nak pi :P

    ReplyDelete
  8. dok pelan2 bau nasik minyak la tu hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. err.. tak tau la.. lmbat lagi kot.. hehehe

      Delete
  9. pergh bro dah nak kawen ek? tahniah bro. jangan jadi cam aku. forever alone

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de la.. still forever alone lagi... hahaha

      Delete
  10. Replies
    1. lebih kurang macam tu la tia.. hehehe

      Delete
  11. hehe..dah ada calon..terbaiklah.. ^_^

    p/s: jangan lupa jemput dah la..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. err... calon mak. bukan calon sendiri.. hehehe..
      insyaAllah...

      Delete
  12. wah..da ada calon..tumbs up!hehehe^_~

    ReplyDelete
    Replies
    1. x de pon lagi... tu saja guarau ngan mak je... heheh

      Delete
  13. wah2 .. hmm mcm mna gn calon ang tu... haha :P

    ReplyDelete
  14. mak lang berkenan dgn sapa bro? harhar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan mak lang, tapi mak sendiri der... x tw la... x brani nk tanya. kang tak pasal2 jadi terus.. hehee

      Delete

Post a Comment