Skip to main content

hilang nafsu syahwat

sebagai seorang bakal ahli farmasi, kami kena la biasakan diri dengan term2 perubatan yang akan diguna pakai kelak bila dah bekerja. term2 ni termasuk lah shortform yang digunakan bagi memudahkan komunikasi berbentuk tulisan antara pegawai2 perubatan.

masa 1st year, kena hafal semua latin abbreviation. singkatan ni digunakan untuk baca tulisan doktor dalam prescription. kat bawah ni contoh2 antara singkatan2 tu.


singkatan
asal
maksud
a.c.
ante cibum
Before meals
a.m.
ante meridiem
Morning
b.i.d. (or bid)
bis in die
Twice a day/daily
gtt.
gutta
Drop
h.
hora
Hour
h.s.
hora somni
At bedtime
p.c.
post cibum
After food
p.m.
post meridiem
Afternoon
p.o. or po
per os
Orally
p.r.n.
pro re nata
as needed
q.
quaque
every
q.2.h.
quaque 2 hora
Every two hours
q.4.h.
quaque 4 hora
Every four hours
q.6.h.
quaque 6 hora
Every six hours
q.8.h.
quaque 8 hora
Every eight hours
q.d. or qd
quaque die
Every day/daily
q.h.
quaque hora
Every hour, hourly
q.i.d
quater die sumendus
Four times a day
q.o.d
quaque otram diem
Every other day
q.s.
quantum sufficiat
A sufficient quantity
qd
omni di
Daily
Rx or 
recipe
prescription
Sig. or S.
signa
directions
Stat.
statim
Immediately, with no delay
t.i.d. or tid
ter in die
Three times a day
u.d.
ut dictum
As directed


dan masa 2nd year pulak, baru aku tahu yang SOB tu pulak maksudnya "short of breath". so, contohnya, kalau korang terbaca ada kawan2 korang yang tulih "sedihnya, sob... sob...", maksudnya, dia tengah bersedih sampai semput nafas la tuh. (short of breath).

dan yang terbaru, tadi, baru aku belajar yang LOL juga bermaksud "Loss Of Libido". so, kalau korang terbaca ada orang tulih "this is so funny. LOL..!!!", maksudnya, dia tergelak sampai hilang nafsu syahwat la. (loss of libido).

hahahahahaha.... LOL..!!!!  


Pha is

Comments

  1. wow..kena hafal? dasyat2...huhuhu.. LOL , hahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah.. kena hapal... latin abbreviation tu sbnarnya, ada banyak lagi... yg kat tats tu just beberapa contoh je.. hehehe

      Delete
  2. Hahahahaaha..LOLOLOLOL


    http://kalampatah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. hahaha lol.. gelak smpai nk ngis sob sob.. haha :)

    ReplyDelete
  4. hahaha , lawak ar , kah3 , LOL LOL LOL LOL , hahaha ,

    ReplyDelete
  5. pelik-pelik la ayat nye..

    dokter lagi pelik eh, ayat nye jauh mnyimpang nk nyebut.. ekekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain dari kebiasaan... lain "golongan" lain terjemahan.. hehehe

      Delete
  6. Lost of Libido tu yang tak tahan... hahaha :D

    ReplyDelete
  7. hahaa .. masa baca short2 tu steady je .. masuk SOB , LOL habis terbahak2 dah gelak ..

    ReplyDelete
  8. LOL! Hahaha! Nsib baik la jarang guna. Malu..
    Still, tak sangka jdi ahli farmasi kna hafal smua ni.. Mesti susah gila.
    Pergh, Chemistry yg sy blaja pun, trauma nk pgang buku tu balik, haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni ok lagi.. kalau nama ubat, lagi pelik2... hehehe

      Delete
  9. wah berguna ni utk aku prescribe ubat utk patient..selama ni tulis prn tau die when necessary je.tak tau pun pro re nata...tq encik pharmacist :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri popular bulan ini

Gelaran Adik Beradik Yang Betul

Gaji Ahli Farmasi

Yamaha Y15ZR VS Suzuki Belang R150

Kawasaki Z250 vs Kawasaki Z250SL | specification