Thursday, March 29, 2012

Tips : hidung tersumbat



Dalam beberapa hari yang lepas, aku asyik selesema.  Kadang2, hidung berair. Yang paling tak tahan, bila time nak tidur malam, hidung tersumbat.

Aku memang pantang kalau hidung tersumbat time nak tidur. Sangat2 tak selesa. Sebabnya, kalau hidung tersumbat, komfom la nanti kena tidur bernafas guna mulut. Kalau bernafas guna mulut, nanti anak tekak aku akan kering.

Lagipon, Kalau tidur bernafas guna mulut, mesti la tidur mulut ternganga. Bila tidur mulut ternganga, air liur basi senang nak keluar. Hehehe..

Masa tuh, sampai satu tahap, aku rasa macam nak seterika je hidung aku ni. geram. Dan tiba2, aku dapat satu idea.

Aku masak air, basahkan tisu dengan air panas, lepas tu tidur sambil letakkan tisu panas tu atas hidung.  Akhirnya, Alhamdulillah, dapat tidur dengan aman..

So, sapa yang hidung tersumbat time nak tidur, boleh la try.. hehehe..


Pha is

4 comments:

  1. waa..bgus tips ni..biasa klo tersumbt idong xtaw nak wat pe..rasa nak cabut je idong tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu brutal sangat.. hehehe

      Delete
  2. weh pakai lah breath right ,, hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. breath right untuk saluran hidung tersumbat yang disebabkan lobang sempit... tapi kali ni hidung tersumbat berpunca dari cecair hingus yang pekat sehingga menghalang laluan angin. sebab tu aku guna tisu panas, supaya kepekatan hingus berkurang. heheh

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...