Wednesday, March 7, 2012

mesin buat ubat tablet


Selamalam, masa lab dosage, agak exited bila tengok mesin buat tablet depan mata. rupanya macam tu tablet dibuat...

layan..


ni pulak, konsep mesin ni : 




Pha is

12 comments:

  1. kira nya sebelum dia jadi tablet, tuang adunan dia dalam tu dulu pas tuh baru dia ceraikan / bentuk jadi sebiji2 tu eh ? errk

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurg la... mesin tu akan compres serbuk tu sampai jadi tablet..

      Delete
  2. Ni satu minit boleh buat berapa biji tablet ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kelajuan boleh tukar2... ikut keadaan.. tapi ari tu, lecturer yang setkan. kami buat 300 tablet, kejap je, dalam 2-3 minit gitu je...

      Delete
    2. 2 3 minn? uishh cepat nyaa.. balik t nak tya abg ipaq la dulu dia kja kilang ubat haha :)

      Delete
    3. bagus2.. segan bertanya sesat jalan.. hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. plastik? eh, tak la... ni tablet. tak pakai plastik... mungkin haziq maksudkan "capsul" tak? sebab capsul mmg akn ada layer yg macam plastik. tapi yg tu pon bukan plastik.

      Delete
  4. blh x nk video wt ubat tu..??

    ReplyDelete
  5. salam pha is..nak tya dengan siapa saya boleh berurusan utk sewa mesin ni sekejap..boleh contact saya 0172441871 atau email ke zulhairiharun@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam.. dulu ada jugak yang tanya saya soalan pasal mesin ni. tanya kat mana boleh beli.

      harap maaf, maklumat pasal mesin ni saya tak tahu. lagipun, entri ni dah lama, sejak 2012, 4 tahun yg lepas masa saya masih belajar degree farmasi kat usm.

      kalau dulu, orang yang tanya saya pasal mesin ni, saya dah bagi contac no. lecturer saya sbb lecturer saya sendiri ada kilang dan syarikat buat ubat sendiri. tapi lecturer saya tu baru je meninggal awal tahun ni.

      Delete